Респіраторна допомога та киснева терапія: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Носова канюля
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Тривалість балона
min = (psi − 200) × фактор / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Хвилинна й альвеолярна вентиляція
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Розрахункова ідеальна маса тіла
чоловіки 50 + 0,91 × (cm − 152,4); жінки 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Співвідношення P/F (Берлін, PEEP ≥ 5)
легкий > 200–300, помірний > 100–200, тяжкий ≤ 100 mmHg
Вміст кисню
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Доставка кисню
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Індекс ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Метод

  1. Підставляйте кожне значення в одиницях формули: FiO₂ і SaO₂ як частки, PaO₂ в mmHg, Hb в g/dL.
  2. Для балона відніміть безпечний залишковий тиск, помножте на фактор балона й поділіть на потік.
  3. Час роботи балона й потоки округлюйте вниз, ніколи вгору.
  4. Для співвідношення P/F спершу перевірте PEEP, потім поділіть PaO₂ на FiO₂ і порівняйте з 300, 200 і 100 mmHg.
  5. Для вентиляції віднімайте мертвий простір для альвеолярної вентиляції й використовуйте розрахункову ідеальну масу тіла для дихальних об’ємів.

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

2Задачі для практики

1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
PaO₂ 65 mmHg · FiO₂ 0,8 · PEEP 12 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)понад 300: ступеня ГРДС немаєлегкапомірнатяжка

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт на ШВЛ, який відповідає іншим берлінським критеріям ГРДС, має PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa) при 80% кисню та PEEP 12 cmH₂O. Обчисліть співвідношення P/F і натисніть на тяжкість ГРДС.

PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)FiO₂ 80%PEEP 12 cmH₂O
  1. 1понад 300: ступеня ГРДС немає
  2. 2легка
  3. 3помірна
  4. 4тяжка
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
98 kg174 cm♀5 mL/kg PBWVT​ = ? mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Жінка на ШВЛ має зріст 174 cm і важить 98 kg. Легеневозахисну вентиляцію встановлено на 5 mL на кг розрахункової ідеальної маси тіла. За PBW = 45,5 + 0,91 × (height cm − 152,4) kg знайдіть дихальний об’єм VT з точністю до mL.

174 cm98 kg5 mL/kg
VT = mL
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 132 ммоль/л, глюкоза 18,5 ммоль/л і сечовина 24,3 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 132 mmol/Lглюкоза 18,5 mmol/Lсечовина 24,3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

На рівні моря навчальний газовий склад за 30 % кисню показує PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa) і PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa). Скористайтеся PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, щоб знайти A–a-градієнт.

FiO₂ 30%PaO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa)
A–a-градієнт = mmHg
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 10/min, SpO₂ 88% на додатковому кисні, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 70/min, притомний, температура 38,1 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 10SpO₂ 88%O₂SBP 130HR 70AT 38,1 °C
NEWS2 =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 21/min, SpO₂ 89% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 96/58 mmHg, пульс 88/min, притомний, температура 37,2 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 21SpO₂ 89%повітряSBP 96HR 88AT 37,2 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

A patient has a prosthetic heart valve. Which teaching best reduces the risk of infective endocarditis?

  1. AAvoid all physical exercise for the rest of their life
  2. BAvoid eating dairy products and raw vegetables
  3. CTake a daily antibiotic tablet indefinitely
  4. DKeep teeth and gums healthy with regular dental check-ups
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Чому при високопотоковому кисні використовують зволоження?

  1. AЗволоження запобігає розвитку кисневої токсичності
  2. BВодяна пара відфільтровує бактерії з подачі кисню
  3. CЗволожений газ несе більше кисню на літр, ніж сухий
  4. DСухий газ із високим потоком висушує дихальні шляхи й згущує секрети

3Розчини

1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: тяжка

Співвідношення P/F і ГРДС (Берлінське визначення): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (як частка). При PEEP або CPAP щонайменше 5 cmH₂O ГРДС вважають легким при 200 < P/F ≤ 300, помірним при 100 < P/F ≤ 200 і тяжким при P/F ≤ 100 mmHg. Інші берлінські критерії (початок упродовж тижня, двобічні інфільтрати, не пояснені повністю серцевою недостатністю) також мають виконуватися. PaO₂ в kPa × 7.5 дає mmHg. Індекс ROX (SpO₂/FiO₂)/частота дихання використовують для спостереження за пацієнтами на високопотоковому носовому кисні.

Співвідношення P/F

P/F = 65/0,8 = 81,25 mmHg

Тяжкість за Берлінським визначенням

тяжка

Відповідь

тяжка
2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: VT = 326 mL

Вентиляція: хвилинна вентиляція V̇E = дихальний об’єм × частота дихання (норма для дорослого близько 5–8 L/min). Альвеолярна вентиляція V̇A = (дихальний об’єм − мертвий простір) × частота, оскільки повітря в дихальних шляхах (близько 150 mL у дорослого) не бере участі в газообміні. Легеневозахисна вентиляція використовує близько 6 mL на кг розрахункової ідеальної маси тіла (PBW): чоловіки 50 + 0,91 × (зріст у cm − 152,4) kg, жінки 45,5 + 0,91 × (зріст у cm − 152,4) kg (у дюймах: 2,3 на кожен дюйм понад 60 in).

Розрахункова ідеальна маса тіла

PBW = 45,5 + 0,91·(174 − 152,4) = 65,16 kg

Дихальний об’єм

VT = 5·65,16 = 325,8 ≈ 326 mL

Відповідь

VT = 326 mL
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 307 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·132 + 18,5 + 24,3 = 306,8 ≈ 307 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 307 mOsm/kg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: A–a-градієнт = 78,4 mmHg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Альвеолярний кисень

PAO₂ = 0,3·713 − 58/0,8 = 213,9 − 72,5 = 141,4 mmHg

Градієнт

A–a = 141,4 − 63 = 78,4 mmHg

Відповідь

A–a-градієнт = 78,4 mmHg
5.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 7

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 10/min → 1
SpO₂ 88% → 3
на кисні → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
притомний (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Додайте

NEWS2 = 1 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 7

Відповідь

NEWS2 = 7
6.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: високий

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 21/min → 2
SpO₂ 89% → 3
на повітрі → 0
SBP 96 mmHg → 2
HR 88/min → 0
притомний (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 2 + 3 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 = 7
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

високий

Відповідь

високий

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Keep teeth and gums healthy with regular dental check-ups

Чому це відповідь

Oral bacteria often enter the blood and can settle on prosthetic valves. Good oral hygiene and regular dental care are key. Patients should also report unexplained fever and avoid body piercing or tattoos where possible. Antibiotic prophylaxis policies differ between countries.

Відповідь

D · Keep teeth and gums healthy with regular dental check-ups
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Сухий газ із високим потоком висушує дихальні шляхи й згущує секрети

Чому це відповідь

Сухий газ із високим потоком перевантажує здатність носа зволожувати, спричиняючи сухість слизових, густі секрети й дискомфорт. Підігріті зволожені високопотокові системи покращують переносимість і допомагають відходженню секретів.

Відповідь

D · Сухий газ із високим потоком висушує дихальні шляхи й згущує секрети

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy