Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient cannot stand to be measured for the MUST screening tool. How can their height be estimated?

  1. AFrom the length of the forearm (ulna)
  2. BFrom the length of the bed
  3. CFrom the size of the patient's shoes
  4. DBy asking a visitor to guess
2.Основи сестринської справиСкладна

Що з наведеного, згідно із Законом про психічну дієздатність 2005 року (Англія та Уельс), є частиною перевірки здатності особи ухвалити рішення?

  1. AЧи має вона діагноз деменції
  2. BЧи може вона зрозуміти, запам'ятати та зважити інформацію й повідомити рішення
  3. CЧи старша вона за 65 років
  4. DЧи погоджується ухвалене нею рішення з порадою лікаря та команди з догляду
3.Клінічна сестринська справаСередня

A patient taking a statin reports unexplained muscle pain and weakness. What should the nurse do?

  1. ATell them to double the dose
  2. BReassure them that this is a sign the drug is working
  3. CAdvise more vigorous exercise to work through it
  4. DReport it, as statins can cause muscle damage
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with stress incontinence is taught self-care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll try to lose some weight if I can."
  2. B"I'll cut down on caffeine."
  3. C"I'll drink as little as possible so I don't leak."
  4. D"I'll do my pelvic floor exercises every day."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного алкалозу HCO₃⁻ спадає на 5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ нижчий за 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 21 % кисню показує PaO₂ 78 mmHg (10,4 kPa) і PaCO₂ 53 mmHg (7,1 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 21%PaO₂ 78 mmHg (10,4 kPa)PaCO₂ 53 mmHg (7,1 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
8857SBPDBPmmHgHR 81/min · SI = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має пульс 81/min і артеріальний тиск 88/57 mmHg. Знайдіть шоковий індекс SI = HR/SBP. Округліть до двох знаків після коми.

HR 81/minBP 88/57 mmHg
SI =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: синю або бліду шкіру по всьому тілу, відсутнє серцебиття, відсутню реакцію на подразнення, в’ялі кінцівки без м’язового тонусу і відсутність дихання. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1 kcal/mL84% вільна вода40 mL/hкожні 4 h62 kg · 35 mL/kg/добу18 h/добуV = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 62 kg має ціль за рідиною 35 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 84% вільної води й іде зі швидкістю 40 mL/h протягом 18 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 4 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.

62 kg35 mL/kg/добу84%40 mL/h · 18 hкожні 4 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 15%1000 mLамінокислоти 3,5%1000 mLліпіди 20%100 mL · 2 kcal/mLдекстроза 3,4 kcal/gамінокислоти 4 kcal/gE = ? kcal

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1000 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 15% декстрози та 3,5% амінокислот, а також 100 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть загальну енергію E, яку отримує пацієнт, у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.

1000 mLдекстроза 15%амінокислоти 3,5%ліпіди 100 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Якого пацієнта медсестра має оглянути першим після передачі зміни?

  1. AПацієнта з новою гіпсовою пов'язкою, який каже, що стопа німіє, а пальці холодні
  2. BПацієнта з остеоартритом, який повідомляє про ранкову скутість щодня
  3. CПацієнта, який хоче допомоги з душем перед приходом відвідувачів
  4. DПацієнта на діуретику, який виділив 400 mL сечі з 08:00
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient with COPD on 2 L/min oxygen becomes drowsy and hard to wake. The SpO₂ is 93%. What is the priority?

  1. AIncrease the oxygen to 6 L/min so that the saturation goes even higher than now
  2. BLet the patient sleep, because the saturation is above target
  3. CGive the as-needed sedative so the patient rests comfortably
  4. DAssess breathing and escalate for a blood gas, as carbon dioxide may be rising
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Чому рідкі лікарські форми для перорального введення дають пероральними чи ентеральними шприцами, а не стандартними внутрішньовенними?

  1. AПероральні шприци не підходять до внутрішньовенних ліній, що запобігає помилкам щодо шляху введення
  2. BПероральні шприци точніше відміряють внутрішньовенні дози
  3. CПричини безпеки немає; це лише традиція
  4. DВнутрішньовенні шприци не можуть точно відміряти малі об'єми пероральної рідини
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse who is not immune to chickenpox was exposed to a patient with varicella before precautions began. What usually happens?

  1. AThe nurse only needs to wear gloves for the next month
  2. BThe nurse continues working with all patients as usual, including newborns
  3. CThe nurse must take a two-week course of antibiotics to prevent the infection
  4. DThe nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

Apart from the lithium level, which tests are monitored regularly in long-term lithium therapy?

  1. AKidney function and thyroid function
  2. BINR and the platelet count
  3. CLiver enzymes and serum amylase
  4. DTroponin and creatine kinase (CK)
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

У пацієнта без проблем з нирками та з нормальною ЕКГ калій 6,2 mEq/L. Лабораторія зазначає, що зразок був гемолізований. Яке тлумачення найкраще?

  1. AКалій безумовно нормальний і не потребує подальшого спостереження
  2. BРезультат може бути хибно високим; оцінити пацієнта й організувати повторний зразок
  3. CНегайно лікувати інсуліном і глюкозою без додаткових перевірок
  4. DУ пацієнта ниркова недостатність

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · From the length of the forearm (ulna)

Чому це відповідь

MUST includes tables that estimate height from ulna length when the patient cannot stand. Self-reported height can also be used if it is reliable.

Відповідь

A · From the length of the forearm (ulna)
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Чи може вона зрозуміти, запам'ятати та зважити інформацію й повідомити рішення

Чому це відповідь

Особа недієздатна щодо рішення, якщо через порушення психіки чи мозку не може зрозуміти, запам'ятати, використати чи зважити інформацію або повідомити своє рішення. Нерозважливий вибір сам по собі не свідчить про недієздатність.

Відповідь

B · Чи може вона зрозуміти, запам'ятати та зважити інформацію й повідомити рішення
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Report it, as statins can cause muscle damage

Чому це відповідь

Statins can cause myopathy and, rarely, rhabdomyolysis. Unexplained muscle symptoms should be reported so creatine kinase can be checked and the drug reviewed.

Відповідь

D · Report it, as statins can cause muscle damage
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · "I'll drink as little as possible so I don't leak."

Чому це відповідь

Restricting fluids concentrates urine, irritates the bladder and risks dehydration and infection. Pelvic floor exercises, weight loss and reducing caffeine are recommended measures.

Відповідь

C · "I'll drink as little as possible so I don't leak."
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 16 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|24 − 40| = 16 mmHg → 1,6 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,6 = 16 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 16 mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 5,48 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,21·713 − 53/0,8 = 149,7 − 66,25 = 83,48 mmHg

Градієнт

A–a = 83,48 − 78 = 5,48 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 5,48 mmHg
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: SI = 0,92

Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.

Шоковий індекс

SI = 81/88 = 0,9205 ≈ 0,92

Відповідь

SI = 0,92

Вище звичайних 0,5–0,7.

8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: синю або бліду шкіру по всьому тілу → 0
Пульс: 0 → 0
Гримаса: відсутню реакцію на подразнення → 0
Активність: в’ялі кінцівки без м’язового тонусу → 0
Дихання: відсутність дихання → 0

Додайте

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Інтерпретація

0 → низький

Відповідь

низький
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: V = 261 mL

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ціль за рідиною

35·62 = 2170 mL/добу

Вільна вода із суміші

40·18 = 720 mL
720·0,84 = 604,8 mL

Ще потрібна вода

2170 − 604,8 = 1565 mL/добу

Об’єм одного промивання

24/4 = 6 промивання
V = 1565/6 = 260,9 ≈ 261 mL

Відповідь

V = 261 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: E = 850 kcal/добу

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 15·1000/100 = 150 g
амінокислоти: 3,5·1000/100 = 35 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 150·3,4 = 510 kcal
амінокислоти: 35·4 = 140 kcal
ліпіди: 100·2 = 200 kcal

Повна енергія

E = 510 + 140 + 200 = 850 kcal/добу

Відповідь

E = 850 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 1,4 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

35 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 35 × 0,04 s = 1,4 s

Порівняйте з P–P

1,40 ÷ 0,80 ≈ 1,7 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 1,4 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: зубці P

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 22 малих клітинок, 1500 ÷ 22 ≈ 68 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,88 s.
3. Зубці P: інвертовані, безпосередньо після кожного QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,10 s, вузький (менше 0,12 s).

Перший ненормальний крок

зубці P → прискорений вузловий ритм

Відповідь

зубці P
13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Пацієнта з новою гіпсовою пов'язкою, який каже, що стопа німіє, а пальці холодні

Чому це відповідь

Оніміння та холодні пальці під гіпсом вказують на порушення кровообігу, можливо, компартмент-синдром, що може спричинити незворотні ушкодження за кілька годин. Інші знахідки очікувані або рутинні.

Відповідь

A · Пацієнта з новою гіпсовою пов'язкою, який каже, що стопа німіє, а пальці холодні
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Assess breathing and escalate for a blood gas, as carbon dioxide may be rising

Чому це відповідь

In COPD, drowsiness can be a sign of carbon dioxide retention (hypercapnia), even when the saturation is acceptable. The nurse assesses breathing, escalates and avoids extra oxygen or sedatives that could worsen it.

Відповідь

D · Assess breathing and escalate for a blood gas, as carbon dioxide may be rising
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Пероральні шприци не підходять до внутрішньовенних ліній, що запобігає помилкам щодо шляху введення

Чому це відповідь

Пероральні та ентеральні шприци мають конектори, що не підходять до внутрішньовенних портів, тож пероральну рідину неможливо випадково ввести у вену. Помилки зі шляхом введення пероральних рідин траплялися смертельними.

Відповідь

A · Пероральні шприци не підходять до внутрішньовенних ліній, що запобігає помилкам щодо шляху введення
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy

Чому це відповідь

A non-immune worker exposed to varicella may become infectious before the rash appears, so they are usually excluded from patient contact for the incubation period, and post-exposure vaccination or other measures may be offered.

Відповідь

D · The nurse is assessed and kept from patient contact during the incubation period per policy
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Kidney function and thyroid function

Чому це відповідь

Long-term lithium can cause hypothyroidism and impair kidney function, including nephrogenic diabetes insipidus. Creatinine/eGFR and TSH are therefore checked regularly, together with sodium and the lithium level.

Відповідь

A · Kidney function and thyroid function
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Результат може бути хибно високим; оцінити пацієнта й організувати повторний зразок

Чому це відповідь

Еритроцити багаті на калій. Коли вони руйнуються в пробірці (через тугий джгут, стискання кулака чи тонку голку), калій витікає, і результат хибно високий. Медсестра все одно оцінює пацієнта й повторює тест, бо не можна пропустити справжню гіперкаліємію.

Відповідь

B · Результат може бути хибно високим; оцінити пацієнта й організувати повторний зразок

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals