Sveikatos vertinimas: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

2Uždaviniai

1.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
E1 / 4+V2 / 5+M? / 6GCS 4?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomojoje kortelėje užfiksuota GCS 4, su E1 ir V2. Koks motorinio atsako balas M buvo užfiksuotas ir kokį atsaką jis apibūdina? Nurodykite skaičių.

GCS 4E1V2
M =
2.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 14 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Jūros lygyje mokomasis dujų tyrimas, atliktas kvėpuojant 24 % deguonies, rodo PaO₂ 72 mmHg (9,6 kPa) ir PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa). Naudodami PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8, raskite A–a gradientas.

FiO₂ 24%PaO₂ 72 mmHg (9,6 kPa)PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)
A–a gradientas = mmHg
5.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is the correct order of techniques when assessing the abdomen?

  1. APalpation, inspection, auscultation, percussion
  2. BInspection, auscultation, percussion, palpation
  3. CAuscultation, palpation, inspection, percussion
  4. DInspection, palpation, percussion, auscultation
6.Slaugos pagrindaiSunkus

For a healthy adult having planned surgery, until how long before anaesthesia can water usually still be taken?

  1. AWater is not allowed from the day before
  2. BUp to 24 hours before
  3. CUp to 2 hours before
  4. DUp to 12 hours before
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
1234567891011122:15 AM?01:1502:1503:1514:15

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 2:15 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

2:15 AM
  1. 101:15
  2. 202:15
  3. 303:15
  4. 414:15
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
10 mcg/kg/min? mg/h69 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paskyrime nurodyta 10 mcg/kg/min pacientui, kuris sveria 69 kg. Išreikškite dozės greitį D mg/h. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

10 mcg/kg/min69 kg
D = mg/h

3Tirpalai

1.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: M = 1

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Motorinio atsako balas

M = 4 − 1 − 2 = 1
M1: jokių judesių

Atsakymas

M = 1
2.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 30 + 20 + 20 + 0 = 70

Rizikos lygis

70 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 29 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
nuotolis: 27–31 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 29 mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: A–a gradientas = 35,37 mmHg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Alveolių deguonis

PAO₂ = 0,24·713 − 51/0,8 = 171,1 − 63,75 = 107,4 mmHg

Gradientas

A–a = 107,4 − 72 = 35,37 mmHg

Atsakymas

A–a gradientas = 35,37 mmHg
5.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Inspection, auscultation, percussion, palpation

Kodėl tai yra atsakymas

In the abdomen the nurse listens before touching, because percussion and palpation can change bowel sounds. In other body systems palpation and percussion come before auscultation.

Atsakymas

B · Inspection, auscultation, percussion, palpation
6.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Up to 2 hours before

Kodėl tai yra atsakymas

Standard guidance allows clear fluids up to 2 hours and food up to 6 hours before elective anaesthesia. Long fasting causes thirst, dehydration and discomfort without added safety.

Atsakymas

C · Up to 2 hours before
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 02:15

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

2 AM → 02

Atsakymas

02:15

Atsakymas

02:15
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 41,4 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 10 mcg/kg/min × 69 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 10·69·60/1000 = 41,4 mg/h

Atsakymas

D = 41,4 mg/h

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment