Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

What is the purpose of the Z-track technique for intramuscular injections?

  1. AIt makes the injection go into the fatty tissue instead of the muscle
  2. BIt seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
  3. CIt lets the nurse give a larger volume into a small muscle
  4. DIt numbs the skin before the needle goes in
2.Основи сестринської справиСкладна

Ви одночасно потрібні чотирьом пацієнтам. До кого слід підійти першим?

  1. AДо пацієнта, якому належить рутинний пероральний препарат
  2. BДо пацієнта, у якого з'явилося шумне, високе дихання (стридор)
  3. CДо пацієнта з болем 6/10, якому 20 хвилин тому дали пероральне знеболення
  4. DДо пацієнта, що запитує про час виписки
3.Клінічна сестринська справаСередня

Which is a major risk factor for Clostridioides difficile infection?

  1. AA diet high in fibre and fresh fruit
  2. BRegular exercise
  3. CRecent broad-spectrum antibiotic use
  4. DTaking regular paracetamol
4.Клінічна сестринська справаСкладна

After a head injury, a patient passes very large volumes of dilute urine and the serum sodium is rising. What is most likely?

  1. ADiabetes insipidus
  2. BSyndrome of inappropriate ADH secretion
  3. CDiabetes mellitus
  4. DAcute kidney injury
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 128 ммоль/л, глюкоза 25,3 ммоль/л і сечовина 20,7 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 128 mmol/Lглюкоза 25,3 mmol/Lсечовина 20,7 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354529HCO₃⁻mmol/L222614додатковий ацидоз з нормальною різницеючистий ацидоз з високою різницеюдодатковий метаболічний алкалоз

Навчальний газовий склад показує pH 7,31, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa) і HCO₃⁻ 14 mmol/L, з Na⁺ 134 і Cl⁻ 104 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.

pH 7,31PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/LNa⁺ 134 mmol/LCl⁻ 104 mmol/L
  1. 1додатковий ацидоз з нормальною різницею
  2. 2чистий ацидоз з високою різницею
  3. 3додатковий метаболічний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: незначно обмежене; вологість: дуже волога; активність: іноді ходить; рухливість: дуже обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: дуже волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: повністю нерухомий; харчування: достатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
84 g/L1,8 g/kg/добу55 mL/h77 kg24 h/добу6 g/мірна ложкаn = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 77 kg потребує 1,8 g білка на кг на добу. Зондове харчування містить 84 g білка на літр і йде зі швидкістю 55 mL/h протягом 24 годин на добу. Білковий порошок забезпечує 6 g білка на мірну ложку. Скільки мірних ложок n на добу потрібно, щоб покрити нестачу? Округліть угору до цілої мірної ложки.

77 kg1,8 g/kg/добу84 g/L55 mL/h · 24 h6 g/мірна ложка
n =
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
16 kgдекстроза 12,5%47 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дитина масою 16 kg отримує 12,5% декстрозу зі швидкістю 47 mL/h. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.

16 kg12,5%47 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова аритміяшлуночкова бігемініянормальний синусовий ритмсинусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова аритмія
  2. 2шлуночкова бігемінія
  3. 3нормальний синусовий ритм
  4. 4синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду з нерегулярним ритмом шлуночків. Скористайтеся методом 6 секунд, щоб знайти величину частота шлуночків в ударах за хвилину.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Яка ознака неочікувана й потребує негайного реагування?

  1. AУ пацієнта через день після лапароскопічної операції на жовчному міхурі біль у правому плечі
  2. BУ пацієнта з відомим цирозом жовта шкіра, що не змінилася
  3. CУ пацієнта на інфузії гепарину новий чорний дьогтеподібний кал
  4. DУ пацієнта з давнім ХОЗЛ бочкоподібна грудна клітка
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient in hypovolemic shock is receiving IV fluids. Which finding best shows that the treatment is working?

  1. AUrine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking
  2. BNew crackles at both lung bases
  3. CCooler, paler skin on the arms and legs
  4. DA heart rate that keeps rising after each bag of fluid
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

How does a nurse add a sterile gauze pack to a sterile field that is already set up?

  1. AReach across the field with clean gloves to place the item
  2. BOpen the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
  3. CPlace the whole wrapped pack on the field and open it there with sterile gloves
  4. DTip the item onto the field and push it into place with the wrapper
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A patient asks for a pain tablet. The record shows none has been given, but the patient says, “The other nurse gave me one earlier.” What should the nurse do?

  1. ATell the patient they must be confused
  2. BGive the tablet, because the record shows none was given
  3. CGive half a tablet now, to be safe, and the other half later if needed
  4. DCheck with the other nurse and the records before giving another dose
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient on a heparin infusion has an aPTT below the target range on the protocol. What should the nurse do?

  1. AAdjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
  2. BContinue the same rate and recheck the aPTT in a few days
  3. CStop the infusion and give protamine sulfate as quickly as possible
  4. DSwitch the infusion to oral warfarin without a prescription
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with long-term heavy alcohol use is admitted with alcohol withdrawal. Which group of electrolyte problems is most common?

  1. ALow chloride, high bicarbonate and high calcium
  2. BHigh sodium, high calcium and high glucose
  3. CLow magnesium, low phosphate and low potassium
  4. DHigh magnesium, high phosphate and high potassium

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above

Чому це відповідь

Pulling the skin sideways before injecting and releasing it afterwards makes a zigzag track that closes over the needle path, preventing leakage and skin staining.

