Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Який захід допомагає запобігти тромбозу глибоких вен у госпіталізованих пацієнтів?

  1. AОбмеження рідини
  2. BУтримання пацієнта в ліжку якомога довше
  3. CСхрещування ніг у положенні сидячи
  4. DРання активізація та вправи для ніг
2.Основи сестринської справиСкладна

What is the best way to check that a patient has learned to use an inhaler correctly?

  1. AAsk whether they have read the leaflet
  2. BAsk the patient to show how they use it
  3. CAsk them to repeat the drug's name
  4. DAsk whether they have any questions
3.Клінічна сестринська справаСередня

Which group of symptoms suggests hypothyroidism?

  1. AExcessive thirst and passing large volumes of urine
  2. BFever, neck stiffness and photophobia
  3. CWeight loss, heat intolerance and tremor
  4. DTiredness, weight gain and feeling cold
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Several hours after thyroid surgery, a patient has increasing neck swelling, stridor and difficulty breathing. What is most likely?

  1. AA haematoma compressing the airway
  2. BA thyroid storm
  3. CNormal postoperative swelling
  4. DHypocalcaemia from parathyroid damage
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,37PaCO₂mmHg354567HCO₃⁻mmol/L222637некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,37, PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa) і HCO₃⁻ 37 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,37PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354535HCO₃⁻mmol/L222618додатковий ацидоз з нормальною різницеючистий ацидоз з високою різницеюдодатковий метаболічний алкалоз

Навчальний газовий склад показує pH 7,33, PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa) і HCO₃⁻ 18 mmol/L, з Na⁺ 139 і Cl⁻ 99 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.

pH 7,33PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/LNa⁺ 139 mmol/LCl⁻ 99 mmol/L
  1. 1додатковий ацидоз з нормальною різницею
  2. 2чистий ацидоз з високою різницею
  3. 3додатковий метаболічний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
9260SBPDBPmmHgHR 116/min · SI = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має пульс 116/min і артеріальний тиск 92/60 mmHg. Знайдіть шоковий індекс SI = HR/SBP. Округліть до двох знаків після коми.

HR 116/minBP 92/60 mmHg
SI =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеве тіло із синіми кистями й стопами, частоту серцевих скорочень 100/min, гримасу на подразнення, невелике згинання рук і ніг і добре дихання з сильним криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
2 kcal/mL70% вільна вода80 mL/hкожні 4 h69 kg · 35 mL/kg/добу18 h/добуV = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 69 kg має ціль за рідиною 35 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 70% вільної води й іде зі швидкістю 80 mL/h протягом 18 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 4 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.

69 kg35 mL/kg/добу70%80 mL/h · 18 hкожні 4 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 25%2400 mLамінокислоти 5%2400 mLліпіди 20%500 mL · 2 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 2400 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 25% декстрози та 5% амінокислот, а також 500 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

2400 mLдекстроза 25%амінокислоти 5%ліпіди 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте Інтервал QT на цій стрічці у відведенні II в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QT = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVелектрична активність без пульсу (PEA)нормальний синусовий ритмасистоліяфібриляція шлуночків

Пацієнта під моніторингом знайшли без реакції, він не дихає нормально, а пульс на сонній артерії не промацується. Монітор показує цей організований ритм. Як називається така ситуація? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1електрична активність без пульсу (PEA)
  2. 2нормальний синусовий ритм
  3. 3асистолія
  4. 4фібриляція шлуночків
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse has called the rapid response team for a deteriorating patient. What should the nurse do while waiting for the team?

  1. AGive a dose of every as-needed medication on the chart
  2. BStay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
  3. CGo to the station to finish documentation for other patients
  4. DLeave the patient for a few minutes to find the relatives and explain what is happening
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient is bleeding internally after a fall. Which finding is usually an early sign of hypovolemic shock?

  1. AA slow heart rate with warm, dry, flushed skin and a normal blood pressure throughout
  2. BRestlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
  3. CLoss of consciousness with gasping breaths
  4. DA very low blood pressure with fixed, dilated pupils
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A colleague has drawn up a medication and asks the nurse to give it to her patient. What should the nurse do?

  1. ADecline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
  2. BGive it, and document that the colleague prepared it
  3. CGive it, as long as the syringe has a label with the drug name on it
  4. DGive it, because the colleague is experienced
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient has signed a surgical consent form but tells the nurse, “I don’t really understand what they are going to do.” What should the nurse do?

  1. AInform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
  2. BGive the preoperative sedative so the patient relaxes
  3. CExplain the risks and benefits in place of the surgeon
  4. DReassure the patient that the surgeon knows best and continue with the preparation
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

Why must a blue-top (citrate) coagulation tube be filled to the correct level?

  1. AAn overfull tube is needed to measure the potassium level
  2. BThe blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times
  3. CUnderfilled tubes always give a falsely low hemoglobin and hematocrit
  4. DThe laboratory charges extra when a tube is not filled correctly
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient receiving chemotherapy has a white cell count of 1,8 × 10³/µL with 20% neutrophils and 5% bands. What is the absolute neutrophil count (ANC)?

  1. A1,800/µL
  2. B450/µL
  3. C360/µL
  4. D4,500/µL

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Рання активізація та вправи для ніг

Чому це відповідь

Рання активізація, вправи для ніг, достатня гідратація і, за відповідної оцінки, компресія чи антикоагулянти зменшують венозний застій і ризик тромбозу.

Відповідь

D · Рання активізація та вправи для ніг
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Ask the patient to show how they use it

Чому це відповідь

A return demonstration shows whether a psychomotor skill has been learned and lets the nurse correct mistakes. Saying "yes, I understand" does not prove the technique is right.

Відповідь

B · Ask the patient to show how they use it
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Tiredness, weight gain and feeling cold

Чому це відповідь

Low thyroid hormone slows metabolism, causing fatigue, weight gain, cold intolerance, constipation, dry skin and bradycardia. Weight loss, heat intolerance and tremor suggest hyperthyroidism.

Відповідь

D · Tiredness, weight gain and feeling cold
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · A haematoma compressing the airway

Чому це відповідь

A rapidly expanding neck haematoma after thyroid surgery is an airway emergency. Call for urgent help; local protocols often require equipment to release the wound clips or sutures to be kept at the bedside.

Відповідь

A · A haematoma compressing the airway
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,37: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 67 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: чистий ацидоз з високою різницею

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 139 − (99 + 18) = 22

Дельта-співвідношення

(22 − 12)/(24 − 18) = 1,667
чистий ацидоз з високою різницею

Відповідь

чистий ацидоз з високою різницею
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: SI = 1,26

Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.

Шоковий індекс

SI = 116/92 = 1,261 ≈ 1,26

Відповідь

SI = 1,26

1 або більше: тривожна ознака шоку в цьому навчальному випадку.

8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: заспокійливий

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеве тіло із синіми кистями й стопами → 1
Пульс: 100/min → 2
Гримаса: гримасу на подразнення → 1
Активність: невелике згинання рук і ніг → 1
Дихання: добре дихання з сильним криком → 2

Додайте

APGAR = 1 + 2 + 1 + 1 + 2 = 7

Інтерпретація

7 → заспокійливий

Відповідь

заспокійливий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: V = 235 mL

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ціль за рідиною

35·69 = 2415 mL/добу

Вільна вода із суміші

80·18 = 1440 mL
1440·0,7 = 1008 mL

Ще потрібна вода

2415 − 1008 = 1407 mL/добу

Об’єм одного промивання

24/4 = 6 промивання
V = 1407/6 = 234,5 ≈ 235 mL

Відповідь

V = 235 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 158

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 25·2400/100 = 600 g
амінокислоти: 5·2400/100 = 120 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 600·3,4 = 2040 kcal
амінокислоти: 120·4 = 480 kcal
ліпіди: 500·2 = 1000 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 2040 + 1000 = 3040 kcal
N = 120/6,25 = 19,2 g

Відношення

NPC : N = 3040/19,2 = 158,3 ≈ 158 : 1

Відповідь

NPC : N = 158

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QT = 0,38 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

9,5 малих клітинок від початку QRS до кінця зубця T

Перетворити

QT = 9,5 × 0,04 s = 0,38 s

Відповідь

QT = 0,38 s

Груба норма: при нормальній частоті QT має бути менше половини інтервалу R–R (тут R–R = 1,04 s).

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: електрична активність без пульсу (PEA)

Електрична активність без пульсу (PEA): PEA не можна побачити на стрічці. Монітор показує організовану електричну активність (ритм, відмінний від VF, VT чи асистолії), але в пацієнта немає пульсу, що промацується, тому її розпізнають, перевіряючи пацієнта. У настановах з реанімації дорослих PEA й асистолія — це ритми зупинки серця, що не підлягають дефібриляції: якісна СЛР, епінефрин якомога раніше та пошук оборотних причин (Hs і Ts, як-от гіповолемія, гіпоксія, напружений пневмоторакс і тампонада серця). VF і VT без пульсу — це ритми, що підлягають дефібриляції.

Що показує стрічка

1. Частота: R–R = 17 малих клітинок, 1500 ÷ 17 ≈ 88 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,68 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,12 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
нормальний синусовий ритм

Що показує пацієнт

немає пульсу попри організовану електричну активність: електрична активність без пульсу (PEA), ритм зупинки серця, що не підлягає дефібриляції

Відповідь

електрична активність без пульсу (PEA)

Відповідь

електрична активність без пульсу (PEA)

PEA розпізнають біля ліжка пацієнта, ніколи лише за стрічкою. Це підготовка до екзамену, а не клінічна настанова.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready

Чому це відповідь

The nurse stays with the patient, starts basic support such as oxygen as prescribed and prepares a clear handover. Leaving the patient or giving unrelated medications is unsafe.

Відповідь

B · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal

Чому це відповідь

In early shock, the body keeps the blood pressure up by raising the heart rate and narrowing vessels, so restlessness and tachycardia appear first. A falling blood pressure is a later sign.

Відповідь

B · Restlessness and a rising heart rate while the blood pressure is still normal
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally

Чому це відповідь

Nurses give only medicines they prepared themselves or verified fully, because they are accountable for what they give. A drug prepared by someone else may be wrong in ways the nurse cannot see.

Відповідь

A · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation

Чому це відповідь

Informed consent is the responsibility of the person doing the procedure. If the patient does not understand, the nurse pauses the process and tells the surgeon, before any sedative drug is given.

Відповідь

A · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · The blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times

Чому це відповідь

Citrate tubes contain a set volume of anticoagulant. If the tube is underfilled, the extra citrate falsely prolongs the PT and aPTT, so the laboratory may reject the sample.

Відповідь

B · The blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · 450/µL

Чому це відповідь

ANC = 1,800 × (0,20 + 0,05) = 450/µL. A value below 500/µL is severe neutropenia with a high risk of serious infection, so neutropenic precautions and early reporting of fever are essential.Перевірено за: Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

B · 450/µL

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals