Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Шкіра вздовж периферичної внутрішньовенної канюлі червона, болюча й набрякла. Яка дія доречна?

  1. AВидалити канюлю й задокументувати це, потім встановити нову, якщо вона ще потрібна
  2. BСильніше промити канюлю, щоб прочистити її
  3. CЗбільшити швидкість інфузії
  4. DНакрити її свіжою пов'язкою й продовжити інфузію за призначенням
2.Основи сестринської справиСкладна

Three days after abdominal surgery, a patient coughs and the wound opens with bowel visible. What should the nurse do first?

  1. APush the bowel gently back into the abdomen, then apply a firm bandage over it
  2. BLeave the wound uncovered so the surgeon can see it
  3. CSit the patient fully upright and ask them to cough again
  4. DCover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
3.Клінічна сестринська справаСередня

У пацієнта вперше з'явилася сплутаність, частота дихання 24/min і систолічний тиск 95 mmHg. Що слід запідозрити насамперед?

  1. AНормальне післяопераційне відновлення
  2. BСепсис
  3. CАлкогольне сп'яніння
  4. DТривогу
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with a confirmed pulmonary embolism is started on anticoagulation. Which statement best explains its purpose?

  1. AIt is mainly given to lower the blood pressure
  2. BIt thins the blood so that the lungs absorb more oxygen
  3. CIt stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
  4. DIt dissolves the clot completely within minutes of the first dose being given
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 152 ммоль/л, глюкоза 24,3 ммоль/л і сечовина 19,8 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 152 mmol/Lглюкоза 24,3 mmol/Lсечовина 19,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 42 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 42 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: дуже волога; активність: ходить часто; рухливість: без обмежень; харчування: дуже погане; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
193 cmчоловікIBW = ? kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся формулою Дівайн, щоб знайти ідеальну масу тіла IBW для чоловік зростом 193 cm (1 in = 2,54 cm). Округліть до одного знака після коми.

193 cmчоловік1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 10%1200 mLамінокислоти 6%1200 mLліпіди 20%500 mL · 2 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1200 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 10% декстрози та 6% амінокислот, а також 500 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

1200 mLдекстроза 10%амінокислоти 6%ліпіди 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mVтріпотіння передсердь, провідність 4:1тріпотіння передсердь, провідність 2:1синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)фібриляція передсердь

Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1тріпотіння передсердь, провідність 4:1
  2. 2тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  3. 3синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
  4. 4фібриляція передсердь
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVсинусова брадикардіяатріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)AV-блокада 2:1 (тип не визначено)атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II. Яку інтерпретацію можна обґрунтувати за цією єдиною стрічкою? Клацніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1синусова брадикардія
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  3. 3AV-блокада 2:1 (тип не визначено)
  4. 4атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient with mild dysphagia after a stroke is eating. Which technique helps make swallowing safer?

  1. ASitting upright with the chin tucked down while swallowing
  2. BDrinking thin fluids quickly through a straw between bites
  3. CLying flat with the head tilted back
  4. DTalking while eating to stay alert
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient was knocked out briefly in a fall, then woke and talked normally. Two hours later the patient becomes drowsy and one pupil is larger. What is the most likely cause?

  1. AAn epidural hematoma
  2. BA mild concussion that is settling
  3. CNormal tiredness after a fall
  4. DLow blood sugar from missing a meal
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Which information must be documented when a patient is restrained?

  1. AThe reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments
  2. BOnly the name of the nurse who applied it and the unit where it happened
  3. COnly whether the family agreed to the restraint
  4. DOnly the time the restraint was put on and the time it was taken off
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse teaches a patient about home oxygen safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will put a ‘no smoking’ sign on my front door for visitors.”
  2. B“I will keep my spare cylinders upright and secured.”
  3. C“I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
  4. D“I will keep my oxygen away from the stove.”
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

Which finding during a transfusion suggests transfusion-associated circulatory overload (TACO)?

  1. AHives and itching without other signs
  2. BBack pain with dark red urine output
  3. CCrackles, hypertension and a raised BNP
  4. DA low temperature and slow heart rate
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

Результат АЧТЧ надзвичайно високий, але медсестра дізнається, що зразок узято з руки, де йде інфузія гепарину. Яка найкраща дія?

  1. AЗапросити новий зразок з протилежної руки, перш ніж коригувати дозу
  2. BНегайно дати протамін для усунення дії гепарину
  3. CОстаточно припинити інфузію гепарину й повідомити лікаря
  4. DПрийняти результат і вдвічі зменшити швидкість інфузії

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Видалити канюлю й задокументувати це, потім встановити нову, якщо вона ще потрібна

Чому це відповідь

Флебіт — запалення вени. Канюлю слід видалити, місце задокументувати й спостерігати, а нову канюлю встановити в іншому місці лише якщо вона ще потрібна.

Відповідь

A · Видалити канюлю й задокументувати це, потім встановити нову, якщо вона ще потрібна
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help

Чому це відповідь

Evisceration is a surgical emergency. The nurse stays with the patient, covers the bowel with sterile moist dressings, positions them to reduce tension on the wound and calls for urgent surgical review.

Відповідь

D · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Сепсис

Чому це відповідь

Ці три ознаки становлять критерії qSOFA і вказують на високий ризик несприятливого перебігу сепсису. Терміново ескалуйте й розпочніть протокол сепсису.

Відповідь

B · Сепсис
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down

Чому це відповідь

Anticoagulants prevent clot extension and new clots; the body's own fibrinolysis gradually breaks down the existing clot. Thrombolysis, which actively dissolves clots, is reserved for massive PE with shock.

Відповідь

C · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 348 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·152 + 24,3 + 19,8 = 348,1 ≈ 348 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 348 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 50,4 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·42 + 21 = 50,4 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 50,4 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 15

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: дуже волога → 2
активність: ходить часто → 4
рухливість: без обмежень → 4
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 2 + 4 + 4 + 1 + 2 = 15

Відповідь

B = 15
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 15 + 0 + 10 + 15 = 65

Рівень ризику

65 → високий ризик

Відповідь

високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: IBW = 86,8 kg

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Зріст у дюймах

193 cm/2,54 = 75,98 in

Ідеальна маса тіла (Девайн)

IBW = 50 + 2,3·(75,98 − 60) = 86,76 ≈ 86,8 kg

Відповідь

IBW = 86,8 kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 122

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 10·1200/100 = 120 g
амінокислоти: 6·1200/100 = 72 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 120·3,4 = 408 kcal
амінокислоти: 72·4 = 288 kcal
ліпіди: 500·2 = 1000 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 408 + 1000 = 1408 kcal
N = 72/6,25 = 11,52 g

Відношення

NPC : N = 1408/11,52 = 122,2 ≈ 122 : 1

Відповідь

NPC : N = 122

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: фібриляція передсердь

Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.

П’ять кроків

1. Частота: 10 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 100 за хвилину.
2. Ритм: абсолютно неправильний, R–R від 0,40 до 0,78 s без закономірності.
3. Зубці P: відсутні; на ізолінії видно дрібні неправильні хвилі фібриляції.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

фібриляція передсердь

Відповідь

фібриляція передсердь
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

AV-блокада 2:1: коли на кожен QRS припадає два зубці P, два проведені зубці P не йдуть поспіль, тому не видно, чи PR подовжується (тип I), чи залишається сталим (тип II) перед непроведеним зубцем P. За однією стрічкою це називають AV-блокадою 2:1; тип визначає довша стрічка або зміна співвідношення проведення. Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але жоден із них цього не доводить.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 44 малих клітинок, 1500 ÷ 44 ≈ 34 за хвилину.
2. Ритм: регулярний, кожен R–R дорівнює 1,76 s.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 0,88 s, 68 за хвилину), по два на кожен QRS.
4. Інтервал PR: постійний, 0,18 s, у проведених скороченнях.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Чому тип залишається невизначеним

Кожен другий зубець P не проводиться, тож два проведені скорочення не йдуть поспіль, і подовження PR ніколи не буде видно.
AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Відповідь

AV-блокада 2:1 (тип не визначено)

Вузький QRS робить тип I імовірнішим, а широкий — тип II, але вирішує лише довша стрічка або зміна співвідношення проведення.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing

Чому це відповідь

Sitting upright and tucking the chin narrows the airway entrance and helps food pass into the esophagus. The nurse follows the speech therapist’s plan, which may include thickened fluids.

Відповідь

A · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · An epidural hematoma

Чому це відповідь

An epidural hematoma often causes a brief loss of consciousness, a lucid interval, then rapid deterioration as arterial bleeding compresses the brain. It is a neurosurgical emergency.

Відповідь

A · An epidural hematoma
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · The reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments

Чому це відповідь

Restraint documentation includes the behavior that made it necessary, less restrictive measures tried, the order, the type used, the times applied and released, and ongoing checks of circulation, skin, needs and mental state.

Відповідь

A · The reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”

Чому це відповідь

Oxygen supports combustion, so open flames such as candles, matches, gas stoves and cigarettes must be kept away whatever the flow rate. The other statements are correct.

Відповідь

C · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · Crackles, hypertension and a raised BNP

Чому це відповідь

TACO is fluid overload, often in older adults or those with heart or kidney disease. It causes dyspnea, crackles, hypertension, distended neck veins and a raised BNP. The transfusion is stopped, the patient is sat up and diuretics may be prescribed.

Відповідь

C · Crackles, hypertension and a raised BNP
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · Запросити новий зразок з протилежної руки, перш ніж коригувати дозу

Чому це відповідь

Кров, взята з руки з інфузією, містить гепарин з крапельниці, тому АЧТЧ хибно високий. Зразок з іншої руки дає справжній результат. Зміна дози на основі хибного результату може спричинити тромбоз.Перевірено за: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Відповідь

A · Запросити новий зразок з протилежної руки, перш ніж коригувати дозу

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals