Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Метод
Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².
Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Метод
Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.
2Задачі для практики
1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт на ШВЛ, який відповідає іншим берлінським критеріям ГРДС, має PaO₂ 51 mmHg (6,8 kPa) при 60% кисню та PEEP 12 cmH₂O. Обчисліть співвідношення P/F і натисніть на тяжкість ГРДС.
PaO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)FiO₂ 60%PEEP 12 cmH₂O
1понад 300: ступеня ГРДС немає
2легка
3помірна
4тяжка
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт із гострою гіпоксемією та двобічними інфільтратами, не поясненими серцевою недостатністю, має PaO₂ 15,2 kPa при 40% кисню та PEEP 5 cmH₂O. Оцініть тяжкість ГРДС за Берлінським визначенням. Натисніть свою відповідь.
PaO₂ 15,2 kPaFiO₂ 40%PEEP 5 cmH₂O
1понад 300: ступеня ГРДС немає
2легка
3помірна
4тяжка
5не піддається градації: PEEP нижче 5
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,53, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,53PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,33, PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.
pH 7,33PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
1гострий
2хронічний
3гострий на тлі хронічного
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 97% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 39,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 18SpO₂ 97%повітряSBP 118HR 82AT 39,0 °C
NEWS2 =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 96% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 106/64 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 35,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.
RR 14SpO₂ 96%повітряSBP 106HR 64AT 35,8 °C
1низький
2низький–середній
3середній
4високий
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня
Rheumatic heart disease most often follows which infection?
AStaphylococcal infection of the skin
BA fungal infection of the lungs
CA viral infection of the upper airway
DA group A streptococcal throat infection
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна
A smoker has severe shoulder and arm pain, a drooping eyelid, a small pupil and reduced sweating on the same side of the face. What should be suspected?
AA frozen shoulder with referred pain to the face
BA simple migraine
CA tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)
DA stroke affecting the brainstem on the opposite side
3Розчини
1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки
Відповідь: тяжка
Співвідношення P/F і ГРДС (Берлінське визначення): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (як частка). При PEEP або CPAP щонайменше 5 cmH₂O ГРДС вважають легким при 200 < P/F ≤ 300, помірним при 100 < P/F ≤ 200 і тяжким при P/F ≤ 100 mmHg. Інші берлінські критерії (початок упродовж тижня, двобічні інфільтрати, не пояснені повністю серцевою недостатністю) також мають виконуватися. PaO₂ в kPa × 7.5 дає mmHg. Індекс ROX (SpO₂/FiO₂)/частота дихання використовують для спостереження за пацієнтами на високопотоковому носовому кисні.
Співвідношення P/F
P/F = 51/0,6 = 85 mmHg
Тяжкість за Берлінським визначенням
тяжка
Відповідь
тяжка
2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки
Відповідь: легка
Співвідношення P/F і ГРДС (Берлінське визначення): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (як частка). При PEEP або CPAP щонайменше 5 cmH₂O ГРДС вважають легким при 200 < P/F ≤ 300, помірним при 100 < P/F ≤ 200 і тяжким при P/F ≤ 100 mmHg. Інші берлінські критерії (початок упродовж тижня, двобічні інфільтрати, не пояснені повністю серцевою недостатністю) також мають виконуватися. PaO₂ в kPa × 7.5 дає mmHg. Індекс ROX (SpO₂/FiO₂)/частота дихання використовують для спостереження за пацієнтами на високопотоковому носовому кисні.
PEEP
PEEP 5 ≥ 5 cmH₂O
PaO₂ в mmHg
15,2·7,5 = 114 mmHg
Співвідношення P/F
P/F = 114/0,4 = 285 mmHg
Тяжкість за Берлінським визначенням
легка
Відповідь
легка
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: некомпенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,53: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 30 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)
Компенсація
некомпенсований
Відповідь
некомпенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: хронічний
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний HCO₃⁻
гострий: 24 + 1·2,5 = 26,5 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·2,5 = 32,75 mmol/L
Порівняйте
виміряний: 33 mmol/L → хронічний
Відповідь
хронічний
5.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 1
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
на повітрі → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 39,0 °C → 1
Додайте
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1
Відповідь
NEWS2 = 1
6.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 14/min → 0
SpO₂ 96% → 0
на повітрі → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 35,8 °C → 1
Сума та «червоні» бали
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 1 = 2
Жоден параметр не дає 3.
Група ризику
низький
Відповідь
низький
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: D · A group A streptococcal throat infection
Чому це відповідь
Rheumatic fever is an autoimmune reaction weeks after group A streptococcal pharyngitis. It can permanently damage heart valves, most often the mitral valve. Prompt antibiotic treatment of strep throat prevents it.
Відповідь
D · A group A streptococcal throat infection
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи
Відповідь: C · A tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)
Чому це відповідь
A tumour in the lung apex can invade the brachial plexus (shoulder and arm pain) and the sympathetic chain, causing Horner's syndrome (ptosis, miosis, reduced sweating). It is a classic presentation of lung cancer that needs urgent imaging.
Відповідь
C · A tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)