Респіраторна допомога та киснева терапія: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Носова канюля
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Тривалість балона
min = (psi − 200) × фактор / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Хвилинна й альвеолярна вентиляція
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Розрахункова ідеальна маса тіла
чоловіки 50 + 0,91 × (cm − 152,4); жінки 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Співвідношення P/F (Берлін, PEEP ≥ 5)
легкий > 200–300, помірний > 100–200, тяжкий ≤ 100 mmHg
Вміст кисню
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Доставка кисню
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Індекс ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Метод

  1. Підставляйте кожне значення в одиницях формули: FiO₂ і SaO₂ як частки, PaO₂ в mmHg, Hb в g/dL.
  2. Для балона відніміть безпечний залишковий тиск, помножте на фактор балона й поділіть на потік.
  3. Час роботи балона й потоки округлюйте вниз, ніколи вгору.
  4. Для співвідношення P/F спершу перевірте PEEP, потім поділіть PaO₂ на FiO₂ і порівняйте з 300, 200 і 100 mmHg.
  5. Для вентиляції віднімайте мертвий простір для альвеолярної вентиляції й використовуйте розрахункову ідеальну масу тіла для дихальних об’ємів.

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

2Задачі для практики

1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
2000psiEf = 0,28 L/psi10 L/minзалишок 200 psit = ? min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Кисневий балон розміру E (фактор 0,28 L/psi) показує 2000 psi і працює зі швидкістю 10 L/min. Зберігаючи безпечний залишковий тиск 200 psi, скільки хвилин t його вистачить? Округліть донизу до цілої хвилини.

2000 psif = 0,28 L/psi10 L/min200 psi
t = min
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
Hb127 g/LSaO₂95%PaO₂75 mmHgCaO₂mL/dL× CO5 L/minDO₂?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має Hb 127 g/L, SaO₂ 95%, PaO₂ 75 mmHg (10,0 kPa) і серцевий викид 5 L/min. За формулою CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) знайдіть доставку кисню DO₂ = CaO₂ × CO × 10 у mL/min.

Hb 127 g/LSaO₂ 95%PaO₂ 75 mmHg (10,0 kPa)CO 5 L/min
DO₂ = mL/min
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 130 ммоль/л, глюкоза 28,9 ммоль/л і сечовина 13,1 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 130 mmol/Lглюкоза 28,9 mmol/Lсечовина 13,1 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,25PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L22269адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,25, PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa), HCO₃⁻ 9 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,25PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: слабка; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
125?SBPDBPmmHgMAP = 65

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Команда прагне до середнього артеріального тиску щонайменше 65 mmHg. Систолічний тиск пацієнта — 125 mmHg. За формулою MAP = (SBP + 2·DBP)/3, який найнижчий діастолічний тиск DBP ще дає MAP 65 mmHg?

MAP 65 mmHgSBP 125 mmHg
DBP = mmHg
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Пацієнтові з суправентрикулярною тахікардією планують ввести аденозин внутрішньовенно. Про що медсестра має попередити?

  1. AКороткочасне почервоніння або стиснення в грудях і паузу на кілька секунд
  2. BПекучий біль уздовж вени руки близько тижня
  3. CКілька годин сонливості, нечіткої мови та сплутаності після цього
  4. DГоловний біль, що триває кілька днів після цього
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and splinter haemorrhages. Before antibiotics are started, what is most important?

  1. AArrange an exercise ECG test
  2. BTake a single blood culture from the cannula
  3. CTake several sets of blood cultures from separate sites
  4. DWait for an echocardiogram before taking any samples

3Розчини

1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: t = 50 min

Тривалість балона: корисні літри = (манометричний тиск − безпечний залишковий тиск) × фактор балона, де безпечний залишковий тиск зазвичай 200 psi. Фактори балонів у L/psi: D 0,16, E 0,28, H (і K) 3,14. Тривалість (хв) = корисні літри/потік (L/min). Тривалість округлюйте вниз, а не вгору, щоб балон замінили вчасно. У системах із баром об’єм газу дорівнює водній місткості (L) × тиск (bar).

Корисні літри

(2000 − 200)·0,28 = 504 L

Дюрація

504/10 = 50,4 min → t = 50 min

Відповідь

t = 50 min
2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: DO₂ = 819,6 mL/min

Вміст і доставка кисню: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), у mL O₂ на dL крові, де SaO₂ — частка. Майже весь кисень зв’язаний із гемоглобіном; розчинена частина невелика. Доставка DO₂ = CaO₂ × серцевий викид (L/min) × 10 (mL/min), оскільки 1 L = 10 dL; нормальне значення в дорослого в спокої близько 1000 mL/min.

Вміст кисню

127 g/L = 12,7 g/dL
CaO₂ = 1,34·12,7·0,95 + 0,003·75 = 16,39 mL/dL

Доставка кисню

DO₂ = 16,39·5·10 = 819,6 mL/min

Відповідь

DO₂ = 819,6 mL/min

Нормальне значення в дорослого в спокої — близько 1000 mL/min.

3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 302 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·130 + 28,9 + 13,1 = 302 ≈ 302 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 302 mOsm/kg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·9 + 8 = 21,5 → 19,5–23,5 mmHg

Порівняйте

виміряний: 21 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
5.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 65

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: милиці, тростина або ходунки → 15
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: слабка → 10
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 15 + 0 + 10 + 15 = 65

Відповідь

MFS = 65
6.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: DBP = 35 mmHg

Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.

Перетворіть формулу

DBP = (3·MAP − SBP)/2

Підставте

DBP = (3·65 − 125)/2 = 70/2 = 35 mmHg

Відповідь

DBP = 35 mmHg
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · Короткочасне почервоніння або стиснення в грудях і паузу на кілька секунд

Чому це відповідь

Аденозин вводять як швидкий внутрішньовенний болюс з наступним промиванням фізрозчином, під безперервним моніторингом ЕКГ. Він ненадовго блокує провідність АВ-вузла, часто спричиняючи кілька секунд асистолії, почервоніння, дискомфорт у грудях, задишку або відчуття приреченості. Ефекти тривають лише секунди.

Відповідь

A · Короткочасне почервоніння або стиснення в грудях і паузу на кілька секунд
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Take several sets of blood cultures from separate sites

Чому це відповідь

Suspected infective endocarditis requires multiple sets of blood cultures taken with careful aseptic technique, ideally before antibiotics, to identify the organism and guide weeks of IV therapy. Echocardiography looks for vegetations but should not delay cultures or, in a very sick patient, antibiotics.

Відповідь

C · Take several sets of blood cultures from separate sites

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy