Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why should insulin injection sites be rotated?

  1. ATo make the insulin work more quickly with each injection
  2. BTo prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
  3. CBecause each site can only be used once
  4. DTo stop the patient getting used to the needle
2.Основи сестринської справиСкладна

An older woman has been lying on the floor at home all night after a fall. Which complications should the nurse look for in particular?

  1. ASunburn and dehydration from sweating
  2. BPressure damage, hypothermia and muscle breakdown
  3. CHair loss and nail damage
  4. DHigh blood sugar and a raised temperature from lying still
3.Клінічна сестринська справаСередня

A patient has lost more than 10% of their body weight without trying over the last few months and has a low BMI. What is the most appropriate action?

  1. AEncourage a low-calorie diet
  2. BWeigh the patient again in six months and review at that point
  3. CRefer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
  4. DRestrict fluids to encourage appetite and give a low-protein diet instead
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Why can pulse oximetry be misleading in carbon monoxide poisoning?

  1. ACarbon monoxide makes the oximeter read zero even in a well patient
  2. BThe oximeter overheats in smoke-exposed patients
  3. CStandard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin
  4. DCarbon monoxide only affects the heart rate reading
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 152 ммоль/л, глюкоза 9,5 ммоль/л і сечовина 21,8 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 152 mmol/Lглюкоза 9,5 mmol/Lсечовина 21,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 40 % кисню показує PaO₂ 69 mmHg (9,2 kPa) і PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 40%PaO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)PaCO₂ 43 mmHg (5,7 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
108?SBPDBPmmHgMAP = 70

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Команда прагне до середнього артеріального тиску щонайменше 70 mmHg. Систолічний тиск пацієнта — 108 mmHg. За формулою MAP = (SBP + 2·DBP)/3, який найнижчий діастолічний тиск DBP ще дає MAP 70 mmHg?

MAP 70 mmHgSBP 108 mmHg
DBP = mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
71 kg186 cmчоловікIBW (Devine)%IBW = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). чоловік має зріст 186 cm і важить 71 kg. Знайдіть фактичну масу у відсотках від ідеальної маси тіла %IBW за формулою Дівайн (1 in = 2,54 cm). Округліть до найближчого цілого числа.

186 cm71 kgчоловік
%IBW = %
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
17,5 kgдекстроза 10%36 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дитина масою 17,5 kg отримує 10% декстрозу зі швидкістю 36 mL/h. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.

17,5 kg10%36 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду з нерегулярним ритмом шлуночків. Скористайтеся методом 6 секунд, щоб знайти величину частота шлуночків в ударах за хвилину.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse teaches a patient about storing insulin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
  2. B“I will not leave my insulin in a hot car.”
  3. C“I will check the expiry date on the label before I use the vial.”
  4. D“I will keep unopened insulin in the fridge.”
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient admitted with a stroke this morning asks for a glass of water. What should the nurse do first?

  1. AGive the water through a straw so it goes down slowly
  2. BAsk the family to help the patient drink while sitting upright in a chair at the bedside
  3. CCheck that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
  4. DGive thickened fluids without checking the swallow
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Why are some patients screened with a nasal swab for MRSA on admission?

  1. ATo find carriers so precautions or decolonization can be used
  2. BTo measure the patient’s immunity to MRSA
  3. CTo check whether the patient is allergic to penicillin before surgery
  4. DTo diagnose a sinus infection
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Медсестра прибуває на місце пожежі в коридорі, і вогонь поширюється. Пацієнти лежать у сусідніх палатах. Що має зробити медсестра після піднесення тривоги?

  1. AСпробувати самій загасити вогонь, що поширюється, вогнегасником
  2. BСпустити пацієнтів на перший поверх найближчим ліфтом
  3. CВідчинити всі двері й вікна, щоб вийшов дим
  4. DЗачинити двері й перемістити пацієнтів, яким загрожує небезпека, горизонтально за протипожежні двері
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

Як внутрішньовенний глюконат кальцію допомагає пацієнтові з тяжкою гіперкаліємією?

  1. AВін стабілізує мембрани клітин серця, не знижуючи калій
  2. BВін посилює виведення калію нирками
  3. CВін зв'язує калій у кишечнику, щоб той виходив із калом
  4. DВін переміщує калій з крові в клітини
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Який набір результатів найтиповіший для залізодефіцитної анемії?

  1. AНормальний гемоглобін лише з високою кількістю тромбоцитів
  2. BНизький гемоглобін, великі еритроцити (високий MCV) і високий феритин
  3. CНизький гемоглобін, дрібні еритроцити (низький MCV) і низький феритин
  4. DВисокий гемоглобін і високий гематокрит

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: B · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption

Чому це відповідь

Injecting in the same place causes lipohypertrophy, which makes absorption unpredictable. Patients rotate within an area and check sites for lumps.

Відповідь

B · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Pressure damage, hypothermia and muscle breakdown

Чому це відповідь

A long lie causes pressure injury, hypothermia, dehydration and rhabdomyolysis, which can damage the kidneys. The patient is assessed carefully for these as well as for fractures.

Відповідь

B · Pressure damage, hypothermia and muscle breakdown
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts

Чому це відповідь

Large unplanned weight loss with a low BMI means high malnutrition risk. Management includes dietitian referral, food and fluid charts, support with eating and regular weighing.

Відповідь

C · Refer to the dietitian and start a nutrition care plan with food charts
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Standard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin

Чому це відповідь

Standard SpO2 can appear normal despite severe tissue hypoxia. Carboxyhaemoglobin is measured on a blood gas, and high-concentration oxygen is given.

Відповідь

C · Standard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 335 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·152 + 9,5 + 21,8 = 335,3 ≈ 335 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 335 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 162,4 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,4·713 − 43/0,8 = 285,2 − 53,75 = 231,4 mmHg

Градієнт

A–a = 231,4 − 69 = 162,4 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 162,4 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 90

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 25 + 15 + 30 + 20 + 0 + 0 = 90

Відповідь

MFS = 90
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: DBP = 51 mmHg

Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.

Перетворіть формулу

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Підставте

DBP = (3·70 − 108)/2 = 102/2 = 51 mmHg

Відповідь

DBP = 51 mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: %IBW = 88 %

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ідеальна маса тіла (Девайн)

186 cm/2,54 = 73,23 in
IBW = 50 + 2,3·(73,23 − 60) = 80,43 kg

Відсоток ідеальної маси тіла

%IBW = 71/80,43·100 = 88,28 ≈ 88%

Відповідь

%IBW = 88%
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: GIR = 3,43 mg/kg/min

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація декстрози

10% = 100 mg/mL

Декстроза за хвилину

100·36/60 = 60 mg/min

На кілограм

GIR = 60/17,5 = 3,429 ≈ 3,43 mg/kg/min

Відповідь

GIR = 3,43 mg/kg/min

Скорочений спосіб: GIR = % декстрози × mL/h/(6 × kg).

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,49 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 12 × 0,04 = 0,48 s
RR = 24 × 0,04 = 0,96 s

Формула Базетта

QTc = 0,48/√0,96 = 0,48/0,9798 = 0,49 s

Відповідь

QTc = 0,49 s

Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (490 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота шлуночків = 50 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 23 малих клітинок = 0,92 s → 1500 ÷ 23 = 65,22 ≈ 65 за хвилину

Частота шлуночків

5 комплексів QRS за 6 s × 10 = 50 за хвилину

Відповідь

частота шлуночків = 50 bpm

Відповідь

частота шлуночків = 50 bpm

II ступінь, I тип (Венкебаха): 4 зубців P на кожні 3 комплексів QRS.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”

Чому це відповідь

Freezing damages insulin, and frozen insulin should not be used. Unopened insulin is kept in the fridge, and heat and expired products are avoided.

Відповідь

A · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth

Чому це відповідь

After a stroke, the patient stays NPO (nothing by mouth) until a swallow screen shows it is safe. Giving fluids first risks aspiration, even with a straw or thickener.

Відповідь

C · Check that a swallow screen has been done before giving anything by mouth
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · To find carriers so precautions or decolonization can be used

Чому це відповідь

Screening identifies people who are colonized with MRSA, often in the nose. Precautions and, in some cases, decolonization reduce spread and the risk of the patient’s own infection after surgery.

Відповідь

A · To find carriers so precautions or decolonization can be used
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Зачинити двері й перемістити пацієнтів, яким загрожує небезпека, горизонтально за протипожежні двері

Чому це відповідь

Зачинені двері сповільнюють поширення диму й вогню. Пацієнтів, яким загрожує безпосередня небезпека, переміщують горизонтально в безпечну зону за протипожежні двері, а за потреби евакуюють далі. Ліфтами не користуються, а пожежу, що поширюється, залишають пожежникам.

Відповідь

D · Зачинити двері й перемістити пацієнтів, яким загрожує небезпека, горизонтально за протипожежні двері
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Він стабілізує мембрани клітин серця, не знижуючи калій

Чому це відповідь

Кальцій протидіє впливу високого калію на електричну активність серця протягом хвилин. Калій усе одно треба знижувати, переміщуючи його в клітини (інсулін із глюкозою) і виводячи (зв'язувальні засоби, діуретики чи діаліз).

Відповідь

A · Він стабілізує мембрани клітин серця, не знижуючи калій
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Низький гемоглобін, дрібні еритроцити (низький MCV) і низький феритин

Чому це відповідь

Дефіцит заліза спричиняє мікроцитарну анемію (низький MCV) з низькими запасами заліза (низький феритин). Великі еритроцити вказують на дефіцит вітаміну B12 або фолату.

Відповідь

C · Низький гемоглобін, дрібні еритроцити (низький MCV) і низький феритин

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals