Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Який захід допомагає запобігти тромбозу глибоких вен у госпіталізованих пацієнтів?
AРання активізація та вправи для ніг
BОбмеження рідини
CУтримання пацієнта в ліжку якомога довше
DСхрещування ніг у положенні сидячи
2.Основи сестринської справиСкладна
Five days after hip surgery, a patient suddenly becomes breathless with sharp chest pain and a fast heart rate. What should the nurse suspect?
AAnxiety about going home
BA pulmonary embolism
CA chest infection developing slowly
DNormal recovery after hip surgery
3.Клінічна сестринська справаСередня
Why is it important to prevent hypothermia during and after surgery?
AIt makes the patient's pain disappear
BIt makes the patient wake up too quickly and become agitated in recovery
CIt increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications
DIt causes high blood glucose only
4.Клінічна сестринська справаСкладна
Why are patients with nephrotic syndrome at increased risk of blood clots?
AThey lose most of their platelets in the urine every day
BTheir blood pressure is always very low
CAnticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
DThey lose all their red cells in the urine, which thickens the remaining blood
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальні значення: Na⁺ 131 ммоль/л, глюкоза 19,8 ммоль/л і сечовина 5,2 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 38 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.
HCO₃⁻ 38 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовна карта фіксує GCS 6, з E1 і V2. Який руховий бал M зафіксовано і яку відповідь він описує? Дайте число.
GCS 6E1V2
M =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: постійно волога; активність: прикутий до ліжка; рухливість: дуже обмежене; харчування: відмінне; тертя та зсув: потенційна проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.
1немає ризику
2легкий ризик
3помірний ризик
4високий ризик
5дуже високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 68 kg (ІМТ нижче 30) потребує 25 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 1 kcal/mL і йде за допомогою помпи 20 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.
68 kg25 kcal/kg/добу1 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1500 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 12,5% декстрози та 3,5% амінокислот, а також 500 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.
1500 mLдекстроза 12,5%амінокислоти 3,5%ліпіди 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду, тому передсердя й шлуночки скорочуються з різною частотою. Комплекси QRS регулярні: знайдіть величину частота шлуночків в ударах за хвилину (метод 1500, ціле число).
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
A nurse takes a telephone order from a provider. What must the nurse do?
ARemember the order and write it in the chart at the end of the shift
BCarry out the order first and ask the provider to confirm it later
CWrite the order down and read it back to the provider to confirm it
DAsk the ward clerk to take the order on the nurse’s behalf instead
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient with a severe asthma attack had a PaCO₂ of 32 mmHg (4,3 kPa) on arrival. An hour later it is 46 mmHg (6,1 kPa), and the patient seems tired. What does this suggest?
AThe patient is hyperventilating even more than before and needs calming
BThe asthma is improving, because the PaCO₂ is now near normal
CA laboratory error that should be ignored
DRespiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient with a fentanyl skin patch wants to use a heating pad on the area. What should the nurse teach?
AAvoid heat on or near the patch, because it increases how fast the drug is absorbed
BHeat makes the patch last longer, so fewer patches are needed each month
CHeat is fine to use, because it helps the patch stick better to the skin
DHeat only matters if the patch is on the chest
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Victims of a chemical spill arrive at the emergency department with liquid on their skin and clothing. What is the priority before they enter the building?
ATake them straight into the resuscitation room so treatment is not delayed
BDecontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE
CGive them hospital gowns and seat them in triage
DTake a full history in the waiting room
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient with diabetes is found unconscious with a blood glucose of 38 mg/dL (2,1 mmol/L). Which treatment is appropriate?
AGlucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
BGlucose tablets placed between the patient's teeth
CA dose of rapid-acting insulin to stabilize the glucose
DOrange juice poured slowly into the patient's mouth
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Пацієнт із новим тромбозом глибоких вен отримує інфузію гепарину, і щойно почали варфарин. Чому гепарин продовжують кілька днів?
AГепарин запобігає побічним ефектам варфарину
BВарфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного антикоагулянтного ефекту
CВарфарин діє лише тоді, коли одночасно вводять гепарин
DГепарин посилює всмоктування варфарину з кишечника
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Рання активізація та вправи для ніг
Чому це відповідь
Рання активізація, вправи для ніг, достатня гідратація і, за відповідної оцінки, компресія чи антикоагулянти зменшують венозний застій і ризик тромбозу.
Відповідь
A · Рання активізація та вправи для ніг
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · A pulmonary embolism
Чому це відповідь
Sudden breathlessness, pleuritic chest pain and tachycardia after surgery suggest a clot from the leg has reached the lungs. This is an emergency needing urgent medical review.
Відповідь
B · A pulmonary embolism
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · It increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications
Чому це відповідь
Inadvertent perioperative hypothermia impairs clotting and immune function and increases cardiac events and wound infection. Patients are warmed actively and their temperature monitored.
Відповідь
C · It increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
Чому це відповідь
Loss of proteins such as antithrombin in the urine, together with increased hepatic production of clotting factors, creates a hypercoagulable state. Some patients need anticoagulation.
Відповідь
C · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: Osm = 287 mOsm/kg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Розрахункова осмолярність
Osm = 2·131 + 19,8 + 5,2 = 287 ≈ 287 mOsm/kg
Відповідь
Osm = 287 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 47,6 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний PaCO₂
0,7·38 + 21 = 47,6 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 47,6 mmHg
Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: M = 3
Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.
Руховий бал
M = 6 − 1 − 2 = 3
M3: патологічне згинання рук (декортикаційна поза)
Відповідь
M = 3
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: високий ризик
Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.
Оцініть кожну підшкалу
сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: постійно волога → 1
активність: прикутий до ліжка → 1
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: відмінне → 4
тертя та зсув: потенційна проблема → 2
Додайте
Сума за Брейден = 1 + 1 + 1 + 2 + 4 + 2 = 11
Рівень ризику
11 → високий ризик
Відповідь
високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: R = 85 mL/h
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібна енергія
E = 25·68 = 1700 kcal/добу
Добовий об’єм
V = 1700/1 = 1700 mL/добу
Швидкість помпи
R = 1700/20 = 85 mL/h
Відповідь
R = 85 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: NPC : N = 195
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Грами декстрози та амінокислот
декстроза: 12,5·1500/100 = 187,5 g
амінокислоти: 3,5·1500/100 = 52,5 g
Кілокалорії за компонентами
декстроза: 187,5·3,4 = 637,5 kcal
амінокислоти: 52,5·4 = 210 kcal
ліпіди: 500·2 = 1000 kcal
Небілкові kcal і азот
NPC = 637,5 + 1000 = 1638 kcal
N = 52,5/6,25 = 8,4 g
Відношення
NPC : N = 1638/8,4 = 194,9 ≈ 195 : 1
Відповідь
NPC : N = 195
Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: пауза = 2,2 s
Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).
Виміряйте
55 малих клітинок від R до R через паузу
Перетворити
пауза = 55 × 0,04 s = 2,2 s
Порівняйте з P–P
2,20 ÷ 0,92 ≈ 2,4 циклів P–P, не ціле число
Відповідь
пауза = 2,2 s
У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: частота шлуночків = 34 bpm
Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.
Частота передсердь
P–P = 22 малих клітинок = 0,88 s → 1500 ÷ 22 = 68,18 ≈ 68 за хвилину
Частота шлуночків
R–R = 44 малих клітинок = 1,76 s → 1500 ÷ 44 = 34,09 ≈ 34 за хвилину
Відповідь
частота шлуночків = 34 bpm
Відповідь
частота шлуночків = 34 bpm
Атріовентрикулярна блокада 2:1: кожен другий зубець P не проводиться, тому частота передсердь удвічі вища за частоту шлуночків.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Write the order down and read it back to the provider to confirm it
Чому це відповідь
For telephone and verbal orders, the nurse writes down the full order and reads it back so the provider can confirm it. This “read-back” prevents errors from mishearing.
Відповідь
C · Write the order down and read it back to the provider to confirm it
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
Чому це відповідь
Early in an asthma attack, fast breathing lowers the PaCO₂. A rising, “normal” value in a tiring patient means they can no longer move enough air, which is a warning sign of respiratory failure.
Відповідь
D · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Avoid heat on or near the patch, because it increases how fast the drug is absorbed
Чому це відповідь
Heat from heating pads, electric blankets, hot tubs or fever increases fentanyl absorption and can cause an overdose. Patients are taught to avoid heat over the patch.
Відповідь
A · Avoid heat on or near the patch, because it increases how fast the drug is absorbed
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Decontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE
Чому це відповідь
Contaminated patients are decontaminated outside the department so the chemical is not brought inside to harm staff and other patients. Staff doing this wear PPE suited to the hazard.
Відповідь
B · Decontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
Чому це відповідь
A patient who cannot swallow safely must not receive anything by mouth because of the risk of aspiration. Glucagon (injected or intranasal) or IV dextrose raises the glucose; once awake and able to swallow, the patient is given oral carbohydrate and a snack.Перевірено за:Hypoglycemia · MedlinePlus (NIH); Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)
Відповідь
A · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Варфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного антикоагулянтного ефекту
Чому це відповідь
Варфарин блокує утворення нових залежних від вітаміну K факторів згортання, але наявні фактори тримаються днями. Тому гепарин перекривають, доки МНВ не буде в цільовому діапазоні, зазвичай щонайменше 24 години та після мінімум близько 5 днів.
Відповідь
B · Варфарину потрібно кілька днів, щоб досягти повного антикоагулянтного ефекту