Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
What is the correct order of techniques when assessing the abdomen?
AAuscultation, palpation, inspection, percussion
BInspection, palpation, percussion, auscultation
CInspection, auscultation, percussion, palpation
DPalpation, inspection, auscultation, percussion
2.Основи сестринської справиСкладна
At the start of a shift, which task should the nurse do first?
AGive the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
BOrder supplies for the ward store room
CChange the bed linen of a patient who is going home
DUpdate the ward whiteboard with the names of all the new patients
3.Клінічна сестринська справаСередня
Що вимірює HbA1c?
AКількість кетонів у сечі
BРівень інсуліну після їжі
CСередній рівень глюкози в крові приблизно за попередні два-три місяці
DРівень глюкози в крові в момент аналізу
4.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient who has had a kidney stone is taught about prevention. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will aim to drink plenty of fluids spread through every day."
B"I will try to pass pale urine."
C"I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
D"I will follow the diet advice for my stone type."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальні значення: Na⁺ 133 ммоль/л, глюкоза 5,5 ммоль/л і сечовина 19 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,28, PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa), HCO₃⁻ 31 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.
pH 7,28PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
1гострий
2хронічний
3гострий на тлі хронічного
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: постійно волога; активність: іноді ходить; рухливість: дуже обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.
6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 100 kg потребує 1,2 g білка на кг на добу. Зондове харчування містить 40 g білка на літр і йде зі швидкістю 90 mL/h протягом 24 годин на добу. Скільки грамів додаткового білка ΔP на добу ще потрібно? Округліть до одного знака після коми.
100 kg1,2 g/kg/добу40 g/L90 mL/h · 24 h
ΔP = g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). чоловік у критичному стані має зріст 175 cm і важить 171 kg. Навчальний протокол передбачає 2 g білка на kg ідеальної маси тіла (за Девайном) на добу, якщо ІМТ від 30 до менш ніж 40 kg/m², і 2,5 g/kg ідеальної маси тіла на добу, якщо ІМТ 40 kg/m² або більше. Знайдіть цільову кількість білка P у g/добу. Округліть до найближчого цілого числа.
Ця стрічка у відведенні II показує тріпотіння передсердь зі сталим коефіцієнтом провідності. Знайдіть величину частота шлуночків в ударах за хвилину.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1ставка
2ритм
3зубці P
4Інтервал PR
5Тривалість QRS
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient taking warfarin has an INR of 5,2 and no signs of bleeding. What should the nurse do?
AHold the warfarin dose and inform the provider
BGive the usual dose and recheck the INR next month
CEncourage the patient to take aspirin for pain
DGive a double dose to correct the result
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A charge nurse notices that a nurse smells of alcohol and is slurring words at the start of the shift. What is the priority?
AWait until the end of the shift and then discuss the concern with the nurse privately
BRemove the nurse from patient care and report it according to policy
CAsk the nurse to drink coffee and then start work
DLet the nurse work, but only with stable patients
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient has received oral radioactive iodine therapy. Which precaution is usually taken?
ALet the patient share a bathroom with other patients
BPlace the patient on droplet precautions with a surgical mask
CEncourage pregnant visitors to sit close to the patient to give emotional support
DLimit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Сплутаний пацієнт постійно висмикує назогастральний зонд. Який підхід слід спробувати першим?
AСедативний засіб, щоб пацієнт спокійно спав уночі
BОдразу обмежувачі зап'ясть, щоб захистити зонд
CВидалення зонда без консультації з командою
DМенш обмежувальні заходи, як-от переорієнтація та постовий
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
Яке лікування знижує калій у сироватці, переміщуючи його в клітини?
AВнутрішньовенний простий інсулін разом із глюкозою
BПероральні добавки калію хлориду
CВнутрішньовенна інфузія 0,45% натрію хлориду
DВнутрішньовенний глюконат кальцію протягом 10 хвилин
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Калій пацієнта місяцями був 3,4–3,6 mEq/L, а сьогодні єдиний результат 5,4 mEq/L. Пацієнт почувається добре, ЕКГ нормальна. Який наступний крок найкращий?
AПеревірити, як брали зразок, оцінити пацієнта й повторити тест
BПрипинити всі регулярні ліки пацієнта
CПроігнорувати результат, бо пацієнт почувається добре
DНегайно призначити зв'язувальний засіб для калію без додаткових перевірок
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Inspection, auscultation, percussion, palpation
Чому це відповідь
In the abdomen the nurse listens before touching, because percussion and palpation can change bowel sounds. In other body systems palpation and percussion come before auscultation.
Відповідь
C · Inspection, auscultation, percussion, palpation
2.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
Чому це відповідь
In sepsis antibiotics are time-critical, and every hour of delay increases the risk of death. Routine tasks are done afterwards.
Відповідь
A · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Середній рівень глюкози в крові приблизно за попередні два-три місяці
Чому це відповідь
HbA1c відображає глікування гемоглобіну протягом життя еритроцитів, даючи оцінку довгострокового контролю глюкози.
Відповідь
C · Середній рівень глюкози в крові приблизно за попередні два-три місяці
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
Чому це відповідь
A high fluid intake dilutes urine and is the most important general measure to prevent stones. Dietary advice depends on the stone's composition.
Відповідь
C · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: Osm = 291 mOsm/kg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Розрахункова осмолярність
Osm = 2·133 + 5,5 + 19 = 290,5 ≈ 291 mOsm/kg
Відповідь
Osm = 291 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: гострий на тлі хронічного
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний HCO₃⁻
гострий: 24 + 1·2,9 = 26,9 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,9 = 34,15 mmol/L
Порівняйте
виміряний: 31 mmol/L → гострий на тлі хронічного
Відповідь
гострий на тлі хронічного
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: B = 12
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: постійно волога → 1
активність: іноді ходить → 3
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3
Додайте
Сума за Брейден = 2 + 1 + 3 + 2 + 1 + 3 = 12
Відповідь
B = 12
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: помірний ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 25 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 35
Рівень ризику
35 → помірний ризик
Відповідь
помірний ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: ΔP = 33,6 g/добу
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібний білок
1,2·100 = 120 g/добу
Білок із харчування
90·24 = 2160 mL = 2,16 L
2,16·40 = 86,4 g/добу
Нестача
ΔP = 120 − 86,4 = 33,6 g/добу
Відповідь
ΔP = 33,6 g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: P = 176 g/добу
Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Ожиріння при критичних станах (ASPEN/SCCM 2016): ІМТ = маса/зріст² (kg/m²). Цільова кількість білка — 2 g/kg ідеальної маси тіла на добу при ІМТ 30–40 і до 2,5 g/kg ідеальної маси тіла на добу при ІМТ 40 і вище. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Індекс маси тіла
BMI = 171/1,75² = 55,84 kg/m²
Ідеальна маса тіла (Девайн)
175 cm/2,54 = 68,9 in
IBW = 50 + 2,3·(68,9 − 60) = 70,46 kg
Ціль за білком
ІМТ 40 або більше: 2,5 g на кг ідеальної маси тіла.
P = 2,5·70,46 = 176,2 ≈ 176 g/добу
Відповідь
P = 176 g/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: частота шлуночків = 63 bpm
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.
Хвилі тріпотіння
F–F = 6 малих клітинок = 0,24 s → 1500 ÷ 6 = 250 за хвилину
Комплекси QRS
R–R = 24 малих клітинок = 0,96 s → 1500 ÷ 24 = 63 за хвилину
коефіцієнт провідності = 250 ÷ 63 = 4:1
Відповідь
частота шлуночків = 63 bpm
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: Інтервал PR
П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 19 малих клітинок, 1500 ÷ 19 ≈ 79 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,76 s.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,34 s, постійний, довший за 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
Перший ненормальний крок
Інтервал PR → атріовентрикулярна блокада I ступеня
Відповідь
Інтервал PR
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Hold the warfarin dose and inform the provider
Чому це відповідь
An INR well above target raises the risk of serious bleeding. The nurse holds the dose, informs the provider and watches for bleeding. Without bleeding, holding warfarin is usually enough at this level; vitamin K is mainly used for very high INRs or bleeding.
Відповідь
A · Hold the warfarin dose and inform the provider
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Remove the nurse from patient care and report it according to policy
Чому це відповідь
A nurse who appears impaired must not care for patients. The charge nurse removes them from duty and follows policy for reporting; support, such as an assistance program, can follow.
Відповідь
B · Remove the nurse from patient care and report it according to policy
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Limit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy
Чому це відповідь
Radioactive iodine is excreted in urine, sweat and saliva, so the patient is usually in a private room with their own bathroom. Staff limit time near them, use distance and follow policy for body fluids and waste.
Відповідь
D · Limit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Менш обмежувальні заходи, як-от переорієнтація та постовий
Чому це відповідь
Спершу пробують менш обмежувальні заходи: переорієнтацію, пошук причин, наприклад болю, фіксацію зонда поза полем зору та присутність біля пацієнта. Обмеження чи седативні засоби застосовують, лише якщо це не допомогло, а пацієнтові загрожує небезпека, за наявності призначення.
Відповідь
D · Менш обмежувальні заходи, як-от переорієнтація та постовий
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Внутрішньовенний простий інсулін разом із глюкозою
Чому це відповідь
Інсулін активує натрій-калієвий насос і переміщує калій у клітини; разом з ним дають глюкозу для запобігання гіпоглікемії. Глюконат кальцію захищає серце, але не знижує рівень калію.Перевірено за:High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
A · Внутрішньовенний простий інсулін разом із глюкозою
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Перевірити, як брали зразок, оцінити пацієнта й повторити тест
Чому це відповідь
Раптове ізольоване підвищення може бути справжньою зміною, наприклад від нового препарату чи ураження нирок, або проблемою зразка, як-от гемоліз чи затримка перед обробкою. Медсестра оцінює пацієнта, повідомляє лікаря й організовує повторний тест.Перевірено за:Hyperkalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)
Відповідь
A · Перевірити, як брали зразок, оцінити пацієнта й повторити тест