Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Коли медсестра може розкрити конфіденційну інформацію без згоди пацієнта?

  1. AКоли це потрібно, щоб захистити когось від ризику серйозної шкоди
  2. BЩоразу, коли про це просить родич
  3. CКоли колегу з іншого відділення це цікавить
  4. DКоли журналіст запитує про відомого пацієнта
2.Основи сестринської справиСкладна

Яка ознака вказує на початковий пролежень 1-ї категорії?

  1. AНеушкоджена шкіра з почервонінням, що не блідне, над кістковим виступом
  2. BВтрата шкіри на всю товщину з видимим жиром, але без оголеної кістки
  3. CВідкритий пухир із червоним дном
  4. DВідкрита кістка чи сухожилок
3.Клінічна сестринська справаСередня

Why are alternate sutures sometimes removed first when taking out stitches?

  1. ATo check the wound stays closed before removing the rest
  2. BTo make the procedure faster
  3. CBecause the remaining sutures dissolve on their own within a day
  4. DTo reduce the cost of dressings
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Why should "units" never be abbreviated to "U" or "IU" on an insulin prescription?

  1. AIt changes the type of insulin given
  2. BThe abbreviation is only allowed on prescriptions for children
  3. CPharmacists cannot dispense insulin written that way
  4. DThe letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного алкалозу HCO₃⁻ спадає на 2 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ нижчий за 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 50 % кисню показує PaO₂ 61 mmHg (8,1 kPa) і PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 50%PaO₂ 61 mmHg (8,1 kPa)PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), видає лише незрозумілі звуки, як-от стогін і має найкращу рухову відповідь: патологічне згинання рук (декортикаційна поза). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 23/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 88/52 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 39,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 23SpO₂ 99%повітряSBP 88HR 64AT 39,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
2 kcal/mL70% вільна вода90 mL/hкожні 6 h72 kg · 30 mL/kg/добу24 h/добуV = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 72 kg має ціль за рідиною 30 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 70% вільної води й іде зі швидкістю 90 mL/h протягом 24 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 6 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.

72 kg30 mL/kg/добу70%90 mL/h · 24 hкожні 6 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 25%1200 mLамінокислоти 4%1200 mLліпіди 20%500 mL · 2 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1200 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 25% декстрози та 4% амінокислот, а також 500 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

1200 mLдекстроза 25%амінокислоти 4%ліпіди 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has a serum potassium of 2,9 mEq/L. Which finding should the nurse expect?

  1. ATall, peaked T waves and muscle twitching
  2. BA rise in urine output and thirst only
  3. CFlushed, warm skin and a slow heart rate
  4. DMuscle weakness and U waves on the ECG
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

After handover on a medical unit, which patient should the nurse see first?

  1. ADeep vein thrombosis on a heparin infusion, aPTT in the target range
  2. BPneumonia on 2 L/min oxygen, SpO₂ 93%, talking in full sentences
  3. CDay 2 after a hernia repair, pain 6/10, oral analgesic due in 20 minutes, wants it now
  4. DNew atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Яка практика з флаконами та шприцами безпечна?

  1. AЗалишати голку в корку флакона для подальшого використання
  2. BПовторно використовувати шприц, якщо приєднано нову голку
  3. CКористуватися одним шприцом для двох пацієнтів, якщо його промити
  4. DКожного разу проколювати флакон новою стерильною голкою зі шприцом
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Який підхід найкраще запобігає інфекції сечових шляхів, пов'язаній із катетером, коли сечовий катетер явно потрібен?

  1. AТримати мішок на ліжку, на рівні сечового міхура
  2. BМіняти катетер щодня, щоб він був чистий і без нальоту
  3. CРегулярно від'єднувати мішок, щоб легше його спорожняти
  4. DАсептичне введення, закрита система та щоденний перегляд потреби
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта, що приймає фуросемід, калій 2,9 mEq/L. Яку знахідку очікує медсестра?

  1. AВисокі гострі зубці T на ЕКГ
  2. BДіарею та спазми в животі від надмірної перистальтики
  3. CПоколювання навколо рота з позитивним симптомом Хвостека
  4. DСлабкість м'язів і судоми в ногах
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient's results: sodium 140 mEq/L, chloride 100 mEq/L, bicarbonate 12 mEq/L. What is the anion gap, and what does it suggest?

  1. A28 mEq/L, a high anion gap
  2. B12 mEq/L, a normal anion gap
  3. C52 mEq/L, a very high anion gap
  4. D40 mEq/L, a high anion gap

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Коли це потрібно, щоб захистити когось від ризику серйозної шкоди

Чому це відповідь

Конфіденційність можна порушити без згоди, коли цього вимагає закон або коли існує серйозний ризик шкоди для пацієнта чи інших. Передають лише необхідну інформацію і лише потрібним людям.

Відповідь

A · Коли це потрібно, щоб захистити когось від ризику серйозної шкоди
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Неушкоджена шкіра з почервонінням, що не блідне, над кістковим виступом

Чому це відповідь

1-ша категорія — неушкоджена шкіра з еритемою, що не блідне. 2-га категорія — часткова втрата шкіри, як-от пухир; 3-тя і 4-та категорії глибші.

Відповідь

A · Неушкоджена шкіра з почервонінням, що не блідне, над кістковим виступом
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · To check the wound stays closed before removing the rest

Чому це відповідь

Removing alternate sutures allows the nurse to see whether the wound edges stay together. If they begin to separate, the remaining sutures can be left and the team informed.

Відповідь

A · To check the wound stays closed before removing the rest
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose

Чому це відповідь

"U" can be misread as 0, so "10U" might be read as 100, and "IU" can be mistaken for "IV" or "10". Writing "units" in full is a standard safety rule (ISMP), because insulin errors can cause severe hypoglycaemia.

Відповідь

D · The letters can be misread as a zero, causing a tenfold overdose
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 20,8 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|24 − 40| = 16 mmHg → 1,6 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1,6 = 20,8 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 20,8 mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 233 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,5·713 − 50/0,8 = 356,5 − 62,5 = 294 mmHg

Градієнт

A–a = 294 − 61 = 233 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 233 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: видає лише незрозумілі звуки, як-от стогін → 2
M: патологічне згинання рук (декортикаційна поза) → 3

Додайте

GCS = 2 + 2 + 3 = 7

Тяжкість

GCS 7 → тяжка

Відповідь

тяжка
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 23/min → 2
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 1 = 6
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: V = 162 mL

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ціль за рідиною

30·72 = 2160 mL/добу

Вільна вода із суміші

90·24 = 2160 mL
2160·0,7 = 1512 mL

Ще потрібна вода

2160 − 1512 = 648 mL/добу

Об’єм одного промивання

24/6 = 4 промивання
V = 648/4 = 162 mL

Відповідь

V = 162 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 263

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 25·1200/100 = 300 g
амінокислоти: 4·1200/100 = 48 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 300·3,4 = 1020 kcal
амінокислоти: 48·4 = 192 kcal
ліпіди: 500·2 = 1000 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 1020 + 1000 = 2020 kcal
N = 48/6,25 = 7,68 g

Відношення

NPC : N = 2020/7,68 = 263 : 1

Відповідь

NPC : N = 263

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 2,28 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

57 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 57 × 0,04 s = 2,28 s

Порівняйте з P–P

2,28 ÷ 0,96 ≈ 2,4 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 2,28 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ритм

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: неправильний, R–R від 0,66 до 1,02 s, поступово подовжується й скорочується.
3. Зубці P: позитивні, по одному перед кожним QRS, усі однакові.
4. Інтервал PR: 0,16 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Перший ненормальний крок

ритм → синусова аритмія

Відповідь

ритм
13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Muscle weakness and U waves on the ECG

Чому це відповідь

Hypokalemia causes muscle weakness, cramps and arrhythmias, with flattened T waves and U waves on the ECG. Peaked T waves are a sign of hyperkalemia.

Відповідь

D · Muscle weakness and U waves on the ECG
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · New atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy

Чому це відповідь

Rapid atrial fibrillation with hypotension and dizziness means the heart is not pumping enough blood; the patient is unstable. The other patients are within target or have predictable needs.

Відповідь

D · New atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Кожного разу проколювати флакон новою стерильною голкою зі шприцом

Чому це відповідь

Голки та шприци одноразові. Використаний шприц може забруднити флакон, а спалахи гепатиту пов'язували з повторним використанням шприців. Однодозові флакони використовують для одного пацієнта, а багатодозові за можливості закріплюють за одним пацієнтом.

Відповідь

D · Кожного разу проколювати флакон новою стерильною голкою зі шприцом
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Асептичне введення, закрита система та щоденний перегляд потреби

Чому це відповідь

Профілактика CAUTI включає асептичне введення, закриту систему з мішком нижче сечового міхура та вільним відтоком, а також щоденний перегляд, щоб катетер видалили, щойно він перестає бути потрібним. Часті заміни та розгерметизація закритої системи підвищують ризик інфекції.

Відповідь

D · Асептичне введення, закрита система та щоденний перегляд потреби
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Слабкість м'язів і судоми в ногах

Чому це відповідь

Низький калій спричиняє слабкість м'язів, судоми, зниження перистальтики (закреп, навіть ілеус) та аритмії. Гострі зубці T спостерігають при гіперкаліємії, а поколювання навколо рота вказує на низький кальцій.Перевірено за: Heart failure - fluids and diuretics · MedlinePlus (NIH); Low blood potassium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

D · Слабкість м'язів і судоми в ногах
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · 28 mEq/L, a high anion gap

Чому це відповідь

The anion gap is 140 − (100 + 12) = 28 mEq/L; a typical normal value is about 8–12 mEq/L when potassium is not included. A high anion gap metabolic acidosis suggests unmeasured acids, for example ketones in DKA or lactate in shock.Перевірено за: Anion Gap Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

A · 28 mEq/L, a high anion gap

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals