Sveikatos vertinimas: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

2Uždaviniai

1.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis į kalbinimą, taria netinkamus, atsitiktinius žodžius ir geriausias motorinis atsakas: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
2.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 12/min., SpO₂ 88 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 82/min., budrus, temperatūra 37,8 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 12SpO₂ 88%orasSBP 130HR 82AT 37,8 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 10 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,24PaCO₂mmHg354580HCO₃⁻mmol/L222633ūmilėtinėūmi lėtinės fone

Mokomasis dujų tyrimas rodo kvėpavimo acidozę: pH 7,24, PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Naudodami taisykles „HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kas 10 mmHg (ūmi) arba 3,5 mmol/L kas 10 mmHg (lėtinė)“, jį klasifikuokite. Spustelėkite savo atsakymą.

pH 7,24PaCO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
  1. 1ūmi
  2. 2lėtinė
  3. 3ūmi lėtinės fone
5.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient asks to see their own health records. What is correct in the UK?

  1. APatients can see their records only with a court order
  2. BPatients can only see their records once they have been discharged
  3. COnly doctors are allowed to see health records
  4. DPatients have a legal right to request access to their records
6.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient going home on warfarin has been taught about the drug. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll try to keep the amount of green vegetables I eat steady."
  2. B"I'll stop eating all green vegetables from now on."
  3. C"I'll keep my appointments for blood tests."
  4. D"I'll report any blood in my urine or black stools."
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 39 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

39 °C
T = °F
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
8 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 8 mcg/min. Išreikškite šį dozės greitį D mg/h.

8 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h

3Tirpalai

1.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis į kalbinimą → 3
V: taria netinkamus, atsitiktinius žodžius → 3
M: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas) → 5

Sudėtis

GCS = 3 + 3 + 5 = 11

Sunkumas

GCS 11 → vidutinė

Atsakymas

vidutinė
2.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 12/min → 0
SpO₂ 88% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 82/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 23 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·10 + 8 = 23 mmHg
nuotolis: 21–25 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 23 mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: ūmi lėtinės fone

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas HCO₃⁻

ūmi: 24 + 1·4 = 28 mmol/L
lėtinė: 24 + 3,5·4 = 38 mmol/L

Palyginkite

išmatuotas: 33 mmol/L → ūmi lėtinės fone

Atsakymas

ūmi lėtinės fone
5.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Patients have a legal right to request access to their records

Kodėl tai yra atsakymas

Under data protection law, patients can request access to their health records. The nurse explains the local process for making a request.

Atsakymas

D · Patients have a legal right to request access to their records
6.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · "I'll stop eating all green vegetables from now on."

Kodėl tai yra atsakymas

Vitamin K in green vegetables opposes warfarin, so a stable intake keeps the INR steady. Cutting them out suddenly can make the INR rise; bleeding signs and blood tests are correct points.

Atsakymas

B · "I'll stop eating all green vegetables from now on."
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 102,2 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

39·9/5 = 70,2

Pridėkite 32

T = 70,2 + 32 = 102,2 °F

Atsakymas

T = 102,2 °F
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 0,48 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 8 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 8·60/1000 = 0,48 mg/h

Atsakymas

D = 0,48 mg/h

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment