Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

A patient you are walking with starts to fall. What should you do?

  1. ATry to hold them upright with your arms around their chest
  2. BGrab them under the armpits and lift them
  3. CLet go quickly and call for help
  4. DEase them gently to the floor while protecting their head
2.Основи сестринської справиСкладна

How should a urine sample be taken from a patient with a urinary catheter?

  1. AFrom the drainage bag tap
  2. BFrom the sampling port, using aseptic technique
  3. CBy disconnecting the catheter from the bag
  4. DBy removing the catheter and collecting the next void
3.Клінічна сестринська справаСередня

A patient taking a statin reports unexplained muscle pain and weakness. What should the nurse do?

  1. AReassure them that this is a sign the drug is working
  2. BTell them to double the dose
  3. CReport it, as statins can cause muscle damage
  4. DAdvise more vigorous exercise to work through it
4.Клінічна сестринська справаСкладна

Пацієнт з гострою шлунково-кишковою кровотечею має ЧСС 120/min і тиск 90/60 mmHg. Який сестринський пріоритет після виклику допомоги?

  1. AЗабезпечити внутрішньовенний доступ канюлею великого діаметра й підготуватися до заміщення рідини чи крові
  2. BВідкласти дії, доки не перевірять колір випорожнень
  3. CДати рясну їжу для відновлення енергії
  4. DЗаохотити самостійно дійти до туалету
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного ацидозу HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ перевищує 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,23PaCO₂mmHg354522HCO₃⁻mmol/L22269додатковий ацидоз з нормальною різницеючистий ацидоз з високою різницеюдодатковий метаболічний алкалоз

Навчальний газовий склад показує pH 7,23, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa) і HCO₃⁻ 9 mmol/L, з Na⁺ 138 і Cl⁻ 109 mmol/L. Скористайтеся аніонною різницею та дельта-співвідношенням, щоб клікнути найкращу інтерпретацію.

pH 7,23PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/LNa⁺ 138 mmol/LCl⁻ 109 mmol/L
  1. 1додатковий ацидоз з нормальною різницею
  2. 2чистий ацидоз з високою різницею
  3. 3додатковий метаболічний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), не видає звуків і має найкращу рухову відповідь: патологічне згинання рук (декортикаційна поза). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 91% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 36,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 18SpO₂ 91%повітряSBP 118HR 82AT 36,1 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
59 kg178 cmчоловікIBW (Devine)%IBW = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). чоловік має зріст 178 cm і важить 59 kg. Знайдіть фактичну масу у відсотках від ідеальної маси тіла %IBW за формулою Дівайн (1 in = 2,54 cm). Округліть до найближчого цілого числа.

178 cm59 kgчоловік
%IBW = %
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
131 kg171 cmчоловікBMI = kg/m²E = ? kcal/добу

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). чоловік у критичному стані має зріст 171 cm і важить 131 kg. Навчальний протокол передбачає 14 kcal/kg фактичної маси тіла на добу, якщо ІМТ становить 30–50 kg/m², і 25 kcal/kg ідеальної маси тіла (Дівайн) на добу, якщо ІМТ перевищує 50 kg/m². Знайдіть енергетичну ціль E у kcal/day. Округліть до найближчого цілого числа.

171 cm131 kgчоловікBMI 30–50: 14 kcal/kg фактичнийBMI > 50: 25 kcal/kg IBW
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

На цій стрічці у відведенні II видно синусовий ритм з однією паузою. Виміряйте пауза, інтервал R–R через неї, в секундах.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
пауза = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ця стрічка у відведенні II показує атріовентрикулярну блокаду з нерегулярним ритмом шлуночків. Скористайтеся методом 6 секунд, щоб знайти величину частота шлуночків в ударах за хвилину.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
частота шлуночків = bpm
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

A nurse teaches a patient with heart failure. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take my water tablet in the morning.”
  2. B“I will weigh myself every morning after I use the toilet.”
  3. C“I will call if my weight goes up quickly over a day or two.”
  4. D“I add extra salt to my food so it tastes better.”
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

Several patients on a unit develop diarrhea within two days. What should the nurse do first?

  1. AWait to see if more patients become unwell
  2. BPlace affected patients on contact precautions and inform infection control
  3. CGive all patients antidiarrheal drugs without assessment
  4. DMove the affected patients into shared rooms with other patients to free up beds
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

How should a portable oxygen cylinder be kept in a patient’s room?

  1. ALaid on the bed next to the patient
  2. BPlaced next to a heater to keep it warm
  3. CSecured upright in a stand or holder
  4. DLying loose on the floor beside the bed
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse asks a colleague to “just glance” at an insulin infusion before starting it. What makes a check truly independent?

  1. AThe second nurse checks the order, drug, dose and pump settings separately without being told the answer
  2. BThe second nurse looks at the bag label from the doorway
  3. CThe second nurse signs the record after the infusion has already been started by the first
  4. DThe first nurse reads the details aloud and the second agrees
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

The heparin infusion rate was changed according to protocol. When is the aPTT usually rechecked?

  1. AOnly after the infusion is stopped
  2. BAbout 30 minutes after the change
  3. CAbout 6 hours after the change
  4. DAbout 3 days after the change
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with severe sepsis is oozing blood from IV sites. Platelets 40 × 10³/µL, fibrinogen low, D-dimer very high, PT and aPTT both prolonged. Which condition fits best?

  1. AHemophilia A (factor VIII deficiency)
  2. BDisseminated intravascular coagulation (DIC)
  3. CImmune thrombocytopenic purpura (ITP)
  4. DHeparin-induced thrombocytopenia (HIT)

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Ease them gently to the floor while protecting their head

Чому це відповідь

Trying to stop a fall can injure both the nurse and the patient. The nurse widens their stance, supports the patient and guides them down, protecting the head.

Відповідь

D · Ease them gently to the floor while protecting their head
2.Основи сестринської справи

Відповідь: B · From the sampling port, using aseptic technique

Чому це відповідь

Samples are taken from the needle-free sampling port after cleaning it. Urine in the bag is stale and contaminated, and breaking the system raises infection risk.

Відповідь

B · From the sampling port, using aseptic technique
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Report it, as statins can cause muscle damage

Чому це відповідь

Statins can cause myopathy and, rarely, rhabdomyolysis. Unexplained muscle symptoms should be reported so creatine kinase can be checked and the drug reviewed.

Відповідь

C · Report it, as statins can cause muscle damage
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: A · Забезпечити внутрішньовенний доступ канюлею великого діаметра й підготуватися до заміщення рідини чи крові

Чому це відповідь

Тахікардія та гіпотензія свідчать про значну крововтрату. Насамперед — оцінка за ABCDE, широкопросвітний внутрішньовенний доступ, аналізи крові, зокрема на сумісність, і ресусцитація, а потім ендоскопія.

Відповідь

A · Забезпечити внутрішньовенний доступ канюлею великого діаметра й підготуватися до заміщення рідини чи крові
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 24,8 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|48 − 40| = 8 mmHg → 0,8 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·0,8 = 24,8 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 24,8 mmol/L
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: додатковий ацидоз з нормальною різницею

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 138 − (109 + 9) = 20

Дельта-співвідношення

(20 − 12)/(24 − 9) = 0,5333
додатковий ацидоз з нормальною різницею

Відповідь

додатковий ацидоз з нормальною різницею
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: не видає звуків → 1
M: патологічне згинання рук (декортикаційна поза) → 3

Додайте

GCS = 2 + 1 + 3 = 6

Тяжкість

GCS 6 → тяжка

Відповідь

тяжка
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 18/min → 0
SpO₂ 91% → 3
на повітрі → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,1 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: %IBW = 81 %

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Ідеальна маса тіла (Девайн)

178 cm/2,54 = 70,08 in
IBW = 50 + 2,3·(70,08 − 60) = 73,18 kg

Відсоток ідеальної маси тіла

%IBW = 59/73,18·100 = 80,62 ≈ 81%

Відповідь

%IBW = 81%
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: E = 1834 kcal/добу

Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Ожиріння при критичному стані (ASPEN/SCCM 2016): ІМТ = маса/зріст² (kg/m²). Для ІМТ 30–50 енергетична ціль становить 11–14 kcal/kg фактичної маси тіла на добу; понад 50 — 22–25 kcal/kg ідеальної маси тіла на добу. Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Індекс маси тіла

BMI = 131/1,71² = 44,8 kg/m²

Енергетична ціль

ІМТ 30–50: kcal на кг фактичної маси тіла.

E = 14·131 = 1834 kcal/добу

Відповідь

E = 1834 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: пауза = 1,48 s

Тахікардія з вузькими комплексами та паузи: надшлуночкова тахікардія (SVT) — це регулярна тахікардія близько 150–250/min із вузькими комплексами QRS; зубці P зазвичай не видно, бо вони сховані в комплексі QRS або зубці T. Синусова тахікардія в дорослого в спокої зазвичай нижча за приблизно 150/min, і перед кожним QRS є видимий зубець P; тріпотіння передсердь із провідністю 2:1 часто має частоту близько 150/min і показує пилкоподібні хвилі. У разі синусової зупинки синусовий вузол на мить перестає генерувати імпульси: пауза без зубця P і без QRS, довжина якої не дорівнює цілому числу циклів P–P (пауза точно в два-три цикли натомість вказує на синоатріальну блокаду виходу).

Виміряйте

37 малих клітинок від R до R через паузу

Перетворити

пауза = 37 × 0,04 s = 1,48 s

Порівняйте з P–P

1,48 ÷ 0,88 ≈ 1,7 циклів P–P, не ціле число

Відповідь

пауза = 1,48 s

У паузі зубця P немає, а пауза не дорівнює цілому числу циклів P–P: синусова зупинка. Пауза точно в два-три цикли вказувала б на синоатріальну блокаду виходу.

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: частота шлуночків = 40 bpm

Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.

Частота передсердь

P–P = 25 малих клітинок = 1,00 s → 1500 ÷ 25 = 60 ≈ 60 за хвилину

Частота шлуночків

4 комплексів QRS за 6 s × 10 = 40 за хвилину

Відповідь

частота шлуночків = 40 bpm

Відповідь

частота шлуночків = 40 bpm

II ступінь, I тип (Венкебаха): 4 зубців P на кожні 3 комплексів QRS.

13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · “I add extra salt to my food so it tastes better.”

Чому це відповідь

Salt causes fluid retention and can worsen heart failure. Daily weights, reporting rapid weight gain and taking diuretics in the morning are all correct.

Відповідь

D · “I add extra salt to my food so it tastes better.”
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · Place affected patients on contact precautions and inform infection control

Чому це відповідь

A cluster of diarrhea may be an outbreak, for example of C. difficile or norovirus. Contact precautions and early notification of infection control limit spread.

Відповідь

B · Place affected patients on contact precautions and inform infection control
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Secured upright in a stand or holder

Чому це відповідь

Oxygen cylinders are under high pressure and can be damaged or cause injury if they fall. They are kept upright in a holder or cart, away from heat and flames.

Відповідь

C · Secured upright in a stand or holder
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · The second nurse checks the order, drug, dose and pump settings separately without being told the answer

Чому це відповідь

In an independent double check, the second person works through each step on their own, then the two results are compared. Reading the answer aloud or glancing invites confirmation bias.

Відповідь

A · The second nurse checks the order, drug, dose and pump settings separately without being told the answer
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: C · About 6 hours after the change

Чому це відповідь

Most weight-based heparin protocols check the aPTT (or anti-Xa level) about 6 hours after starting or changing the rate, because it takes this long to reach a new steady state. Checking too early can lead to wrong adjustments.

Відповідь

C · About 6 hours after the change
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Чому це відповідь

In DIC, widespread clotting consumes platelets and clotting factors, so PT and aPTT are prolonged and fibrinogen falls, while clot breakdown raises the D-dimer. ITP lowers platelets only, and hemophilia A prolongs only the aPTT.Перевірено за: Fibrinogen blood test · MedlinePlus (NIH) (2025); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025); D-Dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Відповідь

B · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals