Респіраторна допомога та киснева терапія: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Носова канюля
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Тривалість балона
min = (psi − 200) × фактор / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Хвилинна й альвеолярна вентиляція
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Розрахункова ідеальна маса тіла
чоловіки 50 + 0,91 × (cm − 152,4); жінки 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Співвідношення P/F (Берлін, PEEP ≥ 5)
легкий > 200–300, помірний > 100–200, тяжкий ≤ 100 mmHg
Вміст кисню
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Доставка кисню
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Індекс ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Метод

  1. Підставляйте кожне значення в одиницях формули: FiO₂ і SaO₂ як частки, PaO₂ в mmHg, Hb в g/dL.
  2. Для балона відніміть безпечний залишковий тиск, помножте на фактор балона й поділіть на потік.
  3. Час роботи балона й потоки округлюйте вниз, ніколи вгору.
  4. Для співвідношення P/F спершу перевірте PEEP, потім поділіть PaO₂ на FiO₂ і порівняйте з 300, 200 і 100 mmHg.
  5. Для вентиляції віднімайте мертвий простір для альвеолярної вентиляції й використовуйте розрахункову ідеальну масу тіла для дихальних об’ємів.

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

2Задачі для практики

1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
650psiHf = 3,14 L/psi12 L/minзалишок 200 psit = ? min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Кисневий балон розміру H (фактор 3,14 L/psi) показує 650 psi і працює зі швидкістю 12 L/min. Зберігаючи безпечний залишковий тиск 200 psi, скільки хвилин t його вистачить? Округліть донизу до цілої хвилини.

650 psif = 3,14 L/psi12 L/min200 psi
t = min
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
PaO₂ 16,1 kPa · FiO₂ 0,7 · PEEP 10 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)понад 300легкапомірнатяжкане піддається градації: PEEP нижче 5

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт із гострою гіпоксемією та двобічними інфільтратами, не поясненими серцевою недостатністю, має PaO₂ 16,1 kPa при 70% кисню та PEEP 10 cmH₂O. Оцініть тяжкість ГРДС за Берлінським визначенням. Натисніть свою відповідь.

PaO₂ 16,1 kPaFiO₂ 70%PEEP 10 cmH₂O
  1. 1понад 300
  2. 2легка
  3. 3помірна
  4. 4тяжка
  5. 5не піддається градації: PEEP нижче 5
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 12 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354580HCO₃⁻mmol/L222638гострийхронічнийгострий на тлі хронічного

Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,30, PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa), HCO₃⁻ 38 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.

pH 7,30PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
  1. 1гострий
  2. 2хронічний
  3. 3гострий на тлі хронічного
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
E2 / 4+V2 / 5+M? / 6GCS 6?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовна карта фіксує GCS 6, з E2 і V2. Який руховий бал M зафіксовано і яку відповідь він описує? Дайте число.

GCS 6E2V2
M =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 88% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 50/min, притомний, температура 36,2 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 20SpO₂ 88%повітряSBP 112HR 50AT 36,2 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient is on a short course of oral prednisolone for an asthma exacerbation. Which effect should the nurse monitor for?

  1. ASlow heart rate
  2. BRaised blood glucose
  3. CLow blood sodium
  4. DLow blood pressure
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A nurse is reviewing four telemetry patients. Which rhythm needs attention first?

  1. ASinus bradycardia of 54/min in a patient who is asleep and comfortable
  2. BRepeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy
  3. CRate-controlled atrial fibrillation at 82/min
  4. DFirst-degree heart block with a stable blood pressure and no symptoms

3Розчини

1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: t = 117 min

Тривалість балона: корисні літри = (манометричний тиск − безпечний залишковий тиск) × фактор балона, де безпечний залишковий тиск зазвичай 200 psi. Фактори балонів у L/psi: D 0,16, E 0,28, H (і K) 3,14. Тривалість (хв) = корисні літри/потік (L/min). Тривалість округлюйте вниз, а не вгору, щоб балон замінили вчасно. У системах із баром об’єм газу дорівнює водній місткості (L) × тиск (bar).

Корисні літри

(650 − 200)·3,14 = 1413 L

Дюрація

1413/12 = 117,8 min → t = 117 min

Відповідь

t = 117 min

Це близько 1 h 57 min.

2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: помірна

Співвідношення P/F і ГРДС (Берлінське визначення): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (як частка). При PEEP або CPAP щонайменше 5 cmH₂O ГРДС вважають легким при 200 < P/F ≤ 300, помірним при 100 < P/F ≤ 200 і тяжким при P/F ≤ 100 mmHg. Інші берлінські критерії (початок упродовж тижня, двобічні інфільтрати, не пояснені повністю серцевою недостатністю) також мають виконуватися. PaO₂ в kPa × 7.5 дає mmHg. Індекс ROX (SpO₂/FiO₂)/частота дихання використовують для спостереження за пацієнтами на високопотоковому носовому кисні.

PEEP

PEEP 10 ≥ 5 cmH₂O

PaO₂ в mmHg

16,1·7,5 = 120,8 mmHg

Співвідношення P/F

P/F = 120,8/0,7 = 172,5 mmHg

Тяжкість за Берлінським визначенням

помірна

Відповідь

помірна
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 26 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
дальність: 24–28 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 26 mmHg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: хронічний

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний HCO₃⁻

гострий: 24 + 1·4 = 28 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·4 = 38 mmol/L

Порівняйте

виміряний: 38 mmol/L → хронічний

Відповідь

хронічний
5.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: M = 2

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Руховий бал

M = 6 − 2 − 2 = 2
M2: розгинання рук і ніг (патологічне розгинання)

Відповідь

M = 2
6.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 88% → 3
на повітрі → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 50/min → 1
притомний (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Raised blood glucose

Чому це відповідь

Corticosteroids raise blood glucose, which matters especially in diabetes. Short courses can also cause mood changes, insomnia, indigestion and fluid retention. Long-term use adds osteoporosis, adrenal suppression and infection risk.

Відповідь

B · Raised blood glucose
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Repeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy

Чому це відповідь

Symptomatic runs of VT can degenerate into VF or pulseless VT and need immediate assessment, electrolytes and treatment. Sinus bradycardia during sleep, controlled AF and first-degree heart block with stable observations are usually not urgent.

Відповідь

B · Repeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy