Sveikatos vertinimas: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

2Uždaviniai

1.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: apribojimų nėra; mityba: puiki; trintis ir šlytis: galima problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
2.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nepakankamas svorissveikas svorisantsvorisI laipsnio nutukimasII laipsnio nutukimasIII laipsnio nutukimas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Suaugusysis sveria 144 kg ir yra 193 cm ūgio. Apskaičiuokite KMI ir spustelėkite PSO svorio kategoriją.

144 kg193 cm
  1. 1nepakankamas svoris
  2. 2sveikas svoris
  3. 3antsvoris
  4. 4I laipsnio nutukimas
  5. 5II laipsnio nutukimas
  6. 6III laipsnio nutukimas
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 144 mmol/L, gliukozė 5,6 mmol/L ir karbamidas 20,8 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 144 mmol/Lgliukozė 5,6 mmol/Lkarbamidas 20,8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354545HCO₃⁻mmol/L222618tinkama kompensacijapapildoma kvėpavimo acidozėpapildoma kvėpavimo alkalozė

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę: pH 7,22, PaCO₂ 45 mmHg (6,0 kPa), HCO₃⁻ 18 mmol/L. Palyginkite išmatuotą PaCO₂ su Winterso formule. Spustelėkite savo interpretaciją.

pH 7,22PaCO₂ 45 mmHg (6,0 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1tinkama kompensacija
  2. 2papildoma kvėpavimo acidozė
  3. 3papildoma kvėpavimo alkalozė
5.Slaugos pagrindaiVidutinis

Ką vertina Universalioji mitybos nepakankamumo atrankos priemonė (MUST)?

  1. AGriuvimo riziką
  2. BGebėjimą ryti
  3. CMitybos nepakankamumo riziką
  4. DSkausmo lygį
6.Slaugos pagrindaiSunkus

A collapsed patient is unresponsive and making only occasional slow gasps. What should the nurse do?

  1. AWait to see whether the gasps become regular
  2. BTreat it as not breathing normally, call for help and start CPR
  3. CGive a sip of water to clear the throat
  4. DPlace the patient in the recovery position and keep observing them
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
0,37114 mL? mLapvalinti iki 0,01 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mažos injekcijos dozės skaičiavimas duoda 0,37114 mL. Šio uždavinio taisyklė tokia: mažesni nei 1 mL tūriai apvalinami iki mL šimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

0,37114 mL
x = mL
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 tbsp · 3/parą · 5 d? mL1 tbsp = 15 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 1 tbsp geriamosios suspensijos tris kartus per dieną 5 dienas. Naudodami 1 tbsp = 15 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

1 tbsptris kartus per dieną5 dienos1 tbsp = 15 mL
V = mL

3Tirpalai

1.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 17

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 4 + 2 + 1 + 4 + 4 + 2 = 17

Atsakymas

B = 17
2.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: II laipsnio nutukimas

Kūno masės indeksas: KMI = svoris (kg)/ūgis (m)², pirmiausia ūgį paverčiant metrais. Su svarais ir coliais KMI = 703 × svoris (lb)/ūgis (in)². PSO suaugusiųjų kategorijos: žemiau 18,5 nepakankamas svoris, 18,5–24,9 sveikas svoris, 25,0–29,9 antsvoris, 30,0–34,9 I laipsnio nutukimas, 35,0–39,9 II laipsnio nutukimas ir 40 ar daugiau III laipsnio nutukimas.

BMI

BMI = 144/1,93² = 38,66

Kategorija

II laipsnio nutukimas

Atsakymas

II laipsnio nutukimas
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 314 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·144 + 5,6 + 20,8 = 314,4 ≈ 314 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 314 mOsm/kg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: papildoma kvėpavimo acidozė

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

1,5·18 + 8 = 35 → 33–37 mmHg

Palyginkite

išmatuotas: 45 mmHg → papildoma kvėpavimo acidozė

Atsakymas

papildoma kvėpavimo acidozė
5.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Mitybos nepakankamumo riziką

Kodėl tai yra atsakymas

MUST sujungia kūno masės indeksą, neplanuotą svorio netekimą ir ūminės ligos poveikį į balą, kuris rodo mitybos nepakankamumo riziką ir padeda planuoti mitybos priežiūrą.

Atsakymas

C · Mitybos nepakankamumo riziką
6.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR

Kodėl tai yra atsakymas

Agonal gasps are common in the first minutes after cardiac arrest. They must not be mistaken for breathing; CPR is started and an AED fetched straight away.

Atsakymas

B · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 0,37 mL

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: šimtosios

0,37114 → 7

Lemia tik kitas skaitmuo

0,37114 → 1
1 yra 4 ar mažiau, todėl 7 lieka.
Tolesni skaitmenys (14) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 0,37 mL

Atsakymas

x = 0,37 mL
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 225 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Visas kursas

V = 15 mL × 3/parą × 5 = 225 mL

Atsakymas

V = 225 mL

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment