Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

What is tolerance to an opioid?

  1. AA craving to take the drug for its mental effects
  2. BFeeling no side effects at all from the drug
  3. CNeeding a higher dose to get the same pain relief
  4. DAn allergic reaction to the drug
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient on regular paracetamol (acetaminophen) also takes an over-the-counter cold and flu remedy. Why is this a concern?

  1. AParacetamol makes cold remedies cause drowsiness
  2. BCold remedies stop paracetamol from working, so the pain will not be controlled
  3. CMany cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
  4. DThere is no concern, as cold remedies contain no drugs
3.Клінічна сестринська справаСередня

A patient has a continuous stream of bubbles in the water seal chamber of their chest drain. What does this most likely indicate?

  1. AThe lung has fully re-expanded
  2. BThe drain is working normally for a fluid collection only
  3. CAn air leak, from the lung or from the drainage system
  4. DThe drain is blocked
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with poorly controlled hyperthyroidism develops a high fever, very fast heart rate, agitation and vomiting during an infection. What is likely?

  1. AMyxoedema coma
  2. BAddisonian crisis
  3. CHypoglycaemia
  4. DThyroid storm
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 18 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 134, Cl⁻ 100, HCO₃⁻ 19 mmol/L і альбумін 20 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 100 mmol/LHCO₃⁻ 19 mmol/Lальбумін 20 g/L
AGc = mmol/L
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми взагалі не відкриває очей, вимовляє недоречні, випадкові слова і має найкращу рухову відповідь: патологічне згинання рук (декортикаційна поза). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 10/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 84/50 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 36,6 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 10SpO₂ 98%O₂SBP 84HR 88AT 36,6 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
55 g/L2 g/kg/добу40 mL/h52 kg24 h/добуΔP = ? g

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 52 kg потребує 2 g білка на кг на добу. Зондове харчування містить 55 g білка на літр і йде зі швидкістю 40 mL/h протягом 24 годин на добу. Скільки грамів додаткового білка ΔP на добу ще потрібно? Округліть до одного знака після коми.

52 kg2 g/kg/добу55 g/L40 mL/h · 24 h
ΔP = g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
120 kg182 cmчоловікBMI = kg/m²E = ? kcal/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). чоловік у критичному стані має зріст 182 cm і важить 120 kg. Навчальний протокол передбачає 13 kcal/kg фактичної маси тіла на добу, якщо ІМТ становить 30–50 kg/m², і 24 kcal/kg ідеальної маси тіла (Дівайн) на добу, якщо ІМТ перевищує 50 kg/m². Знайдіть енергетичну ціль E у kcal/day. Округліть до найближчого цілого числа.

182 cm120 kgчоловікBMI 30–50: 13 kcal/kg фактичнийBMI > 50: 24 kcal/kg IBW
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Фрідеріції QTc = QT/∛RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVатріовентрикулярна блокада I ступеняфібриляція передсердьатріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1атріовентрикулярна блокада I ступеня
  2. 2фібриляція передсердь
  3. 3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  4. 4атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nasogastric tube has just been placed for feeding. What must happen before the first feed is given?

  1. AThe tube is flushed with a large volume of water
  2. BPlacement is confirmed by an approved method
  3. CThe patient is asked if the tube feels comfortable
  4. DThe feed is started slowly to see if the patient coughs
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient has a new spinal cord injury at C4. Which assessment is the priority?

  1. ABreathing effort and ability to cough
  2. BBowel sounds in all four abdominal quadrants
  3. CAbility to feed themselves
  4. DSkin over the sacrum and heels
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Why are some patients screened with a nasal swab for MRSA on admission?

  1. ATo diagnose a sinus infection
  2. BTo find carriers so precautions or decolonization can be used
  3. CTo check whether the patient is allergic to penicillin before surgery
  4. DTo measure the patient’s immunity to MRSA
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

У відділенні в шафі із загальним запасом тримають флакони концентрованого калію хлориду. Чому багато настанов із безпеки радять так не робити?

  1. AНерозведений концентрат, введений помилково, може зупинити серце
  2. BФлакони калію хлориду втрачають придатність протягом доби після відкриття
  3. CКалію хлорид надто дорогий, щоб тримати його як загальний запас відділення
  4. DКалію хлорид завжди треба давати перорально
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A healthy patient's result is slightly outside the laboratory reference range, and all other results are normal. Which statement best explains why this can happen?

  1. AReference ranges include every healthy person without exception
  2. BAny result outside the range always means disease is present
  3. CRanges cover about 95% of healthy people, so some fall outside
  4. DReference ranges are the same in every laboratory worldwide
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with a heart murmur and fever has three sets of blood cultures, taken hours apart, all growing the same Streptococcus species. What does this suggest?

  1. APersistent bacteremia, as in infective endocarditis
  2. BContamination of all three samples during collection
  3. CA urinary tract infection that has spread to the skin
  4. DA normal finding in patients with heart murmurs

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Needing a higher dose to get the same pain relief

Чому це відповідь

Tolerance is a physical adaptation in which the same dose has less effect over time. It is not the same as addiction, which involves craving and harmful use.

Відповідь

C · Needing a higher dose to get the same pain relief
2.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Many cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage

Чому це відповідь

Paracetamol is in many combination products. Taking several at once can push the total over the safe daily maximum and cause liver damage, so patients are taught to check labels.

Відповідь

C · Many cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · An air leak, from the lung or from the drainage system

Чому це відповідь

Bubbling with breathing in a drain for pneumothorax shows air is leaving the pleural space. Continuous bubbling can also mean a leak in the connections, so the system is checked and the finding reported.

Відповідь

C · An air leak, from the lung or from the drainage system
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Thyroid storm

Чому це відповідь

Thyroid storm is a life-threatening worsening of hyperthyroidism, often triggered by infection or surgery. It needs urgent treatment with cooling, beta-blockade and antithyroid drugs.

Відповідь

D · Thyroid storm
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 35 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
дальність: 33–37 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 35 mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 20 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 134 − (100 + 19) = 15

Поправка на альбумін

15 + 0,25·(40 − 20) = 20 mmol/L

Відповідь

AGc = 20 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: взагалі не відкриває очей → 1
V: вимовляє недоречні, випадкові слова → 3
M: патологічне згинання рук (декортикаційна поза) → 3

Додайте

GCS = 1 + 3 + 3 = 7

Тяжкість

GCS 7 → тяжка

Відповідь

тяжка
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 10/min → 1
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 84 mmHg → 3
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 1 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 6
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: ΔP = 51,2 g/добу

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібний білок

2·52 = 104 g/добу

Білок із харчування

40·24 = 960 mL = 0,96 L
0,96·55 = 52,8 g/добу

Нестача

ΔP = 104 − 52,8 = 51,2 g/добу

Відповідь

ΔP = 51,2 g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: E = 1560 kcal/добу

Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Ожиріння при критичному стані (ASPEN/SCCM 2016): ІМТ = маса/зріст² (kg/m²). Для ІМТ 30–50 енергетична ціль становить 11–14 kcal/kg фактичної маси тіла на добу; понад 50 — 22–25 kcal/kg ідеальної маси тіла на добу. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Індекс маси тіла

BMI = 120/1,82² = 36,23 kg/m²

Енергетична ціль

ІМТ 30–50: kcal на кг фактичної маси тіла.

E = 13·120 = 1560 kcal/добу

Відповідь

E = 1560 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,482 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s

Формула Фрідеріції

QTc = 0,44/∛0,76 = 0,44/0,9126 = 0,482 s

Відповідь

QTc = 0,482 s

Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (482 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: 5 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 50 за хвилину.
2. Ритм: правильно неправильний, комплекси QRS йдуть групами, розділеними паузою (групове скорочення).
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 1,00 s, 60 за хвилину); за одним із кожних 4 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: подовжується на 0,20 → 0,32 → 0,38 s, потім зубець P не проводиться.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)

Відповідь

атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Placement is confirmed by an approved method

Чому це відповідь

A newly placed feeding tube can enter the airway without obvious symptoms, so placement is confirmed before anything is given. Methods differ: US practice usually requires an X-ray for a new feeding tube, while UK guidance uses aspirate pH testing (5,5 or below) first, with X-ray if that fails. Air “whoosh” tests and waiting for coughing are not reliable.

Відповідь

B · Placement is confirmed by an approved method
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Breathing effort and ability to cough

Чому це відповідь

Injuries at C3–C5 can affect the phrenic nerve and diaphragm, so breathing may fail. Respiratory function is monitored closely, and the patient may need ventilatory support.

Відповідь

A · Breathing effort and ability to cough
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · To find carriers so precautions or decolonization can be used

Чому це відповідь

Screening identifies people who are colonized with MRSA, often in the nose. Precautions and, in some cases, decolonization reduce spread and the risk of the patient’s own infection after surgery.

Відповідь

B · To find carriers so precautions or decolonization can be used
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Нерозведений концентрат, введений помилково, може зупинити серце

Чому це відповідь

Концентрований калію хлорид, введений нерозведеним чи надто швидко, може зупинити серце. Вилучення концентрату із загального запасу відділення та використання готових розчинів у пакетах — широко рекомендований захід безпеки.

Відповідь

A · Нерозведений концентрат, введений помилково, може зупинити серце
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Ranges cover about 95% of healthy people, so some fall outside

Чому це відповідь

A reference range is usually the central 95% of results from a healthy population, so about 1 in 20 healthy people will have a value just outside it. The result is interpreted with the clinical picture and previous values, and repeated if needed.Перевірено за: How to Understand Your Lab Results · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · Ranges cover about 95% of healthy people, so some fall outside
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis

Чому це відповідь

Several positive cultures with the same organism, taken at different times, show continuous bacteremia, typical of infective endocarditis. Echocardiography is done and prolonged IV antibiotics are started. Contamination usually affects only one bottle.Перевірено за: Blood culture · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

A · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals