Респіраторна допомога та киснева терапія: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Носова канюля
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Тривалість балона
min = (psi − 200) × фактор / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Хвилинна й альвеолярна вентиляція
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Розрахункова ідеальна маса тіла
чоловіки 50 + 0,91 × (cm − 152,4); жінки 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Співвідношення P/F (Берлін, PEEP ≥ 5)
легкий > 200–300, помірний > 100–200, тяжкий ≤ 100 mmHg
Вміст кисню
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Доставка кисню
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Індекс ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Метод

  1. Підставляйте кожне значення в одиницях формули: FiO₂ і SaO₂ як частки, PaO₂ в mmHg, Hb в g/dL.
  2. Для балона відніміть безпечний залишковий тиск, помножте на фактор балона й поділіть на потік.
  3. Час роботи балона й потоки округлюйте вниз, ніколи вгору.
  4. Для співвідношення P/F спершу перевірте PEEP, потім поділіть PaO₂ на FiO₂ і порівняйте з 300, 200 і 100 mmHg.
  5. Для вентиляції віднімайте мертвий простір для альвеолярної вентиляції й використовуйте розрахункову ідеальну масу тіла для дихальних об’ємів.

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

2Задачі для практики

1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
Hb83 g/LSaO₂98%PaO₂100 mmHgCaO₂?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має Hb 83 g/L, SaO₂ 98% і PaO₂ 100 mmHg (13,3 kPa). Знайдіть вміст кисню в артеріальній крові CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) у mL O₂/dL.

Hb 83 g/LSaO₂ 98%PaO₂ 100 mmHg (13,3 kPa)
CaO₂ = mL/dL
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
PaO₂ 13,2 kPa · FiO₂ 0,6 · PEEP 6 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)понад 300: ступеня ГРДС немаєлегкапомірнатяжкане піддається градації: PEEP нижче 5

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт із гострою гіпоксемією та двобічними інфільтратами, не поясненими серцевою недостатністю, має PaO₂ 13,2 kPa при 60% кисню та PEEP 6 cmH₂O. Оцініть тяжкість ГРДС за Берлінським визначенням. Натисніть свою відповідь.

PaO₂ 13,2 kPaFiO₂ 60%PEEP 6 cmH₂O
  1. 1понад 300: ступеня ГРДС немає
  2. 2легка
  3. 3помірна
  4. 4тяжка
  5. 5не піддається градації: PEEP нижче 5
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,20PaCO₂mmHg354563HCO₃⁻mmol/L222624некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,20, PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa) і HCO₃⁻ 24 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,20PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222611адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,28, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa), HCO₃⁻ 11 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,28PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 32/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 37,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 32SpO₂ 98%повітряSBP 112HR 82AT 37,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient with stable angina is afraid nicotine patches will harm their heart. Which reply is most accurate?

  1. ANicotine replacement only works if smoking continues
  2. BNicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
  3. CPeople with angina must stop smoking without any help
  4. DNicotine patches are much more harmful to the heart than cigarettes
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient with severe aortic stenosis is prescribed glyceryl trinitrate (nitroglycerin) for chest pain. Why should the nurse use particular caution?

  1. AGTN raises the blood pressure dangerously in aortic stenosis
  2. BThere is no reason for caution, because GTN acts only on the coronary arteries
  3. CVasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction
  4. DGTN makes the narrowed aortic valve tighten further within a few minutes

3Розчини

1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: CaO₂ = 11,2 mL/dL

Вміст і доставка кисню: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), у mL O₂ на dL крові, де SaO₂ — частка. Майже весь кисень зв’язаний із гемоглобіном; розчинена частина невелика. Доставка DO₂ = CaO₂ × серцевий викид (L/min) × 10 (mL/min), оскільки 1 L = 10 dL; нормальне значення в дорослого в спокої близько 1000 mL/min.

Hb у g/dL

83 g/L = 8,3 g/dL

Зв’язаний кисень

1,34·8,3·0,98 = 10,9 mL/dL

Розчинений кисень

0,003·100 = 0,3 mL/dL

Вміст кисню

CaO₂ = 10,9 + 0,3 = 11,2 mL/dL

Відповідь

CaO₂ = 11,2 mL/dL
2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: помірна

Співвідношення P/F і ГРДС (Берлінське визначення): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (як частка). При PEEP або CPAP щонайменше 5 cmH₂O ГРДС вважають легким при 200 < P/F ≤ 300, помірним при 100 < P/F ≤ 200 і тяжким при P/F ≤ 100 mmHg. Інші берлінські критерії (початок упродовж тижня, двобічні інфільтрати, не пояснені повністю серцевою недостатністю) також мають виконуватися. PaO₂ в kPa × 7.5 дає mmHg. Індекс ROX (SpO₂/FiO₂)/частота дихання використовують для спостереження за пацієнтами на високопотоковому носовому кисні.

PEEP

PEEP 6 ≥ 5 cmH₂O

PaO₂ в mmHg

13,2·7,5 = 99 mmHg

Співвідношення P/F

P/F = 99/0,6 = 165 mmHg

Тяжкість за Берлінським визначенням

помірна

Відповідь

помірна
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,20: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 63 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: звичайні значення (22–26)

Компенсація

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·11 + 8 = 24,5 → 22,5–26,5 mmHg

Порівняйте

виміряний: 24 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
5.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 85

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 15 + 20 + 10 + 15 = 85

Відповідь

MFS = 85
6.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 32/min → 3
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended

Чому це відповідь

Nicotine replacement delivers nicotine without carbon monoxide, tar and other toxins and is considered safe in stable heart disease. Combining a patch with a short-acting form and behavioural support gives the best chance of quitting.

Відповідь

B · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Vasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction

Чому це відповідь

In severe aortic stenosis, cardiac output is fixed by the narrow valve. Vasodilators lower preload and afterload, and the heart cannot compensate, so the blood pressure can fall sharply and cause syncope. They are used with care and close monitoring.

Відповідь

C · Vasodilators can cause a severe fall in BP with a fixed outflow obstruction

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy