Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
Яка тривожна ознака часто з'являється першою, коли стан пацієнта погіршується?
AЗростання частоти дихання
BСповільнення серцебиття
CЗниження температури тіла
DПокращення апетиту
2.Основи сестринської справиСкладна
Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?
AEvaluating a patient who has just fallen
BAssessing a newly admitted patient's falls risk
CTeaching a patient how to use crutches
DHelping a stable patient walk to the bathroom
3.Клінічна сестринська справаСередня
Яке твердження щодо введення інсуліну правильне?
AЧергувати місця ін'єкцій, щоб уникнути ліпогіпертрофії
BІнсулін короткої дії вводять лише перед сном
CЗавжди колоти в те саме місце для сталого всмоктування
DІнсулін треба сильно струшувати перед використанням
4.Клінічна сестринська справаСкладна
Which route and site are recommended for the first dose of adrenaline (epinephrine) in anaphylaxis on a ward?
ASubcutaneous injection into the upper arm
BOral tablet dissolved under the tongue
CIntramuscular injection into the anterolateral thigh
DIntravenous bolus given by the nurse without monitoring
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,29, PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa) і HCO₃⁻ 17 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,29PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,23, PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa), HCO₃⁻ 9 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.
pH 7,23PaCO₂ 22 mmHg (2,9 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/L
1адекватна компенсація
2додатковий респіраторний ацидоз
3додатковий респіраторний алкалоз
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 160/min, крик, кашель або чхання на подразнення, активні рухи і добре дихання з сильним криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 77 kg має ціль за рідиною 30 mL/kg/day й отримує всю рідину через зонд. Суміш містить 84% вільної води й іде зі швидкістю 80 mL/h протягом 20 годин на добу. Решту рідини вводять як промивання водою кожні 4 годин. Який об’єм V має кожне промивання? Округліть до найближчого цілого числа.
77 kg30 mL/kg/добу84%80 mL/h · 20 hкожні 4 h
V = mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дитина масою 9 kg отримує 10% декстрозу зі швидкістю 19 mL/h. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.
9 kg10%19 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Ця стрічка у відведенні II показує тріпотіння передсердь. Визначте величину хвиль тріпотіння на один QRS (n у провідності n:1).
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
хвиль тріпотіння на один QRS =
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Ця стрічка у відведенні II показує порушення проведення між передсердями та шлуночками. Який це ритм? Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
2вузловий ритм
3атріовентрикулярна блокада II ступеня I типу (Венкебаха)
4атріовентрикулярна блокада I ступеня
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
Which patient should the RN see first after receiving a report from the night nurse?
ADay 2 after bowel surgery, asking to start a soft diet
BDay 3 after bowel surgery, wants a shower and hair wash before breakfast
CDay 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
DDay 4 after bowel surgery, waiting for discharge teaching
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
A patient admitted with suspected appendicitis says the pain suddenly got better, but now the abdomen is rigid and the heart rate is rising. What does this suggest?
AThe appendicitis is getting better without surgery
BThe pain has moved to a different, harmless place
CThe patient’s analgesic has finally started to work
DThe appendix may have ruptured, causing peritonitis
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Сканер штрихкодів попереджає, що препарат не відповідає записам пацієнта. Що має зробити медсестра?
AПроігнорувати попередження й дати препарат
BЗупинитися й з'ясувати причину, перш ніж давати препарат
CВідсканувати браслет іншого пацієнта
DДати препарат і повідомити про попередження пізніше протягом зміни
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
Нічна медсестра пропонує обмежити спокійного пацієнта, який блукає, «щоб ми впоралися меншою кількістю персоналу цієї ночі». Яка відповідь правильна?
AОбмеження прийнятні, якщо родина попередньо письмово погоджується
BОбмеження прийнятні, якщо зняти їх зранку
CОбмеження прийнятні вночі, коли бракує персоналу
DОбмеження ніколи не застосовують для зручності персоналу; слід робити обходи чи залучити постового
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
The heparin infusion rate was changed according to protocol. When is the aPTT usually rechecked?
AAbout 3 days after the change
BOnly after the infusion is stopped
CAbout 30 minutes after the change
DAbout 6 hours after the change
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
Рівень літію 1,0 mEq/L було взято через 2 години після ранкової дози пацієнта, і лікар планує збільшити дозу. На що має вказати медсестра?
AРівень токсичний, тому літій слід остаточно припинити
BРівні літію можна брати в будь-який час доби без впливу на результат
CРівень надто низький, тож велике збільшення очевидно безпечне
DЗразок взято надто рано після дози, тому це недійсний рівень
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · Зростання частоти дихання
Чому це відповідь
Тахіпное — одна з найраніших і найчутливіших ознак погіршення, вона дає високі бали в шкалах раннього попередження, як-от NEWS2.
Відповідь
A · Зростання частоти дихання
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Helping a stable patient walk to the bathroom
Чому це відповідь
Routine help with care for a stable patient can be delegated. Assessment, teaching and evaluation need registered nurse judgement.
Відповідь
D · Helping a stable patient walk to the bathroom
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Чергувати місця ін'єкцій, щоб уникнути ліпогіпертрофії
Чому це відповідь
Чергування місць запобігає жировим ущільненням, через які всмоктування стає непередбачуваним. Каламутні інсуліни змішують, обережно перекочуючи, а не струшуючи.
Відповідь
A · Чергувати місця ін'єкцій, щоб уникнути ліпогіпертрофії
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: C · Intramuscular injection into the anterolateral thigh
Чому це відповідь
IM adrenaline into the outer thigh is absorbed quickly and is the first-line route. IV adrenaline is reserved for experienced specialists with full monitoring because of the risk of arrhythmias.
Відповідь
C · Intramuscular injection into the anterolateral thigh
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: некомпенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,29: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 37 mmHg: звичайні значення (35–45)
HCO₃⁻ 17 mmol/L: низький (22–26)
Компенсація
Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 31,5–35,5 mmHg, тож виміряний 37 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.
некомпенсований
Відповідь
некомпенсований
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: адекватна компенсація
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний PaCO₂
1,5·9 + 8 = 21,5 → 19,5–23,5 mmHg
Порівняйте
виміряний: 22 mmHg → адекватна компенсація
Відповідь
адекватна компенсація
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 55
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 15 + 20 + 20 + 0 = 55
Відповідь
MFS = 55
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: заспокійливий
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: рожеву шкіру по всьому тілу → 2
Пульс: 160/min → 2
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: активні рухи → 2
Дихання: добре дихання з сильним криком → 2
Додайте
APGAR = 2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 10
Інтерпретація
10 → заспокійливий
Відповідь
заспокійливий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: V = 161 mL
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Ціль за рідиною
30·77 = 2310 mL/добу
Вільна вода із суміші
80·20 = 1600 mL
1600·0,84 = 1344 mL
Ще потрібна вода
2310 − 1344 = 966 mL/добу
Об’єм одного промивання
24/4 = 6 промивання
V = 966/6 = 161 mL
Відповідь
V = 161 mL
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: GIR = 3,52 mg/kg/min
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Концентрація декстрози
10% = 100 mg/mL
Декстроза за хвилину
100·19/60 = 31,67 mg/min
На кілограм
GIR = 31,67/9 = 3,519 ≈ 3,52 mg/kg/min
Відповідь
GIR = 3,52 mg/kg/min
Скорочений спосіб: GIR = % декстрози × mL/h/(6 × kg).
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: хвиль тріпотіння на один QRS = 4
Критерії ритмів (відведення II): синусовий ритм має позитивний зубець P перед кожним QRS, постійний PR 0,12–0,20 s і вузький QRS: нормальний синусовий ритм 60–100/min, синусова брадикардія нижче 60, синусова тахікардія понад 100. Фібриляція передсердь: немає зубців P, ізолінія з хвилями фібриляції та абсолютно неправильний R–R. Тріпотіння передсердь: пилкоподібні хвилі тріпотіння близько 250–350/min зі сталим коефіцієнтом провідності, наприклад 2:1 або 4:1. Атріовентрикулярна блокада I ступеня: синусовий ритм із постійним PR понад 0,20 s. Вузловий ритм: вузький QRS з частотою 40–60/min із відсутніми чи інвертованими зубцями P (PR менше 0,12 s або P після QRS). Шлуночкова екстрасистола (PVC) — це ранній, широкий (0,12 s або більше), химерний QRS без зубця P, із зубцем T в протилежному напрямку й зазвичай повною компенсаторною паузою; при бігемінії кожне друге скорочення є PVC.
Хвилі тріпотіння
F–F = 5 малих клітинок = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 за хвилину
Комплекси QRS
R–R = 20 малих клітинок = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 за хвилину
коефіцієнт провідності = 300 ÷ 75 = 4:1
Відповідь
хвиль тріпотіння на один QRS = 4
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Атріовентрикулярні блокади: позначте зубці P по порядку й перевірте, за якими з них слідує QRS. I ступінь: проводиться кожен P, PR постійний і понад 0,20 s. II ступінь, I тип (Мобітц I, Венкебах): PR подовжується від скорочення до скорочення, доки один зубець P не проводиться, потім цикл починається знову (групове скорочення). II ступінь, II тип (Мобітц II): PR проведених скорочень лишається сталим, а зубці P раптово не проводяться; QRS часто широкий. III ступінь (повна) блокада: зубці P і комплекси QRS регулярні, але незалежні, PR змінюється довільно, а частота передсердь вища за частоту замісного ритму (вузловий 40–60/min із вузьким QRS, шлуночковий 20–40/min із широким QRS). Блокаду 2:1 за однією стрічкою не можна віднести ні до I, ні до II типу.
П’ять кроків
1. Частота: R–R = 29 малих клітинок, 1500 ÷ 29 ≈ 52 за хвилину.
2. Ритм: R–R регулярний (1,16 s) і P–P регулярний (0,76 s), але вони незалежні одне від одного.
3. Зубці P: позитивні й регулярні, 79 за хвилину, але не пов’язані з комплексами QRS; деякі приховані в QRS або зубці T.
4. Інтервал PR: змінюється від скорочення до скорочення; сталого зв’язку немає.
5. QRS: 0,10 s, вузький (менше 0,12 s).
Інтерпретація
атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Відповідь
атріовентрикулярна блокада III ступеня (повна)
Блокади II типу та III ступеня можуть раптово прогресувати, тому підручники вважають їх серйознішими за I тип.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: C · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
Чому це відповідь
New chest pain and tachycardia after surgery could be a myocardial infarction or pulmonary embolism. This patient needs immediate assessment; the others have routine needs.
Відповідь
C · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · The appendix may have ruptured, causing peritonitis
Чому це відповідь
A sudden ease in pain followed by a rigid abdomen and a rising pulse can mean rupture and peritonitis. This is a surgical emergency, so the nurse reports at once.
Відповідь
D · The appendix may have ruptured, causing peritonitis
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: B · Зупинитися й з'ясувати причину, перш ніж давати препарат
Чому це відповідь
Попередження сканера існують для виявлення помилок щодо пацієнта, препарату й дози. Медсестра зупиняється, перевіряє призначення та продукт і звертається до аптеки чи призначувача. Ігнорування попереджень за звичкою спричиняє помилки.
Відповідь
B · Зупинитися й з'ясувати причину, перш ніж давати препарат
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: D · Обмеження ніколи не застосовують для зручності персоналу; слід робити обходи чи залучити постового
Чому це відповідь
Обмеження дозволені лише для захисту пацієнта чи інших від безпосередньої шкоди, коли менш обмежувальні заходи не допомогли, ніколи не для зручності чи дисципліни. Альтернативи: регулярні обходи, сигналізація ліжка, постовий та спокійне середовище.
Відповідь
D · Обмеження ніколи не застосовують для зручності персоналу; слід робити обходи чи залучити постового
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · About 6 hours after the change
Чому це відповідь
Most weight-based heparin protocols check the aPTT (or anti-Xa level) about 6 hours after starting or changing the rate, because it takes this long to reach a new steady state. Checking too early can lead to wrong adjustments.
Відповідь
D · About 6 hours after the change
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: D · Зразок взято надто рано після дози, тому це недійсний рівень
Чому це відповідь
Рівні літію стандартизовані приблизно через 12 годин після останньої дози, зазвичай безпосередньо перед ранковою дозою. Зразок через 2 години після дози вловлює пік всмоктування й не порівнюваний із цільовим діапазоном, тому дозу не слід змінювати на його основі.
Відповідь
D · Зразок взято надто рано після дози, тому це недійсний рівень