Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
How is a pulse deficit measured?
AOne nurse counts the radial pulse twice and compares the two counts
BOne nurse counts the apical pulse for 15 seconds and multiplies by four
CThe pulse oximeter rate is compared with the blood pressure reading
DTwo nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
2.Основи сестринської справиСкладна
In a patient with sepsis, what does a raised blood lactate suggest?
AThe infection has been cured
BThe tissues are not getting enough oxygen
CThe kidneys are making too much urine
DThe patient has eaten recently
3.Клінічна сестринська справаСередня
A patient without diabetes is started on high-dose prednisolone. Why might capillary blood glucose be monitored?
ASteroids always cause hypoglycaemia
BSteroids destroy the pancreas
CSteroids can raise the blood glucose
DSteroids make glucose meters inaccurate
4.Клінічна сестринська справаСкладна
A patient with metastatic breast cancer is confused and constipated, with a corrected calcium of 3,3 mmol/L (about 13,2 mg/dL). What is usually the first treatment?
AA high-calcium diet
BIV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
CStrict fluid restriction to protect the kidneys
DOral calcium supplements and vitamin D
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальні значення: Na⁺ 141 ммоль/л, глюкоза 20,7 ммоль/л і сечовина 9,5 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 24/min, SpO₂ 91% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 104/min, притомний, температура 39,2 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 24SpO₂ 91%повітряSBP 130HR 104AT 39,2 °C
NEWS2 =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 90% на додатковому кисні, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 37,5 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 20SpO₂ 90%O₂SBP 124HR 82AT 37,5 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). жінка має зріст 178 cm і важить 55 kg. Знайдіть фактичну масу у відсотках від ідеальної маси тіла %IBW за формулою Дівайн (1 in = 2,54 cm). Округліть до найближчого цілого числа.
178 cm55 kgжінка
%IBW = %
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1800 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 17,5% декстрози та 4% амінокислот, а також 250 mL 10% ліпідної емульсії (1,1 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.
1800 mLдекстроза 17,5%амінокислоти 4%ліпіди 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Ця стрічка у відведенні II показує тріпотіння передсердь. Визначте величину хвиль тріпотіння на один QRS (n у провідності n:1).
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
хвиль тріпотіння на один QRS =
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1ставка
2ритм
3зубці P
4Інтервал PR
5Тривалість QRS
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
Медсестра бачить, як помічник з догляду вимірює артеріальний тиск манжетою, яка явно замала. Що має зробити медсестра?
AЗгадати про це пізніше на щорічній оцінці помічника
BВідсторонити помічника від догляду за пацієнтами на день
CВтрутитися зараз, тактовно виправити техніку й повторно виміряти
DПроігнорувати, бо одне високе значення не матиме значення
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Яке доручення практичній медсестрі (LPN/LVN) найдоречніше?
AПацієнт з новою фібриляцією передсердь, якому щойно почали внутрішньовенну інфузію дилтіазему
BПацієнт, переведений з інтенсивної терапії годину тому
CПацієнт, якому потрібне навчання перед випискою щодо нещодавно призначеного варфарину
DПацієнт зі стабільним ХОЗЛ, якому потрібні запланована небулізація бронхолітиків та пероральні ліки
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A patient is on a ventilator. Which bed position helps to prevent ventilator-associated pneumonia?
AHead of the bed raised about 10 degrees
BTrendelenburg position
CHead of the bed raised 30 to 45 degrees
DLying completely flat
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A nurse has a needlestick from a patient with hepatitis B. The nurse finished the vaccine series and has a documented protective antibody level. Which statement is correct?
AThe nurse must stop all patient care for six months
BNo reporting is needed because the nurse is immune
CHepatitis B immune globulin and a complete new vaccine series are both needed at once
DNo hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient taking phenazopyridine for bladder pain has bright orange urine. What should the nurse know about urine tests?
AThe color proves blood is present in the urine
BThe dye can interfere with dipstick color readings
CThe color shows severe liver failure is present
DThe drug improves the accuracy of all dipsticks
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A stable patient's hemoglobin has been 13–14 g/dL for days. Today's result is 8,2 g/dL, but the patient feels well, the vital signs are normal and there is no bleeding. What should the nurse suspect first?
AAcute bone marrow failure overnight
BA sample taken from the wrong patient
CSudden massive internal bleeding
DA normal day-to-day variation in Hb
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
Чому це відповідь
A pulse deficit is the apical rate minus the radial rate, counted at the same time over a full minute. It shows that some heartbeats are too weak to reach the wrist, as in atrial fibrillation.
Відповідь
D · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
2.Основи сестринської справи
Відповідь: B · The tissues are not getting enough oxygen
Чому це відповідь
When tissues are poorly perfused they switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate in sepsis signals higher risk and the need for urgent treatment.
Відповідь
B · The tissues are not getting enough oxygen
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Steroids can raise the blood glucose
Чому це відповідь
Glucocorticoids increase glucose production and insulin resistance, causing steroid-induced hyperglycaemia. Glucose monitoring identifies patients who need treatment.
Відповідь
C · Steroids can raise the blood glucose
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
Чому це відповідь
Hypercalcaemia of malignancy causes dehydration, so IV fluids are given first, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium, renal function and fluid balance are monitored.
Відповідь
B · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: Osm = 312 mOsm/kg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Розрахункова осмолярність
Osm = 2·141 + 20,7 + 9,5 = 312,2 ≈ 312 mOsm/kg
Відповідь
Osm = 312 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: AGc = 22,5 mmol/L
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 138 − (109 + 10) = 19
Поправка на альбумін
19 + 0,25·(40 − 26) = 22,5 mmol/L
Відповідь
AGc = 22,5 mmol/L
Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 8
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 24/min → 2
SpO₂ 91% → 3
на повітрі → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 104/min → 1
притомний (A) → 0
T 39,2 °C → 2
Додайте
NEWS2 = 2 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 2 = 8
Відповідь
NEWS2 = 8
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
на кисні → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,5 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
середній
Відповідь
середній
Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: %IBW = 80 %
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Ідеальна маса тіла (Девайн)
178 cm/2,54 = 70,08 in
IBW = 45,5 + 2,3·(70,08 − 60) = 68,68 kg
Відсоток ідеальної маси тіла
%IBW = 55/68,68·100 = 80,08 ≈ 80%
Відповідь
%IBW = 80%
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: NPC : N = 117
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Грами декстрози та амінокислот
декстроза: 17,5·1800/100 = 315 g
амінокислоти: 4·1800/100 = 72 g
Кілокалорії за компонентами
декстроза: 315·3,4 = 1071 kcal
амінокислоти: 72·4 = 288 kcal
ліпіди: 250·1,1 = 275 kcal
Небілкові kcal і азот
NPC = 1071 + 275 = 1346 kcal
N = 72/6,25 = 11,52 g
Відношення
NPC : N = 1346/11,52 = 116,8 ≈ 117 : 1
Відповідь
NPC : N = 117
Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: хвиль тріпотіння на один QRS = 4
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.
Хвилі тріпотіння
F–F = 5 малих клітинок = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 за хвилину
Комплекси QRS
R–R = 20 малих клітинок = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 за хвилину
коефіцієнт провідності = 300 ÷ 75 = 4:1
Відповідь
хвиль тріпотіння на один QRS = 4
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: зубці P
П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 22 малих клітинок, 1500 ÷ 22 ≈ 68 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,88 s.
3. Зубці P: інвертовані, безпосередньо перед кожним QRS.
4. Інтервал PR: 0,10 s, коротший за 0,12 s.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
Перший ненормальний крок
зубці P → прискорений вузловий ритм
Відповідь
зубці P
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Втрутитися зараз, тактовно виправити техніку й повторно виміряти
Чому це відповідь
Нагляд включає негайне виправлення помилок у шанобливій формі та отримання точного значення. Замала манжета завищує артеріальний тиск. Ігнорування чи очікування місяцями дозволяє шкоді тривати.
Відповідь
C · Втрутитися зараз, тактовно виправити техніку й повторно виміряти
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Пацієнт зі стабільним ХОЗЛ, якому потрібні запланована небулізація бронхолітиків та пероральні ліки
Чому це відповідь
Стабільний пацієнт з ХОЗЛ із рутинним лікуванням потребує передбачуваного догляду. Нещодавній перевід з реанімації та щойно розпочата внутрішньовенна інфузія для контролю ритму потребують оцінювання дипломованою медсестрою, а первинне навчання щодо нового препарату високого ризику належить дипломованій медсестрі.
Відповідь
D · Пацієнт зі стабільним ХОЗЛ, якому потрібні запланована небулізація бронхолітиків та пероральні ліки
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Head of the bed raised 30 to 45 degrees
Чому це відповідь
Raising the head of the bed to 30–45 degrees reduces aspiration of oral and gastric secretions into the lungs. It is part of the usual ventilator care bundle, unless contraindicated.
Відповідь
C · Head of the bed raised 30 to 45 degrees
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
Чому це відповідь
A documented vaccine responder is protected against hepatitis B and needs no hepatitis B prophylaxis. The exposure is still reported, because the nurse and source patient need assessment for HIV and hepatitis C as well.
Відповідь
D · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · The dye can interfere with dipstick color readings
Чому це відповідь
Phenazopyridine is a urinary analgesic dye that turns urine orange-red. It can interfere with color-based dipstick tests, so the laboratory should be told. The color is harmless, but it can stain contact lenses and clothing.Перевірено за:Urine - abnormal color · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
B · The dye can interfere with dipstick color readings
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · A sample taken from the wrong patient
Чому це відповідь
A sudden large change with no clinical change suggests a specimen error, such as wrong blood in the tube or dilution with IV fluid. The nurse assesses the patient, informs the provider and arranges a repeat sample with careful identification, while staying alert for true bleeding.