Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient has just died. What should the nurse find out before starting last offices?

  1. AThe patient's favourite food
  2. BWhether the patient's bills had all been paid
  3. CThe family's religious and cultural wishes
  4. DThe patient's blood group
2.Основи сестринської справиСкладна

For a healthy adult having planned surgery, until how long before anaesthesia can water usually still be taken?

  1. AUp to 24 hours before
  2. BUp to 2 hours before
  3. CWater is not allowed from the day before
  4. DUp to 12 hours before
3.Клінічна сестринська справаСередня

A patient on peritoneal dialysis notices the drained fluid has become cloudy and has abdominal pain. What is likely?

  1. AA urinary tract infection
  2. BConstipation
  3. CPeritonitis
  4. DNormal dialysis fluid
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient admitted after a fall takes many regular medicines. Which safety step on admission helps prevent medication errors?

  1. AMedicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records
  2. BPrescribing only the medicines that the patient can remember taking
  3. CStopping all regular medicines until the day the patient is discharged
  4. DDoubling the doses to make up for any missed while at home
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 146 ммоль/л, глюкоза 4,2 ммоль/л і сечовина 8 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 146 mmol/Lглюкоза 4,2 mmol/Lсечовина 8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,34PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222616додатковий ацидоз з нормальною різницеючистий ацидоз з високою різницеюдодатковий метаболічний алкалоз

Навчальний газовий склад показує pH 7,34, PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa) і HCO₃⁻ 16 mmol/L, з Na⁺ 135 і Cl⁻ 97 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.

pH 7,34PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/LNa⁺ 135 mmol/LCl⁻ 97 mmol/L
  1. 1додатковий ацидоз з нормальною різницею
  2. 2чистий ацидоз з високою різницею
  3. 3додатковий метаболічний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: без порушень; вологість: постійно волога; активність: ходить часто; рухливість: дуже обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: потенційна проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
немає ризикулегкий ризикпомірний ризиквисокий ризикдуже високий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: дуже обмежене; вологість: постійно волога; активність: ходить часто; рухливість: повністю нерухомий; харчування: дуже погане; тертя та зсув: потенційна проблема. Використайте категорії 19–23 немає ризику, 15–18 легкий, 13–14 помірний, 10–12 високий і 9 або менше дуже високий. Натисніть на рівень ризику.

  1. 1немає ризику
  2. 2легкий ризик
  3. 3помірний ризик
  4. 4високий ризик
  5. 5дуже високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
1,5 kcal/mL76% вільна вода55 mL/hкожні 6 h55 kg · 35 mL/kg/добу18 h/добуV = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 55 kg має ціль за рідиною 35 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 76% вільної води й іде зі швидкістю 55 mL/h протягом 18 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 6 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.

55 kg35 mL/kg/добу76%55 mL/h · 18 hкожні 6 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
24 hдекстроза 12,5%2400 mLамінокислоти 4,25%2400 mLліпіди 20%250 mL · 2 kcal/mLN = білок/6,25NPC : N = ? : 1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 2400 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 12,5% декстрози та 4,25% амінокислот, а також 250 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть співвідношення небілкових кілокалорій до азоту NPC : N (число x у x : 1). Округліть до найближчого цілого числа.

2400 mLдекстроза 12,5%амінокислоти 4,25%ліпіди 250 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVтріпотіння передсердь, провідність 2:1надшлуночкова тахікардія (SVT)torsades de pointesідіовентрикулярний ритм

Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1тріпотіння передсердь, провідність 2:1
  2. 2надшлуночкова тахікардія (SVT)
  3. 3torsades de pointes
  4. 4ідіовентрикулярний ритм
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A patient reports pain of 8/10. Before giving the prescribed as-needed analgesic, what does the nurse do first?

  1. AAssess the location, character and onset of the pain and the vital signs
  2. BAsk the nursing assistant to reposition the patient
  3. CTell the patient to wait until the next scheduled dose is due in two hours
  4. DGive the strongest analgesic on the chart straight away
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Якому пацієнтові медсестра має приділити увагу першою?

  1. AПацієнтові з хронічним болем у спині, який просить грілку
  2. BПацієнтові з відомою мігренню, у якого головний біль, схожий на звичні
  3. CПацієнтові, який каже, що це «найгірший головний біль у моєму житті», що почався раптово, з артеріальним тиском 170/100 mmHg
  4. DПацієнтові з давньою гіпертензією, чий артеріальний тиск 158/94 mmHg і який не має симптомів
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Before inserting a peripheral IV, the nurse cleans the skin with chlorhexidine-alcohol. What should the nurse do next?

  1. ALet it dry fully and do not touch the site again
  2. BFeel for the vein again with an ungloved finger
  3. CBlow on the site so it dries faster
  4. DWipe it off with a dry gauze straight away
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A visitor is receiving an electric shock from a faulty lamp and is still touching it. What should the nurse do first?

  1. AStart chest compressions straight away
  2. BPull the visitor away from the lamp by the arm as quickly as possible
  3. CSwitch off the power or unplug the lamp without touching the person
  4. DThrow water over the lamp to stop the current
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A patient with recurrent gout starts allopurinol. Which laboratory result shows that the treatment is achieving its goal?

  1. AA rising serum calcium
  2. BA rising white cell count
  3. CA falling serum uric acid
  4. DA falling serum potassium
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

After a crush injury, a patient's urine dipstick is strongly positive for blood, but microscopy shows almost no red cells. CK is very high. What best explains this?

  1. AThe sample was contaminated with menstrual blood
  2. BBleeding is coming from the bladder lining
  3. CA kidney stone is scraping the ureter lining
  4. DMyoglobin from damaged muscle is in the urine

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: C · The family's religious and cultural wishes

Чому це відповідь

Some faiths have specific rules, for example about who may touch or wash the body and how soon burial should happen. Asking first respects the person and the family.

Відповідь

C · The family's religious and cultural wishes
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Up to 2 hours before

Чому це відповідь

Standard guidance allows clear fluids up to 2 hours and food up to 6 hours before elective anaesthesia. Long fasting causes thirst, dehydration and discomfort without added safety.

Відповідь

B · Up to 2 hours before
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Peritonitis

Чому це відповідь

Cloudy effluent with abdominal pain or fever suggests peritonitis, the main serious complication of peritoneal dialysis. The fluid is sent for culture and treatment started promptly.

Відповідь

C · Peritonitis
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Medicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records

Чому це відповідь

Medicines reconciliation compares several sources to produce an accurate medication list. It finds omissions, duplications and errors, and is especially important in older people with polypharmacy.

Відповідь

A · Medicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 304 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·146 + 4,2 + 8 = 304,2 ≈ 304 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 304 mOsm/kg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: чистий ацидоз з високою різницею

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 135 − (97 + 16) = 22

Дельта-співвідношення

(22 − 12)/(24 − 16) = 1,25
чистий ацидоз з високою різницею

Відповідь

чистий ацидоз з високою різницею
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 15

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: без порушень → 4
вологість: постійно волога → 1
активність: ходить часто → 4
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 4 + 1 + 4 + 2 + 2 + 2 = 15

Відповідь

B = 15
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий ризик

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: дуже обмежене → 2
вологість: постійно волога → 1
активність: ходить часто → 4
рухливість: повністю нерухомий → 1
харчування: дуже погане → 1
тертя та зсув: потенційна проблема → 2

Додайте

Сума за Брейден = 2 + 1 + 4 + 1 + 1 + 2 = 11

Рівень ризику

11 → високий ризик

Відповідь

високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: V = 293 mL

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ціль за рідиною

35·55 = 1925 mL/добу

Вільна вода із суміші

55·18 = 990 mL
990·0,76 = 752,4 mL

Ще потрібна вода

1925 − 752,4 = 1173 mL/добу

Об’єм одного промивання

24/6 = 4 промивання
V = 1173/4 = 293,1 ≈ 293 mL

Відповідь

V = 293 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: NPC : N = 93

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Грами декстрози та амінокислот

декстроза: 12,5·2400/100 = 300 g
амінокислоти: 4,25·2400/100 = 102 g

Кілокалорії за компонентами

декстроза: 300·3,4 = 1020 kcal
амінокислоти: 102·4 = 408 kcal
ліпіди: 250·2 = 500 kcal

Небілкові kcal і азот

NPC = 1020 + 500 = 1520 kcal
N = 102/6,25 = 16,32 g

Відношення

NPC : N = 1520/16,32 = 93,14 ≈ 93 : 1

Відповідь

NPC : N = 93

Для стабільних пацієнтів типові співвідношення близько 150 : 1; нижчі співвідношення дають відносно більше білка.

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,505 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s

Формула Базетта

QTc = 0,44/√0,76 = 0,44/0,8718 = 0,505 s

Відповідь

QTc = 0,505 s

Понад 0,50 s: різко подовжений. (505 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: torsades de pointes

Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.

П’ять кроків

1. Частота: дуже висока, комплекси розташовані приблизно через 7 малих клітинок (приблизно 214 за хвилину).
2. Ритм: швидкий і приблизно регулярний, але висота й напрямок комплексів змінюються у вигляді веретеноподібного візерунка, що повторюється.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: широкий і поліморфний; комплекси скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз.

Інтерпретація

torsades de pointes

Відповідь

torsades de pointes

Torsades de pointes — поліморфна VT, пов’язана з подовженим інтервалом QT. Це лише практика розпізнавання.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: A · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs

Чому це відповідь

Assessment comes first, because severe pain may be a sign of a new complication such as bleeding or a heart attack. The assessment also guides which analgesic is appropriate.

Відповідь

A · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: C · Пацієнтові, який каже, що це «найгірший головний біль у моєму житті», що почався раптово, з артеріальним тиском 170/100 mmHg

Чому це відповідь

Раптовий сильний «громовий» головний біль може означати крововилив у мозок, як-от субарахноїдальний, і є невідкладним станом. Інші пацієнти мають відомі, стабільні проблеми, що відповідають їхньому анамнезу.

Відповідь

C · Пацієнтові, який каже, що це «найгірший головний біль у моєму житті», що почався раптово, з артеріальним тиском 170/100 mmHg
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Let it dry fully and do not touch the site again

Чому це відповідь

Chlorhexidine-alcohol must dry completely to kill organisms effectively. Touching the site after cleaning contaminates it, so the vein is located before prepping or with a sterile glove.

Відповідь

A · Let it dry fully and do not touch the site again
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person

Чому це відповідь

The rescuer must not touch someone still in contact with live current. The power is switched off or the plug pulled first, then the person is assessed and resuscitation is started if needed.

Відповідь

C · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · A falling serum uric acid

Чому це відповідь

Allopurinol reduces uric acid production by blocking xanthine oxidase. Over time, a lower serum uric acid reduces gout attacks and dissolves urate crystals. Kidney function is checked, and a rash must be reported because of rare severe skin reactions.Перевірено за: Gout · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Відповідь

C · A falling serum uric acid
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: D · Myoglobin from damaged muscle is in the urine

Чому це відповідь

The dipstick blood test detects heme, which is present in both hemoglobin and myoglobin. Positive "blood" without red cells, together with a very high CK, indicates myoglobinuria from rhabdomyolysis, which can damage the kidneys. IV fluids and close monitoring of urine output and potassium are needed.Перевірено за: Myoglobin urine test · MedlinePlus (NIH) (2025); Rhabdomyolysis · MedlinePlus (NIH) (2025); Creatine Kinase · MedlinePlus (NIH) (2023)

Відповідь

D · Myoglobin from damaged muscle is in the urine

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals