Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

How is pitting oedema checked?

  1. APinch the skin on the back of the hand and see how fast it falls back
  2. BPress on the nail bed and time the return of colour
  3. CPress over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent
  4. DMeasure the width of both calves with a tape measure once a week and compare them
2.Основи сестринської справиСкладна

Under the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales), a patient with capacity makes a decision staff think is unwise. What follows?

  1. AAn unwise decision on its own proves that the person lacks capacity
  2. BAn unwise decision alone does not mean the person lacks capacity
  3. CThe family must be asked to make the decision instead
  4. DStaff may override any decision they think is unwise
3.Клінічна сестринська справаСередня

A confused patient keeps trying to climb out of bed. Why are bed rails not automatically the answer?

  1. APatients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
  2. BBed rails always make patients more confused, but only during the day
  3. CBed rails stop staff from taking observations
  4. DBed rails are illegal in all hospitals and must never be used at all
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнт на антикоагулянті падає й б'ється головою, але виглядає добре. Яка правильна дія?

  1. AДати додаткову дозу антикоагулянту
  2. BОрганізувати огляд лікаря та ймовірну КТ з неврологічним спостереженням
  3. CЗаохотити пацієнта спати без спостереження
  4. DНічого не робити, бо пацієнт виглядає добре
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 139 ммоль/л, глюкоза 5,8 ммоль/л і сечовина 19,7 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 139 mmol/Lглюкоза 5,8 mmol/Lсечовина 19,7 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 21 % кисню показує PaO₂ 66 mmHg (8,8 kPa) і PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 21%PaO₂ 66 mmHg (8,8 kPa)PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі спонтанно, орієнтований у особі, місці та часі і має найкращу рухову відповідь: переміщує руку до місця тиску (локалізує). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 30/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 64/min, реагує лише на біль, температура 36,9 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 30SpO₂ 98%O₂SBP 142HR 64PT 36,9 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1,5 kcal/mL76% вільна вода40 mL/hкожні 6 h59 kg · 30 mL/kg/добу20 h/добуV = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 59 kg має ціль за рідиною 30 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 76% вільної води й іде зі швидкістю 40 mL/h протягом 20 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 6 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.

59 kg30 mL/kg/добу76%40 mL/h · 20 hкожні 6 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
17,5 kgдекстроза 10%44 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дитина масою 17,5 kg отримує 10% декстрозу зі швидкістю 44 mL/h. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.

17,5 kg10%44 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція передсердьнормальний синусовий ритмсинусова аритміясинусова брадикардія

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція передсердь
  2. 2нормальний синусовий ритм
  3. 3синусова аритмія
  4. 4синусова брадикардія
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVнадшлуночкова тахікардія (SVT)torsades de pointesфібриляція шлуночківідіовентрикулярний ритм

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1надшлуночкова тахікардія (SVT)
  2. 2torsades de pointes
  3. 3фібриляція шлуночків
  4. 4ідіовентрикулярний ритм
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Which patient is most suitable for the nurse to assign to a nurse who has just finished orientation?

  1. AA patient on a continuous heparin infusion with rising aPTT values
  2. BA patient with stable cellulitis on scheduled IV antibiotics
  3. CA patient with a new tracheostomy who needs frequent suctioning
  4. DA patient with sepsis whose blood pressure is falling
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient on peritoneal dialysis has cloudy fluid draining out and abdominal pain. What does this most likely mean?

  1. APeritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample
  2. BA normal finding at the end of each exchange
  3. CToo much fluid left in the abdomen after the drain
  4. DConstipation that will settle with a laxative later today or tomorrow
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient has patient-controlled analgesia (PCA). A family member presses the button while the patient sleeps. What should the nurse explain?

  1. AThe pump will always stop any overdose
  2. BPressing it while the patient sleeps prevents the pain from getting worse later
  3. COnly the patient should press it, because this keeps the system safe
  4. DFamily can press it as long as they count the presses
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse finds a patient lying on the floor next to the bed. What should the nurse do first?

  1. AComplete an incident report while the details are fresh
  2. BLift the patient back into bed with a colleague
  3. CTelephone the family to tell them about the fall
  4. DAssess the patient for injury before moving them
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта на дигоксині рівень 2,8 ng/mL, а ЧСС 52/min. Яка найкраща дія медсестри?

  1. AДати дозу й перевірити рівень за місяць
  2. BДати подвійну дозу для корекції ритму
  3. CУтримати дозу й повідомити лікаря
  4. DДати дозу, бо ЧСС вище 50/min
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

The nurse teaches a patient who is collecting a 24-hour urine sample at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll empty my bladder at the end time and add that urine"
  2. B"I'll ask whether any foods or drugs should be avoided first"
  3. C"If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"
  4. D"I'll keep the container cool as the laboratory told me to"

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Press over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent

Чому це відповідь

Pressing over a bony surface pushes fluid out of the tissue; a dent that stays shows pitting oedema. Its depth and how long it lasts are recorded.

Відповідь

C · Press over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · An unwise decision alone does not mean the person lacks capacity

Чому це відповідь

One of the Act's principles is that a person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision. Staff can explain risks, but the decision is the patient's.

Відповідь

B · An unwise decision alone does not mean the person lacks capacity
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails

Чому це відповідь

Bed rails can cause entrapment or a fall from a greater height. Their use is based on an individual risk assessment; alternatives include a low bed, crash mats and closer observation.

Відповідь

A · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Організувати огляд лікаря та ймовірну КТ з неврологічним спостереженням

Чому це відповідь

Пацієнти на антикоагулянтах мають високий ризик внутрішньочерепної кровотечі після травми голови навіть із легкими симптомами, тож настанови рекомендують ранню візуалізацію та неврологічний моніторинг.

Відповідь

B · Організувати огляд лікаря та ймовірну КТ з неврологічним спостереженням
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 304 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·139 + 5,8 + 19,7 = 303,5 ≈ 304 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 304 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 19,98 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,21·713 − 51/0,8 = 149,7 − 63,75 = 85,98 mmHg

Градієнт

A–a = 85,98 − 66 = 19,98 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 19,98 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: легка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі спонтанно → 4
V: орієнтований у особі, місці та часі → 5
M: переміщує руку до місця тиску (локалізує) → 5

Додайте

GCS = 4 + 5 + 5 = 14

Тяжкість

GCS 14 → легка

Відповідь

легка
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 30/min → 3
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 64/min → 0
реагує лише на біль (P) → 3
T 36,9 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 0 + 0 + 3 + 0 = 8
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: V = 291 mL

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ціль за рідиною

30·59 = 1770 mL/добу

Вільна вода із суміші

40·20 = 800 mL
800·0,76 = 608 mL

Ще потрібна вода

1770 − 608 = 1162 mL/добу

Об’єм одного промивання

24/6 = 4 промивання
V = 1162/4 = 290,5 ≈ 291 mL

Відповідь

V = 291 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: GIR = 4,19 mg/kg/min

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація декстрози

10% = 100 mg/mL

Декстроза за хвилину

100·44/60 = 73,33 mg/min

На кілограм

GIR = 73,33/17,5 = 4,19 mg/kg/min

Відповідь

GIR = 4,19 mg/kg/min

Скорочений спосіб: GIR = % декстрози × mL/h/(6 × kg).

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: синусова аритмія

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: 6 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 60 за хвилину.
2. Ритм: неправильний, R–R від 0,80 до 1,12 s, поступово подовжується й скорочується.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

синусова аритмія

Відповідь

синусова аритмія
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: torsades de pointes

Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.

П’ять кроків

1. Частота: дуже висока, комплекси розташовані приблизно через 6 малих клітинок (приблизно 250 за хвилину).
2. Ритм: швидкий і приблизно регулярний, але висота й напрямок комплексів змінюються у вигляді веретеноподібного візерунка, що повторюється.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: широкий і поліморфний; комплекси скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз.

Інтерпретація

torsades de pointes

Відповідь

torsades de pointes

Torsades de pointes — поліморфна VT, пов’язана з подовженим інтервалом QT. Це лише практика розпізнавання.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · A patient with stable cellulitis on scheduled IV antibiotics

Чому це відповідь

A newly oriented nurse is best given stable patients with predictable care. The other patients have changing or high-risk conditions that need more experience and close monitoring.

Відповідь

B · A patient with stable cellulitis on scheduled IV antibiotics
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Peritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample

Чому це відповідь

Cloudy effluent with abdominal pain is a classic sign of peritonitis, a serious complication of peritoneal dialysis. The nurse reports it and sends a sample as prescribed so antibiotics can start.

Відповідь

A · Peritonitis, which needs prompt reporting and a fluid sample
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Only the patient should press it, because this keeps the system safe

Чому це відповідь

PCA is safe because a patient who becomes drowsy stops pressing the button. When others press it (“PCA by proxy”), sedation and respiratory depression can occur.

Відповідь

C · Only the patient should press it, because this keeps the system safe
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Assess the patient for injury before moving them

Чому це відповідь

The first step is to stay with the patient and assess them, including consciousness, vital signs and signs of fracture or head injury, before deciding how to move them. Notifying the provider, documenting and reporting come afterwards.

Відповідь

D · Assess the patient for injury before moving them
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Утримати дозу й повідомити лікаря

Чому це відповідь

Рівень 2,8 ng/mL вище звичного діапазону, а повільний пульс узгоджується з токсичністю. Медсестра утримує дозу, перевіряє калій та ЕКГ і повідомляє лікаря.

Відповідь

C · Утримати дозу й повідомити лікаря
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · "If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"

Чому це відповідь

A 24-hour collection is valid only if every void in the period is saved; if a void is lost, the nurse or clinic is told and the collection is usually restarted. Keeping the container cool as instructed, adding the final void at the end time and asking about restrictions are correct.Перевірено за: Urine 24-hour volume · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

C · "If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals