Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
In England and Wales, what does it mean if a child under 16 is "Gillick competent"?
AThey have enough understanding to consent to a particular treatment themselves
BThey are old enough to vote and drive
CTheir parents must always make every decision for them
DThey can refuse all treatment, whatever the risk, until they reach the age of 18
2.Основи сестринської справиСкладна
A competent adult who is a Jehovah's Witness refuses a blood transfusion that the team believes is needed. Which two ethical principles are in conflict?
AJustice and veracity
BAutonomy and beneficence
CFidelity and justice
DVeracity and non-maleficence
3.Клінічна сестринська справаСередня
Карта водного балансу пацієнта показує надходження 1,200 mL і виділення 2,300 mL за 24 години. Про що це свідчить?
AПозитивний водний баланс 1,100 mL
BЗбалансований водний статус
CПозитивний водний баланс 3,500 mL
DВід'ємний водний баланс 1,100 mL
4.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient suddenly develops a painful red eye with blurred vision, haloes around lights and vomiting. What should be suspected?
ASimple conjunctivitis from a viral infection
BA stye
CAcute angle-closure glaucoma
DDry eye syndrome
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,22, PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa) і HCO₃⁻ 32 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,22PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,24, PaCO₂ 83 mmHg (11,1 kPa), HCO₃⁻ 34 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.
pH 7,24PaCO₂ 83 mmHg (11,1 kPa)HCO₃⁻ 34 mmol/L
1гострий
2хронічний
3гострий на тлі хронічного
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: постійно волога; активність: ходить часто; рухливість: без обмежень; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Команда прагне до середнього артеріального тиску щонайменше 70 mmHg. Систолічний тиск пацієнта — 122 mmHg. За формулою MAP = (SBP + 2·DBP)/3, який найнижчий діастолічний тиск DBP ще дає MAP 70 mmHg?
MAP 70 mmHgSBP 122 mmHg
DBP = mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). жінка має зріст 174 cm і важить 60 kg. Знайдіть фактичну масу у відсотках від ідеальної маси тіла %IBW за формулою Дівайн (1 in = 2,54 cm). Округліть до найближчого цілого числа.
174 cm60 kgжінка
%IBW = %
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дитина масою 8,5 kg отримує 12,5% декстрозу зі швидкістю 29 mL/h. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.
8,5 kg12,5%29 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1надшлуночкова тахікардія (SVT)
2синусова тахікардія
3фібриляція передсердь
4нормальний синусовий ритм
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
2ідіовентрикулярний ритм
3ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
4атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
Яке завдання дипломованій медсестрі найдоречніше делегувати LPN/LVN?
AПроведення первинної оцінки під час госпіталізації нового пацієнта
BПочаток введення першої одиниці еритроцитів
CВстановлення постійного сечового катетера стабільному пацієнтові
DНавчання перед випискою пацієнта, який щойно почав приймати інсулін
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A dehydrated child is to receive IV fluids with added potassium. Which finding should the nurse confirm first?
AThat the child is hungry
BThat the child is passing urine
CThat the child can walk without help
DThat the child’s temperature is normal
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Why is blood glucose control important around the time of surgery?
AHigh glucose makes anesthetic drugs work for much longer and delays waking up
BLow glucose is needed around surgery so that the wound edges close more quickly
CGlucose levels only affect patients who have type 1 diabetes
DHigh glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Два схожі флакони різних препаратів зберігаються поруч, і медсестра ледь не взяла не той. Яка відповідь найкраще відображає справедливу культуру?
AПовідомити й виправити систему, наприклад розділити флакони
BЗамовчати випадок, щоб зберегти репутацію відділення
CСказати медсестрі бути уважнішою й більше нічого не робити
DПокарати медсестру, яка ледь не взяла не той флакон
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
A test has very high sensitivity for a disease. What does a negative result mean?
AThe disease is unlikely, so it helps rule it out
BThe patient must have a different disease instead
CThe disease is certain, so treatment should begin
DThe result cannot be used, because sensitivity is high
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient has fever, chills, flank pain and costovertebral angle tenderness. Urinalysis shows many white cells and white cell casts. Which condition is most likely?
ASimple cystitis
BNephrotic syndrome
CGlomerulonephritis
DAcute pyelonephritis
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · They have enough understanding to consent to a particular treatment themselves
Чому це відповідь
A Gillick-competent young person under 16 has enough maturity and understanding to consent to a specific treatment. Competence is judged for each decision.
Відповідь
A · They have enough understanding to consent to a particular treatment themselves
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Autonomy and beneficence
Чому це відповідь
The patient's right to decide (autonomy) conflicts with the team's wish to do good (beneficence). A valid refusal by a competent adult is respected, and alternatives to blood are explored.
Відповідь
B · Autonomy and beneficence
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Від'ємний водний баланс 1,100 mL
Чому це відповідь
1,200 − 2,300 = −1,100 mL. Від'ємний баланс означає, що рідини втрачається більше, ніж надходить, що може спричинити зневоднення.
Відповідь
D · Від'ємний водний баланс 1,100 mL
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Acute angle-closure glaucoma
Чому це відповідь
Acute angle-closure glaucoma causes a rapid rise in eye pressure, with pain, visual disturbance, haloes and vomiting. It is an emergency that can cause permanent sight loss without urgent treatment.
Відповідь
C · Acute angle-closure glaucoma
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: частково компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,22: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 80 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 32 mmol/L: високий (22–26)
Компенсація
частково компенсований
Відповідь
частково компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: гострий на тлі хронічного
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний HCO₃⁻
гострий: 24 + 1·4,3 = 28,3 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·4,3 = 39,05 mmol/L
Порівняйте
виміряний: 34 mmol/L → гострий на тлі хронічного
Відповідь
гострий на тлі хронічного
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 16
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: постійно волога → 1
активність: ходить часто → 4
рухливість: без обмежень → 4
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3
Додайте
Сума за Брейден = 2 + 1 + 4 + 4 + 2 + 3 = 16
Відповідь
B = 16
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: DBP = 44 mmHg
Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.
Перетворіть формулу
DBP = (3·MAP − SBP)/2
Підставте
DBP = (3·70 − 122)/2 = 88/2 = 44 mmHg
Відповідь
DBP = 44 mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: %IBW = 92 %
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Ідеальна маса тіла (Девайн)
174 cm/2,54 = 68,5 in
IBW = 45,5 + 2,3·(68,5 − 60) = 65,06 kg
Відсоток ідеальної маси тіла
%IBW = 60/65,06·100 = 92,22 ≈ 92%
Відповідь
%IBW = 92%
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: GIR = 7,11 mg/kg/min
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація декстрози
12,5% = 125 mg/mL
Декстроза за хвилину
125·29/60 = 60,42 mg/min
На кілограм
GIR = 60,42/8,5 = 7,108 ≈ 7,11 mg/kg/min
Відповідь
GIR = 7,11 mg/kg/min
Скорочений спосіб: GIR = % декстрози × mL/h/(6 × kg).
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: синусова тахікардія
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 12 малих клітинок, 1500 ÷ 12 ≈ 125 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,48 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,14 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
Інтерпретація
синусова тахікардія
Відповідь
синусова тахікардія
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.
П’ять кроків
1. Частота: 5 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 50 за хвилину.
2. Ритм: піки стимуляції регулярні (кожні 0,96 s), але R–R нерегулярний, бо після деяких піків QRS відсутній.
3. Зубці P: не видно.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,16 s і широкий після захоплених піків; за одним піком QRS не йде (відсутність захоплення).
Інтерпретація
кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
Відповідь
кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
Відсутність захоплення: кардіостимулятор спрацьовує, але серце не відповідає. Підручники вважають, що про це треба повідомляти терміново, бо пацієнт може залежати від кардіостимулятора.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Встановлення постійного сечового катетера стабільному пацієнтові
Чому це відповідь
Встановлення катетера стабільному пацієнтові — навичка, що зазвичай входить у сферу практики LPN/LVN. Первинна оцінка при госпіталізації, первинне навчання та початок трансфузії зазвичай залишаються за дипломованою медсестрою. Точна сфера практики різниться залежно від штату й країни.
Відповідь
C · Встановлення постійного сечового катетера стабільному пацієнтові
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · That the child is passing urine
Чому це відповідь
Potassium is not added to IV fluids until the child is passing urine, because poor kidney function can let potassium build up to dangerous levels.
Відповідь
B · That the child is passing urine
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · High glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection
Чому це відповідь
Hyperglycemia weakens neutrophil function and slows healing, so it increases the risk of surgical site infection. Keeping glucose in the target range is part of infection prevention for surgical patients.
Відповідь
D · High glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Повідомити й виправити систему, наприклад розділити флакони
Чому це відповідь
Справедлива культура визнає, що людські помилки часто спричинені конструкцією системи. Розділення схожих препаратів, етикетки та написання Tall Man запобігають повторенню. Звинувачення самої лише людини залишає небезпеку на місці.
Відповідь
A · Повідомити й виправити систему, наприклад розділити флакони
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · The disease is unlikely, so it helps rule it out
Чому це відповідь
Sensitivity is the proportion of people with the disease who test positive. A highly sensitive test has few false negatives, so a negative result helps rule the disease out (the D-dimer is an example). Specificity relates to ruling in.
Відповідь
A · The disease is unlikely, so it helps rule it out
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Acute pyelonephritis
Чому це відповідь
White cell casts show that the inflammation is in the kidney itself, not just the bladder. With fever and flank pain this indicates pyelonephritis. Glomerulonephritis typically causes red cell casts, and nephrotic syndrome causes heavy protein loss.Перевірено за:Urinary casts · MedlinePlus (NIH) (2025); Glomerulonephritis · MedlinePlus (NIH) (2025)