Респіраторна допомога та киснева терапія: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Носова канюля
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Тривалість балона
min = (psi − 200) × фактор / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Хвилинна й альвеолярна вентиляція
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Розрахункова ідеальна маса тіла
чоловіки 50 + 0,91 × (cm − 152,4); жінки 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Співвідношення P/F (Берлін, PEEP ≥ 5)
легкий > 200–300, помірний > 100–200, тяжкий ≤ 100 mmHg
Вміст кисню
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Доставка кисню
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Індекс ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Метод

  1. Підставляйте кожне значення в одиницях формули: FiO₂ і SaO₂ як частки, PaO₂ в mmHg, Hb в g/dL.
  2. Для балона відніміть безпечний залишковий тиск, помножте на фактор балона й поділіть на потік.
  3. Час роботи балона й потоки округлюйте вниз, ніколи вгору.
  4. Для співвідношення P/F спершу перевірте PEEP, потім поділіть PaO₂ на FiO₂ і порівняйте з 300, 200 і 100 mmHg.
  5. Для вентиляції віднімайте мертвий простір для альвеолярної вентиляції й використовуйте розрахункову ідеальну масу тіла для дихальних об’ємів.

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

2Задачі для практики

1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
PaO₂ 65 mmHg · FiO₂ 0,9 · PEEP 5 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)понад 300: ступеня ГРДС немаєлегкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт на ШВЛ, який відповідає іншим берлінським критеріям ГРДС, має PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa) при 90% кисню та PEEP 5 cmH₂O. Обчисліть співвідношення P/F і натисніть на тяжкість ГРДС.

PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)FiO₂ 90%PEEP 5 cmH₂O
  1. 1понад 300: ступеня ГРДС немає
  2. 2легка
  3. 3помірна
  4. 4тяжка
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
PaO₂ 7 kPa · FiO₂ 0,4 · PEEP 5 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)понад 300: ступеня ГРДС немаєлегкапомірнатяжкане піддається градації: PEEP нижче 5

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт із гострою гіпоксемією та двобічними інфільтратами, не поясненими серцевою недостатністю, має PaO₂ 7 kPa при 40% кисню та PEEP 5 cmH₂O. Оцініть тяжкість ГРДС за Берлінським визначенням. Натисніть свою відповідь.

PaO₂ 7 kPaFiO₂ 40%PEEP 5 cmH₂O
  1. 1понад 300: ступеня ГРДС немає
  2. 2легка
  3. 3помірна
  4. 4тяжка
  5. 5не піддається градації: PEEP нижче 5
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальний газовий склад показує PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa). Скористайтеся правилом: у разі гострого респіраторного алкалозу HCO₃⁻ спадає на 2 mmol/L на кожні 10 мм рт. ст., на які PaCO₂ нижчий за 40, починаючи від HCO₃⁻ 24 mmol/L, щоб знайти очікуваний HCO₃⁻.

PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)базовий рівень: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальний газовий склад показує метаболічний алкалоз з HCO₃⁻ 43 mmol/L. Скористайтеся очікуваним PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, щоб знайти очікуваний PaCO₂.

HCO₃⁻ 43 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
легкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), вимовляє недоречні, випадкові слова і має найкращу рухову відповідь: патологічне згинання рук (декортикаційна поза). Обчисліть GCS і класифікуйте за ним черепно-мозкову травму. Натисніть свою відповідь.

  1. 1легка
  2. 2помірна
  3. 3тяжка
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 110/66 mmHg, пульс 76/min, притомний, температура 36,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 14SpO₂ 98%O₂SBP 110HR 76AT 36,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

What is the main problem in heart failure with preserved ejection fraction?

  1. AA dilated ventricle that cannot contract strongly
  2. BA blocked pulmonary artery
  3. CA leaking aortic valve
  4. DA stiff ventricle that fills poorly in diastole
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

A ventilated patient suddenly desaturates to 82%. The cause is not obvious and the ventilator alarms are sounding. What should the nurse do first?

  1. ASilence the alarm and wait for the result of the next routine blood gas
  2. BChange the ventilator settings to a higher rate
  3. CDisconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help
  4. DIncrease the sedation and watch the monitor for the next half hour

3Розчини

1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: тяжка

Співвідношення P/F і ГРДС (Берлінське визначення): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (як частка). При PEEP або CPAP щонайменше 5 cmH₂O ГРДС вважають легким при 200 < P/F ≤ 300, помірним при 100 < P/F ≤ 200 і тяжким при P/F ≤ 100 mmHg. Інші берлінські критерії (початок упродовж тижня, двобічні інфільтрати, не пояснені повністю серцевою недостатністю) також мають виконуватися. PaO₂ в kPa × 7.5 дає mmHg. Індекс ROX (SpO₂/FiO₂)/частота дихання використовують для спостереження за пацієнтами на високопотоковому носовому кисні.

Співвідношення P/F

P/F = 65/0,9 = 72,22 mmHg

Тяжкість за Берлінським визначенням

тяжка

Відповідь

тяжка
2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: помірна

Співвідношення P/F і ГРДС (Берлінське визначення): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (як частка). При PEEP або CPAP щонайменше 5 cmH₂O ГРДС вважають легким при 200 < P/F ≤ 300, помірним при 100 < P/F ≤ 200 і тяжким при P/F ≤ 100 mmHg. Інші берлінські критерії (початок упродовж тижня, двобічні інфільтрати, не пояснені повністю серцевою недостатністю) також мають виконуватися. PaO₂ в kPa × 7.5 дає mmHg. Індекс ROX (SpO₂/FiO₂)/частота дихання використовують для спостереження за пацієнтами на високопотоковому носовому кисні.

PEEP

PEEP 5 ≥ 5 cmH₂O

PaO₂ в mmHg

7·7,5 = 52,5 mmHg

Співвідношення P/F

P/F = 52,5/0,4 = 131,3 mmHg

Тяжкість за Берлінським визначенням

помірна

Відповідь

помірна
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: HCO₃⁻ = 21,2 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Зміна PaCO₂

|26 − 40| = 14 mmHg → 1,4 × 10 mmHg

Очікуваний HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1,4 = 21,2 mmol/L

Відповідь

HCO₃⁻ = 21,2 mmol/L
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: PaCO₂ = 51,1 mmHg

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

0,7·43 + 21 = 51,1 mmHg

Відповідь

PaCO₂ = 51,1 mmHg

Зростання має межу: лише завдяки компенсації PaCO₂ рідко перевищує приблизно 55 мм рт. ст.

5.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: тяжка

Шкала коми Глазго: додайте найкращу відповідь у трьох сферах. Відкривання очей E: 4 спонтанне, 3 на звук чи мовлення, 2 на тиск, 1 немає. Мовленнєва відповідь V: 5 орієнтований, 4 сплутаний, 3 недоречні слова, 2 незрозумілі звуки, 1 немає. Рухова відповідь M: 6 виконує команди, 5 локалізує, 4 нормальне згинання (відсмикує), 3 патологічне згинання, 2 розгинання, 1 немає. Сума становить від 3 до 15. Після черепно-мозкової травми 13–15 зазвичай називають легкою, 9–12 помірною, а 3–8 тяжкою.

Оцініть кожну сферу

E: відкриває очі лише на тиск (болючий подразник) → 2
V: вимовляє недоречні, випадкові слова → 3
M: патологічне згинання рук (декортикаційна поза) → 3

Додайте

GCS = 2 + 3 + 3 = 8

Тяжкість

GCS 8 → тяжка

Відповідь

тяжка
6.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 110 mmHg → 1
HR 76/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 + 1 = 4
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · A stiff ventricle that fills poorly in diastole

Чому це відповідь

In HFpEF, the left ventricle is stiff and relaxes poorly, so filling pressures rise and cause congestion even though the ejection fraction is normal. It is common in older people with hypertension, diabetes and obesity. HFrEF is mainly a problem of contraction.

Відповідь

D · A stiff ventricle that fills poorly in diastole
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: C · Disconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help

Чому це відповідь

When a ventilated patient deteriorates suddenly, bag-valve ventilation with 100% oxygen takes the ventilator out of the picture. The nurse then checks for displacement, obstruction, pneumothorax and equipment failure (often remembered as DOPE) and calls for senior help.

Відповідь

C · Disconnect and hand-ventilate with 100% oxygen while calling for help

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy