Респіраторна допомога та киснева терапія: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Носова канюля
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Тривалість балона
min = (psi − 200) × фактор / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Хвилинна й альвеолярна вентиляція
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Розрахункова ідеальна маса тіла
чоловіки 50 + 0,91 × (cm − 152,4); жінки 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Співвідношення P/F (Берлін, PEEP ≥ 5)
легкий > 200–300, помірний > 100–200, тяжкий ≤ 100 mmHg
Вміст кисню
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Доставка кисню
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Індекс ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Метод

  1. Підставляйте кожне значення в одиницях формули: FiO₂ і SaO₂ як частки, PaO₂ в mmHg, Hb в g/dL.
  2. Для балона відніміть безпечний залишковий тиск, помножте на фактор балона й поділіть на потік.
  3. Час роботи балона й потоки округлюйте вниз, ніколи вгору.
  4. Для співвідношення P/F спершу перевірте PEEP, потім поділіть PaO₂ на FiO₂ і порівняйте з 300, 200 і 100 mmHg.
  5. Для вентиляції віднімайте мертвий простір для альвеолярної вентиляції й використовуйте розрахункову ідеальну масу тіла для дихальних об’ємів.

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

2Задачі для практики

1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
Hb166 g/LSaO₂92%PaO₂65 mmHgCaO₂?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має Hb 166 g/L, SaO₂ 92% і PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa). Знайдіть вміст кисню в артеріальній крові CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) у mL O₂/dL.

Hb 166 g/LSaO₂ 92%PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)
CaO₂ = mL/dL
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
PaO₂ 17,9 kPa · FiO₂ 0,35 · PEEP 10 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)понад 300легкапомірнатяжкане піддається градації: PEEP нижче 5

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт із гострою гіпоксемією та двобічними інфільтратами, не поясненими серцевою недостатністю, має PaO₂ 17,9 kPa при 35% кисню та PEEP 10 cmH₂O. Оцініть тяжкість ГРДС за Берлінським визначенням. Натисніть свою відповідь.

PaO₂ 17,9 kPaFiO₂ 35%PEEP 10 cmH₂O
  1. 1понад 300
  2. 2легка
  3. 3помірна
  4. 4тяжка
  5. 5не піддається градації: PEEP нижче 5
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз з HCO₃⁻ 12 mmol/L. Скористайтеся формулою Вінтерса, щоб знайти очікуваний PaCO₂ (середину діапазону) у мм рт. ст.

HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 37 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 37 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
низький ризикпомірний ризиквисокий ризик

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.

  1. 1низький ризик
  2. 2помірний ризик
  3. 3високий ризик
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

After a bronchoscopy with throat anaesthesia, when can the patient eat and drink?

  1. AOnly after a chest X-ray has been reported
  2. BAfter a full 24 hours without food
  3. CWhen the gag and cough reflexes have returned
  4. DImmediately after the scope is removed
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

An older patient's varicose vein bursts at the ankle and bleeds heavily. What is the most effective first aid?

  1. AStand the patient up so the blood flows away and clots faster
  2. BLie the patient down, raise the leg and press firmly on the site
  3. CKeep the leg hanging down over the bed
  4. DApply a hot compress to the leg to help the vein close up

3Розчини

1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: CaO₂ = 20,66 mL/dL

Вміст і доставка кисню: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), у mL O₂ на dL крові, де SaO₂ — частка. Майже весь кисень зв’язаний із гемоглобіном; розчинена частина невелика. Доставка DO₂ = CaO₂ × серцевий викид (L/min) × 10 (mL/min), оскільки 1 L = 10 dL; нормальне значення в дорослого в спокої близько 1000 mL/min.

Hb у g/dL

166 g/L = 16,6 g/dL

Зв’язаний кисень

1,34·16,6·0,92 = 20,46 mL/dL

Розчинений кисень

0,003·65 = 0,195 mL/dL

Вміст кисню

CaO₂ = 20,46 + 0,195 = 20,66 mL/dL

Відповідь

CaO₂ = 20,66 mL/dL
2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: понад 300

Співвідношення P/F і ГРДС (Берлінське визначення): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (як частка). При PEEP або CPAP щонайменше 5 cmH₂O ГРДС вважають легким при 200 < P/F ≤ 300, помірним при 100 < P/F ≤ 200 і тяжким при P/F ≤ 100 mmHg. Інші берлінські критерії (початок упродовж тижня, двобічні інфільтрати, не пояснені повністю серцевою недостатністю) також мають виконуватися. PaO₂ в kPa × 7.5 дає mmHg. Індекс ROX (SpO₂/FiO₂)/частота дихання використовують для спостереження за пацієнтами на високопотоковому носовому кисні.

PEEP

PEEP 10 ≥ 5 cmH₂O

PaO₂ в mmHg

17,9·7,5 = 134,3 mmHg

Співвідношення P/F

P/F = 134,3/0,35 = 383,6 mmHg

Тяжкість за Берлінським визначенням

понад 300

Відповідь

понад 300
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 26 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Формула Вінтерса

PaCO₂ = 1,5·12 + 8 = 26 mmHg
дальність: 24–28 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 26 mmHg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 46,9 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·37 + 21 = 46,9 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 46,9 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

5.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 75

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі → 30
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 30 + 20 + 0 + 0 = 75

Відповідь

MFS = 75
6.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: помірний ризик

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так → 25
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15

Додайте

Сума за Морс = 25 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 40

Рівень ризику

40 → помірний ризик

Відповідь

помірний ризик
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · When the gag and cough reflexes have returned

Чому це відповідь

Local anaesthetic sprayed on the throat abolishes the gag and cough reflexes for a time, so food or fluid could be aspirated. The nurse checks that the reflexes have returned (often after about one to two hours) before giving sips of water and then food.

Відповідь

C · When the gag and cough reflexes have returned
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Lie the patient down, raise the leg and press firmly on the site

Чому це відповідь

Bleeding from a varicose vein can be dramatic. Lying the patient flat and raising the leg above heart level lowers venous pressure, and firm direct pressure stops most bleeds. Medical review is needed afterwards, as it can recur.

Відповідь

B · Lie the patient down, raise the leg and press firmly on the site

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy