Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

An IV cannula site is swollen, cool and pale, and the infusion has slowed. What should the nurse do first?

  1. AApply a warm pack and keep the infusion running
  2. BFlush the cannula hard with saline
  3. CStop the infusion and remove the cannula
  4. DIncrease the infusion rate to clear the blockage
2.Основи сестринської справиСкладна

Що робити, якщо ви виявили помилку з ліками, яка вже дійшла до пацієнта?

  1. AОцінити стан пацієнта, повідомити лікаря та зареєструвати подію в системі звітування про інциденти
  2. BВиправити записи, щоб помилки не було видно
  3. CЧекати, чи з'явиться шкода впродовж наступної зміни, і повідомляти лише якщо стан пацієнта зміниться
  4. DНічого не казати, якщо пацієнт почувається добре
3.Клінічна сестринська справаСередня

What should a patient be told before using sublingual glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) spray for angina?

  1. ASit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
  2. BSwallow the spray rather than leaving it under the tongue
  3. CUse it only after the pain has lasted over an hour, with the patient lying flat
  4. DTake it with a large glass of milk to protect the stomach lining
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient starting a DOAC is taught about missed doses. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will tell other doctors and my dentist I take an anticoagulant."
  2. B"I will report any blood in my urine."
  3. C"I will take it at the same time each day."
  4. D"If I forget a dose, I'll take two the next day to catch up."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 50 % кисню показує PaO₂ 67 mmHg (8,9 kPa) і PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 50%PaO₂ 67 mmHg (8,9 kPa)PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 90% на додатковому кисні, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 98/min, притомний, температура 35,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 18SpO₂ 90%O₂SBP 130HR 98AT 35,0 °C
NEWS2 =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
2 kcal/mL30 kcal/kg/добу? mL/h50 kg24 h/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 50 kg (ІМТ нижче 30) потребує 30 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 2 kcal/mL і йде за допомогою помпи 24 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.

50 kg30 kcal/kg/добу2 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 12,5%1000 mLамінокислоти 6%1000 mLліпіди 10%500 mL · 1,1 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1000 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 12,5% декстрози та 6% амінокислот, а також 500 mL 10% ліпідної емульсії (1,1 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mLдекстроза 12,5%амінокислоти 6%ліпіди 500 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Фрідеріції QTc = QT/∛RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова тахікардіяелектрична активність без пульсу (PEA)фібриляція шлуночківасистолія

Пацієнта під моніторингом знайшли без реакції, він не дихає нормально, а пульс на сонній артерії не промацується. Монітор показує цей організований ритм. Як називається така ситуація? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова тахікардія
  2. 2електрична активність без пульсу (PEA)
  3. 3фібриляція шлуночків
  4. 4асистолія
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

An older patient becomes confused over a few hours, with attention that comes and goes. What does this suggest?

  1. ANormal aging that needs no action
  2. BDelirium, which needs the cause found quickly
  3. CA personality change that is permanent and expected
  4. DLong-standing dementia that is expected
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

During JumpSTART triage, a child is not breathing after the airway is opened but has a palpable pulse. What is the next step?

  1. ATag the child green and return to them after the others
  2. BStart full CPR on the child and stay with them until more help arrives
  3. CTag the child black at once and move on to the next victim
  4. DGive five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has highly contagious viral conjunctivitis. Which teaching is most important?

  1. AKeep using the same contact lenses to protect the eyes
  2. BWear a surgical mask whenever someone else is in the room
  3. CWash hands often and do not share towels, pillows or eye drops
  4. DRub the eyes gently to remove the discharge
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient who speaks little English is being discharged with new medications. The patient’s 12-year-old child offers to interpret. What should the nurse do?

  1. AGive written instructions in English only
  2. BUse simple English and many hand gestures
  3. CLet the child interpret, because the family prefers it
  4. DUse a professional medical interpreter
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient is starting atorvastatin. Which laboratory test is usually checked at baseline?

  1. ALiver enzymes
  2. BBlood cultures
  3. CThyroid antibodies
  4. DSerum lipase
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Яка знахідка найсильніше вказує, що підвищений креатинін пацієнта зумовлений гострим ураженням нирок, а не давньою хронічною хворобою нирок?

  1. AУ пацієнта малі нирки на УЗД
  2. BПацієнт має високий креатинін багато років
  3. CКреатинін був нормальним три дні тому й відтоді подвоївся
  4. DУ пацієнта давня анемія

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Stop the infusion and remove the cannula

Чому це відповідь

These are signs of infiltration. The infusion is stopped, the cannula removed, the limb elevated and the event documented. A new cannula is sited elsewhere if still needed.

Відповідь

C · Stop the infusion and remove the cannula
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Оцінити стан пацієнта, повідомити лікаря та зареєструвати подію в системі звітування про інциденти

Чому це відповідь

Оцініть стан пацієнта й спостерігайте за ним, повідомте відповідального лікаря, зареєструйте інцидент і будьте відкриті з пацієнтом. Записи ніколи не можна змінювати, щоб приховати помилку.

Відповідь

A · Оцінити стан пацієнта, повідомити лікаря та зареєструвати подію в системі звітування про інциденти
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure

Чому це відповідь

GTN causes vasodilation, which can lead to headache, flushing, dizziness and hypotension. Patients should sit, and seek emergency help if the pain does not settle after the advised doses.

Відповідь

A · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · "If I forget a dose, I'll take two the next day to catch up."

Чому це відповідь

Doubling up on an anticoagulant increases the bleeding risk. Patients follow the specific missed-dose advice for their drug and never take a double dose.

Відповідь

D · "If I forget a dose, I'll take two the next day to catch up."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 26,9 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|69 − 40| = 29 mmHg → 2,9 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·2,9 = 26,9 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 26,9 mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 214,5 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,5·713 − 60/0,8 = 356,5 − 75 = 281,5 mmHg

Градієнт

A–a = 281,5 − 67 = 214,5 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 214,5 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 90% → 3
на кисні → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 98/min → 1
притомний (A) → 0
T 35,0 °C → 3

Додайте

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 1 + 0 + 3 = 9

Відповідь

NEWS2 = 9
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10

Рівень ризику

10 → низький ризик

Відповідь

низький ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: R = 31 mL/h

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна енергія

E = 30·50 = 1500 kcal/добу

Добовий об’єм

V = 1500/2 = 750 mL/добу

Швидкість помпи

R = 750/24 = 31,25 ≈ 31 mL/h

Відповідь

R = 31 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 102

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 12,5·1000/100 = 125 g
амінокислоти: 6·1000/100 = 60 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 125·3,4 = 425 kcal
амінокислоти: 60·4 = 240 kcal
ліпіди: 500·1,1 = 550 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 425 + 550 = 975 kcal
N = 60/6,25 = 9,6 g

Відношення

NPC : N = 975/9,6 = 101,6 ≈ 102 : 1

Відповідь

NPC : N = 102

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,438 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 22 × 0,04 = 0,88 s

Формула Фрідеріції

QTc = 0,42/∛0,88 = 0,42/0,9583 = 0,438 s

Відповідь

QTc = 0,438 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (438 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: електрична активність без пульсу (PEA)

Електрична активність без пульсу (PEA): PEA не можна побачити на стрічці. Монітор показує організовану електричну активність (ритм, відмінний від VF, VT чи асистолії), але в пацієнта немає пульсу, що промацується, тому її розпізнають, перевіряючи пацієнта. У настановах з реанімації дорослих PEA й асистолія — це ритми зупинки серця, що не підлягають дефібриляції: якісна СЛР, епінефрин якомога раніше та пошук оборотних причин (Hs і Ts, як-от гіповолемія, гіпоксія, напружений пневмоторакс і тампонада серця). VF і VT без пульсу — це ритми, що підлягають дефібриляції.

Що показує стрічка

1. Частота: R–R = 13 малих клітинок, 1500 ÷ 13 ≈ 115 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,52 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,12 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
синусова тахікардія

Що показує пацієнт

немає пульсу попри організовану електричну активність: електрична активність без пульсу (PEA), ритм зупинки серця, що не підлягає дефібриляції

Відповідь

електрична активність без пульсу (PEA)

Відповідь

електрична активність без пульсу (PEA)

PEA розпізнають біля ліжка пацієнта, ніколи лише за стрічкою. Це підготовка до екзамену, а не клінічна настанова.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Delirium, which needs the cause found quickly

Чому це відповідь

Delirium starts suddenly, over hours or days, and attention fluctuates. It often has a treatable cause such as infection, hypoxia or medication, so it is a priority to assess.

Відповідь

B · Delirium, which needs the cause found quickly
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Give five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red

Чому це відповідь

In JumpSTART, an apneic child with a pulse gets five rescue breaths, because the cause is often respiratory. If breathing starts the child is immediate (red); if not, the child is expectant.

Відповідь

D · Give five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Wash hands often and do not share towels, pillows or eye drops

Чому це відповідь

Viral conjunctivitis spreads easily by contact with eye secretions. Hand hygiene, not touching the eyes and not sharing towels, pillows or eye products reduce spread.

Відповідь

C · Wash hands often and do not share towels, pillows or eye drops
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Use a professional medical interpreter

Чому це відповідь

Professional medical interpreters reduce errors and protect privacy. Children and other family members may translate wrongly, leave things out or be placed in a difficult position.

Відповідь

D · Use a professional medical interpreter
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Liver enzymes

Чому це відповідь

Statins can raise liver enzymes, so a baseline ALT is usually checked, with a lipid panel to judge response. Routine repeat liver tests are not always needed, but symptoms of liver injury or muscle pain should be reported.Перевірено за: Statins · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Liver enzymes
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Креатинін був нормальним три дні тому й відтоді подвоївся

Чому це відповідь

Швидке зростання від нормального рівня протягом днів — ознака гострого ураження нирок. Давно підвищені значення, малі нирки та хронічна анемія вказують на хронічну хворобу нирок.Перевірено за: Acute Kidney Injury · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Відповідь

C · Креатинін був нормальним три дні тому й відтоді подвоївся

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals