Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.
Пріоритезація та делегування
Метод
Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.
Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Метод
Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.
Лабораторні показники та електроліти
Метод
Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.
2Задачі для практики
1.Основи сестринської справиСередня
When should discharge planning begin?
AOn admission, or as early as possible
BOnly after the doctor agrees to discharge
COn the morning of discharge
DAfter the patient has gone home
2.Основи сестринської справиСкладна
Which postoperative finding should be reported most urgently?
APain score of 4/10 at the wound site when moving
BTemperature 37,4 °C on the first day
CUrine output of 50 mL in the last hour
DRespiratory rate 8/min and difficult to rouse
3.Клінічна сестринська справаСередня
Непритомний пацієнт з діабетом має глюкозу крові 2,1 mmol/L і не має внутрішньовенного доступу. Що можна ввести?
AПідшкірний інсулін
BТаблетки глюкози через рот
CФруктовий сік через рот
DГлюкагон внутрішньом'язово
4.Клінічна сестринська справаСкладна
Діурез пацієнта 12 годин дуже низький, а креатинін різко зріс. Який препарат у листку призначень найімовірніше потребує перегляду?
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 18 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.
HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 46 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.
HCO₃⁻ 46 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовна карта фіксує GCS 15, з E4 і V5. Який руховий бал M зафіксовано і яку відповідь він описує? Дайте число.
GCS 15E4V5
M =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 99% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 70/min, з новою сплутаністю свідомості, температура 36,9 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 12SpO₂ 99%повітряSBP 130HR 70CT 36,9 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт масою 66 kg потребує 1,8 g білка на кг на добу. Зондове харчування містить 84 g білка на літр і йде зі швидкістю 50 mL/h протягом 18 годин на добу. Скільки грамів додаткового білка ΔP на добу ще потрібно? Округліть до одного знака після коми.
66 kg1,8 g/kg/добу84 g/L50 mL/h · 18 h
ΔP = g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом 24 годин пацієнт отримує 1800 mL парентерального харчування з кінцевими концентраціями 10% декстрози та 5% амінокислот, а також 500 mL 10% ліпідної емульсії (1,1 kcal/mL). Знайдіть загальну енергію E, яку отримує пацієнт, у kcal на добу. Округліть до найближчого цілого числа.
1800 mLдекстроза 10%амінокислоти 5%ліпіди 500 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Фрідеріції QTc = QT/∛RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
Визначте ритм на цій стрічці у відведенні II. Натисніть свою відповідь.
відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
1надшлуночкова тахікардія (SVT)
2torsades de pointes
3фібриляція шлуночків
4тріпотіння передсердь, провідність 2:1
13.Пріоритезація та делегуванняСередня
During labor, the nurse sees the umbilical cord in the vagina after the membranes rupture. What is the first action?
AAsk the patient to walk around the room to bring the baby lower and speed up labor
BWait for the next contraction before acting
CPush the cord back into the uterus
DRelieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна
Six hours after surgery, a patient has not passed urine, feels the urge to go and has a firm swelling above the pubic bone. What is the most likely problem?
AAcute kidney injury with no urine made
BUrinary retention
CDehydration from fasting before surgery
DA normal effect of the anesthetic
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня
Where should the drainage bag of an indwelling urinary catheter be kept?
ABelow the level of the bladder and off the floor
BOn the bed next to the patient’s hip
CHung on the IV pole above the patient
DOn the floor under the bed, where it is out of the way
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна
A nurse has worked three long shifts in a row and feels exhausted. The manager asks the nurse to stay for another shift. What is the most appropriate response?
AAgree, but skip the independent medication checks to save energy on the shift
BAgree and drink extra coffee to stay alert
CExplain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
DAgree without telling anyone about the fatigue
17.Лабораторні показники та електролітиСередня
A patient takes high-dose biotin supplements for hair and nails. Why should the nurse report this before blood tests?
ABiotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH
BBiotin makes the blood clot in the tube before testing
CBiotin lowers the hemoglobin by destroying the red cells
DBiotin causes a true rise in blood glucose in all patients
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна
A patient with ongoing hemolytic anemia has an HbA1c of 4,6%, but home glucose readings are often 180–220 mg/dL (10–12 mmol/L). What best explains the gap?
AShort red cell life span lowers the HbA1c falsely
BThe patient has true, well-controlled diabetes
CThe home glucose meter is reading falsely high
DHemolysis makes the HbA1c test read too high
3Розчини
1.Основи сестринської справи
Відповідь: A · On admission, or as early as possible
Чому це відповідь
Starting discharge planning early allows time for teaching, equipment, referrals and support at home, reducing delays and readmissions.
Відповідь
A · On admission, or as early as possible
2.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse
Чому це відповідь
A low respiratory rate with reduced consciousness may mean opioid toxicity or deterioration and threatens the airway. The other findings are common after surgery and can be managed routinely.
Відповідь
D · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse
3.Клінічна сестринська справа
Відповідь: D · Глюкагон внутрішньом'язово
Чому це відповідь
При непритомності через гіпоглікемію пероральне лікування загрожує аспірацією. Внутрішньом'язовий глюкагон вивільняє глікоген печінки; якщо є доступ, використовують внутрішньовенну глюкозу.
Відповідь
D · Глюкагон внутрішньом'язово
4.Клінічна сестринська справа
Відповідь: A · Нестероїдний протизапальний препарат, як-от ібупрофен
Чому це відповідь
При гострому ураженні нирок нефротоксичні препарати (як-от НПЗП та аміноглікозиди) і препарати, що зменшують ниркову перфузію (як-от інгібітори АПФ і діуретики), переглядають і часто відміняють.
Відповідь
A · Нестероїдний протизапальний препарат, як-от ібупрофен
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 35 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
дальність: 33–37 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 35 mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: PaCO₂ = 53,2 mmHg
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний PaCO₂
0,7·46 + 21 = 53,2 mmHg
Відповідь
PaCO₂ = 53,2 mmHg
Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.
7.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: M = 6
Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.
Руховий бал
M = 15 − 4 − 5 = 6
M6: виконує команди
Відповідь
M = 6
8.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький–середній
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на повітрі → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
з новою сплутаністю свідомості (C) → 3
T 36,9 °C → 0
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.
Група ризику
низький–середній
Відповідь
низький–середній
Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: ΔP = 43,2 g/добу
Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Потрібний білок
1,8·66 = 118,8 g/добу
Білок із харчування
50·18 = 900 mL = 0,9 L
0,9·84 = 75,6 g/добу
Нестача
ΔP = 118,8 − 75,6 = 43,2 g/добу
Відповідь
ΔP = 43,2 g/добу
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування
Відповідь: E = 1522 kcal/добу
Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.
Грами декстрози та амінокислот
декстроза: 10·1800/100 = 180 g
амінокислоти: 5·1800/100 = 90 g
Кілокалорії за компонентами
декстроза: 180·3,4 = 612 kcal
амінокислоти: 90·4 = 360 kcal
ліпіди: 500·1,1 = 550 kcal
Повна енергія
E = 612 + 360 + 550 = 1522 kcal/добу
Відповідь
E = 1522 kcal/добу
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: QTc = 0,454 s
QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.
Виміряйте
QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 26 × 0,04 = 1,04 s
Формула Фрідеріції
QTc = 0,46/∛1,04 = 0,46/1,013 = 0,454 s
Відповідь
QTc = 0,454 s
Між звичайними межами для чоловіків (близько 0,45 s) і жінок (близько 0,46 s): гранично, залежно від використаного джерела. (454 ms)
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ
Відповідь: torsades de pointes
Інші шлуночкові ритми: torsades de pointes — це поліморфна шлуночкова тахікардія, зазвичай 150–250/min, при якій широкі комплекси змінюють висоту й скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз. Підручники пов’язують її з подовженим інтервалом QT, а препарат, який для неї називають настанови з реанімації, — магнію сульфат. Ідіовентрикулярний ритм — це шлуночковий замісний ритм: регулярний, широкий QRS (0,12 s або більше), без зубців P, 20–40/min (прискорений ідіовентрикулярний ритм має 40–100/min). Мономорфна VT має однакові широкі комплекси з частотою понад 100/min. VF хаотична, без жодного комплексу, що повторюється.
П’ять кроків
1. Частота: дуже висока, комплекси розташовані приблизно через 6 малих клітинок (приблизно 250 за хвилину).
2. Ритм: швидкий і приблизно регулярний, але висота й напрямок комплексів змінюються у вигляді веретеноподібного візерунка, що повторюється.
3. Зубці P: не виявляються.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: широкий і поліморфний; комплекси скручуються навколо ізолінії, кілька поштовхів спрямовані вгору, потім вниз.
Інтерпретація
torsades de pointes
Відповідь
torsades de pointes
Torsades de pointes — поліморфна VT, пов’язана з подовженим інтервалом QT. Це лише практика розпізнавання.
13.Пріоритезація та делегування
Відповідь: D · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
Чому це відповідь
In cord prolapse, the presenting part can compress the cord and cut off fetal oxygen. The nurse lifts the presenting part off the cord, calls for help and positions the patient (for example knee-chest) while urgent birth is arranged.
Відповідь
D · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
14.Пріоритезація та делегування
Відповідь: B · Urinary retention
Чому це відповідь
An urge to void with a palpable bladder points to retention, not reduced urine production. The nurse confirms with a bladder scan if available and follows the prescribed plan, such as catheterization.
Відповідь
B · Urinary retention
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: A · Below the level of the bladder and off the floor
Чому це відповідь
Keeping the bag below the bladder prevents backflow of urine into the bladder, and keeping it off the floor prevents contamination. Both reduce the risk of catheter-associated urinary tract infection.
Відповідь
A · Below the level of the bladder and off the floor
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів
Відповідь: C · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
Чому це відповідь
Long hours and fatigue increase errors and injuries. Nurses have a professional responsibility to judge whether they are fit to work safely and to say so clearly.
Відповідь
C · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
17.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Biotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH
Чому це відповідь
Many immunoassays use biotin-streptavidin binding, and high blood biotin levels can give falsely high or low results, for example a falsely low troponin or abnormal thyroid tests. The laboratory and prescriber should know about biotin use.Перевірено за:Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Biotin Interference with Troponin Lab Tests - Assays Subject to Biotin Interference · U.S. FDA (2022)
Відповідь
A · Biotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH
18.Лабораторні показники та електроліти
Відповідь: A · Short red cell life span lowers the HbA1c falsely
Чому це відповідь
HbA1c reflects glucose attached to hemoglobin over the red cell life span. In hemolysis, red cells are younger and have less time to bind glucose, so HbA1c is falsely low. Glucose monitoring or other markers are used instead.Перевірено за:The A1C Test & Diabetes · NIDDK (NIH) (2018); Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Відповідь
A · Short red cell life span lowers the HbA1c falsely