Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Як розраховують індекс маси тіла (ІМТ)?

  1. AЗріст у сантиметрах, поділений на масу в кілограмах
  2. BОбхват талії, поділений на обхват стегон
  3. CМаса в кілограмах, поділена на зріст у метрах у квадраті
  4. DМаса в кілограмах, помножена на зріст у метрах у квадраті
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient with suspected pulmonary tuberculosis has to go to the X-ray department. What is correct?

  1. AThe patient cannot leave the room under any circumstances
  2. BThe patient wears a respirator and staff wear nothing
  3. CThe patient wears a surgical mask during transport
  4. DNo precautions are needed outside the ward
3.Клінічна сестринська справаСередня

Which drug is first-line in an acute asthma attack?

  1. AA long-acting inhaled corticosteroid, used alone at a higher dose
  2. BA nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
  3. CAn oral antihistamine such as cetirizine taken every few hours
  4. DAn oral beta-blocker
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient is taught to self-inject low-molecular-weight heparin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will report any unusual bleeding or bruising."
  2. B"I will change the injection site each time."
  3. C"I will rub the area firmly after the injection."
  4. D"I will inject into the fatty tissue of my abdomen."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,38PaCO₂mmHg354526HCO₃⁻mmol/L222615некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,38, PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa) і HCO₃⁻ 15 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,38PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 21 % кисню показує PaO₂ 50 mmHg (6,7 kPa) і PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 21%PaO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 96% на додатковому кисні, артеріальний тиск 96/58 mmHg, пульс 140/min, притомний, температура 37,4 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 20SpO₂ 96%O₂SBP 96HR 140AT 37,4 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1 kcal/mL35 kcal/kg/добу? mL/h76 kg24 h/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 76 kg (ІМТ нижче 30) потребує 35 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 1 kcal/mL і йде за допомогою помпи 24 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.

76 kg35 kcal/kg/добу1 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 15%1000 mLамінокислоти 3,5%1000 mLліпіди 20%250 mL · 2 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1000 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 15% декстрози та 3,5% амінокислот, а також 250 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mLдекстроза 15%амінокислоти 3,5%ліпіди 250 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова аритміясинусова брадикардіянормальний синусовий ритмсинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова аритмія
  2. 2синусова брадикардія
  3. 3нормальний синусовий ритм
  4. 4синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада I ступенясинусова брадикардіяатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада I ступеня
  2. 2синусова брадикардія
  3. 3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  4. 4атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which postoperative patient should the nurse see first?

  1. AWants help with washing her hair before her visitors arrive this afternoon
  2. BAsking when the urinary catheter will be removed
  3. CDressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
  4. DPain of 4/10 one hour after an oral analgesic
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

After handover on a medical unit, which patient should the nurse see first?

  1. APneumonia on 2 L/min oxygen, SpO₂ 93%, talking in full sentences
  2. BDay 2 after a hernia repair, pain 6/10, oral analgesic due in 20 minutes, wants it now
  3. CNew atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy
  4. DDeep vein thrombosis on a heparin infusion, aPTT in the target range
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Наскільки туго має бути зафіксовано обмежувач зап'ястка?

  1. AНастільки вільно, щоб між обмежувачем і шкірою проходили два пальці
  2. BЯкнайтугіше, щоб пацієнт не міг поворухнути рукою
  3. CНастільки туго, щоб сповільнився пульс на зап'ясткові
  4. DНастільки вільно, щоб кисть пацієнта могла висковзнути
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches the daughter of a patient with moderate Alzheimer’s disease about home safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I keep her medicines locked away and give each dose to her myself.”
  2. B“She wears an ID bracelet in case she gets lost.”
  3. C“We put locks high up on the outside doors.”
  4. D“I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

Чому в пацієнтів з хронічною хворобою нирок часто буває анемія?

  1. AПошкоджені нирки відфільтровують і руйнують еритроцити
  2. BВисокий калій при хворобі нирок руйнує еритроцити
  3. CНирки виробляють менше еритропоетину, який стимулює вироблення еритроцитів
  4. DУремічні токсини змушують кістковий мозок виробляти лейкоцити замість еритроцитів
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has fever, chills, flank pain and costovertebral angle tenderness. Urinalysis shows many white cells and white cell casts. Which condition is most likely?

  1. AGlomerulonephritis
  2. BNephrotic syndrome
  3. CSimple cystitis
  4. DAcute pyelonephritis

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Маса в кілограмах, поділена на зріст у метрах у квадраті

Чому це відповідь

ІМТ = маса (kg) ÷ зріст² (m²). Наприклад, 70 kg і 1,75 m дають близько 22,9 kg/m². Це скринінговий показник, і він не відображає склад тіла.

Відповідь

C · Маса в кілограмах, поділена на зріст у метрах у квадраті
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · The patient wears a surgical mask during transport

Чому це відповідь

When an airborne-precaution patient must leave the room, they wear a surgical mask to contain respiratory secretions. Staff in close contact still wear respirators as per policy, and the receiving department is informed.

Відповідь

C · The patient wears a surgical mask during transport
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)

Чому це відповідь

Short-acting beta2-agonists relieve bronchospasm within minutes. Oxygen to target, steroids and other treatments are added according to severity.

Відповідь

B · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · "I will rub the area firmly after the injection."

Чому це відповідь

Rubbing the site after an anticoagulant injection increases bruising and is avoided. Rotating sites, injecting subcutaneously and reporting bleeding are correct.

Відповідь

C · "I will rub the area firmly after the injection."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,38: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 26 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 28,5–32,5 mmHg, тож виміряний 26 mmHg указує на додатковий дихальний алкалоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 28,48 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,21·713 − 57/0,8 = 149,7 − 71,25 = 78,48 mmHg

Градієнт

A–a = 78,48 − 50 = 28,48 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 28,48 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 50

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 30 + 0 + 20 + 0 = 50

Відповідь

MFS = 50
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на кисні → 2
SBP 96 mmHg → 2
HR 140/min → 3
притомний (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 2 + 3 + 0 + 0 = 7
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: R = 111 mL/h

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна енергія

E = 35·76 = 2660 kcal/добу

Добовий об’єм

V = 2660/1 = 2660 mL/добу

Швидкість помпи

R = 2660/24 = 110,8 ≈ 111 mL/h

Відповідь

R = 111 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 180

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 15·1000/100 = 150 g
амінокислоти: 3,5·1000/100 = 35 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 150·3,4 = 510 kcal
амінокислоти: 35·4 = 140 kcal
ліпіди: 250·2 = 500 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 510 + 500 = 1010 kcal
N = 35/6,25 = 5,6 g

Відношення

NPC : N = 1010/5,6 = 180,4 ≈ 180 : 1

Відповідь

NPC : N = 180

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусова аритмія

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: неправильний, R–R від 0,70 до 1,02 s, поступово подовжується й скорочується.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

синусова аритмія

Відповідь

синусова аритмія
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: 5 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 50 за хвилину.
2. Ритм: зубці P регулярні; R–R регулярний, окрім довгої паузи там, де немає QRS.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,76 s, 79 за хвилину); за одним із кожних 3 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,24 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,14 s, широкий (0,12 s або більше).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Відповідь

атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу

Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min

Чому це відповідь

Heavy fresh bleeding with a rising heart rate suggests hemorrhage and early shock. The other patients have routine needs that can wait.

Відповідь

C · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · New atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy

Чому це відповідь

Rapid atrial fibrillation with hypotension and dizziness means the heart is not pumping enough blood; the patient is unstable. The other patients are within target or have predictable needs.

Відповідь

C · New atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Настільки вільно, щоб між обмежувачем і шкірою проходили два пальці

Чому це відповідь

Якщо під обмежувач можна просунути два пальці, він надійний, але не перетискає кровообіг і не пошкоджує шкіру. Кровообіг, чутливість і шкіру перевіряють часто.

Відповідь

A · Настільки вільно, щоб між обмежувачем і шкірою проходили два пальці
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”

Чому це відповідь

People with moderate dementia may forget a lit stove, causing fires or burns. Cooking should be supervised, or stove knobs removed or controls disabled. The other statements show good safety planning.

Відповідь

D · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Нирки виробляють менше еритропоетину, який стимулює вироблення еритроцитів

Чому це відповідь

Хворі нирки виробляють менше еритропоетину, тому кістковий мозок утворює менше еритроцитів. Лікування може включати засоби, що стимулюють еритропоез, і залізо.Перевірено за: Anemia · MedlinePlus (NIH) (2026); Erythropoietin test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Нирки виробляють менше еритропоетину, який стимулює вироблення еритроцитів
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Acute pyelonephritis

Чому це відповідь

White cell casts show that the inflammation is in the kidney itself, not just the bladder. With fever and flank pain this indicates pyelonephritis. Glomerulonephritis typically causes red cell casts, and nephrotic syndrome causes heavy protein loss.Перевірено за: Urinary casts · MedlinePlus (NIH) (2025); Glomerulonephritis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · Acute pyelonephritis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals