Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Why is an IV giving set primed before connecting it to the patient?
ATo warm the fluid to body temperature
BTo remove air from the line
CTo test whether the patient is allergic to the fluid
DTo check the speed of the pump
2.Основи сестринської справиСкладна
What is the best way to check that a patient has learned to use an inhaler correctly?
AAsk the patient to show how they use it
BAsk whether they have read the leaflet
CAsk them to repeat the drug's name
DAsk whether they have any questions
3.Клінічна сестринська справаСередня
A patient on haemodialysis has an arteriovenous fistula in the left arm. Which nursing care is correct?
AApply a tight bandage over the fistula at night to protect it
BKeep the arm raised and still at all times
CAvoid blood pressure readings and blood samples on that arm
DUse the fistula arm for routine IV cannulas
4.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with full mental capacity decides against a treatment that the team thinks is best. What does the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales) say?
AThe team may override any decision that it disagrees with if it is serious
BThe family may make the decision instead if they disagree with the patient's choice
CThe patient must be assessed by a psychiatrist before refusing
DA person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,43, PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa) і HCO₃⁻ 16 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,43PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 40 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.
HCO₃⁻ 40 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 9/min, SpO₂ 99% на додатковому кисні, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 132/min, притомний, температура 36,3 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 9SpO₂ 99%O₂SBP 118HR 132AT 36,3 °C
NEWS2 =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Команда прагне до середнього артеріального тиску щонайменше 60 mmHg. Систолічний тиск пацієнта — 100 mmHg. За формулою MAP = (SBP + 2·DBP)/3, який найнижчий діастолічний тиск DBP ще дає MAP 60 mmHg?
MAP 60 mmHgSBP 100 mmHg
DBP = mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). жінка має зріст 162 cm і важить 73 kg. Знайдіть фактичну масу у відсотках від ідеальної маси тіла %IBW за формулою Дівайн (1 in = 2,54 cm). Округліть до найближчого цілого числа.
162 cm73 kgжінка
%IBW = %
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 62 kg отримує 1800 mL парентерального харчування, що містить 17,5% декстрози, інфузією протягом 24 годин. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.
62 kg1800 mLдекстроза 17,5%24 h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1ідіовентрикулярний ритм
2атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
3шлуночковий кардіостимульований ритм
4кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient uses patient-controlled analgesia (PCA) after surgery. Which statement by a family member shows a need for further teaching?
A“Only she should press the button when she needs pain relief.”
B“The pump has limits set by the nurse so she cannot get too much at once.”
C“I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”
D“I will tell the nurse if she becomes very sleepy or hard to wake.”
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient arrives one hour after the start of stroke symptoms. Which step must happen before a thrombolytic drug can be given?
AAn echocardiogram to look for clots
BA brain scan to rule out bleeding
CA full lipid profile to check cholesterol
DA swallow test with a cup of water
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Госпіталізовано двох пацієнтів, інфікованих одним і тим самим мікроорганізмом, а одномісної палати немає. Який варіант прийнятний?
AПрипинити контактні запобіжні заходи
BКогортування в одній палаті згідно з порадою служби інфекційного контролю
CРозмістити кожного з пацієнтом із ослабленим імунітетом
DРозмістити їх у коридорі
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
In a US hospital (CMS rules), a patient keeps pulling at an endotracheal tube, and alternatives have failed. The nurse applies wrist restraints in an emergency. What must happen next?
AKeep the restraints on without an order until the patient is calm
BAsk the family to sign a consent form instead of an order
CAsk the provider for a PRN restraint order to use as needed
DObtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient taking furosemide has a potassium of 3,3 mEq/L and is told to eat more potassium-rich foods. Which snack is the best choice?
ARice cakes
BDried apricots
CPlain crackers
DWhite bread
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
The nurse teaches a patient with chronic kidney disease about a potassium-restricted diet. Which statement shows a need for further teaching?
A"I'll check food labels and ask my dietitian about portion sizes"
B"I'll limit bananas, oranges and potatoes in my meals"
C"I can leach potatoes by soaking them before cooking them"
D"Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · To remove air from the line
Чому це відповідь
Priming fills the line with fluid and removes air, which could otherwise enter the vein and cause an air embolism.
Відповідь
B · To remove air from the line
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Ask the patient to show how they use it
Чому це відповідь
A return demonstration shows whether a psychomotor skill has been learned and lets the nurse correct mistakes. Saying "yes, I understand" does not prove the technique is right.
Відповідь
A · Ask the patient to show how they use it
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Avoid blood pressure readings and blood samples on that arm
Чому це відповідь
The fistula arm is protected from pressure, cannulas and blood tests to prevent damage and clotting. Nurses check for a palpable thrill and audible bruit, which show it is working.
Відповідь
C · Avoid blood pressure readings and blood samples on that arm
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
Чому це відповідь
One of the Act's principles is that making an unwise decision is not, on its own, evidence of incapacity. The team should check understanding, explore reasons and document the discussion.
Відповідь
D · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: повністю компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,43: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 25 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 16 mmol/L: низький (22–26)
Компенсація
повністю компенсований
Відповідь
повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 49 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний PaCO₂
0,7·40 + 21 = 49 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 49 mmHg
Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 6
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 9/min → 1
SpO₂ 99% → 0
на кисні → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 132/min → 3
притомний (A) → 0
T 36,3 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 1 + 0 + 2 + 0 + 3 + 0 + 0 = 6
Відповідь
NEWS2 = 6
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: DBP = 40 mmHg
Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.
Перетворіть формулу
DBP = (3·MAP − SBP)/2
Підставте
DBP = (3·60 − 100)/2 = 80/2 = 40 mmHg
Відповідь
DBP = 40 mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: %IBW = 135 %
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Ідеальна маса тіла (Девайн)
162 cm/2,54 = 63,78 in
IBW = 45,5 + 2,3·(63,78 − 60) = 54,19 kg
Відсоток ідеальної маси тіла
%IBW = 73/54,19·100 = 134,7 ≈ 135%
Відповідь
%IBW = 135%
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: GIR = 3,53 mg/kg/min
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Декстроза в пакеті
17,5·1800/100 = 315 g = 315 000 mg
Хвилини інфузії
24·60 = 1440 min
Швидкість інфузії глюкози
GIR = 315 000/(62·1440) = 3,528 ≈ 3,53 mg/kg/min
Відповідь
GIR = 3,53 mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QTc = 0,4 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 8 × 0,04 = 0,32 s
RR = 16 × 0,04 = 0,64 s
Формула Базетта
QTc = 0,32/√0,64 = 0,32/0,8 = 0,4 s
Відповідь
QTc = 0,4 s
У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (400 ms)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: шлуночковий кардіостимульований ритм
Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 20 малих клітинок, 1500 ÷ 20 ≈ 75 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,80 s.
3. Зубці P: не видно; різкий пік стимуляції стоїть безпосередньо перед кожним QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,14 s, широкий, і за кожним піком стимуляції йде QRS (захоплення).
Інтерпретація
шлуночковий кардіостимульований ритм
Відповідь
шлуночковий кардіостимульований ритм
Стимульований QRS за своєю природою широкий; не називайте це блокадою ніжки пучка Гіса чи шлуночковим ритмом.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · “I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”
Чому це відповідь
PCA is safe because a sleepy patient cannot press the button. If someone else presses it, the patient can receive too much opioid and develop respiratory depression.
Відповідь
C · “I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · A brain scan to rule out bleeding
Чому це відповідь
Thrombolytics dissolve clots and would worsen a hemorrhagic stroke. A brain CT (or MRI) is needed first to rule out bleeding, and it must be done quickly.
Відповідь
B · A brain scan to rule out bleeding
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Когортування в одній палаті згідно з порадою служби інфекційного контролю
Чому це відповідь
Коли бракує одномісних палат, пацієнти з одним і тим самим мікроорганізмом (і без інших інфекцій) можуть ділити палату (когортування) за збереження запобіжних заходів. Поради дає служба інфекційного контролю.
Відповідь
B · Когортування в одній палаті згідно з порадою служби інфекційного контролю
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Obtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
Чому це відповідь
Under US CMS rules, a nurse may apply a restraint first in an emergency, but an order from a licensed provider must be obtained promptly according to policy. PRN restraint orders are not allowed, and family consent does not replace an order. Other countries use different legal frameworks, but restraint is always a last resort that must be authorized, reviewed and documented.
Відповідь
D · Obtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Dried apricots
Чому це відповідь
Dried fruits such as apricots, raisins and prunes are rich in potassium, as are bananas, oranges, potatoes, beans and tomatoes. Refined grain products such as white bread and crackers are low in potassium.Перевірено за:Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026)
Відповідь
B · Dried apricots
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · "Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"
Чому це відповідь
Dried fruits such as apricots and raisins are very high in potassium and should be limited in kidney disease with hyperkalemia. Limiting high-potassium foods, leaching vegetables and reading labels are correct strategies.Перевірено за:Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Spironolactone · MedlinePlus (NIH) (2018)
Відповідь
D · "Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"