Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Чому тривала іммобілізація підвищує ризик утворення каменів у нирках?
AПацієнти на постільному режимі п'ють забагато рідини
BКальцій, що вивільняється з кісток, підвищує його рівень у сечі
CЛежання на спині спричиняє надмірне вироблення нирками сечової кислоти
DПід час постільного режиму нирки припиняють виробляти сечу
2.Основи сестринської справиСкладна
Літній пацієнт має нез'ясовані синці різної давності, а доглядальник завжди відповідає на запитання замість нього. Що має зробити медсестра?
AОбговорити це лише із сусідами пацієнта
BКонфронтувати з доглядальником і звинуватити його в насильстві
CЗадокументувати знахідки й діяти за місцевою процедурою захисту вразливих осіб
DНе звертати уваги, бо в літніх людей легко з'являються синці, а особа, що доглядає, здається уважною
3.Клінічна сестринська справаСередня
Після поранення голкою від пацієнта з відомим ВІЛ, чому медсестра має негайно повідомити про це?
AПостконтактна профілактика діє найкраще, якщо її розпочати якомога швидше
BМедсестру потрібно того ж дня протестувати на ВІЛ, щоб підтвердити інфекцію
CПацієнтові знадобляться антибіотики
DГолку потрібно відправити на посів
4.Клінічна сестринська справаСкладна
Пацієнт із повною психічною дієздатністю відмовляється від лікування, яке команда вважає найкращим. Що сказано в Законі про психічну дієздатність 2005 року (Англія та Уельс)?
AРодина може ухвалити рішення замість пацієнта, якщо не погоджується з його вибором
BКоманда може скасувати будь-яке рішення, з яким не погоджується, якщо воно серйозне
CЛюдину не вважають недієздатною лише тому, що вона ухвалює нерозумне рішення
DПацієнта має оглянути психіатр, перш ніж він зможе відмовитися
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 16 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.
HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
На рівні моря навчальний газовий склад за 30 % кисню показує PaO₂ 60 mmHg (8,0 kPa) і PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 8/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 36,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 8SpO₂ 98%повітряSBP 124HR 64AT 36,8 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 67 kg потребує 1,8 g білка на кг на добу. Зондове харчування містить 63 g білка на літр і йде зі швидкістю 75 mL/h протягом 16 годин на добу. Скільки грамів додаткового білка ΔP на добу ще потрібно? Округліть до одного знака після коми.
67 kg1,8 g/kg/добу63 g/L75 mL/h · 16 h
ΔP = g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). жінка у критичному стані має зріст 155 cm і важить 135 kg. Навчальний протокол передбачає 11 kcal/kg фактичної маси тіла на добу, якщо ІМТ становить 30–50 kg/m², і 25 kcal/kg ідеальної маси тіла (Дівайн) на добу, якщо ІМТ перевищує 50 kg/m². Знайдіть енергетичну ціль E у kcal/day. Округліть до найближчого цілого числа.
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
2атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
3атріовентрикулярна блокада I ступеня
4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
Гази артеріальної крові показують pH 7,28, PaCO₂ 40 мм рт. ст. (5,3 кПа) і HCO₃⁻ 16 мекв/л (ммоль/л). Як медсестра має це інтерпретувати?
AМетаболічний ацидоз
BРеспіраторний ацидоз
CРеспіраторний алкалоз
DМетаболічний алкалоз
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Якого пацієнта з цирозом медсестра має оглянути першим?
AДавня жовтяниця й свербіж шкіри, просить крем
BХоче поговорити про остаточну відмову від алкоголю
CВеликий асцит, що не змінився порівняно з учорашнім днем
DБлює яскраво-червоною кров'ю, ЧСС 120/хв
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Коли слід маркувати пробірки із зразками крові?
AПрацівники лабораторії після надходження пробірок
BПовернувшись на пост, після взяття всіх зразків
CБіля ліжка, у присутності пацієнта, одразу після взяття
DНа сестринському посту перед тим, як іти до пацієнта, щоб заощадити час
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Медсестра виявляє невідому рідину, що витікає з контейнера в підсобці, із різким запахом. Що має зробити медсестра насамперед?
AВитерти паперовими рушниками
BПокинути зону, не пускати інших і викликати навчену команду реагування
CОблити водою, щоб розбавити
DПідійти ближче й обережно понюхати, щоб визначити, що це за речовина
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
У пацієнта кальцій 7,0 mg/dL (1,75 mmol/L) і поколювання навколо рота. Який захід медсестри найдоцільніший?
AЗапровадити заходи безпеки при судомах і повідомити про результат
BЗаохочувати пити 3 L рідини на добу, щоб розбавити кальцій
CОбмежити молочні продукти, доки рівень знову не знизиться
DСтимулювати ходьбу, щоб повернути кальцій у кістку
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Пацієнт із підозрою на синдром Кушинга приймає дексаметазон на ніч. Наступного ранку кортизол усе ще високий. Що це вказує?
AНадниркові залози не здатні виробляти достатньо кортизолу
BРезультат нормальний, оскільки дексаметазон підвищує кортизол
CУ пацієнта натомість первинний гіпотиреоз
DКортизол виробляється без нормального контролю зворотного зв’язку
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Кальцій, що вивільняється з кісток, підвищує його рівень у сечі
Чому це відповідь
Без навантаження на кістки з них вивільняється кальцій, а в положенні лежачи сеча також гірше відтікає. Активізація та достатня кількість рідини знижують ризик.
Відповідь
B · Кальцій, що вивільняється з кісток, підвищує його рівень у сечі
2.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Задокументувати знахідки й діяти за місцевою процедурою захисту вразливих осіб
Чому це відповідь
Синці різної давності та контролюючий доглядальник можуть бути ознаками насильства. Медсестра має, якщо можливо, поговорити з пацієнтом наодинці, точно задокументувати факти й повідомити через процедури захисту.
Відповідь
C · Задокументувати знахідки й діяти за місцевою процедурою захисту вразливих осіб
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Постконтактна профілактика діє найкраще, якщо її розпочати якомога швидше
Чому це відповідь
Постконтактну профілактику ВІЛ слід розпочинати якомога швидше після контакту, ідеально протягом кількох годин. Служба гігієни праці або відділення невідкладної допомоги оцінить ризик і організує подальше тестування.
Відповідь
A · Постконтактна профілактика діє найкраще, якщо її розпочати якомога швидше
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Людину не вважають недієздатною лише тому, що вона ухвалює нерозумне рішення
Чому це відповідь
Один із принципів Закону полягає в тому, що нерозумне рішення саме по собі не є доказом недієздатності. Команда має перевірити розуміння, з'ясувати причини та задокументувати розмову.
Відповідь
C · Людину не вважають недієздатною лише тому, що вона ухвалює нерозумне рішення
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 32 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
дальність: 30–34 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 32 mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: A–a-градієнт = 90,15 mmHg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 100
Відповідь
MFS = 100
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 8/min → 3
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,8 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: ΔP = 45 g/добу
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібний білок
1,8·67 = 120,6 g/добу
Білок із харчування
75·16 = 1200 mL = 1,2 L
1,2·63 = 75,6 g/добу
Нестача
ΔP = 120,6 − 75,6 = 45 g/добу
Відповідь
ΔP = 45 g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: E = 1196 kcal/добу
Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Ожиріння при критичному стані (ASPEN/SCCM 2016): ІМТ = маса/зріст² (kg/m²). Для ІМТ 30–50 енергетична ціль становить 11–14 kcal/kg фактичної маси тіла на добу; понад 50 — 22–25 kcal/kg ідеальної маси тіла на добу. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Індекс маси тіла
BMI = 135/1,55² = 56,19 kg/m²
Ідеальна маса тіла (Девайн)
155 cm/2,54 = 61,02 in
IBW = 45,5 + 2,3·(61,02 − 60) = 47,85 kg
Енергетична ціль
ІМТ понад 50: kcal на кг ідеальної маси тіла.
E = 25·47,85 = 1196 kcal/добу
Відповідь
E = 1196 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QTc = 0,49 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 12,5 × 0,04 = 0,50 s
RR = 26 × 0,04 = 1,04 s
Формула Базетта
QTc = 0,50/√1,04 = 0,50/1,02 = 0,49 s
Відповідь
QTc = 0,49 s
Вище звичайних меж як для чоловіків (близько 0,45 s), так і для жінок (близько 0,46 s): подовжений. (490 ms)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 46 малих клітинок, 1500 ÷ 46 ≈ 33 за хвилину.
2. Ритм: R–R регулярний (1,84 s) і P–P регулярний (0,84 s), але вони незалежні одне від одного.
3. Зубці P: позитивні й регулярні, 71 за хвилину, але не пов’язані з комплексами QRS; деякі приховані в QRS або зубці T.
4. Інтервал PR: змінюється від скорочення до скорочення; сталого зв’язку немає.
5. QRS: 0,16 s, широкий (0,12 s або більше).
Інтерпретація
атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Відповідь
атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Метаболічний ацидоз
Чому це відповідь
pH низький (ацидоз), PaCO₂ нормальний, а бікарбонат знижений, тож причина метаболічна. Причини включають діабетичний кетоацидоз, сепсис і ниркову недостатність.
Відповідь
A · Метаболічний ацидоз
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Блює яскраво-червоною кров'ю, ЧСС 120/хв
Чому це відповідь
Блювання кров'ю зі швидким пульсом вказує на кровотечу з варикозних вен стравоходу, яка може швидко стати смертельною. Інші ознаки хронічні або стабільні.
Відповідь
D · Блює яскраво-червоною кров'ю, ЧСС 120/хв
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Біля ліжка, у присутності пацієнта, одразу після взяття
Чому це відповідь
Маркування пробірок біля ліжка, із застосуванням двох ідентифікаторів пацієнта та в його присутності, запобігає зразкам не від того пацієнта. Заздалегідь або пізніше марковані пробірки легко переплутати.
Відповідь
C · Біля ліжка, у присутності пацієнта, одразу після взяття
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Покинути зону, не пускати інших і викликати навчену команду реагування
Чому це відповідь
Розлив невідомої хімічної речовини може бути токсичним чи займистим. Медсестра відводить людей, перешкоджає входу та викликає призначену команду з небезпечних речовин, яка перевіряє паспорт безпеки та використовує відповідне обладнання.
Відповідь
B · Покинути зону, не пускати інших і викликати навчену команду реагування
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Запровадити заходи безпеки при судомах і повідомити про результат
Чому це відповідь
Гіпокальціємія підвищує нервово-м’язову збудливість і може спричинити тетанію, ларингоспазм та судоми. Медсестра повідомляє про результат, забезпечує безпеку пацієнта заходами при судомах і очікує призначення замісної терапії кальцієм. Інші заходи підходять при гіперкальціємії.Перевірено за:Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)
Відповідь
A · Запровадити заходи безпеки при судомах і повідомити про результат
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Кортизол виробляється без нормального контролю зворотного зв’язку
Чому це відповідь
Дексаметазон зазвичай пригнічує ACTH і знижує ранковий кортизол. Відсутність пригнічення вказує на автономний надлишок кортизолу (синдром Кушинга). Подальші тести визначають джерело, як-от пухлину гіпофіза чи надниркових залоз.
Відповідь
D · Кортизол виробляється без нормального контролю зворотного зв’язку