Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
2Задачі для практики
1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт на ШВЛ, який відповідає іншим берлінським критеріям ГРДС, має PaO₂ 105 mmHg (14,0 kPa) при 80% кисню та PEEP 12 cmH₂O. Обчисліть співвідношення P/F і натисніть на тяжкість ГРДС.
PaO₂ 105 mmHg (14,0 kPa)FiO₂ 80%PEEP 12 cmH₂O
1понад 300: ступеня ГРДС немає
2легка
3помірна
4тяжка
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має Hb 82 g/L, SaO₂ 95%, PaO₂ 78 mmHg (10,4 kPa) і серцевий викид 4,7 L/min. За формулою CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) знайдіть доставку кисню DO₂ = CaO₂ × CO × 10 у mL/min.
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,31, PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa) і HCO₃⁻ 19 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,31PaCO₂ 39 mmHg (5,2 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальні значення: Na⁺ 141, Cl⁻ 114, HCO₃⁻ 16 mmol/L і альбумін 30 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 90% на додатковому кисні, артеріальний тиск 78/46 mmHg, пульс 44/min, притомний, температура 37,6 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 12SpO₂ 90%O₂SBP 78HR 44AT 37,6 °C
NEWS2 =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 60/min, крик, кашель або чхання на подразнення, активні рухи і повільне нерегулярне дихання зі слабким криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.
1заспокійливий
2помірно порушений
3низький
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
A patient on home oxygen has dry, sore lips. Which product is safest to use?
APetroleum jelly
BAn alcohol-based gel
CA water-based lubricant
DAn oil-based balm
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
Пацієнт на ШВЛ у відділенні інтенсивної терапії має ризик вентилятор-асоційованої пневмонії. Який сестринський захід допомагає зменшити цей ризик?
AУникати догляду за ротом, щоб запобігти кровоточивості ясен
BМіняти трубки вентилятора кожні кілька годин
CТримати узголів'я ліжка піднятим на 30–45°
DТримати пацієнта горизонтально, щоб захистити ендотрахеальну трубку
3Розчини
1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки
Відповідь: помірна
Співвідношення P/F і ГРДС (Берлінське визначення): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (як частка). При PEEP або CPAP щонайменше 5 cmH₂O ГРДС вважають легким при 200 < P/F ≤ 300, помірним при 100 < P/F ≤ 200 і тяжким при P/F ≤ 100 mmHg. Інші берлінські критерії (початок упродовж тижня, двобічні інфільтрати, не пояснені повністю серцевою недостатністю) також мають виконуватися. PaO₂ в kPa × 7.5 дає mmHg. Індекс ROX (SpO₂/FiO₂)/частота дихання використовують для спостереження за пацієнтами на високопотоковому носовому кисні.
Співвідношення P/F
P/F = 105/0,8 = 131,3 mmHg
Тяжкість за Берлінським визначенням
помірна
Відповідь
помірна
2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки
Відповідь: DO₂ = 501,6 mL/min
Вміст і доставка кисню: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), у mL O₂ на dL крові, де SaO₂ — частка. Майже весь кисень зв’язаний із гемоглобіном; розчинена частина невелика. Доставка DO₂ = CaO₂ × серцевий викид (L/min) × 10 (mL/min), оскільки 1 L = 10 dL; нормальне значення в дорослого в спокої близько 1000 mL/min.
Вміст кисню
82 g/L = 8,2 g/dL
CaO₂ = 1,34·8,2·0,95 + 0,003·78 = 10,67 mL/dL
Доставка кисню
DO₂ = 10,67·4,7·10 = 501,6 mL/min
Відповідь
DO₂ = 501,6 mL/min
Нормальне значення в дорослого в спокої — близько 1000 mL/min.
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: некомпенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,31: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 39 mmHg: звичайні значення (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: низький (22–26)
Компенсація
Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: за формулою Вінтерса очікуваний PaCO₂ становить 34,5–38,5 mmHg, тож виміряний 39 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.
некомпенсований
Відповідь
некомпенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: AGc = 13,5 mmol/L
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Аніонна різниця
AG = 141 − (114 + 16) = 11
Поправка на альбумін
11 + 0,25·(40 − 30) = 13,5 mmol/L
Відповідь
AGc = 13,5 mmol/L
Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.
5.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 9
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 12/min → 0
SpO₂ 90% → 3
на кисні → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 44/min → 1
притомний (A) → 0
T 37,6 °C → 0
Додайте
NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 3 + 1 + 0 + 0 = 9
Відповідь
NEWS2 = 9
6.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: заспокійливий
Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.
Оцініть кожну ознаку
Зовнішній вигляд: рожеву шкіру по всьому тілу → 2
Пульс: 60/min → 1
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: активні рухи → 2
Дихання: повільне нерегулярне дихання зі слабким криком → 1
Додайте
APGAR = 2 + 1 + 2 + 2 + 1 = 8
Інтерпретація
8 → заспокійливий
Відповідь
заспокійливий
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · A water-based lubricant
Чому це відповідь
Oil-based products such as petroleum jelly can ignite or burn intensely in high oxygen concentrations and have caused facial burns. Water-based products are recommended. Oxygen cylinders are kept upright and secured, away from heat and flames.
Відповідь
C · A water-based lubricant
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · Тримати узголів'я ліжка піднятим на 30–45°
Чому це відповідь
Пакети заходів для вентильованих пацієнтів включають підняття узголів'я на 30–45°, регулярний догляд за ротом, щоденну оцінку готовності до відлучення (перерви в седації) та дренування підзв'язкових секретів, де це доступно. Часту заміну контуру не рекомендують, якщо трубки не забруднені чи не несправні.