Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why should insulin injection sites be rotated?

  1. ABecause each site can only be used once
  2. BTo prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
  3. CTo stop the patient getting used to the needle
  4. DTo make the insulin work more quickly with each injection
2.Основи сестринської справиСкладна

Пацієнт переніс інсульт. Чому треба провести скринінг ковтання, перш ніж давати їжу, пиття чи пероральні ліки?

  1. AПацієнтам після інсульту завжди щонайменше тиждень нічого не дають через рот
  2. BПероральні ліки ніколи не використовують після інсульту
  3. CПеревірка ковтання потрібна, лише якщо пацієнт попросить
  4. DДисфагія часта після інсульту й може спричинити аспіраційну пневмонію
3.Клінічна сестринська справаСередня

A patient taking a statin reports unexplained muscle pain and weakness. What should the nurse do?

  1. ATell them to double the dose
  2. BReassure them that this is a sign the drug is working
  3. CReport it, as statins can cause muscle damage
  4. DAdvise more vigorous exercise to work through it
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A drowsy patient in recovery is making snoring sounds and the SpO2 is falling. What is the first action?

  1. AGive sips of oral fluid to clear the throat and wake them
  2. BLie the patient face down
  3. CWait for the patient to wake up fully
  4. DOpen the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,10PaCO₂mmHg354580HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,10, PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,10PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 28 % кисню показує PaO₂ 95 mmHg (12,7 kPa) і PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 28%PaO₂ 95 mmHg (12,7 kPa)PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 7/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 35,2 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 7SpO₂ 99%повітряSBP 150HR 88AT 35,2 °C
NEWS2 =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 7/min, SpO₂ 97% на додатковому кисні, артеріальний тиск 100/60 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 35,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 7SpO₂ 97%O₂SBP 100HR 88AT 35,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
2 kcal/mL70% вільна вода85 mL/hкожні 6 h71 kg · 35 mL/kg/добу24 h/добуV = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 71 kg має ціль за рідиною 35 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 70% вільної води й іде зі швидкістю 85 mL/h протягом 24 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 6 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.

71 kg35 mL/kg/добу70%85 mL/h · 24 hкожні 6 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 20%1500 mLамінокислоти 4,25%1500 mLліпіди 10%250 mL · 1,1 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1500 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 20% декстрози та 4,25% амінокислот, а також 250 mL 10% ліпідної емульсії (1,1 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

1500 mLдекстроза 20%амінокислоти 4,25%ліпіди 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Комплекси QRS регулярні: знайдіть величину частота шлуночків в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which patient on an addiction unit should the nurse see first?

  1. AIn recovery for a year; came to the clinic today for a routine check and a repeat prescription
  2. BLast drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
  3. CLast drink one week ago; asking about support groups
  4. DLast drink this morning; asking when lunch will arrive
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient has a new spinal cord injury at C4. Which assessment is the priority?

  1. AAbility to feed themselves
  2. BBreathing effort and ability to cough
  3. CSkin over the sacrum and heels
  4. DBowel sounds in all four abdominal quadrants
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Why does a nurse wear chemotherapy-tested gloves and a gown when emptying the urinal of a patient who recently had chemotherapy?

  1. AThe body fluids can contain active drug for a time after treatment
  2. BChemotherapy makes the urine strongly acidic and corrosive
  3. CThe urine always contains infectious bacteria after chemotherapy
  4. DThe patient is on airborne precautions after treatment
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Під час роздачі пероральних ліків пацієнт просить прийняти таблетку пізніше. Медсестра залишає її на приліжковій тумбі. У чому головна проблема безпеки?

  1. AПроблеми безпеки немає, якщо пацієнт притомний
  2. BМедсестра не може підтвердити, що таблетку прийнято, і її може прийняти інша особа
  3. CТаблетка може втратити колір і згодом її буде важко ідентифікувати
  4. DТаблетки швидко розчиняються на відкритому повітрі
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

Мінімальний рівень ванкоміцину вище цільового діапазону. Який побічний ефект викликає основне занепокоєння?

  1. AЗакреп і здуття
  2. BПідвищена кількість тромбоцитів (тромбоцитоз)
  3. CПошкодження нирок (нефротоксичність)
  4. DНизька глюкоза крові (гіпоглікемія)
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

In the first 24 hours after a major burn, which laboratory pattern is most expected?

  1. ALow sodium and low hematocrit
  2. BHigh potassium and high hematocrit
  3. CLow potassium and low hematocrit
  4. DHigh calcium and high albumin

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption

Чому це відповідь

Injecting in the same place causes lipohypertrophy, which makes absorption unpredictable. Patients rotate within an area and check sites for lumps.

Відповідь

B · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Дисфагія часта після інсульту й може спричинити аспіраційну пневмонію

Чому це відповідь

Інсульт часто порушує ковтання, і можлива «тиха» аспірація. Скринінг ковтання, за потреби зі скеруванням до логопеда, визначає безпечні текстури їжі та шляхи введення ліків.

Відповідь

D · Дисфагія часта після інсульту й може спричинити аспіраційну пневмонію
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Report it, as statins can cause muscle damage

Чому це відповідь

Statins can cause myopathy and, rarely, rhabdomyolysis. Unexplained muscle symptoms should be reported so creatine kinase can be checked and the drug reviewed.

Відповідь

C · Report it, as statins can cause muscle damage
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Open the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust

Чому це відповідь

In a drowsy patient the tongue can fall back and obstruct the airway, causing snoring. Simple airway manoeuvres, oxygen and, if needed, an airway adjunct are used while help is called.

Відповідь

D · Open the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,10: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 80 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 65,89 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,28·713 − 31/0,8 = 199,6 − 38,75 = 160,9 mmHg

Градієнт

A–a = 160,9 − 95 = 65,89 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 65,89 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 7/min → 3
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Додайте

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4

Відповідь

NEWS2 = 4
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 7/min → 3
SpO₂ 97% → 0
на кисні → 2
SBP 100 mmHg → 2
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 2 + 0 + 0 + 1 = 8
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: V = 264 mL

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ціль за рідиною

35·71 = 2485 mL/добу

Вільна вода із суміші

85·24 = 2040 mL
2040·0,7 = 1428 mL

Ще потрібна вода

2485 − 1428 = 1057 mL/добу

Об’єм одного промивання

24/6 = 4 промивання
V = 1057/4 = 264,3 ≈ 264 mL

Відповідь

V = 264 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 127

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 20·1500/100 = 300 g
амінокислоти: 4,25·1500/100 = 63,75 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 300·3,4 = 1020 kcal
амінокислоти: 63,75·4 = 255 kcal
ліпіди: 250·1,1 = 275 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 1020 + 275 = 1295 kcal
N = 63,75/6,25 = 10,2 g

Відношення

NPC : N = 1295/10,2 = 127 : 1

Відповідь

NPC : N = 127

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,481 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 12,5 × 0,04 = 0,50 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Формула Базетта

QTc = 0,50/√1,08 = 0,50/1,039 = 0,481 s

Відповідь

QTc = 0,481 s

Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (481 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота шлуночків = 36 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 21 малих клітинок = 0,84 s → 1500 ÷ 21 = 71,43 ≈ 71 за хвилину

Частота шлуночків

R–R = 42 малих клітинок = 1,68 s → 1500 ÷ 42 = 35,71 ≈ 36 за хвилину

Відповідь

частота шлуночків = 36 bpm

Відповідь

частота шлуночків = 36 bpm

Атріовентрикулярна блокада 2:1: кожен другий зубець P не проводиться, тому частота передсердь удвічі вища за частоту шлуночків.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects

Чому це відповідь

Hallucinations, tremor, sweating and tachycardia two to three days after the last drink suggest severe withdrawal and possible delirium tremens, which can be fatal. This patient needs prompt assessment and treatment.

Відповідь

B · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Breathing effort and ability to cough

Чому це відповідь

Injuries at C3–C5 can affect the phrenic nerve and diaphragm, so breathing may fail. Respiratory function is monitored closely, and the patient may need ventilatory support.

Відповідь

B · Breathing effort and ability to cough
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · The body fluids can contain active drug for a time after treatment

Чому це відповідь

Many hazardous drugs are excreted in urine, stool and vomit for a period after treatment. Staff wear protective gloves and gowns when handling these fluids, according to policy.

Відповідь

A · The body fluids can contain active drug for a time after treatment
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Медсестра не може підтвердити, що таблетку прийнято, і її може прийняти інша особа

Чому це відповідь

Ліки не залишають біля ліжка, якщо немає узгодженого плану самостійного прийому. Медсестра має побачити прийом ліків, щоб правильно задокументувати, а таблетки без нагляду може прийняти інший пацієнт або вони можуть загубитися.

Відповідь

B · Медсестра не може підтвердити, що таблетку прийнято, і її може прийняти інша особа
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Пошкодження нирок (нефротоксичність)

Чому це відповідь

Високі рівні ванкоміцину пов'язані з гострим ураженням нирок і, рідше, ушкодженням слуху. Медсестра повідомляє результат перед наступною дозою та перевіряє креатинін і діурез.

Відповідь

C · Пошкодження нирок (нефротоксичність)
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · High potassium and high hematocrit

Чому це відповідь

Early after a burn, damaged cells release potassium, and plasma shifts into the tissues, which concentrates the blood and raises the hematocrit. Later, as fluid returns and the kidneys excrete potassium, hypokalemia can develop.Перевірено за: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

B · High potassium and high hematocrit

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals