Респіраторна допомога та киснева терапія: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Носова канюля
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Тривалість балона
min = (psi − 200) × фактор / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Хвилинна й альвеолярна вентиляція
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Розрахункова ідеальна маса тіла
чоловіки 50 + 0,91 × (cm − 152,4); жінки 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Співвідношення P/F (Берлін, PEEP ≥ 5)
легкий > 200–300, помірний > 100–200, тяжкий ≤ 100 mmHg
Вміст кисню
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Доставка кисню
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Індекс ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Метод

  1. Підставляйте кожне значення в одиницях формули: FiO₂ і SaO₂ як частки, PaO₂ в mmHg, Hb в g/dL.
  2. Для балона відніміть безпечний залишковий тиск, помножте на фактор балона й поділіть на потік.
  3. Час роботи балона й потоки округлюйте вниз, ніколи вгору.
  4. Для співвідношення P/F спершу перевірте PEEP, потім поділіть PaO₂ на FiO₂ і порівняйте з 300, 200 і 100 mmHg.
  5. Для вентиляції віднімайте мертвий простір для альвеолярної вентиляції й використовуйте розрахункову ідеальну масу тіла для дихальних об’ємів.

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

2Задачі для практики

1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
60 s530 mLf = 25/min · V̇A = ?VD​ = 180 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт дихає 25 разів за хвилину з дихальним об’ємом 530 mL. Анатомічний мертвий простір становить 180 mL. Знайдіть альвеолярну вентиляцію V̇A у L/min.

VT 530 mL25/minVD 180 mL
V̇A = L/min
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
111 kg179 cm♂6 mL/kg PBWVT​ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Чоловік на ШВЛ має зріст 179 cm і важить 111 kg. Легеневозахисну вентиляцію встановлено на 6 mL на кг розрахункової ідеальної маси тіла. За PBW = 50 + 0,91 × (height cm − 152,4) kg знайдіть дихальний об’єм VT з точністю до mL.

179 cm111 kg6 mL/kg
VT = mL
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,63PaCO₂mmHg354537HCO₃⁻mmol/L222638некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,63, PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa) і HCO₃⁻ 38 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,63PaCO₂ 37 mmHg (4,9 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,09PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L22268адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,09, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa), HCO₃⁻ 8 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,09PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: так; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: знає свої межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
заспокійливийпомірно порушенийнизький

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 5 min після народження умовний новонароджений має рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 120/min, крик, кашель або чхання на подразнення, активні рухи і добре дихання з сильним криком. Оцініть за шкалою Апгар і натисніть, як інтерпретується бал.

  1. 1заспокійливий
  2. 2помірно порушений
  3. 3низький
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient has pneumonia in the right lung only. In which side-lying position will oxygenation usually be best?

  1. AFlat on the back with no pillows
  2. BLying on the right side, with the affected lung down
  3. CProne with the head down
  4. DLying on the left side, with the healthy lung down
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Which task for a stable patient with heart failure can the registered nurse most appropriately delegate to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. ATeaching the patient about a low-salt diet
  2. BMeasuring and recording the morning weight
  3. CDeciding whether to give the furosemide dose
  4. DAssessing lung sounds for new crackles

3Розчини

1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: V̇A = 8,75 L/min

Вентиляція: хвилинна вентиляція V̇E = дихальний об’єм × частота дихання (норма для дорослого близько 5–8 L/min). Альвеолярна вентиляція V̇A = (дихальний об’єм − мертвий простір) × частота, оскільки повітря в дихальних шляхах (близько 150 mL у дорослого) не бере участі в газообміні. Легеневозахисна вентиляція використовує близько 6 mL на кг розрахункової ідеальної маси тіла (PBW): чоловіки 50 + 0,91 × (зріст у cm − 152,4) kg, жінки 45,5 + 0,91 × (зріст у cm − 152,4) kg (у дюймах: 2,3 на кожен дюйм понад 60 in).

Альвеолярна частина вдиху

530 − 180 = 350 mL

Альвеолярна вентиляція

V̇A = 350·25 = 8750 mL/min = 8,75 L/min

Відповідь

V̇A = 8,75 L/min
2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: VT = 445 mL

Вентиляція: хвилинна вентиляція V̇E = дихальний об’єм × частота дихання (норма для дорослого близько 5–8 L/min). Альвеолярна вентиляція V̇A = (дихальний об’єм − мертвий простір) × частота, оскільки повітря в дихальних шляхах (близько 150 mL у дорослого) не бере участі в газообміні. Легеневозахисна вентиляція використовує близько 6 mL на кг розрахункової ідеальної маси тіла (PBW): чоловіки 50 + 0,91 × (зріст у cm − 152,4) kg, жінки 45,5 + 0,91 × (зріст у cm − 152,4) kg (у дюймах: 2,3 на кожен дюйм понад 60 in).

Розрахункова ідеальна маса тіла

PBW = 50 + 0,91·(179 − 152,4) = 74,21 kg

Дихальний об’єм

VT = 6·74,21 = 445,2 ≈ 445 mL

Відповідь

VT = 445 mL
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: некомпенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,63: алкалемія (вище за 7,45)
PaCO₂ 37 mmHg: звичайні значення (35–45)
HCO₃⁻ 38 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: при метаболічному алкалозі PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 45,6–49,6 mmHg, тож виміряний 37 mmHg указує на додатковий дихальний алкалоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

некомпенсований

Відповідь

некомпенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: додатковий респіраторний ацидоз

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg

Порівняйте

виміряний: 27 mmHg → додатковий респіраторний ацидоз

Відповідь

додатковий респіраторний ацидоз
5.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: MFS = 55

Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.

Оцініть кожен пункт

падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: так → 15
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так → 20
хода: порушена → 20
психічний стан: знає свої межі → 0

Додайте

Сума за Морс = 0 + 15 + 0 + 20 + 20 + 0 = 55

Відповідь

MFS = 55
6.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: заспокійливий

Шкала Апгар: п’ять ознак, кожна оцінюється 0, 1 або 2 балами, перевіряється на 1-й і 5-й хвилині після народження. Зовнішній вигляд (колір): синя або бліда 0, рожеве тіло із синіми кінцівками 1, рожева повністю 2. Пульс: відсутній 0, нижче 100/min 1, 100/min або більше 2. Гримаса (рефлекторна збудливість): немає 0, гримаса 1, крик, кашель або чхання 2. Активність (тонус): в’ялий 0, невелике згинання 1, активні рухи 2. Дихання: відсутнє 0, повільне чи нерегулярне зі слабким криком 1, добре із сильним криком 2. Сума 7–10 заспокійлива, 4–6 помірно знижена, а 0–3 низька.

Оцініть кожну ознаку

Зовнішній вигляд: рожеву шкіру по всьому тілу → 2
Пульс: 120/min → 2
Гримаса: крик, кашель або чхання на подразнення → 2
Активність: активні рухи → 2
Дихання: добре дихання з сильним криком → 2

Додайте

APGAR = 2 + 2 + 2 + 2 + 2 = 10

Інтерпретація

10 → заспокійливий

Відповідь

заспокійливий
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Lying on the left side, with the healthy lung down

Чому це відповідь

Blood flow goes preferentially to the dependent lung. Placing the healthy lung down matches more blood to the well-ventilated lung, improving oxygenation ("good lung down"). Exceptions include a lung abscess or bleeding, when the affected lung is placed down to protect the healthy one.

Відповідь

D · Lying on the left side, with the healthy lung down
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Measuring and recording the morning weight

Чому це відповідь

Weighing a stable patient is a routine, measurable task that can be delegated, with the result reported to the nurse. Assessment, patient teaching and clinical decisions about medicines require the registered nurse's judgement and cannot be delegated.

Відповідь

B · Measuring and recording the morning weight

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy