Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why is an IV giving set primed before connecting it to the patient?

  1. ATo remove air from the line
  2. BTo check the speed of the pump
  3. CTo warm the fluid to body temperature
  4. DTo test whether the patient is allergic to the fluid
2.Основи сестринської справиСкладна

A severely malnourished patient is about to start feeding. Which complication is a particular risk?

  1. ARefeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
  2. BVery high blood sodium in the first hour
  3. CImmediate allergic reaction to the feed
  4. DSudden weight gain of several kilograms of fat in the first week
3.Клінічна сестринська справаСередня

When should discharge planning usually begin?

  1. AOn the morning of discharge
  2. BAfter the patient has been home for a week
  3. COn or soon after admission
  4. DOnly after the patient asks to go home
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient suddenly develops a severe "worst ever" headache that reached full intensity within seconds, followed by vomiting and neck stiffness. What should be suspected?

  1. ATension headache
  2. BSinusitis
  3. CMigraine with aura in a known migraine sufferer
  4. DSubarachnoid haemorrhage
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 141 ммоль/л, глюкоза 30,5 ммоль/л і сечовина 21,8 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 141 mmol/Lглюкоза 30,5 mmol/Lсечовина 21,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,17PaCO₂mmHg354517HCO₃⁻mmol/L22266адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,17, PaCO₂ 17 mmHg (2,3 kPa), HCO₃⁻ 6 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,17PaCO₂ 17 mmHg (2,3 kPa)HCO₃⁻ 6 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), видає лише незрозумілі звуки, як-от стогін і має найкращу рухову відповідь: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 10/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 84/50 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 36,4 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 10SpO₂ 97%повітряSBP 84HR 76AT 36,4 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
182 cmжінкаIBW = ? kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся формулою Дівайн, щоб знайти ідеальну масу тіла IBW для жінка зростом 182 cm (1 in = 2,54 cm). Округліть до одного знака після коми.

182 cmжінка1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
151 kg175 cmчоловікBMI = kg/m²P = ? g/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). чоловік у критичному стані має зріст 175 cm і важить 151 kg. Навчальний протокол передбачає 2 g білка на kg ідеальної маси тіла (за Девайном) на добу, якщо ІМТ від 30 до менш ніж 40 kg/m², і 2,5 g/kg ідеальної маси тіла на добу, якщо ІМТ 40 kg/m² або більше. Знайдіть цільову кількість білка P у g/добу. Округліть до найближчого цілого числа.

175 cm151 kgчоловікBMI 30–40: 2 g/kg IBWBMI ≥ 40: 2,5 g/kg IBW
P = g/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція передсердьтріпотіння передсердь, провідність 2:1тріпотіння передсердь, провідність 3:1тріпотіння передсердь, провідність 4:1

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція передсердь
  2. 2тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  3. 3тріпотіння передсердь, провідність 3:1
  4. 4тріпотіння передсердь, провідність 4:1
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVфібриляція шлуночківтріпотіння передсердь, провідність 2:1надшлуночкова тахікардія (SVT)torsades de pointes

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1фібриляція шлуночків
  2. 2тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  3. 3надшлуночкова тахікардія (SVT)
  4. 4torsades de pointes
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has heart failure. Which instruction about daily weights is best to give the nursing assistant?

  1. A“Only weigh him if his ankles look more swollen than they did yesterday afternoon.”
  2. B“Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”
  3. C“Weigh him after lunch, fully dressed, with his shoes on.”
  4. D“Weigh him at any time today, on whichever scale is free.”
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Яке доручення практичній медсестрі (LPN/LVN) найдоречніше?

  1. AПацієнт з новою фібриляцією передсердь, якому щойно почали внутрішньовенну інфузію дилтіазему
  2. BПацієнт, якому потрібне навчання перед випискою щодо нещодавно призначеного варфарину
  3. CПацієнт, переведений з інтенсивної терапії годину тому
  4. DПацієнт зі стабільним ХОЗЛ, якому потрібні запланована небулізація бронхолітиків та пероральні ліки
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A parent says, “I tell my son his medicine is candy so he takes it.” What should the nurse teach?

  1. AIt only matters for medicines that taste bitter or are hard to swallow
  2. BThis is a good idea and makes giving medicine easier
  3. CIt is fine as long as the medicine is kept in the fridge
  4. DDo not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Медсестра прибуває на місце пожежі в коридорі, і вогонь поширюється. Пацієнти лежать у сусідніх палатах. Що має зробити медсестра після піднесення тривоги?

  1. AСпустити пацієнтів на перший поверх найближчим ліфтом
  2. BЗачинити двері й перемістити пацієнтів, яким загрожує небезпека, горизонтально за протипожежні двері
  3. CСпробувати самій загасити вогонь, що поширюється, вогнегасником
  4. DВідчинити всі двері й вікна, щоб вийшов дим
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient on hemodialysis has an arteriovenous (AV) fistula in the left arm. Where should the nurse draw routine blood samples?

  1. AFrom the left hand
  2. BFrom the left wrist
  3. CFrom the right arm
  4. DFrom the fistula
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Загальний кальцій пацієнта 7,9 mg/dL (2,0 mmol/L), альбумін 2,4 g/dL (24 g/L), симптомів немає. Який тест найкраще з'ясує, чи є справжня гіпокальціємія?

  1. AПитома вага сечі
  2. BHbA1c
  3. CІонізований кальцій
  4. DНатрій у сироватці

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · To remove air from the line

Чому це відповідь

Priming fills the line with fluid and removes air, which could otherwise enter the vein and cause an air embolism.

Відповідь

A · To remove air from the line
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium

Чому це відповідь

When feeding restarts after starvation, insulin release drives phosphate, potassium and magnesium into the cells. Low levels can cause heart failure and arrhythmias, so feeding starts slowly and bloods are monitored.

Відповідь

A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · On or soon after admission

Чому це відповідь

Discharge planning starts early so that needs such as equipment, care packages, medicines and follow-up are ready when the patient is fit to leave.

Відповідь

C · On or soon after admission
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Subarachnoid haemorrhage

Чому це відповідь

A sudden thunderclap headache suggests bleeding into the subarachnoid space, often from a ruptured aneurysm. It needs an urgent CT scan and neurosurgical input.

Відповідь

D · Subarachnoid haemorrhage
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 334 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·141 + 30,5 + 21,8 = 334,3 ≈ 334 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 334 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·6 + 8 = 17 → 15–19 mmHg

Порівняйте

виміряний: 17 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: видає лише незрозумілі звуки, як-от стогін → 2
M: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання) → 2

Додайте

GCS = 2 + 2 + 2 = 6

Тяжкість

GCS 6 → тяжка

Відповідь

тяжка
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 10/min → 1
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,4 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 4
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: IBW = 72,3 kg

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Зріст у дюймах

182 cm/2,54 = 71,65 in

Ідеальна маса тіла (Девайн)

IBW = 45,5 + 2,3·(71,65 − 60) = 72,3 kg

Відповідь

IBW = 72,3 kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: P = 176 g/добу

Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Ожиріння при критичних станах (ASPEN/SCCM 2016): ІМТ = маса/зріст² (kg/m²). Цільова кількість білка — 2 g/kg ідеальної маси тіла на добу при ІМТ 30–40 і до 2,5 g/kg ідеальної маси тіла на добу при ІМТ 40 і вище. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Індекс маси тіла

BMI = 151/1,75² = 49,31 kg/m²

Ідеальна маса тіла (Девайн)

175 cm/2,54 = 68,9 in
IBW = 50 + 2,3·(68,9 − 60) = 70,46 kg

Ціль за білком

ІМТ 40 або більше: 2,5 g на кг ідеальної маси тіла.

P = 2,5·70,46 = 176,2 ≈ 176 g/добу

Відповідь

P = 176 g/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: тріпотіння передсердь, провідність 4:1

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 20 малих клітинок, 1500 ÷ 20 ≈ 75 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 0,80 s.
3. Зубці P: відсутні; регулярні пилкоподібні хвилі тріпотіння кожні 0,20 s (300 за хвилину), 4 на кожен QRS.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

тріпотіння передсердь, провідність 4:1

Відповідь

тріпотіння передсердь, провідність 4:1
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: torsades de pointes

Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.

П’ять кроків

1. Частота: дуже висока, комплекси розташовані приблизно через 6 малих клітинок (приблизно 250 за хвилину).
2. Ритм: швидкий і приблизно регулярний, але висота й напрямок комплексів змінюються у вигляді веретеноподібного візерунка, що повторюється.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: широкий і поліморфний; комплекси скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз.

Інтерпретація

torsades de pointes

Відповідь

torsades de pointes

Torsades de pointes — поліморфна VT, пов’язана з подовженим інтервалом QT. Це лише практика розпізнавання.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · “Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”

Чому це відповідь

Daily weights are measured at the same time, on the same scale and in similar clothing so that changes show real fluid gain. A quick rise in weight can be an early sign of worsening heart failure.

Відповідь

B · “Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Пацієнт зі стабільним ХОЗЛ, якому потрібні запланована небулізація бронхолітиків та пероральні ліки

Чому це відповідь

Стабільний пацієнт з ХОЗЛ із рутинним лікуванням потребує передбачуваного догляду. Нещодавній перевід з реанімації та щойно розпочата внутрішньовенна інфузія для контролю ритму потребують оцінювання дипломованою медсестрою, а первинне навчання щодо нового препарату високого ризику належить дипломованій медсестрі.

Відповідь

D · Пацієнт зі стабільним ХОЗЛ, якому потрібні запланована небулізація бронхолітиків та пероральні ліки
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: D · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching

Чому це відповідь

Calling medicine candy encourages children to look for it and swallow it, which can lead to poisoning. Parents are taught to call medicine medicine and keep it locked away.

Відповідь

D · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Зачинити двері й перемістити пацієнтів, яким загрожує небезпека, горизонтально за протипожежні двері

Чому це відповідь

Зачинені двері сповільнюють поширення диму й вогню. Пацієнтів, яким загрожує безпосередня небезпека, переміщують горизонтально в безпечну зону за протипожежні двері, а за потреби евакуюють далі. Ліфтами не користуються, а пожежу, що поширюється, залишають пожежникам.

Відповідь

B · Зачинити двері й перемістити пацієнтів, яким загрожує небезпека, горизонтально за протипожежні двері
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · From the right arm

Чому це відповідь

Venipuncture, blood pressure readings and IV lines are avoided in the arm with an AV fistula or graft, to prevent damage, clotting and infection of the access. Only the dialysis team uses the access, for dialysis.

Відповідь

C · From the right arm
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Іонізований кальцій

Чому це відповідь

Низький альбумін знижує загальний кальцій, не обов'язково знижуючи активний, іонізований кальцій. Пряме вимірювання іонізованого кальцію — найнадійніший спосіб вирішити, чи потрібне лікування.

Відповідь

C · Іонізований кальцій

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals