Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
A patient is found on the floor beside the bed. What should the nurse do first?
AComplete the incident report first, then go back to assess the patient fully
BCheck responsiveness and look for injuries before moving them
CLift the patient straight back into bed
DAsk the patient to stand up on their own
2.Основи сестринської справиСкладна
A patient with a slow-healing leg ulcer is eating less than half of their meals. What is the most helpful nursing action?
ARefer to the dietitian and support protein and energy intake
BWait until the ulcer heals before addressing nutrition
CAsk the patient to drink less to avoid swelling
DGive extra salt to stimulate the appetite
3.Клінічна сестринська справаСередня
A spontaneously breathing patient is critically ill and hypoxic. Which oxygen delivery gives the highest concentration?
ANasal cannula at 2 L/min
BVenturi mask set to 24%
CSimple face mask at 5 L/min with the patient sitting up
DNon-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min
4.Клінічна сестринська справаСкладна
A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will drink extra fluids when it is hot."
B"My stoma should look pink or red and moist."
C"My output will be firm and formed like before."
D"I will empty the bag when it is about a third to half full."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 12 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.
HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 38 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.
HCO₃⁻ 38 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 10/min, SpO₂ 91% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 48/min, притомний, температура 36,8 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 10SpO₂ 91%повітряSBP 130HR 48AT 36,8 °C
NEWS2 =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 137 kg і має зріст 184 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.
137 kg184 cm
1недостатня маса тіла
2здорова маса
3надмірна маса
4ожиріння I ступеня
5ожиріння II ступеня
6ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 71 kg (ІМТ нижче 30) потребує 30 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 1 kcal/mL і йде за допомогою помпи 20 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.
71 kg30 kcal/kg/добу1 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). жінка у критичному стані має зріст 178 cm і важить 131 kg. Навчальний протокол передбачає 12 kcal/kg фактичної маси тіла на добу, якщо ІМТ становить 30–50 kg/m², і 25 kcal/kg ідеальної маси тіла (Дівайн) на добу, якщо ІМТ перевищує 50 kg/m². Знайдіть енергетичну ціль E у kcal/day. Округліть до найближчого цілого числа.
Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1нормальний синусовий ритм
2синусова аритмія
3синусова тахікардія
4синусова брадикардія
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1ставка
2ритм
3зубці P
4Інтервал PR
5Тривалість QRS
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
Which finding is an early sign of compartment syndrome in a patient with a lower leg fracture?
AMild bruising around the fracture site on the second day
BA strong pedal pulse with warm, pink toes and pain that settles with analgesia
CItching under the cast during the first week after it was applied
DPain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient with severe sepsis starts oozing blood from IV sites and the gums, and bruises appear on the skin. What should the nurse suspect?
AVitamin C deficiency
BAn allergic reaction to the adhesive tape
CNormal bruising from blood tests
DDisseminated intravascular coagulation (DIC)
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient has patient-controlled analgesia (PCA). A family member presses the button while the patient sleeps. What should the nurse explain?
AThe pump will always stop any overdose
BPressing it while the patient sleeps prevents the pain from getting worse later
CFamily can press it as long as they count the presses
DOnly the patient should press it, because this keeps the system safe
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient after heart surgery has temporary epicardial pacing wires. Why do staff take special care with electrical safety?
AThe wires make the patient immune to electric shock
BPacing wires can only carry current coming from the pacemaker box itself
CSmall currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
DElectrical safety only matters for patients who have permanent implanted pacemakers
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?
AOnce a day before breakfast
BOnly if symptoms occur
COnce every 12 hours
DAbout every hour
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with acute pancreatitis has a rising BUN, a falling calcium and a glucose of 250 mg/dL (13,9 mmol/L) over the first 48 hours. What do these results suggest?
AAn unrelated new kidney stone
BA resolving, mild pancreatitis
CA lab error from lipemic samples
DIncreasingly severe pancreatitis
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Check responsiveness and look for injuries before moving them
Чому це відповідь
The nurse first calls for help and assesses the patient, including for head and hip injury. The patient is moved only when safe, using proper equipment, and the doctor is informed.
Відповідь
B · Check responsiveness and look for injuries before moving them
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Refer to the dietitian and support protein and energy intake
Чому це відповідь
Poor intake delays healing. Screening, dietitian referral, food charts and support with meals, including protein and energy supplements if needed, help the wound heal.
Відповідь
A · Refer to the dietitian and support protein and energy intake
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Non-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min
Чому це відповідь
A non-rebreathe mask with a filled reservoir at 15 L/min delivers a high oxygen concentration and is used first in critical illness. The dose is then titrated down to the target saturation.
Відповідь
D · Non-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · "My output will be firm and formed like before."
Чому це відповідь
Ileostomy output is liquid to porridge-like because it bypasses the colon. The other statements describe correct care: good hydration, emptying the bag before it is too heavy and recognising a healthy stoma.
Відповідь
C · "My output will be firm and formed like before."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 26 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
дальність: 24–28 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 26 mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 47,6 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний PaCO₂
0,7·38 + 21 = 47,6 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 47,6 mmHg
Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 5
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 10/min → 1
SpO₂ 91% → 3
на повітрі → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 48/min → 1
притомний (A) → 0
T 36,8 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 1 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 5
Відповідь
NEWS2 = 5
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: ожиріння III ступеня
Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.
BMI
BMI = 137/1,84² = 40,47
Категорія
ожиріння III ступеня
Відповідь
ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: R = 107 mL/h
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібна енергія
E = 30·71 = 2130 kcal/добу
Добовий об’єм
V = 2130/1 = 2130 mL/добу
Швидкість помпи
R = 2130/20 = 106,5 ≈ 107 mL/h
Відповідь
R = 107 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: E = 1572 kcal/добу
Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Ожиріння при критичному стані (ASPEN/SCCM 2016): ІМТ = маса/зріст² (kg/m²). Для ІМТ 30–50 енергетична ціль становить 11–14 kcal/kg фактичної маси тіла на добу; понад 50 — 22–25 kcal/kg ідеальної маси тіла на добу. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Індекс маси тіла
BMI = 131/1,78² = 41,35 kg/m²
Енергетична ціль
ІМТ 30–50: kcal на кг фактичної маси тіла.
E = 12·131 = 1572 kcal/добу
Відповідь
E = 1572 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: нормальний синусовий ритм
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 22 малих клітинок, 1500 ÷ 22 ≈ 68 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,88 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,18 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,10 s, вузький (менше 0,12 s).
Інтерпретація
нормальний синусовий ритм
Відповідь
нормальний синусовий ритм
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: ставка
П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 32 малих клітинок, 1500 ÷ 32 ≈ 47 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,28 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,14 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
Перший ненормальний крок
ставка → синусова брадикардія
Відповідь
ставка
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
Чому це відповідь
The earliest sign is severe pain that is not relieved by usual analgesia and worsens on passive stretch. Loss of pulse is a late sign, so the nurse reports pain early.
Відповідь
D · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
Чому це відповідь
In DIC, widespread clotting uses up platelets and clotting factors, causing bleeding from many sites. It is a serious complication of sepsis that needs urgent escalation.
Відповідь
D · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Only the patient should press it, because this keeps the system safe
Чому це відповідь
PCA is safe because a patient who becomes drowsy stops pressing the button. When others press it (“PCA by proxy”), sedation and respiratory depression can occur.
Відповідь
D · Only the patient should press it, because this keeps the system safe
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
Чому це відповідь
Wires that lead directly to the heart allow tiny currents (microshock) to reach the myocardium and cause ventricular fibrillation. Staff wear gloves when handling them, cover exposed ends and use properly grounded equipment.
Відповідь
C · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · About every hour
Чому це відповідь
IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.
Відповідь
D · About every hour
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Increasingly severe pancreatitis
Чому це відповідь
Rising BUN (fluid loss and kidney injury), low calcium and hyperglycemia are markers of more severe pancreatitis in scoring systems. The nurse monitors fluid balance, vital signs and organ function closely and reports deterioration.Перевірено за:Acute pancreatitis · MedlinePlus (NIH) (2025); BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)