Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
At what angle is a subcutaneous injection usually given?
A90 degrees after stretching the skin flat
BAlways exactly 15 degrees, with the skin stretched flat
CAlways parallel to the skin
D45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
2.Основи сестринської справиСкладна
Which simple measure helps reduce the risk of delirium in an older inpatient?
AMaking sure they have their glasses and hearing aids
BKeeping the lights on all night
CMoving them to a different bed every night to vary their surroundings
DLimiting visits from family members
3.Клінічна сестринська справаСередня
What should a nurse do during a generalised tonic-clonic seizure?
APut a tongue depressor between the teeth so that the tongue is not bitten
BHold the limbs firmly to stop the jerking and prevent injury
CProtect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
DGive the patient a drink of water
4.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with a central venous catheter needs the line removed. Which position reduces the risk of air embolism during removal of a neck or chest line?
AStanding up and walking
BLying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
CLying on the right side with the legs raised
DSitting fully upright and taking a deep breath in as the line comes out
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,61, PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa) і HCO₃⁻ 40 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,61PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 34 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.
HCO₃⁻ 34 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі спонтанно, говорить реченнями, але сплутаний і має найкращу рухову відповідь: переміщує руку до місця тиску (локалізує). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.
1легка
2помірна
3тяжка
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 70/min, не реагує, температура 37,9 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 12SpO₂ 96%повітряSBP 118HR 70UT 37,9 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся формулою Дівайн, щоб знайти ідеальну масу тіла IBW для жінка зростом 179 cm (1 in = 2,54 cm). Округліть до одного знака після коми.
179 cmжінка1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1800 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 12,5% декстрози та 6% амінокислот, а також 250 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.
1800 mLдекстроза 12,5%амінокислоти 6%ліпіди 250 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1тріпотіння передсердь, провідність 2:1
2фібриляція передсердь
3тріпотіння передсердь, провідність 4:1
4синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1вузловий ритм
2атріовентрикулярна блокада I ступеня
3атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
An older patient becomes confused over a few hours, with attention that comes and goes. What does this suggest?
ALong-standing dementia that is expected
BDelirium, which needs the cause found quickly
CA personality change that is permanent and expected
DNormal aging that needs no action
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A visitor on the ward becomes threatening and shows a knife. What is the nurse’s priority?
ATry to take the knife away from the visitor straight away before anyone is hurt
BMove away to safety, keep others away and call security or the police
CIgnore the visitor and carry on with patient care
DArgue with the visitor to persuade them to leave
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A parent calls because a toddler has swallowed some household cleaner. The child is awake and breathing normally. What should the nurse advise first?
AWait to see whether any symptoms develop over the next day
BContact the local poison advice service now for specific advice
CGive syrup of ipecac from the medicine cabinet
DMake the child vomit, using a finger at the back of the throat
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Which patient with a suspected infection meets the qSOFA criteria that signal a higher risk of a poor outcome?
ARespiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
CRespiratory rate 18/min, alert, systolic BP 130 mmHg, temperature 38,5 °C
DRespiratory rate 16/min, alert, systolic BP 105 mmHg, WBC 13,000/mm3
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
When is a peak level for an IV aminoglycoside such as gentamicin usually drawn?
AAt any time convenient for the patient
BJust before the next dose is started
CExactly 24 hours after the first dose
DAbout 30 minutes after the infusion ends
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient without diabetes in the ICU with sepsis has a glucose of 260 mg/dL (14,4 mmol/L) and an HbA1c of 5,2%. What is the best interpretation?
AStress hyperglycemia from acute illness
BType 1 diabetes from autoimmune damage
CLong-standing undiagnosed type 2 diabetes
DA meter error, because HbA1c is normal
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
Чому це відповідь
The angle depends on needle length and body fat. A short needle at 90 degrees suits most adults; in thin patients a pinch of skin or a 45-degree angle avoids reaching muscle.
Відповідь
D · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Making sure they have their glasses and hearing aids
Чому це відповідь
Sensory aids, orientation, good sleep, hydration, mobility and family involvement all help prevent delirium. Frequent moves and poor sleep make it more likely.
Відповідь
A · Making sure they have their glasses and hearing aids
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
Чому це відповідь
Remove nearby hazards, cushion the head, note the time and do not restrain or put objects in the mouth. Once jerking stops, place the patient in the recovery position and check the airway.
Відповідь
C · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
Чому це відповідь
A flat or head-down position and a Valsalva manoeuvre or breath-hold raise central venous pressure, reducing the risk of air being drawn in. An occlusive dressing is then applied.
Відповідь
B · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: некомпенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,61: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 41 mmHg: звичайні значення (35–45)
HCO₃⁻ 40 mmol/L: високий (22–26)
Компенсація
Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: при метаболічному алкалозі PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 47–51 mmHg, тож виміряний 41 mmHg указує на додатковий дихальний алкалоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.
некомпенсований
Відповідь
некомпенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 44,8 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний PaCO₂
0,7·34 + 21 = 44,8 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 44,8 mmHg
Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: легка
Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.
Оцініть кожну сферу
E: відкриває очі спонтанно → 4
V: говорить реченнями, але сплутаний → 4
M: переміщує руку до місця тиску (локалізує) → 5
Додайте
GCS = 4 + 4 + 5 = 13
Тяжкість
GCS 13 → легка
Відповідь
легка
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 70/min → 0
не реагує (U) → 3
T 37,9 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: IBW = 69,6 kg
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Зріст у дюймах
179 cm/2,54 = 70,47 in
Ідеальна маса тіла (Девайн)
IBW = 45,5 + 2,3·(70,47 − 60) = 69,59 ≈ 69,6 kg
Відповідь
IBW = 69,6 kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: NPC : N = 73
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Грами декстрози та амінокислот
декстроза: 12,5·1800/100 = 225 g
амінокислоти: 6·1800/100 = 108 g
Кілокалорії за компонентами
декстроза: 225·3,4 = 765 kcal
амінокислоти: 108·4 = 432 kcal
ліпіди: 250·2 = 500 kcal
Небілкові kcal і азот
NPC = 765 + 500 = 1265 kcal
N = 108/6,25 = 17,28 g
Відношення
NPC : N = 1265/17,28 = 73,21 ≈ 73 : 1
Відповідь
NPC : N = 73
Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: фібриляція передсердь
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.
П’ять кроків
1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: абсолютно неправильний, R–R від 0,50 до 0,96 s без закономірності.
3. Зубці P: відсутні; на ізолінії видно дрібні неправильні хвилі фібриляції.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,06 s, вузький (менше 0,12 s).
Інтерпретація
фібриляція передсердь
Відповідь
фібриляція передсердь
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 52 малих клітинок, 1500 ÷ 52 ≈ 29 за хвилину.
2. Ритм: R–R регулярний (2,08 s) і P–P регулярний (0,60 s), але вони незалежні одне від одного.
3. Зубці P: позитивні й регулярні, 100 за хвилину, але не пов’язані з комплексами QRS; деякі приховані в QRS або зубці T.
4. Інтервал PR: змінюється від скорочення до скорочення; сталого зв’язку немає.
5. QRS: 0,14 s, широкий (0,12 s або більше).
Інтерпретація
атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Відповідь
атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Delirium, which needs the cause found quickly
Чому це відповідь
Delirium starts suddenly, over hours or days, and attention fluctuates. It often has a treatable cause such as infection, hypoxia or medication, so it is a priority to assess.
Відповідь
B · Delirium, which needs the cause found quickly
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Move away to safety, keep others away and call security or the police
Чому це відповідь
In a threat involving a weapon, staff keep a safe distance, protect patients where possible and call security or the police. Trying to disarm the person puts staff at serious risk.
Відповідь
B · Move away to safety, keep others away and call security or the police
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Contact the local poison advice service now for specific advice
Чому це відповідь
A poison advice service (poison control in the US, or NHS 111 in the UK) can give advice for the exact product. Inducing vomiting is not recommended, because corrosive products can burn the esophagus again and vomit can be aspirated. Emergency services are called if the child has trouble breathing or is drowsy.
Відповідь
B · Contact the local poison advice service now for specific advice
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
Чому це відповідь
qSOFA scores one point each for a respiratory rate of 22/min or more, altered mental status and a systolic BP of 100 mmHg or less. Two or more points mean higher risk, so the first patient needs urgent escalation.
Відповідь
A · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · About 30 minutes after the infusion ends
Чому це відповідь
Peak aminoglycoside levels are usually drawn about 30 minutes after a 30-minute infusion ends, to confirm the level is high enough to kill bacteria. Troughs, drawn just before the next dose, check for accumulation. Local protocols may differ, especially with once-daily dosing.
Відповідь
D · About 30 minutes after the infusion ends
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Stress hyperglycemia from acute illness
Чому це відповідь
Stress hormones and inflammation raise glucose in acute illness, even without diabetes. A normal HbA1c shows that glucose was normal over the previous months. Stress hyperglycemia is still treated, usually with insulin, because it worsens outcomes.Перевірено за:Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)