Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
A dying patient has noisy, rattling breathing that is upsetting the family. Which nursing action helps?
AGive large volumes of oral fluids
BReposition the patient and explain the cause to the family
CStart deep suction every 10 minutes
DTell the family it means the patient is choking and needs help
2.Основи сестринської справиСкладна
A nurse uses SBAR to call a doctor about a breathless patient. Which item belongs under "Background"?
AHis respiratory rate is 30 and his SpO₂ is 86% on 2 L of oxygen
B"Please come and review him within the next 10 minutes."
CThe patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
D"I am calling about Mr Smith in bed 4, who is very breathless."
3.Клінічна сестринська справаСередня
У пацієнта, якому почали інгібітор АПФ, з'являється стійкий сухий кашель. Яка ймовірна причина?
AВідомий побічний ефект інгібітора АПФ
BАлергічна реакція на нещодавно введений пеніцилін
CАстма, спричинена бета-блокатором
DТромбоемболія легеневої артерії
4.Клінічна сестринська справаСкладна
Аналіз крові пацієнта показує калій 6,8 mmol/L, а на ЕКГ загострені зубці T. Яке лікування найшвидше захищає серце?
AТаблетки фуросеміду наступного дня
BПероральні препарати калію
CЛише дієта з низьким вмістом калію
DКальцію глюконат внутрішньовенно
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 74 mmHg (9,9 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 3,5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує pH 7,32, PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa) і HCO₃⁻ 17 mmol/L, з Na⁺ 136 і Cl⁻ 87 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 77 kg потребує 1,8 g білка на кг на добу. Зондове харчування містить 55 g білка на літр і йде зі швидкістю 75 mL/h протягом 24 годин на добу. Скільки грамів додаткового білка ΔP на добу ще потрібно? Округліть до одного знака після коми.
77 kg1,8 g/kg/добу55 g/L75 mL/h · 24 h
ΔP = g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1800 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 25% декстрози та 3,5% амінокислот, а також 500 mL 10% ліпідної емульсії (1,1 kcal/mL). Знайдіть загальну енергію E, яку отримує пацієнт, у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.
1800 mLдекстроза 25%амінокислоти 3,5%ліпіди 500 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Фрідеріції QTc = QT/∛RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду II ступеня I типу (Венкебаха). Виміряйте інтервал PR останнього проведеного скорочення перед зубцем P, що не проводиться (найдовший PR), у секундах.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
найдовший PR = s
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
Яка інструкція помічникові з догляду найчіткіша?
A«Поглядайте на пана Лі сьогодні вранці й дайте мені знати, як він».
B«Виміряйте пану Лі артеріальний тиск о 10:00 і негайно скажіть мені, якщо систолічний нижче 100».
C«Дайте мені знати, якщо щось здасться не так із паном Лі, поки ви там».
D«Зробіть пану Лі життєві показники до обіду й запишіть їх у карту для мене».
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
У пацієнта після великої операції діурез 15 mL/h протягом двох годин, ЧСС 115/min і холодні руки. Що медсестра має зробити першою?
AОцінити ознаки шоку, як-от кровотечу, та ескалувати
BПромити катетер і перевірити діурез завтра вранці
CПочекати ще дві години, чи покращиться діурез
DЗаохотити пацієнта пити більше води й перевірити пізніше
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Hair must be removed from a planned surgical site. Which method reduces the risk of surgical site infection?
AShaving with a disposable razor the night before surgery
BClipping with electric clippers just before surgery
CUsing wax strips on the morning of surgery
DShaving with a razor just before the incision
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient with pulmonary tuberculosis has been on treatment. Which findings usually allow airborne isolation to end?
AOne negative chest x-ray after starting treatment
BThree negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
CThe cough has stopped, even with no sputum tests
DThe patient has been in hospital for one week and has taken every dose of medicine
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
How should a blood sample for serum ammonia be handled?
AShaken firmly to mix it before it is sent away
BPlaced on ice and sent to the laboratory at once
CKept warm and sent with the next routine batch
DLeft at room temperature for several hours first
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient has fever, confusion, a platelet count of 15 × 10³/µL, anemia with fragmented red cells (schistocytes) and a raised creatinine. Clotting times are normal. Which condition should be suspected?
ADisseminated intravascular coagulation
BImmune thrombocytopenia (ITP)
CThrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
DVitamin K deficiency with bleeding
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Reposition the patient and explain the cause to the family
Чому це відповідь
Noisy "death rattle" breathing comes from secretions in the throat and is not usually distressing to the patient. Repositioning, explanation and sometimes medicines help; deep suction is usually avoided.
Відповідь
B · Reposition the patient and explain the cause to the family
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
Чому це відповідь
SBAR is Situation (why you are calling), Background (relevant history), Assessment (your findings) and Recommendation (what you need). Clear structure speeds up the response.
Відповідь
C · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Відомий побічний ефект інгібітора АПФ
Чому це відповідь
Сухий кашель — частий побічний ефект інгібіторів АПФ, як-от раміприлу. Часто їх замінюють блокатором рецепторів ангіотензину II.
Відповідь
A · Відомий побічний ефект інгібітора АПФ
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Кальцію глюконат внутрішньовенно
Чому це відповідь
Внутрішньовенний кальцій стабілізує міокард за кілька хвилин. Потім інсулін з глюкозою переміщує калій у клітини, а інші заходи виводять його з організму.
Відповідь
D · Кальцію глюконат внутрішньовенно
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: HCO₃⁻ = 35,9 mmol/L
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Зміна PaCO₂
|74 − 40| = 34 mmHg → 3,4 × 10 mmHg
Очікуваний HCO₃⁻
HCO₃⁻ = 24 + 3,5·3,4 = 35,9 mmol/L
Відповідь
HCO₃⁻ = 35,9 mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: додатковий метаболічний алкалоз
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 136 − (87 + 17) = 32
Дельта-співвідношення
(32 − 12)/(24 − 17) = 2,857
додатковий метаболічний алкалоз
Відповідь
додатковий метаболічний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 85
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 25 + 15 + 0 + 20 + 10 + 15 = 85
Відповідь
MFS = 85
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: помірний ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 15 = 30
Рівень ризику
30 → помірний ризик
Відповідь
помірний ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: ΔP = 39,6 g/добу
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібний білок
1,8·77 = 138,6 g/добу
Білок із харчування
75·24 = 1800 mL = 1,8 L
1,8·55 = 99 g/добу
Нестача
ΔP = 138,6 − 99 = 39,6 g/добу
Відповідь
ΔP = 39,6 g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: E = 2332 kcal/добу
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Грами декстрози та амінокислот
декстроза: 25·1800/100 = 450 g
амінокислоти: 3,5·1800/100 = 63 g
Кілокалорії за компонентами
декстроза: 450·3,4 = 1530 kcal
амінокислоти: 63·4 = 252 kcal
ліпіди: 500·1,1 = 550 kcal
Повна енергія
E = 1530 + 252 + 550 = 2332 kcal/добу
Відповідь
E = 2332 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QTc = 0,385 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 24 × 0,04 = 0,96 s
Формула Фрідеріції
QTc = 0,38/∛0,96 = 0,38/0,9865 = 0,385 s
Відповідь
QTc = 0,385 s
У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (385 ms)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь:найдовший PR = 0,32 s
Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.
Позначте зубці P по порядку
P–P = 0,96 s, регулярний; один зубець P із кожних 3 не проводиться
PR у кожній групі
PR₁ = 0,18 s, PR₂ = 0,32 s
Відповідь
найдовший PR = 0,32 s
Найбільший крок у PR припадає між першим і другим скороченнями групи; наступні кроки менші, тому інтервали R–R скорочуються перед паузою.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · «Виміряйте пану Лі артеріальний тиск о 10:00 і негайно скажіть мені, якщо систолічний нижче 100».
Чому це відповідь
Найкраща інструкція точно вказує, що робити, коли й які значення треба повідомляти негайно. Інші інструкції змушують помічника здогадуватися, що важливо.
Відповідь
B · «Виміряйте пану Лі артеріальний тиск о 10:00 і негайно скажіть мені, якщо систолічний нижче 100».
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Оцінити ознаки шоку, як-от кровотечу, та ескалувати
Чому це відповідь
Ці ознаки разом вказують на гіповолемію чи шок. Медсестра оцінює пацієнта цілісно, шукає кровотечу та ескалує. Проблему з катетером слід виключити, але вона не має затримувати розпізнавання шоку.
Відповідь
A · Оцінити ознаки шоку, як-от кровотечу, та ескалувати
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Clipping with electric clippers just before surgery
Чому це відповідь
Razors cause tiny skin cuts that bacteria can colonize, which raises the infection risk. If hair must be removed, clippers are used close to the time of surgery.
Відповідь
B · Clipping with electric clippers just before surgery
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
Чому це відповідь
Airborne precautions usually continue until the patient is on effective therapy, is improving clinically and has three negative sputum smears for acid-fast bacilli, according to policy.
Відповідь
B · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Placed on ice and sent to the laboratory at once
Чому це відповідь
Ammonia can rise in a standing sample as red cells and proteins break down. The sample is usually placed on ice and analyzed promptly to avoid a falsely high result.
Відповідь
B · Placed on ice and sent to the laboratory at once
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
Чому це відповідь
TTP causes small clots that consume platelets, break red cells (microangiopathic hemolysis) and damage the brain and kidneys, while clotting times usually stay normal. It is an emergency treated with plasma exchange; platelet transfusion is generally avoided.