Відповідь

B · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · До пацієнта, у якого з'явилося шумне, високе дихання (стридор)

Чому це відповідь

Стридор свідчить про часткову обструкцію верхніх дихальних шляхів, яка швидко може стати загрозливою для життя. Проблеми з дихальними шляхами мають пріоритет над диханням, кровообігом та іншими потребами.

Відповідь

B · До пацієнта, у якого з'явилося шумне, високе дихання (стридор)
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Recent broad-spectrum antibiotic use

Чому це відповідь

Broad-spectrum antibiotics disrupt normal gut flora, letting C. difficile overgrow. Older age, hospital stay and proton pump inhibitors also increase the risk.

Відповідь

C · Recent broad-spectrum antibiotic use
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Diabetes insipidus

Чому це відповідь

Cranial diabetes insipidus is a lack of ADH, so the kidneys cannot concentrate urine. Water loss raises sodium; strict fluid balance and replacement are needed.

Відповідь

A · Diabetes insipidus
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 302 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·128 + 25,3 + 20,7 = 302 ≈ 302 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 302 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: додатковий ацидоз з нормальною різницею

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 134 − (104 + 14) = 16

Дельта-співвідношення

(16 − 12)/(24 − 14) = 0,4
додатковий ацидоз з нормальною різницею

Відповідь

додатковий ацидоз з нормальною різницею
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 15

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: незначно обмежене → 3
вологість: дуже волога → 2
активність: іноді ходить → 3
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 3 + 2 + 3 + 2 + 2 + 3 = 15

Відповідь

B = 15
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: дуже волога → 2
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: достатнє → 3
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 2 + 1 + 1 + 3 + 2 = 10

Рівень ризику

10 → високий ризик

Відповідь

високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: n = 5

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібний білок

1,8·77 = 138,6 g/добу

Білок із харчування

55·24 = 1320 mL = 1,32 L
1,32·84 = 110,9 g/добу

Нестача

ΔP = 138,6 − 110,9 = 27,72 g

Мірні ложки

27,72/6 = 4,62 → n = 5

Відповідь

n = 5
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: GIR = 6,12 mg/kg/min

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація декстрози

12,5% = 125 mg/mL

Декстроза за хвилину

125·47/60 = 97,92 mg/min

На кілограм

GIR = 97,92/16 = 6,12 mg/kg/min

Відповідь

GIR = 6,12 mg/kg/min

Скорочений спосіб: GIR = % декстрози × mL/h/(6 × kg).

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: шлуночкова бігемінія

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: правильно неправильний, короткий і довгий R–R чергуються (0,48 s і 1,28 s).
3. Зубці P: позитивні перед кожним вузьким QRS; відсутні перед ранніми широкими скороченнями.
4. Інтервал PR: 0,18 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s у синусових скороченнях; ранні скорочення широкі (0,14 s) і химерні, зубець T спрямований в інший бік.

Інтерпретація

шлуночкова бігемінія

Відповідь

шлуночкова бігемінія
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота шлуночків = 50 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 19 малих клітинок = 0,76 s → 1500 ÷ 19 = 78,95 ≈ 79 за хвилину

Частота шлуночків

5 комплексів QRS за 6 s × 10 = 50 за хвилину

Відповідь

частота шлуночків = 50 bpm

Відповідь

частота шлуночків = 50 bpm

II ступінь, II тип: 3 зубців P на кожні 2 комплексів QRS зі сталим PR.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · У пацієнта на інфузії гепарину новий чорний дьогтеподібний кал

Чому це відповідь

Чорний дьогтеподібний кал (мелена) вказує на кровотечу з верхніх відділів кишечника — небезпечне ускладнення антикоагуляції. Біль у плечі після лапароскопії через використаний газ поширений, а бочкоподібна грудна клітка при ХОЗЛ і стабільна жовтяниця при цирозі очікувані.

Відповідь

C · У пацієнта на інфузії гепарину новий чорний дьогтеподібний кал
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Urine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking

Чому це відповідь

Improving urine output, mental state and heart rate show better tissue perfusion. A rising heart rate and cool skin suggest ongoing shock, and new crackles may mean fluid overload.

Відповідь

A · Urine output at least 0,5 mL/kg/h and clearer thinking
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over

Чому це відповідь

The nurse opens the package so the sterile item can be dropped onto the field from a short height, without the wrapper or arms crossing over the sterile area. The item must land well inside the non-sterile border.

Відповідь

B · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Check with the other nurse and the records before giving another dose

Чому це відповідь

Undocumented doses can lead to double dosing. The nurse checks with colleagues and the dispensing records, then gives the drug only once it is clear whether a dose was given.

Відповідь

D · Check with the other nurse and the records before giving another dose
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled

Чому це відповідь

A subtherapeutic aPTT means the patient is not fully anticoagulated and is at risk of clot extension. Weight-based heparin protocols specify a bolus and/or rate increase and when to recheck. The nurse follows the protocol and documents the change.Перевірено за: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial thromboplastin time (PTT) - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Low magnesium, low phosphate and low potassium

Чому це відповідь

Poor diet, vomiting, diarrhea and alcohol's effect on the kidneys commonly cause low magnesium, phosphate and potassium. These worsen arrhythmia and seizure risk, so they are checked and replaced, together with thiamine.

Відповідь

C · Low magnesium, low phosphate and low potassium

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals