Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Яка різниця між емпатією та співчуттям (sympathy)?
AЕмпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
BСпівчуття означає збереження повного нейтралітету
CЕмпатія означає жаль до пацієнта й поглинання його стражданням
DМіж ними немає різниці
2.Основи сестринської справиСкладна
A recently discharged patient sends the nurse a friend request on social media. What is the most appropriate response?
AAccept it and ask how they are getting on
BDecline it, to keep a professional boundary
CAccept it, since the patient has gone home
DAccept it but only post about work
3.Клінічна сестринська справаСередня
When should discharge planning usually begin?
AAfter the patient has been home for a week
BOnly after the patient asks to go home
COn the morning of discharge
DOn or soon after admission
4.Клінічна сестринська справаСкладна
У пацієнта з травмою голови GCS знижується з 14 до 10, а одна зіниця розширюється й мляво реагує. Що має зробити медсестра?
AПеревірити ШКГ під час наступного планового спостереження
BЗаохотити пацієнта поспати
CДати заспокійливе, щоб заспокоїти пацієнта
DНегайно ескалувати як неврологічний невідкладний стан
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,51, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,51PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,31, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa), HCO₃⁻ 14 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.
pH 7,31PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/L
1адекватна компенсація
2додатковий респіраторний ацидоз
3додатковий респіраторний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовна карта фіксує GCS 10, з E2 і V4. Який руховий бал M зафіксовано і яку відповідь він описує? Дайте число.
GCS 10E2V4
M =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 99% на додатковому кисні, артеріальний тиск 92/56 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 35,2 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 12SpO₂ 99%O₂SBP 92HR 64AT 35,2 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся формулою Дівайн, щоб знайти ідеальну масу тіла IBW для чоловік зростом 168 cm (1 in = 2,54 cm). Округліть до одного знака після коми.
168 cmчоловік1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1000 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 17,5% декстрози та 6% амінокислот, а також 500 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.
1000 mLдекстроза 17,5%амінокислоти 6%ліпіди 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1нормальний синусовий ритм
2вузловий ритм
3атріовентрикулярна блокада I ступеня
4синусова брадикардія
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
2шлуночковий кардіостимульований ритм
3ідіовентрикулярний ритм
4ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
A pregnant nurse is on the unit. Which patient should the charge nurse avoid assigning to her?
AA patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
BA patient with type 2 diabetes who needs insulin teaching before discharge
CA patient after a hip replacement
DA patient with a fractured wrist
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient with major depression has been withdrawn for weeks but is suddenly calm and cheerful and gives away her belongings. What should the nurse suspect?
AA side effect of her antidepressant medicine that needs no special action
BA raised risk of suicide, because she may have made a decision
CA full recovery, so observation can be reduced
DThat she is getting ready for discharge as planned
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Коли слід зняти респіратор N95 після догляду за пацієнтом на повітряних запобіжних заходах?
AПісля виходу з палати й зачинення дверей
BПеред зніманням рукавичок, усередині палати
CОдразу після входу в палату
DНіколи; його носять до кінця зміни
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A nurse finds an unknown liquid leaking from a container in the utility room, with a strong smell. What should the nurse do first?
ALeave the area, keep others out and alert the trained response team
BMove closer and smell it carefully to identify what the substance is
CPour water over it to dilute it
DMop it up with paper towels
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
When should a blood sample for a digoxin level be drawn to be interpreted correctly?
AAt any time, because digoxin levels do not change during the day
BOnly after a meal, because food is needed for absorption
CAt least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
DWithin 30 minutes after an oral dose to show the peak level
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Пацієнт надходить через 30 хвилин після блювання великою кількістю крові. ЧСС 125/min, але перший гемоглобін 13,0 g/dL (130 g/L). Чому гемоглобін вводить в оману?
AВтрачається цільна кров, тому рівень падає лише через години
BТест ніколи не точний у невідкладних ситуаціях
CГемоглобін зростає під час кровотечі, що приховує втрату
DЗначення доводить, що значної кровотечі немає
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Емпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
Чому це відповідь
Емпатія — це розуміння й поділ погляду іншої людини та передавання цього розуміння. Співчуття (sympathy) — це жалість чи смуток щодо когось, що може створювати дистанцію.
Відповідь
A · Емпатія означає розуміння почуттів пацієнта з його точки зору
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Decline it, to keep a professional boundary
Чому це відповідь
Nursing codes advise keeping clear professional boundaries, and social media contact with patients can blur them. The nurse politely declines and does not share patient information online.
Відповідь
B · Decline it, to keep a professional boundary
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · On or soon after admission
Чому це відповідь
Discharge planning starts early so that needs such as equipment, care packages, medicines and follow-up are ready when the patient is fit to leave.
Відповідь
D · On or soon after admission
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Негайно ескалувати як неврологічний невідкладний стан
Чому це відповідь
Зниження GCS з однобічним розширенням зіниці свідчить про зростання внутрішньочерепного тиску та можливе вклинення мозку. Потрібні невідкладний огляд лікаря та візуалізація.
Відповідь
D · Негайно ескалувати як неврологічний невідкладний стан
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: некомпенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,51: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 31 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)
Компенсація
некомпенсований
Відповідь
некомпенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: адекватна компенсація
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний PaCO₂
1,5·14 + 8 = 29 → 27–31 mmHg
Порівняйте
виміряний: 29 mmHg → адекватна компенсація
Відповідь
адекватна компенсація
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: M = 4
Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.
Руховий бал
M = 10 − 2 − 4 = 4
M4: відсмикує кінцівку від тиску (нормальне згинання)
Відповідь
M = 4
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на кисні → 2
SBP 92 mmHg → 2
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 35,2 °C → 1
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 2 + 0 + 0 + 1 = 5
Жоден параметр не дає 3.
Група ризику
середній
Відповідь
середній
Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: IBW = 64,1 kg
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Зріст у дюймах
168 cm/2,54 = 66,14 in
Ідеальна маса тіла (Девайн)
IBW = 50 + 2,3·(66,14 − 60) = 64,13 ≈ 64,1 kg
Відповідь
IBW = 64,1 kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: NPC : N = 166
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Грами декстрози та амінокислот
декстроза: 17,5·1000/100 = 175 g
амінокислоти: 6·1000/100 = 60 g
Кілокалорії за компонентами
декстроза: 175·3,4 = 595 kcal
амінокислоти: 60·4 = 240 kcal
ліпіди: 500·2 = 1000 kcal
Небілкові kcal і азот
NPC = 595 + 1000 = 1595 kcal
N = 60/6,25 = 9,6 g
Відношення
NPC : N = 1595/9,6 = 166,1 ≈ 166 : 1
Відповідь
NPC : N = 166
Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: синусова брадикардія
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 35 малих клітинок, 1500 ÷ 35 ≈ 43 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,40 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,20 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
Інтерпретація
синусова брадикардія
Відповідь
синусова брадикардія
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: шлуночковий кардіостимульований ритм
Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 24 малих клітинок, 1500 ÷ 24 ≈ 63 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,96 s.
3. Зубці P: не видно; різкий пік стимуляції стоїть безпосередньо перед кожним QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,16 s, широкий, і за кожним піком стимуляції йде QRS (захоплення).
Інтерпретація
шлуночковий кардіостимульований ритм
Відповідь
шлуночковий кардіостимульований ритм
Стимульований QRS за своєю природою широкий; не називайте це блокадою ніжки пучка Гіса чи шлуночковим ритмом.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
Чому це відповідь
A sealed radioactive implant (brachytherapy) emits radiation, and pregnant staff should not care for these patients. The other patients pose no special risk to a pregnancy.
Відповідь
A · A patient with a sealed radioactive implant for cervical cancer
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · A raised risk of suicide, because she may have made a decision
Чому це відповідь
A sudden lift in mood with giving away belongings can mean the patient has decided to end her life. The nurse asks directly about suicidal thoughts and keeps her safe.
Відповідь
B · A raised risk of suicide, because she may have made a decision
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Після виходу з палати й зачинення дверей
Чому це відповідь
Оскільки інфекційні частинки залишаються в повітрі палати, респіратор знімають поза палатою після зачинення дверей, а далі виконують гігієну рук. Рукавички, захист для очей і халат знімають першими.
Відповідь
A · Після виходу з палати й зачинення дверей
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Leave the area, keep others out and alert the trained response team
Чому це відповідь
An unknown chemical spill may be toxic or flammable. The nurse moves people away, prevents entry and calls the designated hazardous materials team, who check the Safety Data Sheet and use the right equipment.
Відповідь
A · Leave the area, keep others out and alert the trained response team
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
Чому це відповідь
Digoxin distributes slowly from blood to tissues, so a sample taken too soon after a dose is falsely high. Levels are drawn at least 6–8 hours after a dose, commonly as a trough before the next dose.
Відповідь
C · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Втрачається цільна кров, тому рівень падає лише через години
Чому це відповідь
На ранньому етапі кровотечі еритроцити та плазма втрачаються разом, тому концентрація спершу залишається нормальною. ЧСС і артеріальний тиск є кращими орієнтирами крововтрати в перші години.
Відповідь
A · Втрачається цільна кров, тому рівень падає лише через години