Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Яку техніку застосовують під час встановлення сечового катетера?

  1. AОсоблива техніка не потрібна
  2. BЧисту техніку без рукавичок
  3. CАсептичну техніку
  4. DСтерильну техніку лише в чоловіків
2.Основи сестринської справиСкладна

Дорослий пацієнт недієздатний вирішувати щодо лікування й не має попереднього рішення. Як слід ухвалити рішення (Англія та Уельс)?

  1. AУ найкращих інтересах пацієнта, з урахуванням його попередніх побажань і після консультацій з близькими людьми
  2. BБезстроково чекати, доки пацієнт відновить дієздатність, хоч як би термінова чи серйозна була потреба в лікуванні
  3. CОбрати те, що найдешевше для лікарні
  4. DМедсестрою одноосібно, без залучення будь-кого
3.Клінічна сестринська справаСередня

What is the most common cause of hypernatraemia in frail older inpatients?

  1. AEating too much salt in one meal
  2. BTaking too many vitamins
  3. CNot drinking enough water
  4. DToo much exercise
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A day after surgery, a patient's haemoglobin has fallen from 125 g/L to 85 g/L (12,5 to 8,5 g/dL) and their heart rate has risen to 118/min. What is the priority?

  1. ARecheck the haemoglobin next week
  2. BEncourage the patient to eat iron-rich foods
  3. CDocument the result and take no further action
  4. DEscalate urgently, as the patient may be bleeding
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 16 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,12PaCO₂mmHg354535HCO₃⁻mmol/L222611адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,12, PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa), HCO₃⁻ 11 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,12PaCO₂ 35 mmHg (4,7 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: дуже волога; активність: іноді ходить; рухливість: незначно обмежене; харчування: дуже погане; тертя та зсув: очевидної проблеми немає. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 66 kg і має зріст 171 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

66 kg171 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
170 cmчоловікIBW = ? kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся формулою Дівайн, щоб знайти ідеальну масу тіла IBW для чоловік зростом 170 cm (1 in = 2,54 cm). Округліть до одного знака після коми.

170 cmчоловік1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 15%2400 mLамінокислоти 3,5%2400 mLліпіди 10%500 mL · 1,1 kcal/mLдекстроза 3,4 kcal/gамінокислоти 4 kcal/gE = ? kcal

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 2400 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 15% декстрози та 3,5% амінокислот, а також 500 mL 10% ліпідної емульсії (1,1 kcal/mL). Знайдіть загальну енергію E, яку отримує пацієнт, у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.

2400 mLдекстроза 15%амінокислоти 3,5%ліпіди 500 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте Інтервал QT на цій стрічці у відведенні II в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QT = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVкардіостимульований ритм, відсутність захопленняритм двокамерного (AV) кардіостимулятораідіовентрикулярний ритматріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

У цього пацієнта є кардіостимулятор. Інтерпретуйте стрічку у відведенні II. Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1кардіостимульований ритм, відсутність захоплення
  2. 2ритм двокамерного (AV) кардіостимулятора
  3. 3ідіовентрикулярний ритм
  4. 4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has taken prednisone (prednisolone in many countries) for several months. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will stop the tablets as soon as I feel better.”
  2. B“I will take the tablets with food.”
  3. C“I will tell my dentist and other doctors that I take a steroid.”
  4. D“I will report signs of infection early.”
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Медсестра керує новим помічником з догляду. Коли медсестра має перевіряти роботу помічника найретельніше?

  1. AЛише наприкінці зміни, коли переглядають документацію
  2. BНіколи, бо помічник має сертифікат на цю роль
  3. CЛише коли помічник просить допомоги із завданням, яке йому важко виконати
  4. DКоли помічник новий у завданні або пацієнт менш стабільний
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A nurse has been fit-tested for an N95 respirator. What should the nurse do each time it is put on?

  1. AWear a surgical mask underneath it
  2. BArrange a new fit test
  3. CPerform a user seal check
  4. DMoisten the edges so it seals better
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Медсестру з герпесом на губі (herpes labialis) призначено до відділення новонароджених. Що найдоречніше?

  1. AПовідомити керівника, який може тимчасово перепризначити медсестру
  2. BПрацювати як зазвичай, бо герпес на губі дуже поширений
  3. CНадіти рукавички й працювати як зазвичай
  4. DНікому не казати й маскувати висип косметикою під час змін
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

У пацієнта на інфузії гепарину АЧТЧ (aPTT) 110 секунд; ціль за протоколом — 1,5–2,5 рази від контролю в 30 секунд. Що має зробити медсестра?

  1. AДати вітамін K за призначенням і продовжити інфузію
  2. BЗбільшити швидкість інфузії, бо результат вище цільового діапазону
  3. CДіяти за протоколом гепарину, перевірити кровотечу та повідомити лікаря
  4. DПродовжити без змін і повторити aPTT наступного ранку
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient in hyperosmolar hyperglycemic state has a glucose of 1,050 mg/dL (58 mmol/L), very dry mucous membranes and a fast pulse. Which treatment is usually the first priority?

  1. AOral glucose-lowering tablets
  2. BStrict fluid restriction
  3. CLarge-volume IV fluid replacement
  4. DAn IV bolus of sodium bicarbonate

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Асептичну техніку

Чому це відповідь

Сечові катетери встановлюють за асептичною технікою зі стерильними матеріалами, щоб зменшити катетер-асоційовані інфекції сечових шляхів.

Відповідь

C · Асептичну техніку
2.Основи сестринської справи

Відповідь: A · У найкращих інтересах пацієнта, з урахуванням його попередніх побажань і після консультацій з близькими людьми

Чому це відповідь

Рішення щодо недієздатних осіб мають ухвалюватися в їхніх найкращих інтересах, з урахуванням минулих і теперішніх побажань, цінностей і переконань та після консультацій з доглядальниками й родиною. Слід обирати найменш обмежувальний варіант.

Відповідь

A · У найкращих інтересах пацієнта, з урахуванням його попередніх побажань і після консультацій з близькими людьми
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Not drinking enough water

Чому це відповідь

Hypernatraemia usually reflects water deficit, often in patients who are confused, unable to drink independently or losing fluid through fever or diarrhoea. Supporting fluid intake prevents it.

Відповідь

C · Not drinking enough water
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: D · Escalate urgently, as the patient may be bleeding

Чому це відповідь

A large fall in haemoglobin with tachycardia suggests ongoing blood loss. The nurse assesses the patient with ABCDE, checks wounds and drains and escalates for urgent review.

Відповідь

D · Escalate urgently, as the patient may be bleeding
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 32 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
дальність: 30–34 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 32 mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: додатковий респіраторний ацидоз

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·11 + 8 = 24,5 → 22,5–26,5 mmHg

Порівняйте

виміряний: 35 mmHg → додатковий респіраторний ацидоз

Відповідь

додатковий респіраторний ацидоз
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 14

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: дуже волога → 2
активність: іноді ходить → 3
рухливість: незначно обмежене → 3
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: очевидної проблеми немає → 3

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 2 + 3 + 3 + 1 + 3 = 14

Відповідь

B = 14
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: здорова маса

Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.

BMI

BMI = 66/1,71² = 22,57

Категорія

здорова маса

Відповідь

здорова маса
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: IBW = 65,9 kg

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Зріст у дюймах

170 cm/2,54 = 66,93 in

Ідеальна маса тіла (Девайн)

IBW = 50 + 2,3·(66,93 − 60) = 65,94 ≈ 65,9 kg

Відповідь

IBW = 65,9 kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: E = 2110 kcal/добу

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 15·2400/100 = 360 g
амінокислоти: 3,5·2400/100 = 84 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 360·3,4 = 1224 kcal
амінокислоти: 84·4 = 336 kcal
ліпіди: 500·1,1 = 550 kcal

Повна енергія

E = 1224 + 336 + 550 = 2110 kcal/добу

Відповідь

E = 2110 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QT = 0,38 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

9,5 малих клітинок від початку QRS до кінця зубця T

Перетворити

QT = 9,5 × 0,04 s = 0,38 s

Відповідь

QT = 0,38 s

Груба норма: при нормальній частоті QT має бути менше половини інтервалу R–R (тут R–R = 1,00 s).

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Кардіостимульовані ритми: імпульс кардіостимулятора видно як вузький вертикальний пік стимуляції. Після шлуночкового піку QRS широкий (0,12 s або більше), бо імпульс поширюється від електрода через м’яз, а не провідною системою; при стимуляції правого шлуночка він у відведенні II часто здебільшого від’ємний. Пік перед кожним зубцем P означає передсердну стимуляцію, а двокамерний (AV) кардіостимулятор показує передсердний пік і зубець P, а потім, після запрограмованої AV-затримки, шлуночковий пік і широкий QRS. Захоплення означає, що за кожним піком іде деполяризація. Відсутність захоплення — це пік без зубця P чи QRS після нього; відсутність сприйняття (піки, що не зважають на власні скорочення пацієнта) та відсутність стимуляції (немає піку, коли він має бути) — інші класичні порушення роботи.

П’ять кроків

1. Частота: 6 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 60 за хвилину.
2. Ритм: піки стимуляції регулярні (кожні 0,88 s), але R–R нерегулярний, бо після деяких піків QRS відсутній.
3. Зубці P: не видно.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,14 s і широкий після захоплених піків; за одним піком QRS не йде (відсутність захоплення).

Інтерпретація

кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Відповідь

кардіостимульований ритм, відсутність захоплення

Відсутність захоплення: кардіостимулятор спрацьовує, але серце не відповідає. Підручники вважають, що про це треба повідомляти терміново, бо пацієнт може залежати від кардіостимулятора.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”

Чому це відповідь

Stopping long-term corticosteroids suddenly can cause adrenal crisis, so they are tapered as prescribed. Taking them with food, telling other prescribers and reporting infection are correct.

Відповідь

A · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Коли помічник новий у завданні або пацієнт менш стабільний

Чому це відповідь

Нагляд посилюють, коли виконавець менш досвідчений, стан пацієнта менш передбачуваний або завдання несе більший ризик. Пасивна чи кінцева перевірка наприкінці зміни може пропустити проблеми, поки їх ще можна виправити.

Відповідь

D · Коли помічник новий у завданні або пацієнт менш стабільний
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Perform a user seal check

Чому це відповідь

A fit test confirms that a model and size suit the person. A user seal check, breathing in and out to feel for leaks at the edges, is done every time the respirator is put on.

Відповідь

C · Perform a user seal check
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Повідомити керівника, який може тимчасово перепризначити медсестру

Чому це відповідь

Вірус простого герпесу може спричинити тяжку інфекцію в новонароджених. Працівники з активними висипами інформують керівника й дотримуються порад служби гігієни праці, що часто означає уникання контакту з новонародженими та іншими пацієнтами групи ризику, доки висип не загоїться.

Відповідь

A · Повідомити керівника, який може тимчасово перепризначити медсестру
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Діяти за протоколом гепарину, перевірити кровотечу та повідомити лікаря

Чому це відповідь

110 с значно вище цілі приблизно 45–75 с, тому ризик кровотечі високий. Медсестра діє за протоколом гепарину, оцінює кровотечу та повідомляє лікаря. Протамін — антидот гепарину; вітамін K усуває дію варфарину.Перевірено за: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

C · Діяти за протоколом гепарину, перевірити кровотечу та повідомити лікаря
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Large-volume IV fluid replacement

Чому це відповідь

In HHS the fluid deficit is often very large, so IV fluid replacement is the first priority; it also lowers the glucose. Insulin follows as prescribed, and potassium, sodium and mental status are monitored closely.Перевірено за: Diabetic hyperglycemic hyperosmolar syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

C · Large-volume IV fluid replacement

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals