Основи медсестринства та клінічна практика: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 18 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Добовий об’єм
mL = kcal / (kcal/mL)
Безперервне годування
mL/h = добовий об’єм / години годування
Болюсне годування
mL на годування = добовий об’єм / кількість годувань
Доставлені енергія та білок
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Вільна вода
mL = об’єм суміші × частка води
Ідеальна маса тіла (Девайн)
чоловіки 50 + 2,3 × (in − 60); жінки 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Індекс маси тіла
BMI = kg/m²
Парентеральне харчування
декстроза 3,4 kcal/g, амінокислоти 4 kcal/g, ліпіди 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Азот
g N = g білка / 6,25
Швидкість інфузії глюкози
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Метод

  1. Запишіть, що питають: швидкість помпи, об’єм, кілокалорії, грами білка чи воду.
  2. Перетворюйте енергію на об’єм за формулою mL = kcal/(kcal/mL), а об’єм на білок за формулою літри × g/L.
  3. Для швидкості діліть на години, протягом яких харчування справді йде, а для болюсу — на кількість годувань.
  4. Для потреб помножте kcal/kg або g/kg на масу, яку називає правило; знайдіть ідеальну масу тіла за Дівайном: 50 або 45,5 + 2,3 × (дюйми − 60).
  5. Для PN знайдіть грами як % × mL/100, потім використайте 3,4 kcal/g для декстрози, 4 kcal/g для амінокислот і зазначені kcal/mL для ліпідів.

Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Папір (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Частота серцевих скорочень, регулярний ритм
300 ÷ великі клітинки = 1500 ÷ малі клітинки = 60 ÷ RR (s)
Частота серцевих скорочень, нерегулярний ритм
Комплекси QRS за 6 s × 10
Нормальний інтервал PR
0,12–0,20 s
Нормальна тривалість QRS
< 0.12 s
QTc (Базетт)
QT/√RR
QTc (Фрідеріція)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Синусові частоти
брадикардія < 60, норма 60–100, тахікардія > 100 /min
Частоти замісних ритмів
вузловий 40–60, шлуночковий 20–40 /min
Швидкі ритми
SVT 150–250 /min (вузький), VT > 100 /min (широкий)

Метод

  1. Частота: для регулярного ритму поділіть 300 на великі клітинки або 1500 на малі клітинки між двома зубцями R; для нерегулярного ритму порахуйте комплекси QRS за 6 секунд і помножте на 10.
  2. Ритм: порівняйте інтервали R–R. Однакові — регулярний; повторювана закономірність — правильно неправильний; жодної закономірності — абсолютно неправильний.
  3. Зубці P: чи є позитивний зубець P у відведенні II перед кожним QRS, усі однакові? Шукайте хвилі фібриляції чи пилкоподібні хвилі, інвертовані зубці P і зубці P без QRS.
  4. Інтервал PR: від початку P до початку QRS, зазвичай 0,12–0,20 s і постійний. Стежте, чи він подовжується, лишається сталим перед випавшим скороченням чи змінюється довільно.
  5. Тривалість QRS: менше 0,12 s — вузький; 0,12 s або більше — широкий. Потім назвіть ритм, а для QT використовуйте QTc = QT/√RR (Базетт) з часом у секундах.

Пріоритезація та делегування

Метод

  1. Запитайте, що найшвидше зашкодить пацієнтові, якщо нічого не робити.
  2. Застосуйте ABC (C-A-B при зупинці серця), потім Маслоу: фізіологічні потреби перед безпекою, безпека перед психологічними потребами.
  3. Порівняйте варіанти: гострий перед хронічним, нестабільний перед стабільним, несподіваний перед очікуваним, системний перед місцевим, і звіряйте кожну знахідку з вихідним станом пацієнта.
  4. Оцінюйте перед діями, якщо це не невідкладний стан; тоді оберіть крок, від якого залежать інші.
  5. Для делегування перевірте п’ять правил: завдання, обставини, особа, вказівки й нагляд. Оцінювання, навчання й оцінка результатів залишаються за зареєстрованою медсестрою.

Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Метод

  1. Починайте зі стандартних запобіжних заходів для кожного пацієнта: гігієна рук, засоби індивідуального захисту відповідно до очікуваного контакту, безпечне поводження з гострими предметами.
  2. Додайте запобіжні заходи залежно від шляху передачі: контактний (халат, рукавички), краплинний (хірургічна маска), повітряний (N95, кімната з негативним тиском).
  3. Стерильні предмети лишайте стерильними: якщо є сумнів, вони не стерильні; замініть, ніколи не витирайте.
  4. Запобігайте шкоді в середовищі: заходи від падінь, фіксація лише як крайній захід, RACE і PASS при пожежі.
  5. Перевіряйте правила введення ліків, два ідентифікатори й додаткові запобіжні заходи для препаратів високого ризику; повідомляйте про помилки та ситуації, що ледь не призвели до помилки.

Лабораторні показники та електроліти

Метод

  1. Порівняйте значення з референтним діапазоном самої лабораторії, потім з вихідним станом і динамікою пацієнта.
  2. Перевірте пробу: гемоліз, затримка чи кров, узята поруч із внутрішньовенною інфузією, можуть дати хибні результати.
  3. Пов’яжіть значення з типовими ознаками та з препаратами й станами, що його спричиняють.
  4. Шукайте взаємодії: низький калій чи магній посилює токсичність дигоксину; зневоднення підвищує рівень літію.
  5. Дійте щодо пацієнта: оцініть стан, затримайте препарат, якщо рівень небезпечний, повторіть критичні значення вголос і повідомте лікаря.

2Задачі для практики

1.Основи сестринської справиСередня

Why should reddened skin over a bony area not be massaged?

  1. AMassage hides early signs of infection
  2. BMassage is only allowed when done by a physiotherapist
  3. CMassage makes the redness spread to other areas
  4. DMassage can damage the deeper tissues further
2.Основи сестринської справиСкладна

A patient taking furosemide has a serum potassium of 3,0 mmol/L (3,0 mEq/L). Why is this important?

  1. ALow potassium only causes mild thirst
  2. BFurosemide raises potassium, so this level is falsely low and can be ignored
  3. CThe level is normal and needs no action
  4. DLoop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias
3.Клінічна сестринська справаСередня

Пацієнт із серцевою недостатністю набрав 2 кг за два дні. Що це найімовірніше означає?

  1. AЗростання м'язової маси
  2. BЗатримку рідини
  3. CУспішне лікування
  4. DЗневоднення
4.Клінічна сестринська справаСкладна

A patient suddenly develops a painful red eye with blurred vision, haloes around lights and vomiting. What should be suspected?

  1. ASimple conjunctivitis from a viral infection
  2. BA stye
  3. CAcute angle-closure glaucoma
  4. DDry eye syndrome
5.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 8 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354566HCO₃⁻mmol/L222630гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,28, PaCO₂ 66 mmHg (8,8 kPa), HCO₃⁻ 30 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,28PaCO₂ 66 mmHg (8,8 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
7.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
8.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
88?SBPDBPmmHgMAP = 60

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Команда прагне до середнього артеріального тиску щонайменше 60 mmHg. Систолічний тиск пацієнта — 88 mmHg. За формулою MAP = (SBP + 2·DBP)/3, який найнижчий діастолічний тиск DBP ще дає MAP 60 mmHg?

MAP 60 mmHgSBP 88 mmHg
DBP = mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСередня
178 cmжінкаIBW = ? kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся формулою Дівайн, щоб знайти ідеальну масу тіла IBW для жінка зростом 178 cm (1 in = 2,54 cm). Округліть до одного знака після коми.

178 cmжінка1 in = 2,54 cm
IBW = kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчуванняСкладна
11 kgдекстроза 12,5%22 mL/hGIR = ? mg/kg/min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дитина масою 11 kg отримує 12,5% декстрозу зі швидкістю 22 mL/h. Знайдіть швидкість інфузії глюкози GIR у mg/kg/min. Округліть до двох знаків після коми.

11 kg12,5%22 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Інтерпретація ритмограми ЕКГСередня
II25 mm/s · 10 mm/mV

Виміряйте інтервал QT та інтервал R–R на цій регулярній стрічці у відведенні II, потім обчисліть скоригований за частотою показник QTc за формулою Базетта QTc = QT/√RR (обидва в секундах). Відповідь дайте в секундах із трьома знаками після коми.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
QTc = s
12.Інтерпретація ритмограми ЕКГСкладна
II25 mm/s · 10 mm/mVставкаритмзубці PІнтервал PRТривалість QRS

Інтерпретуйте цю стрічку у відведенні II за п’ятьма кроками по черзі: частота, ритм, зубці P, інтервал PR, тривалість QRS. На якому кроці ви знаходите першу ненормальну ознаку? Натисніть на нього.

відведення II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 мала клітинка = 0,04 s, 1 велика клітинка = 0,20 sдовжина стрічки 6 s
  1. 1ставка
  2. 2ритм
  3. 3зубці P
  4. 4Інтервал PR
  5. 5Тривалість QRS
13.Пріоритезація та делегуванняСередня

Старшій медсестрі потрібно звільнити ліжко. Якого пацієнта найдоречніше виписати чи перевести на нижчий рівень допомоги?

  1. AГоспіталізований дві години тому з болем у грудях; результат тропоніну ще очікується
  2. B3-тя доба після неускладненої апендектомії, їсть, на пероральному знеболенні
  3. C1-ша доба після операції на кишечнику з новою температурою 38,5 °C
  4. DПневмонія, потреба в кисні за ніч зросла з 2 до 4 L/min
14.Пріоритезація та делегуванняСкладна

A patient with suspected sepsis has four prescribed orders. Which should usually be done first?

  1. AGive the IV antibiotic
  2. BArrange a chest X-ray for later today
  3. CRepeat the lactate in six hours
  4. DTake blood cultures
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСередня

Медсестра готує ліки для двох пацієнтів. Який підхід найбезпечніший?

  1. AПокласти ліки обох пацієнтів в одну чашку й розібрати біля ліжка
  2. BПопросити одного пацієнта передати ліки іншому
  3. CГотувати й давати ліки одному пацієнтові за раз
  4. DГотувати ліки обох пацієнтів разом, щоб заощадити час
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтівСкладна

A nurse discovers that an insulin infusion was programmed using the wrong drug concentration in the pump library. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion and check the patient’s blood glucose
  2. BReprogram the pump and finish the shift before reporting
  3. CLeave it running and check the glucose at the next routine time
  4. DDouble the rate to correct for the error
17.Лабораторні показники та електролітиСередня

A blood sample drawn just after a patient ate a fatty meal is reported as "lipemic." What does this mean for the results?

  1. AHigh fat in the sample may interfere with some test results
  2. BThe sample shows the patient has diabetic ketoacidosis
  3. CThe sample was contaminated by an IV fluid with dextrose
  4. DThe results are more accurate than in a fasting sample
18.Лабораторні показники та електролітиСкладна

A patient with advanced chronic kidney disease has a mildly raised troponin that has stayed the same on several tests over months. There is no chest pain and the ECG is unchanged. What is the best interpretation?

  1. AProof of an acute myocardial infarction that needs emergency treatment now
  2. BA chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern
  3. CA sign of skeletal muscle injury, because troponin comes from all muscles
  4. DA laboratory error, because troponin is never raised in kidney disease

3Розчини

1.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Massage can damage the deeper tissues further

Чому це відповідь

Massaging red, pressure-damaged areas can tear small blood vessels and worsen tissue damage. Pressure is relieved by repositioning instead.

Відповідь

D · Massage can damage the deeper tissues further
2.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Loop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias

Чому це відповідь

Furosemide increases potassium loss in the urine. Hypokalaemia causes muscle weakness and cardiac arrhythmias, so the result is reported and replacement considered.

Відповідь

D · Loop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias
3.Клінічна сестринська справа

Відповідь: B · Затримку рідини

Чому це відповідь

Раптове збільшення ваги при серцевій недостатності зазвичай означає перевантаження рідиною. Щоденне зважування — найпростіший спосіб стежити за водним балансом.

Відповідь

B · Затримку рідини
4.Клінічна сестринська справа

Відповідь: C · Acute angle-closure glaucoma

Чому це відповідь

Acute angle-closure glaucoma causes a rapid rise in eye pressure, with pain, visual disturbance, haloes and vomiting. It is an emergency that can cause permanent sight loss without urgent treatment.

Відповідь

C · Acute angle-closure glaucoma
5.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 20 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
дальність: 18–22 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 20 mmHg
6.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: гострий на тлі хронічного

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·2,6 = 26,6 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,6 = 33,1 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 30 mmol/L → гострий на тлі хронічного

Відповідь

гострий на тлі хронічного
7.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 100

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 100

Відповідь

MFS = 100
8.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: DBP = 46 mmHg

Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.

Перетворіть формулу

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Підставте

DBP = (3·60 − 88)/2 = 92/2 = 46 mmHg

Відповідь

DBP = 46 mmHg
9.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: IBW = 68,7 kg

Потреби та вільна вода: енергетичні потреби часто оцінюють як kcal/kg/day × маса, а потреби в білку як g/kg/day × маса. Суміш лише частково складається з води, тому її вільна вода = об’єм × частка води; промивання водою покривають решту добової цілі за рідиною. Ідеальна маса тіла (Дівайн): IBW = 50 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 5 футів (60 in) для чоловіків і 45,5 kg + 2,3 kg на кожен дюйм понад 60 in для жінок; 1 in = 2,54 cm. Формула призначена для дорослих зростом щонайменше 152,4 cm (5 ft). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Зріст у дюймах

178 cm/2,54 = 70,08 in

Ідеальна маса тіла (Девайн)

IBW = 45,5 + 2,3·(70,08 − 60) = 68,68 ≈ 68,7 kg

Відповідь

IBW = 68,7 kg
10.Розрахунки ентерального та парентерального харчування

Відповідь: GIR = 4,17 mg/kg/min

Парентеральне харчування: декстроза дає 3,4 kcal/g, амінокислоти — 4 kcal/g, а ліпідна емульсія — вказану кількість kcal/mL (2 kcal/mL для 20%, 1,1 kcal/mL для 10%). Грами = % × mL/100. Небілкові kcal (NPC) = kcal декстрози + ліпідів; азот = білок/6,25. Швидкість інфузії глюкози (GIR) у mg/kg/min = mg декстрози/(kg × хвилини). Числа наведено лише для тренування; біля ліжка пацієнта завжди дотримуйтеся місцевих протоколів і просіть подвійної перевірки доз препаратів високого ризику.

Концентрація декстрози

12,5% = 125 mg/mL

Декстроза за хвилину

125·22/60 = 45,83 mg/min

На кілограм

GIR = 45,83/11 = 4,167 ≈ 4,17 mg/kg/min

Відповідь

GIR = 4,17 mg/kg/min

Скорочений спосіб: GIR = % декстрози × mL/h/(6 × kg).

11.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: QTc = 0,448 s

QT і QTc: інтервал QT вимірюють від початку комплексу QRS до кінця зубця T. Він скорочується зі зростанням частоти серцевих скорочень, тому його коригують за частотою за допомогою інтервалу R–R у секундах: QTc за Базеттом = QT/√RR, а QTc за Фрідеріцією = QT/∛RR. Формулу Базетта використовує більшість підручників; вона надмірно коригує при швидкому ритмі, де віддають перевагу Фрідеріції. Межі різняться між джерелами: QTc понад приблизно 0,45 s у чоловіків або 0,46 s у жінок зазвичай називають подовженим, а понад 0,50 s — різко подовженим.

Виміряйте

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 18 × 0,04 = 0,72 s

Формула Базетта

QTc = 0,38/√0,72 = 0,38/0,8485 = 0,448 s

Відповідь

QTc = 0,448 s

У межах звичайних значень (близько 0,45 s для чоловіків, 0,46 s для жінок). (448 ms)

12.Інтерпретація ритмограми ЕКГ

Відповідь: ритм

П’ять кроків для кожної стрічки: 1. частота (метод 300 або 1500, або метод 6 секунд при нерегулярному ритмі); 2. ритм: чи однакові інтервали R–R; 3. зубці P: є, позитивні у відведенні II, один перед кожним QRS і всі однакові; 4. інтервал PR: 0,12–0,20 s і постійний; 5. тривалість QRS: менше 0,12 s. Лише після п’яти кроків назвіть ритм. Нормальний синусовий ритм відповідає всім п’яти: 60–100/min, регулярний, позитивний P перед кожним QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS менше 0,12 s.

П’ять кроків

1. Частота: 7 комплексів QRS за 6 s, × 10 = 70 за хвилину.
2. Ритм: абсолютно неправильний, R–R від 0,64 до 0,98 s без закономірності.
3. Зубці P: відсутні; на ізолінії видно дрібні неправильні хвилі фібриляції.
4. Інтервал PR: не вимірюється.
5. QRS: 0,08 s, вузький (менше 0,12 s).

Перший ненормальний крок

ритм → фібриляція передсердь

Відповідь

ритм
13.Пріоритезація та делегування

Відповідь: B · 3-тя доба після неускладненої апендектомії, їсть, на пероральному знеболенні

Чому це відповідь

Пацієнт після апендектомії стабільний, їсть і справляється з пероральним знеболенням. Очікуваний тропонін, зростаюча потреба в кисні та нова гарячка означають, що перебіг ще невизначений.

Відповідь

B · 3-тя доба після неускладненої апендектомії, їсть, на пероральному знеболенні
14.Пріоритезація та делегування

Відповідь: D · Take blood cultures

Чому це відповідь

Blood cultures are taken before the first antibiotic dose when this does not cause significant delay, so the organism can be identified. The antibiotic follows as soon as possible.

Відповідь

D · Take blood cultures
15.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: C · Готувати й давати ліки одному пацієнтові за раз

Чому це відповідь

Приготування, перевірка й введення ліків одному пацієнтові за раз, біля ліжка, зменшує помилки щодо пацієнта. Змішування ліків робить помилки ймовірнішими.

Відповідь

C · Готувати й давати ліки одному пацієнтові за раз
16.Інфекційний контроль і безпека пацієнтів

Відповідь: A · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose

Чому це відповідь

A concentration error means the dose delivered was wrong. The nurse stops the infusion, assesses the patient including blood glucose, treats as needed, notifies the prescriber and reports the event.

Відповідь

A · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose
17.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: A · High fat in the sample may interfere with some test results

Чому це відповідь

Lipemia makes serum cloudy and can interfere with several laboratory methods, giving inaccurate results. The test may need to be repeated, often after a fast, according to laboratory advice.

Відповідь

A · High fat in the sample may interfere with some test results
18.Лабораторні показники та електроліти

Відповідь: B · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern

Чому це відповідь

Troponin is often chronically raised in CKD and other conditions. Acute infarction is diagnosed by a rise and/or fall in troponin together with symptoms or ECG changes, so serial results are compared with the patient's baseline.Перевірено за: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Відповідь

B · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals