Респіраторна допомога та киснева терапія: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Носова канюля
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Тривалість балона
min = (psi − 200) × фактор / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Хвилинна й альвеолярна вентиляція
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Розрахункова ідеальна маса тіла
чоловіки 50 + 0,91 × (cm − 152,4); жінки 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Співвідношення P/F (Берлін, PEEP ≥ 5)
легкий > 200–300, помірний > 100–200, тяжкий ≤ 100 mmHg
Вміст кисню
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Доставка кисню
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Індекс ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Метод

  1. Підставляйте кожне значення в одиницях формули: FiO₂ і SaO₂ як частки, PaO₂ в mmHg, Hb в g/dL.
  2. Для балона відніміть безпечний залишковий тиск, помножте на фактор балона й поділіть на потік.
  3. Час роботи балона й потоки округлюйте вниз, ніколи вгору.
  4. Для співвідношення P/F спершу перевірте PEEP, потім поділіть PaO₂ на FiO₂ і порівняйте з 300, 200 і 100 mmHg.
  5. Для вентиляції віднімайте мертвий простір для альвеолярної вентиляції й використовуйте розрахункову ідеальну масу тіла для дихальних об’ємів.

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

2Задачі для практики

1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
60 s470 mLf = 22/min · V̇A = ?VD​ = 160 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт дихає 22 разів за хвилину з дихальним об’ємом 470 mL. Анатомічний мертвий простір становить 160 mL. Знайдіть альвеолярну вентиляцію V̇A у L/min.

VT 470 mL22/minVD 160 mL
V̇A = L/min
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
SpO₂ 95% · FiO₂ 0,7ROX = ?RR 23/minROX = (SpO₂/FiO₂)/RR

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт на високопотоковому носовому кисні має SpO₂ 95% при FiO₂ 0,7 і частоту дихання 23/min. Знайдіть індекс ROX ROX = (SpO₂/FiO₂)/RR, де SpO₂ у відсотках, а FiO₂ — частка. Округліть до двох знаків після коми.

SpO₂ 95%FiO₂ 0,7RR 23/min
ROX =
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,27PaCO₂mmHg354566HCO₃⁻mmol/L222629некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,27, PaCO₂ 66 mmHg (8,8 kPa) і HCO₃⁻ 29 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,27PaCO₂ 66 mmHg (8,8 kPa)HCO₃⁻ 29 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 135, Cl⁻ 98, HCO₃⁻ 22 mmol/L і альбумін 27 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 98 mmol/LHCO₃⁻ 22 mmol/Lальбумін 27 g/L
AGc = mmol/L
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
13976SBPDBPmmHgHR 120/min · SI = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має пульс 120/min і артеріальний тиск 139/76 mmHg. Знайдіть шоковий індекс SI = HR/SBP. Округліть до двох знаків після коми.

HR 120/minBP 139/76 mmHg
SI =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 23/min, SpO₂ 86% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 102/62 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 38,4 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 23SpO₂ 86%повітряSBP 102HR 58AT 38,4 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Which feature of a COPD exacerbation most suggests that antibiotics are needed?

  1. AA clear runny nose
  2. BA mild sore throat that lasted for one day only
  3. CA dry, tickly cough with no sputum at all for a day
  4. DAn increase in purulent (green or yellow) sputum
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A healthcare assistant (unlicensed assistive personnel) reports four observations. Which one needs the nurse's attention first?

  1. AA patient with heart failure who is newly confused, with SpO₂ 89%
  2. BA patient with a DVT whose leg is less swollen today
  3. CA patient after a PCI asking for a cup of tea
  4. DA patient with COPD whose SpO₂ is 90% on 1 L/min, which is usual for him

3Розчини

1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: V̇A = 6,82 L/min

Вентиляція: хвилинна вентиляція V̇E = дихальний об’єм × частота дихання (норма для дорослого близько 5–8 L/min). Альвеолярна вентиляція V̇A = (дихальний об’єм − мертвий простір) × частота, оскільки повітря в дихальних шляхах (близько 150 mL у дорослого) не бере участі в газообміні. Легеневозахисна вентиляція використовує близько 6 mL на кг розрахункової ідеальної маси тіла (PBW): чоловіки 50 + 0,91 × (зріст у cm − 152,4) kg, жінки 45,5 + 0,91 × (зріст у cm − 152,4) kg (у дюймах: 2,3 на кожен дюйм понад 60 in).

Альвеолярна частина вдиху

470 − 160 = 310 mL

Альвеолярна вентиляція

V̇A = 310·22 = 6820 mL/min = 6,82 L/min

Відповідь

V̇A = 6,82 L/min
2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: ROX = 5,9

Співвідношення P/F і ГРДС (Берлінське визначення): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (як частка). При PEEP або CPAP щонайменше 5 cmH₂O ГРДС вважають легким при 200 < P/F ≤ 300, помірним при 100 < P/F ≤ 200 і тяжким при P/F ≤ 100 mmHg. Інші берлінські критерії (початок упродовж тижня, двобічні інфільтрати, не пояснені повністю серцевою недостатністю) також мають виконуватися. PaO₂ в kPa × 7.5 дає mmHg. Індекс ROX (SpO₂/FiO₂)/частота дихання використовують для спостереження за пацієнтами на високопотоковому носовому кисні.

SpO₂/FiO₂

95/0,7 = 135,7

ROX

ROX = 135,7/23 = 5,901 ≈ 5,9

Відповідь

ROX = 5,9

4,88 або вище: значення, яке в дослідженнях пов’язували з успіхом високопотокового кисню.

3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: частково компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,27: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 66 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 29 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

частково компенсований

Відповідь

частково компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 18,25 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 135 − (98 + 22) = 15

Поправка на альбумін

15 + 0,25·(40 − 27) = 18,25 mmol/L

Відповідь

AGc = 18,25 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

5.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: SI = 0,86

Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.

Шоковий індекс

SI = 120/139 = 0,8633 ≈ 0,86

Відповідь

SI = 0,86

Вище звичайних 0,5–0,7.

6.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 23/min → 2
SpO₂ 86% → 3
на повітрі → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 58/min → 0
притомний (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 2 + 3 + 0 + 1 + 0 + 0 + 1 = 7
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · An increase in purulent (green or yellow) sputum

Чому це відповідь

Antibiotics are usually considered when sputum becomes more purulent, especially with more breathlessness or sputum volume, or signs of pneumonia. Many exacerbations are viral. Oral corticosteroids and increased bronchodilators are also used.

Відповідь

D · An increase in purulent (green or yellow) sputum
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: A · A patient with heart failure who is newly confused, with SpO₂ 89%

Чому це відповідь

New confusion with hypoxaemia suggests acute deterioration and needs immediate assessment. A COPD patient within their usual target range, a request for tea and an improving DVT are not urgent. Delegated observations must be reported and acted on promptly.

Відповідь

A · A patient with heart failure who is newly confused, with SpO₂ 89%

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy