Респіраторна допомога та киснева терапія: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Носова канюля
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Тривалість балона
min = (psi − 200) × фактор / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Хвилинна й альвеолярна вентиляція
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Розрахункова ідеальна маса тіла
чоловіки 50 + 0,91 × (cm − 152,4); жінки 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Співвідношення P/F (Берлін, PEEP ≥ 5)
легкий > 200–300, помірний > 100–200, тяжкий ≤ 100 mmHg
Вміст кисню
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Доставка кисню
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Індекс ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Метод

  1. Підставляйте кожне значення в одиницях формули: FiO₂ і SaO₂ як частки, PaO₂ в mmHg, Hb в g/dL.
  2. Для балона відніміть безпечний залишковий тиск, помножте на фактор балона й поділіть на потік.
  3. Час роботи балона й потоки округлюйте вниз, ніколи вгору.
  4. Для співвідношення P/F спершу перевірте PEEP, потім поділіть PaO₂ на FiO₂ і порівняйте з 300, 200 і 100 mmHg.
  5. Для вентиляції віднімайте мертвий простір для альвеолярної вентиляції й використовуйте розрахункову ідеальну масу тіла для дихальних об’ємів.

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

2Задачі для практики

1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
1500psiHf = 3,14 L/psi6 L/minзалишок 200 psit = ? min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Кисневий балон розміру H (фактор 3,14 L/psi) показує 1500 psi і працює зі швидкістю 6 L/min. Зберігаючи безпечний залишковий тиск 200 psi, скільки хвилин t його вистачить? Округліть донизу до цілої хвилини.

1500 psif = 3,14 L/psi6 L/min200 psi
t = min
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
180 bar10 L12 L/min20 bart = ? min

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Балон із водною місткістю 10 L заповнено до 180 bar, він працює зі швидкістю 12 L/min. Об’єм газу приблизно дорівнює водній місткості × тиск. У цій вправі балон замінюють при 20 bar. Через скільки хвилин t його потрібно замінити? Округліть донизу до цілої хвилини.

10 L180 bar12 L/min20 bar
t = min
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,30PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L222611некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,30, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa) і HCO₃⁻ 11 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,30PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 30 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 30 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 16/min, SpO₂ 91% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 84/50 mmHg, пульс 64/min, притомний, температура 37,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 16SpO₂ 91%повітряSBP 84HR 64AT 37,1 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

How should a patient breathe in when using a dry powder inhaler?

  1. ASlowly and gently over about ten seconds
  2. BSeveral times, breathing out into the device between breaths
  3. CQuickly and deeply, after breathing out away from the device
  4. DThrough the nose with the mouthpiece in the mouth
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

After a fall onto the chest, part of a patient's chest wall moves inward when they breathe in and outward when they breathe out. What does this indicate?

  1. ANormal chest movement caused by pain on breathing
  2. BA large pleural effusion pressing on the chest wall
  3. CA flail chest from ribs broken in more than one place
  4. DA single simple rib fracture with no lung injury

3Розчини

1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: t = 680 min

Тривалість балона: корисні літри = (манометричний тиск − безпечний залишковий тиск) × фактор балона, де безпечний залишковий тиск зазвичай 200 psi. Фактори балонів у L/psi: D 0,16, E 0,28, H (і K) 3,14. Тривалість (хв) = корисні літри/потік (L/min). Тривалість округлюйте вниз, а не вгору, щоб балон замінили вчасно. У системах із баром об’єм газу дорівнює водній місткості (L) × тиск (bar).

Корисні літри

(1500 − 200)·3,14 = 4082 L

Дюрація

4082/6 = 680,3 min → t = 680 min

Відповідь

t = 680 min

Це близько 11 h 20 min.

2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: t = 133 min

Тривалість балона: корисні літри = (манометричний тиск − безпечний залишковий тиск) × фактор балона, де безпечний залишковий тиск зазвичай 200 psi. Фактори балонів у L/psi: D 0,16, E 0,28, H (і K) 3,14. Тривалість (хв) = корисні літри/потік (L/min). Тривалість округлюйте вниз, а не вгору, щоб балон замінили вчасно. У системах із баром об’єм газу дорівнює водній місткості (L) × тиск (bar).

Корисний газ

10·(180 − 20) = 1600 L

Дюрація

1600/12 = 133,3 min → t = 133 min

Відповідь

t = 133 min

Це близько 2 h 13 min.

3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,30: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 23 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 11 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 42 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·30 + 21 = 42 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 42 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

5.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 55

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 20 + 20 + 0 = 55

Відповідь

MFS = 55
6.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 16/min → 0
SpO₂ 91% → 3
на повітрі → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 64/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 6
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Quickly and deeply, after breathing out away from the device

Чому це відповідь

Dry powder inhalers have no propellant, so a fast, deep inhalation is needed to disperse the powder. The patient breathes out away from the device first, because moist breath can clump the powder. Very weak or breathless patients may not manage this.

Відповідь

C · Quickly and deeply, after breathing out away from the device
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · A flail chest from ribs broken in more than one place

Чому це відповідь

A flail segment occurs when adjacent ribs are fractured in two or more places, so the segment moves paradoxically. It is often associated with lung contusion and respiratory failure. Management includes oxygen, strong analgesia and sometimes ventilation or surgical fixation.

Відповідь

C · A flail chest from ribs broken in more than one place

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy