Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
How is a pulse deficit measured?
AThe pulse oximeter rate is compared with the blood pressure reading
BOne nurse counts the radial pulse twice and compares the two counts
CTwo nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
DOne nurse counts the apical pulse for 15 seconds and multiplies by four
2.Основи сестринської справиСкладна
On the day after surgery, a patient's new stoma has turned dark purple. What should the nurse do?
AWait a week to see whether it changes
BRecord it as normal bruising after surgery and recheck tomorrow
CClean it firmly to remove the colour
DReport it urgently, as the stoma may be losing its blood supply
3.Клінічна сестринська справаСередня
How does ulcerative colitis differ from Crohn's disease?
AUlcerative colitis always affects the full thickness of the bowel wall
BUlcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum
CUlcerative colitis can affect any part of the gut from mouth to anus
DUlcerative colitis typically causes patchy "skip" lesions
4.Клінічна сестринська справаСкладна
A severely hypothermic patient is in cardiac arrest. Why is resuscitation usually continued until they are rewarmed?
AAdrenaline works better in cold patients
BCold patients cannot be defibrillated at all, so CPR is the only possible treatment
CHypothermia always causes brain death quickly
DThe cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальні значення: Na⁺ 130 ммоль/л, глюкоза 17,9 ммоль/л і сечовина 14,3 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 31 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.
HCO₃⁻ 31 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 56 kg потребує 2 g білка на кг на добу. Зондове харчування містить 63 g білка на літр і йде зі швидкістю 65 mL/h протягом 16 годин на добу. Скільки грамів додаткового білка ΔP на добу ще потрібно? Округліть до одного знака після коми.
56 kg2 g/kg/добу63 g/L65 mL/h · 16 h
ΔP = g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 108 kg отримує 1200 mL парентерального харчування, що містить 20% декстрози, інфузією протягом 16 годин. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.
108 kg1200 mLдекстроза 20%16 h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Ця стрічка у відведенні II показує тріпотіння передсердь зі сталим коефіцієнтом провідності. Знайдіть величину частота шлуночків в ударах за хвилину.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1асистолія
2ідіовентрикулярний ритм
3вузловий ритм
4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
A patient is receiving continuous tube feeds. Which action best reduces the risk of aspiration?
AKeep the head of the bed raised to at least 30 degrees
BIncrease the feed rate so the stomach empties sooner
CTurn the feed off only while the patient is asleep at night
DLay the patient flat for an hour after each bag is hung
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient with a head injury has a pupil on one side that is now large and does not react to light. What should the nurse do?
ARecheck it at the next routine observation in four hours
BReport it at once, as it may mean the brain is being compressed
CDim the room lights so the pupil can get smaller
DDocument it, because pupils often differ slightly after a head injury
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?
AGiving a sedative every few hours
BTying both arms to the bed frame
CUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
DCovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A patient dies after a wrong-drug error, and the hospital carries out a root cause analysis. What is its main focus?
AFinding the system and process weaknesses that allowed the error
BDeciding whether to tell the family about the error
CIdentifying which staff member made the error and should be disciplined
DEstimating the legal costs for the hospital
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient with pneumonia had a CRP of 180 mg/L on admission and 40 mg/L after 4 days of antibiotics. What does this most likely show?
AThe infection has spread to another organ
BThe patient has developed a new infection
CThe inflammation is settling with treatment
DThe antibiotic is causing liver damage
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
У пацієнта з хронічною хворобою нирок фосфат 7,2 mg/dL (2,3 mmol/L). Яке дієтичне навчання найдоречніше?
AПриймати добавки кальцію натщесерце замість зв'язувального засобу
BОбмежити продукти, багаті на фосфат, як-от перероблені продукти й коли
CЗбільшити молоко та сир, щоб захистити кістки від втрати кальцію
DПити більше газованих напоїв типу коли, щоб залишатися зволоженим
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: C · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
Чому це відповідь
A pulse deficit is the apical rate minus the radial rate, counted at the same time over a full minute. It shows that some heartbeats are too weak to reach the wrist, as in atrial fibrillation.
Відповідь
C · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Report it urgently, as the stoma may be losing its blood supply
Чому це відповідь
A dusky, purple or black stoma suggests ischaemia or necrosis, which can need surgery. The nurse reports it to the surgical team at once.
Відповідь
D · Report it urgently, as the stoma may be losing its blood supply
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: B · Ulcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum
Чому це відповідь
Ulcerative colitis involves the mucosa of the colon, spreading continuously from the rectum. Crohn's disease can affect any part of the GI tract, is transmural and has skip lesions.
Відповідь
B · Ulcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · The cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation
Чому це відповідь
Hypothermia reduces the brain's oxygen needs, and good recoveries have occurred after long resuscitation. Death is usually not confirmed until the patient has been rewarmed, unless injuries are clearly not survivable.
Відповідь
D · The cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: Osm = 292 mOsm/kg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Розрахункова осмолярність
Osm = 2·130 + 17,9 + 14,3 = 292,2 ≈ 292 mOsm/kg
Відповідь
Osm = 292 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 42,7 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний PaCO₂
0,7·31 + 21 = 42,7 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 42,7 mmHg
Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 70
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 0 + 15 + 30 + 0 + 10 + 15 = 70
Відповідь
MFS = 70
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: високий ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 15 + 30 + 0 + 0 + 0 = 45
Рівень ризику
45 → високий ризик
Відповідь
високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: ΔP = 46,5 g/добу
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібний білок
2·56 = 112 g/добу
Білок із харчування
65·16 = 1040 mL = 1,04 L
1,04·63 = 65,52 g/добу
Нестача
ΔP = 112 − 65,52 = 46,48 ≈ 46,5 g/добу
Відповідь
ΔP = 46,5 g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: GIR = 2,31 mg/kg/min
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Декстроза в пакеті
20·1200/100 = 240 g = 240 000 mg
Хвилини інфузії
16·60 = 960 min
Швидкість інфузії глюкози
GIR = 240 000/(108·960) = 2,315 ≈ 2,31 mg/kg/min
Відповідь
GIR = 2,31 mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: частота шлуночків = 75 bpm
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.
Хвилі тріпотіння
F–F = 5 малих клітинок = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 за хвилину
Комплекси QRS
R–R = 20 малих клітинок = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 за хвилину
коефіцієнт провідності = 300 ÷ 75 = 4:1
Відповідь
частота шлуночків = 75 bpm
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: ідіовентрикулярний ритм
Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 41 малих клітинок, 1500 ÷ 41 ≈ 37 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,64 s.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,20 s, широкий (0,12 s або більше) і химерний, із зубцем T у протилежному напрямку.
Інтерпретація
ідіовентрикулярний ритм
Відповідь
ідіовентрикулярний ритм
Ідіовентрикулярний ритм — це замісний ритм: шлуночки беруть керування на себе, бо водії ритму вище від них вийшли з ладу.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees
Чому це відповідь
Raising the head of the bed to at least 30 degrees during and after feeding lowers the risk of reflux and aspiration. Lying flat greatly increases the risk.
Відповідь
A · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed
Чому це відповідь
A newly fixed, dilated pupil suggests pressure on the third cranial nerve from rising intracranial pressure or a bleed. It is a neurological emergency that needs immediate escalation.
Відповідь
B · Report it at once, as it may mean the brain is being compressed
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
Чому це відповідь
Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.
Відповідь
D · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Finding the system and process weaknesses that allowed the error
Чому це відповідь
A root cause analysis looks beyond the individual to the system factors, such as storage, labeling, staffing or workflow, that allowed the error. The aim is to change the system so the error cannot happen again.
Відповідь
A · Finding the system and process weaknesses that allowed the error
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: C · The inflammation is settling with treatment
Чому це відповідь
CRP has a short half-life of about 19 hours, so it falls within days when inflammation is controlled. A falling CRP, together with clinical improvement, supports a response to treatment; a CRP that stays high or rises again needs review.
Відповідь
C · The inflammation is settling with treatment
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: B · Обмежити продукти, багаті на фосфат, як-от перероблені продукти й коли
Чому це відповідь
Високий фосфат при ХХН контролюють обмеженням споживання фосфату, прийомом зв'язувальних засобів під час їжі та діалізом. Перероблені продукти з фосфатними добавками, коли та велика кількість молочних продуктів — основні джерела.
Відповідь
B · Обмежити продукти, багаті на фосфат, як-от перероблені продукти й коли