Sveikatos vertinimas: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

2Uždaviniai

1.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 95 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 136/82 mmHg, pulsas 114/min., budrus, temperatūra 38,1 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 18SpO₂ 95%O₂SBP 136HR 114AT 38,1 °C
NEWS2 =
2.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 146 kg ir yra 165 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

146 kg165 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa). Naudokite taisyklę: esant ūmiai kvėpavimo acidozei HCO₃⁻ didėja 1 mmol/L kiekvienam 10 mmHg, kuriuo PaCO₂ viršija 40, pradėdami nuo HCO₃⁻ 24 mmol/L, ir raskite tikėtiną HCO₃⁻.

PaCO₂ 52 mmHg (6,9 kPa)pradinė reikšmė: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354533HCO₃⁻mmol/L222617papildoma normalaus tarpo acidozėgryna didelio tarpo acidozėpapildoma metabolinė alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo pH 7,33, PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa) ir HCO₃⁻ 17 mmol/L, kai Na⁺ 139 ir Cl⁻ 90 mmol/L. Pasinaudoję anijonų tarpu ir delta santykiu, spustelėkite tinkamiausią interpretaciją.

pH 7,33PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/LNa⁺ 139 mmol/LCl⁻ 90 mmol/L
  1. 1papildoma normalaus tarpo acidozė
  2. 2gryna didelio tarpo acidozė
  3. 3papildoma metabolinė alkalozė
5.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient arrives back on the ward after surgery. What does the nurse assess first?

  1. AAirway and breathing
  2. BThe wound dressing
  3. CPain score
  4. DFluid balance chart
6.Slaugos pagrindaiSunkus

During tracheal suction a patient's SpO₂ falls from 95% to 85% and the heart rate drops. What should the nurse do?

  1. AStop suctioning and give oxygen until the patient recovers
  2. BContinue until all the secretions have been removed from the airway
  3. CIncrease the suction pressure to finish faster
  4. DInsert the catheter further into the airway
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C100,7 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 100,7 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

100,7 °F
T = °C
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
8 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 8 mcg/min. Išreikškite šį dozės greitį D mg/h.

8 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h

3Tirpalai

1.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 6

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 18/min → 0
SpO₂ 95% → 1
su deguonimi → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 114/min → 2
budrus (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 1 + 2 + 0 + 2 + 0 + 1 = 6

Atsakymas

NEWS2 = 6
2.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: III laipsnio nutukimas

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 146/1,65² = 53,63

Kategorija

III laipsnio nutukimas

Atsakymas

III laipsnio nutukimas
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: HCO₃⁻ = 25,2 mmol/L

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

PaCO₂ pokytis

|52 − 40| = 12 mmHg → 1,2 × 10 mmHg

Tikėtinas HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,2 = 25,2 mmol/L

Atsakymas

HCO₃⁻ = 25,2 mmol/L
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma metabolinė alkalozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 139 − (90 + 17) = 32

Delta santykis

(32 − 12)/(24 − 17) = 2,857
papildoma metabolinė alkalozė

Atsakymas

papildoma metabolinė alkalozė
5.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Airway and breathing

Kodėl tai yra atsakymas

After anaesthesia the airway and breathing are checked first, then circulation, consciousness, pain, the wound, drains and fluids.

Atsakymas

A · Airway and breathing
6.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers

Kodėl tai yra atsakymas

Suction removes oxygen and can stimulate the vagus nerve, causing hypoxia and bradycardia. The nurse stops, oxygenates and lets the patient recover before trying again.

Atsakymas

A · Stop suctioning and give oxygen until the patient recovers
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 38,2 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

100,7 − 32 = 68,7

Dauginkite iš 5/9

T = 68,7·5/9 = 38,17 ≈ 38,2 °C

Atsakymas

T = 38,2 °C
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 0,48 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 8 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 8·60/1000 = 0,48 mg/h

Atsakymas

D = 0,48 mg/h

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment