Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
2Задачі для практики
1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Кисневий балон розміру H (фактор 3,14 L/psi) показує 1900 psi і працює зі швидкістю 15 L/min. Зберігаючи безпечний залишковий тиск 200 psi, скільки хвилин t його вистачить? Округліть донизу до цілої хвилини.
1900 psif = 3,14 L/psi15 L/min200 psi
t = min
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт на високопотоковому носовому кисні має SpO₂ 96% при FiO₂ 0,55 і частоту дихання 33/min. Знайдіть індекс ROX ROX = (SpO₂/FiO₂)/RR, де SpO₂ у відсотках, а FiO₂ — частка. Округліть до двох знаків після коми.
SpO₂ 96%FiO₂ 0,55RR 33/min
ROX =
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,54, PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa) і HCO₃⁻ 40 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,54PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,30, PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa), HCO₃⁻ 38 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.
pH 7,30PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
1гострий
2хронічний
3гострий на тлі хронічного
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.
0–125
MFS =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 108 kg і має зріст 171 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.
108 kg171 cm
1недостатня маса тіла
2здорова маса
3надмірна маса
4ожиріння I ступеня
5ожиріння II ступеня
6ожиріння III ступеня
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Артеріальний тиск пацієнта 200/125 mmHg з новою сплутаністю та нечіткістю зору. Як його зазвичай знижують?
AНе знижують зовсім, бо мозок тепер залежить від високого тиску
BЯкнайшвидше, до нормального значення за кілька хвилин
CТитрованими внутрішньовенними препаратами, до близько 25% протягом першої години
DНовою пероральною таблеткою та оглядом через тиждень
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Після катетеризації серця через променеву артерію яка оцінка найважливіша?
AКишкові шуми та окружність живота щогодини після дослідження
BРозмір зіниць і реакція на світло кожні 15 хвилин
CПитома вага сечі кожні чотири години
DКровообіг, чутливість і рухи кисті та місце пункції
3Розчини
1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки
Відповідь: t = 355 min
Тривалість балона: корисні літри = (манометричний тиск − безпечний залишковий тиск) × фактор балона, де безпечний залишковий тиск зазвичай 200 psi. Фактори балонів у L/psi: D 0,16, E 0,28, H (і K) 3,14. Тривалість (хв) = корисні літри/потік (L/min). Тривалість округлюйте вниз, а не вгору, щоб балон замінили вчасно. У системах із баром об’єм газу дорівнює водній місткості (L) × тиск (bar).
Корисні літри
(1900 − 200)·3,14 = 5338 L
Дюрація
5338/15 = 355,9 min → t = 355 min
Відповідь
t = 355 min
Це близько 5 h 55 min.
2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки
Відповідь: ROX = 5,29
Співвідношення P/F і ГРДС (Берлінське визначення): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (як частка). При PEEP або CPAP щонайменше 5 cmH₂O ГРДС вважають легким при 200 < P/F ≤ 300, помірним при 100 < P/F ≤ 200 і тяжким при P/F ≤ 100 mmHg. Інші берлінські критерії (початок упродовж тижня, двобічні інфільтрати, не пояснені повністю серцевою недостатністю) також мають виконуватися. PaO₂ в kPa × 7.5 дає mmHg. Індекс ROX (SpO₂/FiO₂)/частота дихання використовують для спостереження за пацієнтами на високопотоковому носовому кисні.
SpO₂/FiO₂
96/0,55 = 174,5
ROX
ROX = 174,5/33 = 5,289 ≈ 5,29
Відповідь
ROX = 5,29
4,88 або вище: значення, яке в дослідженнях пов’язували з успіхом високопотокового кисню.
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: частково компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,54: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 48 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 40 mmol/L: високий (22–26)
Компенсація
частково компенсований
Відповідь
частково компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: хронічний
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний HCO₃⁻
гострий: 24 + 1·4 = 28 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·4 = 38 mmol/L
Порівняйте
виміряний: 38 mmol/L → хронічний
Відповідь
хронічний
5.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: MFS = 35
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 15 = 35
Відповідь
MFS = 35
6.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: ожиріння II ступеня
Індекс маси тіла: ІМТ = маса (kg)/зріст (m)², спершу зріст переводять у метри. З фунтами та дюймами ІМТ = 703 × маса (lb)/зріст (in)². Категорії ВООЗ для дорослих: нижче 18,5 недостатня маса, 18,5–24,9 здорова маса, 25,0–29,9 надмірна маса, 30,0–34,9 ожиріння I ступеня, 35,0–39,9 ожиріння II ступеня і 40 або більше ожиріння III ступеня.
BMI
BMI = 108/1,71² = 36,93
Категорія
ожиріння II ступеня
Відповідь
ожиріння II ступеня
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Титрованими внутрішньовенними препаратами, до близько 25% протягом першої години
Чому це відповідь
Гіпертензивну кризу (тяжка гіпертензія з гострим ураженням органів) лікують під моніторингом титрованими внутрішньовенними препаратами. Надто швидке зниження тиску може спричинити ішемію мозку, серця чи нирок, тому більшість настанов передбачають зниження не більш ніж приблизно на 25% протягом першої години (з іншими цілями при деяких станах, як-от розшарування аорти).
Відповідь
C · Титрованими внутрішньовенними препаратами, до близько 25% протягом першої години
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · Кровообіг, чутливість і рухи кисті та місце пункції
Чому це відповідь
Після променевого доступу перевіряють компресійний пристрій та місце проколу щодо кровотечі чи гематоми, а кисть — щодо кольору, температури, капілярного наповнення, чутливості та рухів. Можливі ускладнення — оклюзія променевої артерії та компартмент-синдром передпліччя.
Відповідь
D · Кровообіг, чутливість і рухи кисті та місце пункції