Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

When opening a sterile pack on a table, which flap is opened first?

  1. AThe flap furthest away from you
  2. BThe flap nearest to you
  3. CThe flap on your dominant side
  4. DAny flap, as long as you wear sterile gloves
2.Основи сестринської справиСкладна

Пацієнта з діабетом знайдено без реакції з дуже низькою глюкозою крові, і він не може ковтати. Який правильний підхід?

  1. AВлити солодкий сік пацієнтові в рот
  2. BВвести звичайну дозу інсуліну пацієнта
  3. CПокликати допомогу й ввести глюкозу іншим шляхом, як-от внутрішньовенну глюкозу чи в/м глюкагон, згідно з протоколом
  4. DЧекати, доки пацієнт прокинеться, а потім дати їжу
3.Клінічна сестринська справаСередня

Which drug is first-line in an acute asthma attack?

  1. AAn oral antihistamine such as cetirizine taken every few hours
  2. BAn oral beta-blocker
  3. CA nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
  4. DA long-acting inhaled corticosteroid, used alone at a higher dose
4.Клінічна сестринська справаСкладна

У пацієнта після тотального ендопротезування кульшового суглоба раптово з'являються сильний біль у стегні, вкорочення та ротація ноги. Яке ускладнення найімовірніше?

  1. AЗатримка сечі
  2. BІнфекція рани
  3. CВивих протеза
  4. DТромбоз глибоких вен гомілки
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 61 mmHg (8,1 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 3,5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 61 mmHg (8,1 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 134, Cl⁻ 86 і HCO₃⁻ 16 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 86 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/L
дельта-співвідношення =
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
E2 / 4+V3 / 5+M? / 6GCS 9?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовна карта фіксує GCS 9, з E2 і V3. Який руховий бал M зафіксовано і яку відповідь він описує? Дайте число.

GCS 9E2V3
M =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 36,4 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 20SpO₂ 97%повітряSBP 124HR 76AT 36,4 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
55 kg175 cmжінкаIBW (Devine)%IBW = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). жінка має зріст 175 cm і важить 55 kg. Знайдіть фактичну масу у відсотках від ідеальної маси тіла %IBW за формулою Дівайн (1 in = 2,54 cm). Округліть до найближчого цілого числа.

175 cm55 kgжінка
%IBW = %
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
4,5 kgдекстроза 10%14 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дитина масою 4,5 kg отримує 10% декстрозу зі швидкістю 14 mL/h. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.

4,5 kg10%14 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує тріпотіння передсердь зі сталим коефіцієнтом провідності. Знайдіть величину частота шлуночків в ударах за хвилину.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which postoperative patient should the nurse see first?

  1. APain of 4/10 one hour after an oral analgesic
  2. BDressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
  3. CWants help with washing her hair before her visitors arrive this afternoon
  4. DAsking when the urinary catheter will be removed
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

During birth, the baby’s head delivers but the shoulders do not follow. What should the nurse do first?

  1. AAsk the mother to stop pushing and wait an hour
  2. BHelp with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
  3. CPull hard on the baby’s head and neck to free the trapped shoulders quickly
  4. DPush firmly on the top of the uterus (fundal pressure)
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Госпіталізовано двох пацієнтів, інфікованих одним і тим самим мікроорганізмом, а одномісної палати немає. Який варіант прийнятний?

  1. AРозмістити їх у коридорі
  2. BРозмістити кожного з пацієнтом із ослабленим імунітетом
  3. CКогортування в одній палаті згідно з порадою служби інфекційного контролю
  4. DПрипинити контактні запобіжні заходи
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

While preparing a chemotherapy infusion, the drug splashes onto a nurse’s forearm. What should the nurse do first?

  1. AWipe the skin with an alcohol swab and continue preparing the infusion
  2. BCover the area with a dressing and report later
  3. CRemove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
  4. DFinish hanging the infusion and then wash the skin
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

Чому низький загальний кальцій слід інтерпретувати обережно в пацієнта з низьким альбуміном у сироватці?

  1. AНизький альбумін робить кожен тест на кальцій неточним і марним
  2. BНизький альбумін завжди спричиняє справжню симптомну гіпокальціємію
  3. CАльбумін і кальцій вимірюють однією хімічною реакцією, тому вони завжди падають разом
  4. DБагато кальцію зв'язано з альбуміном, тому загальний кальцій падає, навіть якщо іонізований кальцій нормальний
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Калій пацієнта місяцями був 3,4–3,6 mEq/L, а сьогодні єдиний результат 5,4 mEq/L. Пацієнт почувається добре, ЕКГ нормальна. Який наступний крок найкращий?

  1. AПрипинити всі регулярні ліки пацієнта
  2. BНегайно призначити зв'язувальний засіб для калію без додаткових перевірок
  3. CПеревірити, як брали зразок, оцінити пацієнта й повторити тест
  4. DПроігнорувати результат, бо пацієнт почувається добре

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · The flap furthest away from you

Чому це відповідь

Opening the far flap first means the nurse never reaches across the exposed sterile contents. The side flaps follow, and the nearest flap is opened last.

Відповідь

A · The flap furthest away from you
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Покликати допомогу й ввести глюкозу іншим шляхом, як-от внутрішньовенну глюкозу чи в/м глюкагон, згідно з протоколом

Чому це відповідь

Пероральна глюкоза загрожує аспірацією, коли пацієнт не може ковтати. Згідно з місцевим протоколом медсестра кличе допомогу, захищає дихальні шляхи й вводить внутрішньовенну глюкозу чи в/м глюкагон, потім повторно вимірює глюкозу.

Відповідь

C · Покликати допомогу й ввести глюкозу іншим шляхом, як-от внутрішньовенну глюкозу чи в/м глюкагон, згідно з протоколом
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)

Чому це відповідь

Short-acting beta2-agonists relieve bronchospasm within minutes. Oxygen to target, steroids and other treatments are added according to severity.

Відповідь

C · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Вивих протеза

Чому це відповідь

Вивих стегна після артропластики спричиняє раптовий біль, вкорочення й ротацію. Потрібні невідкладний огляд і вправлення; пацієнтів навчають обережності в рухах.

Відповідь

C · Вивих протеза
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 31,35 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|61 − 40| = 21 mmHg → 2,1 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·2,1 = 31,35 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 31,35 mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: дельта-співвідношення = 2,5

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 134 − (86 + 16) = 32

Дельта-співвідношення

(32 − 12)/(24 − 16) = 20/8 = 2,5

Відповідь

дельта-співвідношення = 2,5

Вище за 2: додатковий метаболічний алкалоз.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: M = 4

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Руховий бал

M = 9 − 2 − 3 = 4
M4: відсмикує кінцівку від тиску (нормальне згинання)

Відповідь

M = 4
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,4 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: %IBW = 83 %

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ідеальна маса тіла (Девайн)

175 cm/2,54 = 68,9 in
IBW = 45,5 + 2,3·(68,9 − 60) = 65,96 kg

Відсоток ідеальної маси тіла

%IBW = 55/65,96·100 = 83,38 ≈ 83%

Відповідь

%IBW = 83%
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: GIR = 5,19 mg/kg/min

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація декстрози

10% = 100 mg/mL

Декстроза за хвилину

100·14/60 = 23,33 mg/min

На кілограм

GIR = 23,33/4,5 = 5,185 ≈ 5,19 mg/kg/min

Відповідь

GIR = 5,19 mg/kg/min

Скорочений спосіб: GIR = % декстрози × mL/h/(6 × kg).

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота шлуночків = 75 bpm

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

Хвилі тріпотіння

F–F = 5 малих клітинок = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 за хвилину

Комплекси QRS

R–R = 20 малих клітинок = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 за хвилину
коефіцієнт провідності = 300 ÷ 75 = 4:1

Відповідь

частота шлуночків = 75 bpm
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ритм

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: неправильний, R–R від 0,76 до 1,08 s, поступово подовжується й скорочується.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,18 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).

Перший ненормальний крок

ритм → синусова аритмія

Відповідь

ритм
13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min

Чому це відповідь

Heavy fresh bleeding with a rising heart rate suggests hemorrhage and early shock. The other patients have routine needs that can wait.

Відповідь

B · Dressing soaked with bright red blood and a heart rate rising to 118/min
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed

Чому це відповідь

In shoulder dystocia, the McRoberts maneuver (flexing the mother’s thighs onto her abdomen) and suprapubic pressure help free the shoulder. Fundal pressure and pulling on the head can worsen the injury.

Відповідь

B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Когортування в одній палаті згідно з порадою служби інфекційного контролю

Чому це відповідь

Коли бракує одномісних палат, пацієнти з одним і тим самим мікроорганізмом (і без інших інфекцій) можуть ділити палату (когортування) за збереження запобіжних заходів. Поради дає служба інфекційного контролю.

Відповідь

C · Когортування в одній палаті згідно з порадою служби інфекційного контролю
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once

Чому це відповідь

Skin exposure to hazardous drugs is washed immediately with soap and water after removing contaminated gloves or gown. The exposure is then reported and treated according to policy.

Відповідь

C · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Багато кальцію зв'язано з альбуміном, тому загальний кальцій падає, навіть якщо іонізований кальцій нормальний

Чому це відповідь

Близько 40–45% кальцію зв'язано з білками плазми, головним чином з альбуміном. Коли альбумін низький, загальний кальцій падає, хоча іонізований кальцій може бути нормальним. Скоригований кальцій або виміряний іонізований кальцій дає справжню картину.Перевірено за: Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Відповідь

D · Багато кальцію зв'язано з альбуміном, тому загальний кальцій падає, навіть якщо іонізований кальцій нормальний
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Перевірити, як брали зразок, оцінити пацієнта й повторити тест

Чому це відповідь

Раптове ізольоване підвищення може бути справжньою зміною, наприклад від нового препарату чи ураження нирок, або проблемою зразка, як-от гемоліз чи затримка перед обробкою. Медсестра оцінює пацієнта, повідомляє лікаря й організовує повторний тест.Перевірено за: Hyperkalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Відповідь

C · Перевірити, як брали зразок, оцінити пацієнта й повторити тест

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals