Респіраторна допомога та киснева терапія: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Носова канюля
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Тривалість балона
min = (psi − 200) × фактор / (L/min); D 0,16, E 0,28, H 3,14 L/psi
Хвилинна й альвеолярна вентиляція
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Розрахункова ідеальна маса тіла
чоловіки 50 + 0,91 × (cm − 152,4); жінки 45,5 + 0,91 × (cm − 152,4)
Співвідношення P/F (Берлін, PEEP ≥ 5)
легкий > 200–300, помірний > 100–200, тяжкий ≤ 100 mmHg
Вміст кисню
CaO₂ = 1,34·Hb·SaO₂ + 0,003·PaO₂
Доставка кисню
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Індекс ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Метод

  1. Підставляйте кожне значення в одиницях формули: FiO₂ і SaO₂ як частки, PaO₂ в mmHg, Hb в g/dL.
  2. Для балона відніміть безпечний залишковий тиск, помножте на фактор балона й поділіть на потік.
  3. Час роботи балона й потоки округлюйте вниз, ніколи вгору.
  4. Для співвідношення P/F спершу перевірте PEEP, потім поділіть PaO₂ на FiO₂ і порівняйте з 300, 200 і 100 mmHg.
  5. Для вентиляції віднімайте мертвий простір для альвеолярної вентиляції й використовуйте розрахункову ідеальну масу тіла для дихальних об’ємів.

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Метод

  1. Назвіть проблему: відмова насоса, закупорена артерія, ритм, тромб, звуження дихальних шляхів, інфекція чи проблема з пристроєм.
  2. Спершу перевірте небезпечні ознаки: гіпоксію, гіпотензію, біль у грудях, нову сплутаність свідомості, холодну кінцівку без пульсу.
  3. Підберіть кисень до пацієнта: 94–98% для більшості, 88–92% для тих, кому загрожує затримка CO₂.
  4. Пов’яжіть кожен препарат з його тестом і ризиком: варфарин і INR, гепарин і aPTT та тромбоцити, діуретики та калій.
  5. Оберіть безпечну першу дію, потім ескалуйте й повторно оцініть.

2Задачі для практики

1.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСередня
Hb115 g/LSaO₂91%PaO₂61 mmHgCaO₂?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має Hb 115 g/L, SaO₂ 91% і PaO₂ 61 mmHg (8,1 kPa). Знайдіть вміст кисню в артеріальній крові CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) у mL O₂/dL.

Hb 115 g/LSaO₂ 91%PaO₂ 61 mmHg (8,1 kPa)
CaO₂ = mL/dL
2.Киснева терапія та респіраторні розрахункиСкладна
Hb70 g/LSaO₂93%PaO₂68 mmHgCaO₂mL/dL× CO5 L/minDO₂?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має Hb 70 g/L, SaO₂ 93%, PaO₂ 68 mmHg (9,1 kPa) і серцевий викид 5 L/min. За формулою CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg) знайдіть доставку кисню DO₂ = CaO₂ × CO × 10 у mL/min.

Hb 70 g/LSaO₂ 93%PaO₂ 68 mmHg (9,1 kPa)CO 5 L/min
DO₂ = mL/min
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня

Навчальні значення: Na⁺ 128 ммоль/л, глюкоза 28,8 ммоль/л і сечовина 9,9 ммоль/л. Обчисліть осмолярність сироватки Osm = 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина до найближчого цілого.

Na⁺ 128 mmol/Lглюкоза 28,8 mmol/Lсечовина 9,9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222613адекватна компенсаціядодатковий респіраторний ацидоздодатковий респіраторний алкалоз

Навчальний газовий склад показує метаболічний ацидоз: pH 7,29, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa), HCO₃⁻ 13 mmol/L. Порівняйте виміряний PaCO₂ з формулою Вінтерса. Клікніть свою інтерпретацію.

pH 7,29PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
  1. 1адекватна компенсація
  2. 2додатковий респіраторний ацидоз
  3. 3додатковий респіраторний алкалоз
5.Шкали клінічного оцінюванняСередня
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою Брейден: сенсорне сприйняття: повністю обмежене; вологість: іноді волога; активність: прикутий до крісла; рухливість: дуже обмежене; харчування: імовірно недостатнє; тертя та зсув: проблема. Знайдіть суму за Брейден B.

6–23
B =
6.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 98% на додатковому кисні, артеріальний тиск 136/82 mmHg, пульс 82/min, притомний, температура 36,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 20SpO₂ 98%O₂SBP 136HR 82AT 36,1 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСередня

Пацієнт надходить із підозрою на кардіальний біль у грудях. Як швидко слід зареєструвати 12-канальну ЕКГ?

  1. AПротягом 2 годин після надходження
  2. BЛише після того, як буде готовий результат тропоніну
  3. CНаступного ранку
  4. DПриблизно протягом 10 хвилин після надходження
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системиСкладна

Після операції на стегні в пацієнта раптово з'являються задишка й тривога, ЧСС 124/хв, SpO₂ 86% на повітрі та гострий біль при диханні. Дихання в легенях чисте. Що має зробити медсестра насамперед?

  1. AПокласти пацієнта горизонтально та підняти обидві ноги на подушках
  2. BДати кисень, посадити пацієнта, терміново викликати лікаря та залишитися поруч
  3. CПровести пацієнта по відділенню, щоб покращити дихання
  4. DДати седативний засіб від тривоги й перевірити через годину

3Розчини

1.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: CaO₂ = 14,21 mL/dL

Вміст і доставка кисню: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), у mL O₂ на dL крові, де SaO₂ — частка. Майже весь кисень зв’язаний із гемоглобіном; розчинена частина невелика. Доставка DO₂ = CaO₂ × серцевий викид (L/min) × 10 (mL/min), оскільки 1 L = 10 dL; нормальне значення в дорослого в спокої близько 1000 mL/min.

Hb у g/dL

115 g/L = 11,5 g/dL

Зв’язаний кисень

1,34·11,5·0,91 = 14,02 mL/dL

Розчинений кисень

0,003·61 = 0,183 mL/dL

Вміст кисню

CaO₂ = 14,02 + 0,183 = 14,21 mL/dL

Відповідь

CaO₂ = 14,21 mL/dL
2.Киснева терапія та респіраторні розрахунки

Відповідь: DO₂ = 446,4 mL/min

Вміст і доставка кисню: CaO₂ = 1,34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0,003 × PaO₂ (mmHg), у mL O₂ на dL крові, де SaO₂ — частка. Майже весь кисень зв’язаний із гемоглобіном; розчинена частина невелика. Доставка DO₂ = CaO₂ × серцевий викид (L/min) × 10 (mL/min), оскільки 1 L = 10 dL; нормальне значення в дорослого в спокої близько 1000 mL/min.

Вміст кисню

70 g/L = 7 g/dL
CaO₂ = 1,34·7·0,93 + 0,003·68 = 8,927 mL/dL

Доставка кисню

DO₂ = 8,927·5·10 = 446,4 mL/min

Відповідь

DO₂ = 446,4 mL/min

Нормальне значення в дорослого в спокої — близько 1000 mL/min.

3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: Osm = 295 mOsm/kg

Похідні показники: розрахункова осмолярність сироватки дорівнює 2·Na⁺ + глюкоза + сечовина, де всі значення в ммоль/л (2·Na⁺ + глюкоза/18 + BUN/2,8, де глюкоза й BUN у мг/дл); норма — близько 275–295 мОсм/кг. Співвідношення P/F — це PaO₂, поділений на FiO₂ як частку. Альвеолярний тиск кисню на рівні моря дорівнює PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 мм рт. ст., а A–a-градієнт — це PAO₂ − PaO₂.

Розрахункова осмолярність

Osm = 2·128 + 28,8 + 9,9 = 294,7 ≈ 295 mOsm/kg

Відповідь

Osm = 295 mOsm/kg
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: адекватна компенсація

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Очікуваний PaCO₂

1,5·13 + 8 = 27,5 → 25,5–29,5 mmHg

Порівняйте

виміряний: 28 mmHg → адекватна компенсація

Відповідь

адекватна компенсація
5.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: B = 11

Шкала Брейден: шість підшкал ризику пролежнів. Сенсорне сприйняття, вологість, активність, рухливість і харчування оцінюються від 1 до 4, від найгіршого рівня (1) до відсутності проблеми (4); тертя та зсув оцінюються від 1 до 3. Сума становить від 6 до 23, а нижча сума означає вищий ризик. Поширені категорії: 19–23 немає ризику, 15–18 легкий ризик, 13–14 помірний ризик, 10–12 високий ризик і 9 або менше дуже високий ризик.

Оцініть кожну підшкалу

сенсорне сприйняття: повністю обмежене → 1
вологість: іноді волога → 3
активність: прикутий до крісла → 2
рухливість: дуже обмежене → 2
харчування: імовірно недостатнє → 2
тертя та зсув: проблема → 1

Додайте

Сума за Брейден = 1 + 3 + 2 + 2 + 2 + 1 = 11

Відповідь

B = 11
6.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на кисні → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 82/min → 0
притомний (A) → 0
T 36,1 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

низький

Відповідь

низький
7.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: D · Приблизно протягом 10 хвилин після надходження

Чому це відповідь

12-канальну ЕКГ слід зареєструвати й інтерпретувати приблизно протягом 10 хвилин від першого контакту, бо STEMI потребує негайної реперфузії. Повторні ЕКГ роблять, якщо біль змінюється чи триває. Результати тропоніну приходять довше й не повинні затримувати ЕКГ.

Відповідь

D · Приблизно протягом 10 хвилин після надходження
8.Медсестринство в терапії та хірургії: серцево-судинна та дихальна системи

Відповідь: B · Дати кисень, посадити пацієнта, терміново викликати лікаря та залишитися поруч

Чому це відповідь

Раптова задишка, тахікардія, плевральний біль і гіпоксемія після ортопедичної операції вказують на тромбоемболію легеневої артерії. Негайні дії підтримувальні: кисень до цільової сатурації, вертикальне положення, якщо дозволяє тиск, термінова ескалація та безперервний моніторинг, а далі обстеження й антикоагуляція за призначенням. Седація може маскувати погіршення та пригнічувати дихання.

Відповідь

B · Дати кисень, посадити пацієнта, терміново викликати лікаря та залишитися поруч

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy