Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
What is tolerance to an opioid?
AA craving to take the drug for its mental effects
BFeeling no side effects at all from the drug
CAn allergic reaction to the drug
DNeeding a higher dose to get the same pain relief
2.Основи сестринської справиСкладна
Літній пацієнт має нез'ясовані синці різної давності, а доглядальник завжди відповідає на запитання замість нього. Що має зробити медсестра?
AНе звертати уваги, бо в літніх людей легко з'являються синці, а особа, що доглядає, здається уважною
BЗадокументувати знахідки й діяти за місцевою процедурою захисту вразливих осіб
CОбговорити це лише із сусідами пацієнта
DКонфронтувати з доглядальником і звинуватити його в насильстві
3.Клінічна сестринська справаСередня
Which examination findings suggest a large pleural effusion on one side?
AA hyper-resonant chest with the trachea pulled towards that side
BDull percussion and reduced breath sounds over the lung base
CNormal breath sounds and normal percussion
DWheeze heard over both lungs
4.Клінічна сестринська справаСкладна
An older patient has fallen several times since starting a new medicine. Which drug group is most likely to contribute?
AVitamin D supplements
BBenzodiazepine sleeping tablets
CLubricating eye drops
DEmollient creams applied to the legs
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,20, PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa) і HCO₃⁻ 30 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,20PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,25, PaCO₂ 19 mmHg (2,5 kPa), HCO₃⁻ 8 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.
pH 7,25PaCO₂ 19 mmHg (2,5 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
1адекватна компенсація
2додатковий респіраторний ацидоз
3додатковий респіраторний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 140 kg і має зріст 162 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.
140 kg162 cm
1недостатня маса тіла
2здорова маса
3надмірна маса
4ожиріння I ступеня
5ожиріння II ступеня
6ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся формулою Дівайн, щоб знайти ідеальну масу тіла IBW для чоловік зростом 166 cm (1 in = 2,54 cm). Округліть до одного знака після коми.
166 cmчоловік1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дитина масою 12,5 kg отримує 10% декстрозу зі швидкістю 42 mL/h. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.
12,5 kg10%42 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1тріпотіння передсердь, провідність 2:1
2фібриляція шлуночків
3ідіовентрикулярний ритм
4torsades de pointes
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient receiving IV magnesium sulfate for pre-eclampsia has absent knee reflexes and a respiratory rate of 10/min. What does the nurse do first?
AStop the magnesium infusion and call for help
BTurn the patient onto her back and recheck later
CGive oral fluids to help clear the drug faster
DIncrease the infusion to prevent a seizure
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A team has an RN, an LPN/LVN and a nursing assistant. Which task is the best one to assign to the LPN/LVN?
AMeasuring the vital signs and weights of every patient on the unit before breakfast
BAssessing a patient who returned from surgery 30 minutes ago
CGiving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
DWriting the discharge teaching plan for a patient with new diabetes
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Which practice is safe when transferring a patient from a bed to a stretcher?
AHave the patient slide across without help or a slide sheet
BLeave the stretcher wheels unlocked so it can move with the patient
CLower the stretcher side rails during transport
DLock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
In a US hospital (CMS rules), a patient keeps pulling at an endotracheal tube, and alternatives have failed. The nurse applies wrist restraints in an emergency. What must happen next?
AKeep the restraints on without an order until the patient is calm
BAsk the family to sign a consent form instead of an order
CAsk the provider for a PRN restraint order to use as needed
DObtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
У пацієнта кількість тромбоцитів 18 × 10³/µL. Який сестринський захід доречний?
AДати призначений аспірин, коли у пацієнта болить голова
BМ'яка зубна щітка, електробритва та жодних внутрішньом'язових ін'єкцій
CЗаохочувати користуватися зубною ниткою двічі на день і голитися гострим лезом
DВимірювати температуру ректально кожні чотири години для точності
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Which set of results most strongly suggests hemolytic anemia?
ALow hemoglobin, low platelets, low white cells, low reticulocytes
CLow hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH
DLow hemoglobin, high MCV, low vitamin B12, normal bilirubin
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Needing a higher dose to get the same pain relief
Чому це відповідь
Tolerance is a physical adaptation in which the same dose has less effect over time. It is not the same as addiction, which involves craving and harmful use.
Відповідь
D · Needing a higher dose to get the same pain relief
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Задокументувати знахідки й діяти за місцевою процедурою захисту вразливих осіб
Чому це відповідь
Синці різної давності та контролюючий доглядальник можуть бути ознаками насильства. Медсестра має, якщо можливо, поговорити з пацієнтом наодинці, точно задокументувати факти й повідомити через процедури захисту.
Відповідь
B · Задокументувати знахідки й діяти за місцевою процедурою захисту вразливих осіб
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base
Чому це відповідь
Fluid in the pleural space muffles breath sounds and makes percussion stony dull. A large effusion may push the trachea away from the affected side.
Відповідь
B · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Benzodiazepine sleeping tablets
Чому це відповідь
Sedatives, hypnotics, antipsychotics and drugs that lower blood pressure increase falls risk. A medication review is part of every falls assessment.
Відповідь
B · Benzodiazepine sleeping tablets
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: частково компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,20: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 79 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 30 mmol/L: високий (22–26)
Компенсація
частково компенсований
Відповідь
частково компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: адекватна компенсація
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний PaCO₂
1,5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg
Порівняйте
виміряний: 19 mmHg → адекватна компенсація
Відповідь
адекватна компенсація
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 20
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20
Відповідь
MFS = 20
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: ожиріння III ступеня
Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.
BMI
BMI = 140/1,62² = 53,35
Категорія
ожиріння III ступеня
Відповідь
ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: IBW = 62,3 kg
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Зріст у дюймах
166 cm/2,54 = 65,35 in
Ідеальна маса тіла (Девайн)
IBW = 50 + 2,3·(65,35 − 60) = 62,31 ≈ 62,3 kg
Відповідь
IBW = 62,3 kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: GIR = 5,6 mg/kg/min
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація декстрози
10% = 100 mg/mL
Декстроза за хвилину
100·42/60 = 70 mg/min
На кілограм
GIR = 70/12,5 = 5,6 mg/kg/min
Відповідь
GIR = 5,6 mg/kg/min
Скорочений спосіб: GIR = % декстрози × mL/h/(6 × kg).
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: пауза = 1,96 s
Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).
Виміряйте
49 малих клітинок від R до R через паузу
Перетворити
пауза = 49 × 0,04 s = 1,96 s
Порівняйте з P–P
1,96 ÷ 0,80 ≈ 2,4 циклів P–P, не ціле число
Відповідь
пауза = 1,96 s
У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: torsades de pointes
Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.
П’ять кроків
1. Частота: дуже висока, комплекси розташовані приблизно через 7 малих клітинок (приблизно 214 за хвилину).
2. Ритм: швидкий і приблизно регулярний, але висота й напрямок комплексів змінюються у вигляді веретеноподібного візерунка, що повторюється.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: широкий і поліморфний; комплекси скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз.
Інтерпретація
torsades de pointes
Відповідь
torsades de pointes
Torsades de pointes — поліморфна VT, пов’язана з подовженим інтервалом QT. Це лише практика розпізнавання.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Stop the magnesium infusion and call for help
Чому це відповідь
Loss of deep tendon reflexes and slow breathing suggest magnesium toxicity. The nurse stops the infusion, supports breathing and escalates; calcium gluconate is the antidote kept ready.
Відповідь
A · Stop the magnesium infusion and call for help
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
Чому це відповідь
LPNs/LVNs usually give scheduled injections to stable patients. A fresh postoperative assessment and teaching plans need the RN, and routine vital signs are better given to the assistant so the LPN/LVN can use their skills.
Відповідь
C · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Lock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
Чому це відповідь
Both surfaces are locked and at the same height before the transfer, a slide sheet is used and enough staff help. Side rails are raised on the stretcher during transport.
Відповідь
D · Lock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Obtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
Чому це відповідь
Under US CMS rules, a nurse may apply a restraint first in an emergency, but an order from a licensed provider must be obtained promptly according to policy. PRN restraint orders are not allowed, and family consent does not replace an order. Other countries use different legal frameworks, but restraint is always a last resort that must be authorized, reviewed and documented.
Відповідь
D · Obtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · М'яка зубна щітка, електробритва та жодних внутрішньом'язових ін'єкцій
Чому це відповідь
Тяжка тромбоцитопенія спричиняє кровотечу від незначної травми. Запобіжні заходи включають м'які зубні щітки, електробритви, відсутність внутрішньом'язових ін'єкцій чи ректальних процедур та уникнення аспірину і НПЗП.Перевірено за:Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022); Platelet Tests · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
B · М'яка зубна щітка, електробритва та жодних внутрішньом'язових ін'єкцій
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · Low hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH
Чому це відповідь
When red cells break down early, hemoglobin is turned into unconjugated bilirubin and LDH is released, while the marrow increases reticulocytes. Option B fits iron deficiency, C fits B12 deficiency and D fits marrow failure.Перевірено за:Hemolytic anemia · MedlinePlus (NIH) (2026); Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024); Bilirubin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Відповідь
C · Low hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH