Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Яке вихідне припущення щодо дієздатності дорослого згідно із Законом про психічну дієздатність 2005 року (Mental Capacity Act 2005, Англія та Уельс)?
AДорослий дієздатний, якщо не доведено протилежного
BЛітніх людей вважають недієздатними
CДорослий недієздатний, доки лікар офіційно не підтвердить інше
DДієздатність припускають лише за згоди родича
2.Основи сестринської справиСкладна
Яка ознака вказує на початковий пролежень 1-ї категорії?
AВідкрита кістка чи сухожилок
BВідкритий пухир із червоним дном
CВтрата шкіри на всю товщину з видимим жиром, але без оголеної кістки
DНеушкоджена шкіра з почервонінням, що не блідне, над кістковим виступом
3.Клінічна сестринська справаСередня
Why are patients with atrial fibrillation often given anticoagulants?
ATo slow the heart rate directly and prevent palpitations
BTo lower the blood pressure
CTo reduce the risk of stroke from clots in the atria
DTo convert the rhythm back to normal
4.Клінічна сестринська справаСкладна
У пацієнта після тотального ендопротезування кульшового суглоба раптово з'являються сильний біль у стегні, вкорочення та ротація ноги. Яке ускладнення найімовірніше?
AВивих протеза
BТромбоз глибоких вен гомілки
CІнфекція рани
DЗатримка сечі
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,53, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,53PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
На рівні моря навчальний газовий склад за 24 % кисню показує PaO₂ 67 mmHg (8,9 kPa) і PaCO₂ 34 mmHg (4,5 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 52 kg має ціль за рідиною 35 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 76% вільної води й іде зі швидкістю 80 mL/h протягом 18 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 6 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.
52 kg35 mL/kg/добу76%80 mL/h · 18 hкожні 6 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1200 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 15% декстрози та 5% амінокислот, а також 500 mL 20% ліпідної емульсії (2 kcal/mL). Знайдіть небілкову енергію NPC у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.
1200 mLдекстроза 15%амінокислоти 5%ліпіди 500 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Інтерпретуйте цю ритмограму у відведенні II. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
2нормальний синусовий ритм
3фібриляція передсердь
4атріовентрикулярна блокада I ступеня
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
2атріовентрикулярна блокада II ступеня II типу
3фібриляція передсердь
4атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
Which patient should the RN see first after receiving a report from the night nurse?
ADay 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
BDay 3 after bowel surgery, wants a shower and hair wash before breakfast
CDay 2 after bowel surgery, asking to start a soft diet
DDay 4 after bowel surgery, waiting for discharge teaching
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Під час безперервного зондового годування пацієнт раптом починає кашляти, задихається, а SpO₂ падає. Яка перша дія медсестри?
AЗупинити годування, посадити пацієнта і оцінити дихання
BПромити зонд 50 mL води, потім продовжити годування, як раніше
CПокласти пацієнта рівно, щоб він відпочив
DЗбільшити швидкість годування, щоб воно скоріше закінчилося
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Which drugs are used as antidotes for nerve agent poisoning?
ANaloxone and flumazenil
BAtropine and pralidoxime
CAcetylcysteine and charcoal
DVitamin K and protamine
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A handwritten order is hard to read, and the nurse is not sure of the drug name. What should the nurse do?
AHold the drug until the next day without telling anyone
BAsk a colleague to guess what it says
CChoose the drug that seems most likely from the diagnosis
DContact the prescriber to clarify before giving anything
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient on a heparin infusion has blood in the urine and an aPTT far above the target. The nurse stops the infusion and informs the provider. Which antidote should the nurse anticipate?
ACalcium gluconate
BProtamine sulfate
CNaloxone
DVitamin K (phytonadione)
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with right upper abdominal pain from gallstones now has jaundice, a total bilirubin of 4,8 mg/dL (82 µmol/L) and a raised ALP. What is the most likely cause?
AUncomplicated gallbladder inflammation
BA stone blocking the common bile duct
CHemolysis caused by the gallstones
DGilbert syndrome triggered by pain
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Дорослий дієздатний, якщо не доведено протилежного
Чому це відповідь
Закон починається з презумпції дієздатності. Людину не вважають недієздатною лише через вік, зовнішність чи нерозважливе рішення.
Відповідь
A · Дорослий дієздатний, якщо не доведено протилежного
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Неушкоджена шкіра з почервонінням, що не блідне, над кістковим виступом
Чому це відповідь
1-ша категорія — неушкоджена шкіра з еритемою, що не блідне. 2-га категорія — часткова втрата шкіри, як-от пухир; 3-тя і 4-та категорії глибші.
Відповідь
D · Неушкоджена шкіра з почервонінням, що не блідне, над кістковим виступом
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
Чому це відповідь
In AF the atria do not contract effectively, so blood can pool and clot, especially in the left atrial appendage. A clot can travel to the brain, so anticoagulation reduces stroke risk.
Відповідь
C · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Вивих протеза
Чому це відповідь
Вивих стегна після артропластики спричиняє раптовий біль, вкорочення й ротацію. Потрібні невідкладний огляд і вправлення; пацієнтів навчають обережності в рухах.
Відповідь
A · Вивих протеза
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: некомпенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,53: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 30 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)
Компенсація
некомпенсований
Відповідь
некомпенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: A–a-градієнт = 61,62 mmHg
Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 30 + 0 + 0 + 15 = 45
Відповідь
MFS = 45
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15
Рівень ризику
15 → низький ризик
Відповідь
низький ризик
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: V = 181 mL
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Ціль за рідиною
35·52 = 1820 mL/добу
Вільна вода із суміші
80·18 = 1440 mL
1440·0,76 = 1094 mL
Ще потрібна вода
1820 − 1094 = 725,6 mL/добу
Об’єм одного промивання
24/6 = 4 промивання
V = 725,6/4 = 181,4 ≈ 181 mL
Відповідь
V = 181 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: NPC = 1612 kcal/добу
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Грами декстрози та амінокислот
декстроза: 15·1200/100 = 180 g
амінокислоти: 5·1200/100 = 60 g
Кілокалорії за компонентами
декстроза: 180·3,4 = 612 kcal
амінокислоти: 60·4 = 240 kcal
ліпіди: 500·2 = 1000 kcal
Небілкова енергія
NPC = 612 + 1000 = 1612 kcal/добу
Відповідь
NPC = 1612 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.
П’ять кроків
1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: регулярний (0,88 s), крім ранніх скорочень і паузи після кожного з них.
3. Зубці P: позитивні перед кожним вузьким QRS; відсутні перед ранніми широкими скороченнями.
4. Інтервал PR: 0,18 s, постійний, у межах 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s у синусових скороченнях; ранні скорочення широкі (0,16 s) і химерні, зубець T спрямований в інший бік.
Інтерпретація
синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
Відповідь
синусовий ритм зі шлуночковими екстрасистолами (PVC)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.
П’ять кроків
1. Частота: 4 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 40 за хвилину.
3. Зубці P: позитивні й регулярні (P–P 1,00 s, 60 за хвилину); за одним із кожних 3 зубців P не слідує QRS.
4. Інтервал PR: подовжується на 0,20 → 0,32 s, потім зубець P не проводиться.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).
Інтерпретація
атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
Відповідь
атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
Чому це відповідь
New chest pain and tachycardia after surgery could be a myocardial infarction or pulmonary embolism. This patient needs immediate assessment; the others have routine needs.
Відповідь
A · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: A · Зупинити годування, посадити пацієнта і оцінити дихання
Чому це відповідь
Кашель, задишка та падіння сатурації під час зондового годування вказують на аспірацію або зміщення зонда. Годування негайно зупиняють, пацієнта саджають, оцінюють дихальні шляхи та дихання, за потреби використовують відсмоктування й кисень та повідомляють лікаря. Положення зонда перевіряють, перш ніж відновити годування.
Відповідь
A · Зупинити годування, посадити пацієнта і оцінити дихання
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Atropine and pralidoxime
Чому це відповідь
Nerve agents inhibit acetylcholinesterase, causing excess acetylcholine. Atropine blocks muscarinic effects such as secretions and bradycardia, and pralidoxime helps to reactivate the enzyme.
Відповідь
B · Atropine and pralidoxime
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Contact the prescriber to clarify before giving anything
Чому це відповідь
Illegible or unclear orders are clarified directly with the prescriber. The nurse never guesses, and a held dose is reported so treatment is not missed.
Відповідь
D · Contact the prescriber to clarify before giving anything
Відповідь: B · A stone blocking the common bile duct
Чому це відповідь
A gallstone in the common bile duct (choledocholithiasis) obstructs bile flow, raising conjugated bilirubin and ALP. Fever with jaundice and pain suggests cholangitis, an emergency. Simple cholecystitis usually causes only mild liver test changes.Перевірено за:Choledocholithiasis · MedlinePlus (NIH) (2025); Cholangitis · MedlinePlus (NIH) (2026)