Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Який захід допомагає запобігти тромбозу глибоких вен у госпіталізованих пацієнтів?

  1. AУтримання пацієнта в ліжку якомога довше
  2. BОбмеження рідини
  3. CСхрещування ніг у положенні сидячи
  4. DРання активізація та вправи для ніг
2.Основи сестринської справиСкладна

The wife of a man with terminal cancer cries often and says she is already grieving for him. What is this called?

  1. ADelayed grief
  2. BDisenfranchised grief
  3. CComplicated grief
  4. DAnticipatory grief
3.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт із цирозом печінки стає сплутаним і сонливим, з'являється «пурхаючий» тремор рук. Яке ускладнення ймовірне?

  1. AЛише алкогольне сп'яніння
  2. BГіпоглікемія, спричинена інсуліном
  3. CПечінкова енцефалопатія
  4. DІнсульт
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient with central chest pain has ST elevation on the 12-lead ECG. What is the main aim of urgent treatment?

  1. ARestoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
  2. BStarting a cholesterol-lowering drug before any other treatment is given
  3. CStrict bed rest for several days before deciding on treatment
  4. DWaiting for the troponin result before taking any action
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 66 mmHg (8,8 kPa). Скористайтеся правилом: у разі хронічного респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 3,5 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 66 mmHg (8,8 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 135, Cl⁻ 107 і HCO₃⁻ 13 mmol/L. Обчисліть дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), використовуючи AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Дайте дві десяткові цифри.

Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 107 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/L
дельта-співвідношення =
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 21/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 142/86 mmHg, пульс 104/min, притомний, температура 35,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 21SpO₂ 98%O₂SBP 142HR 104AT 35,0 °C
NEWS2 =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 93% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 124/74 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 37,7 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 18SpO₂ 93%повітряSBP 124HR 64AT 37,7 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1,5 kcal/mL35 kcal/kg/добу? mL/h67 kg24 h/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина масою 67 kg (ІМТ нижче 30) потребує 35 kcal/kg/day. Зондове харчування забезпечує 1,5 kcal/mL і йде за допомогою помпи 24 годин на добу. Яку швидкість R ви встановлюєте на помпі в mL/h? Округліть до найближчого цілого числа.

67 kg35 kcal/kg/добу1,5 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
10,5 kgдекстроза 12,5%42 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дитина масою 10,5 kg отримує 12,5% декстрозу зі швидкістю 42 mL/h. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.

10,5 kg12,5%42 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVвузловий ритматріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)атріовентрикулярна блокада I ступеня

Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1вузловий ритм
  2. 2атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
  3. 3атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
  4. 4атріовентрикулярна блокада I ступеня
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient has taken prednisone (prednisolone in many countries) for several months. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will stop the tablets as soon as I feel better.”
  2. B“I will report signs of infection early.”
  3. C“I will tell my dentist and other doctors that I take a steroid.”
  4. D“I will take the tablets with food.”
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient is admitted with inhalational anthrax. Which precautions are needed?

  1. AAirborne precautions in a negative-pressure room for the whole of the hospital stay
  2. BStandard precautions, because it does not usually spread from person to person
  3. CFull contact and droplet precautions for all staff and visitors on the unit
  4. DDroplet precautions with a surgical mask for everyone who enters
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

A patient with difficulty swallowing is prescribed an extended-release tablet. What should the nurse do?

  1. ADissolve the tablet in a glass of hot water
  2. BAsk the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet
  3. CCrush the tablet finely and mix it into a spoonful of applesauce or yogurt
  4. DCut the tablet in half so it is easier to swallow
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

Дитину з вітряною віспою госпіталізовано. Хто з працівників найкращий вибір для догляду за дитиною?

  1. AСтудентка-медсестра з невідомим імунітетом
  2. BМедсестра, яка ніколи не хворіла на вітряну віспу й не щеплена
  3. CМедсестра з документально підтвердженим імунітетом до вітряної віспи
  4. DМедсестра, яка вагітна й не впевнена у своєму імунітеті
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

Which finding during a transfusion suggests transfusion-associated circulatory overload (TACO)?

  1. AHives and itching without other signs
  2. BBack pain with dark red urine output
  3. CA low temperature and slow heart rate
  4. DCrackles, hypertension and a raised BNP
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient has fever, chills, flank pain and costovertebral angle tenderness. Urinalysis shows many white cells and white cell casts. Which condition is most likely?

  1. AGlomerulonephritis
  2. BAcute pyelonephritis
  3. CSimple cystitis
  4. DNephrotic syndrome

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Рання активізація та вправи для ніг

Чому це відповідь

Рання активізація, вправи для ніг, достатня гідратація і, за відповідної оцінки, компресія чи антикоагулянти зменшують венозний застій і ризик тромбозу.

Відповідь

D · Рання активізація та вправи для ніг
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Anticipatory grief

Чому це відповідь

Anticipatory grief happens before an expected death. It is a normal reaction, and nurses can support it by listening and involving the family in care.

Відповідь

D · Anticipatory grief
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Печінкова енцефалопатія

Чому це відповідь

Печінкова енцефалопатія спричиняє сплутаність і астериксис. Для зменшення всмоктування аміаку часто застосовують лактулозу та лікують провокувальні чинники, як-от інфекцію чи кровотечу.

Відповідь

C · Печінкова енцефалопатія
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly

Чому це відповідь

ST-elevation myocardial infarction means a coronary artery is usually completely blocked. Urgent reperfusion by primary PCI, or thrombolysis if PCI is not available in time, limits the amount of heart muscle that dies.

Відповідь

A · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 33,1 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|66 − 40| = 26 mmHg → 2,6 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·2,6 = 33,1 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 33,1 mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: дельта-співвідношення = 0,2727

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 135 − (107 + 13) = 15

Дельта-співвідношення

(15 − 12)/(24 − 13) = 3/11 = 0,2727

Відповідь

дельта-співвідношення = 0,2727

Нижче за 1: додатковий ацидоз з нормальною аніонною різницею.

7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 21/min → 2
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 104/min → 1
притомний (A) → 0
T 35,0 °C → 3

Додайте

NEWS2 = 2 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 3 = 8

Відповідь

NEWS2 = 8
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 93% → 2
на повітрі → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: R = 65 mL/h

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Потрібна енергія

E = 35·67 = 2345 kcal/добу

Добовий об’єм

V = 2345/1,5 = 1563 mL/добу

Швидкість помпи

R = 1563/24 = 65,14 ≈ 65 mL/h

Відповідь

R = 65 mL/h
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: GIR = 8,33 mg/kg/min

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація декстрози

12,5% = 125 mg/mL

Декстроза за хвилину

125·42/60 = 87,5 mg/min

На кілограм

GIR = 87,5/10,5 = 8,333 ≈ 8,33 mg/kg/min

Відповідь

GIR = 8,33 mg/kg/min

Скорочений спосіб: GIR = % декстрози × mL/h/(6 × kg).

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 1,92 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

48 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 48 × 0,04 s = 1,92 s

Порівняйте з P–P

1,92 ÷ 0,84 ≈ 2,3 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 1,92 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

П’ять кроків

1. Частота: R–R = 34 малих клітинок, 1500 ÷ 34 ≈ 44 за хвилину.
2. Ритм: R–R регулярний (1,36 s) і P–P регулярний (0,60 s), але вони незалежні одне від одного.
3. Зубці P: позитивні й регулярні, 100 за хвилину, але не пов’язані з комплексами QRS; деякі приховані в QRS або зубці T.
4. Інтервал PR: змінюється від скорочення до скорочення; сталого зв’язку немає.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Інтерпретація

атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Відповідь

атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)

Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”

Чому це відповідь

Stopping long-term corticosteroids suddenly can cause adrenal crisis, so they are tapered as prescribed. Taking them with food, telling other prescribers and reporting infection are correct.

Відповідь

A · “I will stop the tablets as soon as I feel better.”
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Standard precautions, because it does not usually spread from person to person

Чому це відповідь

Inhalational anthrax is not spread from person to person, so standard precautions are used. Contact precautions may be added for skin (cutaneous) anthrax with draining lesions.

Відповідь

B · Standard precautions, because it does not usually spread from person to person
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: B · Ask the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet

Чому це відповідь

Crushing or splitting an extended-release product can release the whole dose at once and cause toxicity. The nurse asks for a suitable alternative, such as a liquid or immediate-release form.

Відповідь

B · Ask the prescriber or pharmacist for another form and not crush the tablet
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Медсестра з документально підтвердженим імунітетом до вітряної віспи

Чому це відповідь

Доглядати за пацієнтами з вітряною віспою мають працівники з підтвердженим імунітетом — після щеплення або перенесеної інфекції. Працівники без імунітету, особливо вагітні, ризикують захворіти й можуть поширити вірус на інших пацієнтів.

Відповідь

C · Медсестра з документально підтвердженим імунітетом до вітряної віспи
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Crackles, hypertension and a raised BNP

Чому це відповідь

TACO is fluid overload, often in older adults or those with heart or kidney disease. It causes dyspnea, crackles, hypertension, distended neck veins and a raised BNP. The transfusion is stopped, the patient is sat up and diuretics may be prescribed.

Відповідь

D · Crackles, hypertension and a raised BNP
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Acute pyelonephritis

Чому це відповідь

White cell casts show that the inflammation is in the kidney itself, not just the bladder. With fever and flank pain this indicates pyelonephritis. Glomerulonephritis typically causes red cell casts, and nephrotic syndrome causes heavy protein loss.Перевірено за: Urinary casts · MedlinePlus (NIH) (2025); Glomerulonephritis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Відповідь

B · Acute pyelonephritis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals